Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 sep 2014 - Anul XIX, nr. 217 (5726)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 200.000 de români suferă de poliartrită reumatoidă, care poate reduce durata de viaţă chiar şi cu 10 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproximativ 1 la sută dintre români suferă de poliartrita reumatoidă, cea mai frecventă boală reumatică de tip inflamator, care netratată duce la scurtarea vieţii în medie cu 5 - 10 ani, a declarat, marţi, medicul Cătălin Codreanu, cu ocazia lansării campaniei "Mâini cu viaţă", scrie descopera.ro.

Liga Română contra Reumatismului a lansat campania de informare "Mâini cu viaţă", dat fiind impactul pe care poliartrita reumatoidă îl are asupra calităţii vieţii pacienţilor şi a societăţii, dar şi nivelul scăzut de informare.

Aproximativ 1 la sută din populaţia generală a României (200.000 persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă, incidenţa fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu bărbaţii. Vârsta medie la debut este între 25 şi 40 de ani. Astfel, sunt afectate persoane tinere, iar boala are o evoluţia severă, cronică şi invalidantă, fiind, dincolo de o problemă medicală, şi una socială.

Poliartrita reumatoidă afectează viaţa profesională: aproximativ 20 - 30 la sută dintre pacienţi suferă de dizabilitate permanentă legată de muncă încă din primii doi - trei ani de boală, iar 60 la sută dintre aceştia îşi pierd locul de muncă în primii 10 ani de la declanşarea bolii, a explicat profesorul Cătălin Codreanu, managerul Centrului Clinic de Boli Reumatismale "Ion Stoia" din Bucureşti.

Conform studiilor, incidenţa poliartritei creşte anual cu 2,5% la femei şi 0,5% la bărbaţi, afecţiunea reprezentând aproximativ 10 la sută din totalul bolilor reumatice. Pe de altă parte, afecţiunile reumatice reprezintă a doua cauză de dizabilitate la nivel internaţional, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

"Sunt multe cauze care pot să contribuie la apariţia bolii, dar, în general, ea apare pe un teren de predispoziţie genetică, peste care se suprapun factori declanşatori, în special infecţii. Statisticile arată că se produce o reducere a duratei medii de viaţă cu 5 - 10 ani, ceea ce este o consecinţă importantă.

Acest lucru apare din cauza faptului că boala poate să genereze complicaţii la nivelul organelor interne. Poliartrita reumatoidă nu este doar o boală a articulaţiilor, ea afectează organismul în întregul lui şi din această cauză poate să antreneze astfel de probleme.

Pentru că poliartrita reumatoidă are un impact atât de mare asupra calităţii vieţii pacienţilor, dar şi din punct de vedere social, lansăm campania «Mâini cu viaţă», prin care vrem să creştem notorietatea afecţiunii şi adresabilitatea către medicul reumatolog", a declarat Cătălin Codreanu.

Poliartrita reumatoidă netratată sau tratată necorespunzător poate afecta şi alte organe precum inima, plămânii sau rinichii. Din totalul cazurilor de deces înregistrate la pacienţii cu poliartrită reumatoidă, 40% sunt cauzate de afecţiunile cardiovasculare, 20% de infecţii (în principal cele ale plămânilor) iar restul de complicaţii renale, neurologice sau de afecţiuni maligne (leucemie, mielom multiplu), a explicat medicul.

Deşi poliartrita evoluează diferit de la o persoană la alta, cu un tratament adecvat procesul de evoluţie a bolii este încetinit considerabil, durerea este diminuată, iar riscul de afectare permanentă a articulaţiilor devine mai mic.

Principalele simptome ale poliartritei reumatoide sunt: rigiditatea şi inflamarea articulaţiilor şi durerile.

Alături de respectarea schemei de tratament prescrise de reumatolog, unii factori care ţin de stilul de viaţă - dietă, activităţi fizice - sunt deosebit de importanţi în menţinerea unei vieţi normale.

Păstrarea greutăţii corporale şi urmarea unei diete echilibrate reduc durerile şi pot preveni o parte din dizabilităţile pe care le provoacă poliartrita reumatoidă.

 

Sursa: Mediafax

Elvira GHEORGHIŢĂ 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 200.000 de români suferă de poliartrită reumatoidă, care poate reduce durata de viaţă chiar şi cu 10 ani.
 Vizualizări articol: 2082 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 200.000 de români suferă de poliartrită reumatoidă, care poate reduce durata de viaţă chiar şi cu 10 ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei