Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 iun 2009 - Anul XIV, nr. 134 (4120)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Consumul de peşte poate preveni tulburările de vedere la bătrâneţe

Persoanele care suferă de tulburări de vedere, precum degenerarea maculară, trebuie să consume peşte gras de cel puţin două ori pe săptămână pentru a preveni agravarea acestei maladii, potrivit unui studiu publicat recent în British Journal of Ophthalmology, informează bbc.co.uk.
Acizii graşi omega-3 prezenţi în carnea unor specii de peşte gras, precum macroul sau somonul, par să încetinească sau chiar să oprească evoluţia bolii, atât în fazele ei incipiente, cât şi în cele avansate.
Cercetătorii britanici au ajuns la aceste concluzii în urma unui studiu la care au participat aproape 3.000 de persoane.
Numai în Marea Britanie, aproximativ 500.000 de persoane suferă de degenerare maculară provocată de îmbătrânire, o maladie care afectează vederea centrală.
Oamenii de ştiinţă au relevat faptul că acizii graşi omega-3 reduc cu o treime riscul de apariţie a degenerării maculare, iar acest studiu i-a făcut pe cercetători să afirme că şi pacienţii care suferă deja de această maladie pot profita de efectele benefice ale consumului de peşte.
Astfel, dezvoltarea ambelor forme ale bolii (umedă şi uscată) a fost diminuată cu 25% în cazul voluntarilor a căror dietă a fost bogată în acizi graşi omega-3.
Persoanele suferind de o formă avansată a maladiei, care au urmat o dietă cu un conţinut sărac în glucide, preferând alimentele cu indice glicemic mic, şi care au primit suplimente alimentare cu antioxidanţi, vitamina C şi minerale (zinc), au înregistrat o scădere cu 50% a riscului de agravare a bolii.
În schimb, aceste suplimente alimentare au fost contraproductive în cazul persoanelor cu degenerare maculară în fază incipientă, anulând beneficiile aduse de acizii graşi omega-3 din peşte şi părând să contribuie chiar la creşterea riscului de agravare a bolii.
În faza incipientă a bolii, persoanele care iau suplimente cu vitamina C şi zincşi cele care iau doze zilnice de betacaroten, conţinut de legumele galbene şi verzi, sunt cu 50% mai expuse riscului de agravare a maladiei.
Cercetătorii americani de la Tufts University din Boston sunt de părere că acizii graşi omega-3 protejează organismul împotriva degenerării maculare prin modificarea, după masă, a concentraţiei de grăsimi din sânge, care pot deveni periculoase pentru organism.
Oamenii de ştiinţă au declarat că deocamdată nu este clar dacă pacienţii trebuie să ia suplimente alimentare cu vitamine şi zinc în combinaţie cu acizii graşi omega-3, din cauza rezultatelor contradictorii ale acestor teste.
Ei recomandă consumul de peşte gras (somon, macrou, ton, hering) de două-trei ori pe săptămână, pentru a asigura doza zilnică recomandată de acizi graşi omega-3 (650 miligrame), ce poate reduce semnificativ riscul de apariţie a degenerării maculare, dar şi de agravare a acestei boli, atât în fazele incipiente, cât şi în cele avansate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consumul de peşte poate preveni tulburările de vedere la bătrâneţe.
 Vizualizări articol: 933 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consumul de peşte poate preveni tulburările de vedere la bătrâneţe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei