Consumul regulat de mere reduce riscul de declanşare a cancerului colorectal, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii polonezi, publicat recent în European Journal of Cancer Prevention, informează dailymail.co.uk.
Oamenii de ştiinţă polonezi au comparat 592 de pacienţi suferind de această formă de cancer cu 765 de pacienţi internaţi în aceeaşi clinică, dar care nu sufereau de această boală.
Cercetătorii au descoperit că pacienţii bolnavi de cancer mâncau, în medie, 6,5 mere pe săptămână, comparativ cu cei din al doilea grup de studiu, care mâncau în medie 11 mere pe săptămână.
Cel mai mic risc de declanşare a cancerului colorectal a fost observat la pacienţii care mâncau cel puţin un măr pe zi (0,65%), în timp ce persoanele care mănâncă cel puţin două mere pe zi beneficiază de o înjumătăţire a acestui risc.
Potrivit cercetătorilor polonezi, consumul de alte fructe şi legume nu are aceleaşi efecte benefice asupra riscului de declanşare a cancerului colorectal.
În opinia lor, calităţile protective ale merelor se datorează concentraţiei ridicate de flavonoizi din aceste fructe. Aceste substanţe antioxidante se regăsesc în coaja merelor şi împiedică radicalii liberi să provoace distrugeri la nivelul celulelor şi al ţesuturilor, stopând astfel declanşarea şi evoluţia cancerului.
Antioxidanţii sunt de cinci ori mai numeroşi în coaja mărului decât în pulpa acestui fruct şi, din acest motiv, experţii recomandă ca merele să fie spălate înainte de a fi consumate, fără a fi însă decojite.
Organizaţia World Cancer Research Fund consideră că riscul de declanşare a oricărei forme de cancer poate fi semnificativ redus, cu până la 40%, dacă oamenii adoptă câteva schimbări simple în stilul lor de viaţă, precum includerea fructelor şi legumelor proaspete în dieta zilnică, practicarea cu regularitate a exerciţiilor fizice şi ţinerea sub control a greutăţii corporale.