Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 apr 2014 - Anul XIX, nr. 91 (5600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Calendarul zilei

Astăzi este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Sfântul Mucenic Gheorghe a trăit pe vremea împăratului Diocleţian (sec. IV). Rămas fără tată din copilărie, Sfântul Gheorghe s-a mutat, împreună cu mama sa, din localitatea natală, Capadocia, în Palestina, unde avea mai multe moşii. La maturitate, tânărul Gheorghe a îmbrăţişat cariera militară, ajungând conducător de oaste în garda împăratului. În anul 303, când Diocleţian a dat un decret de prigonire a creştinilor, Gheorghe s-a înfăţişat de bună voie înaintea lui Diocleţian şi a mărturisit că este creştin şi că înţelege să slujească în oastea împăratului ca ucenic al lui Hristos. Atunci Diocleţian a poruncit să fie dus în temniţă şi supus la chinuri, ca să se lepede de credinţă. Însă Sfântul Gheorghe le-a îndurat cu bărbăţie şi credinţă, convertind la creştinism pe mulţi păgâni din închisoare. Însăşi împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocleţian, văzând că Sfântul Gheorghe a înviat un mort, s-a convertit la creştinism. În cele din urmă, împăratul a încercat să-l înduplece, promiţându-i onoruri, dar sfântul a ales să rămână pentru totdeauna cu Hristos. În faţa acestei mărturisiri, Diocleţian a dat poruncă să li se taie capetele, atât sfântului, cât şi împărătesei Alexandra. Pe drum, împărăteasa, fiind foarte slăbită, şi-a dat duhul. Ajuns la locul stabilit, Sfântul Gheorghe s-a rugat lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite şi şi-a plecat capul sub sabie în ziua de 23 aprilie 303.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfântului Mucenic Valerie; a Sfinţilor Mucenici Anatolie şi Protoleon, Stratilaţii; a Sfântului Mucenic Atanasie; a Sfântului Mucenic Glicherie, plugarul; a Sfinţilor Donat şi Terinos; a Sfântului nou Mucenic Gheorghe (sec. XVIII), şi a Sfântului Mucenic Lazăr Bulgarul (sec. XIX). Mâine, Biserica face pomenirea Sfintei Cuvioase Elisabeta şi a Sfinţilor Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest şi Sava, mitropoliţii Transilvaniei. 

 

Credinţa populară

În conştiinţa populară românească, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenţi sfinţi, numeroase biserici purtând hramul său. Există numeroase oraşe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe şi chiar unul dintre cele trei braţe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă şi pe steagul Moldovei medievale trimis de Ştefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos. Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Române (a cărei zi, 23 aprilie, coincide cu sărbătorirea sfântului). Este totodată patronul Angliei, al Georgiei şi al Moscovei. În Lituania, Sf. Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar în unele regiuni ale Spaniei ziua sfântului se serbează cu mese bogate şi cu daruri.

(sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.
 Vizualizări articol: 1754 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Astăzi este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei