Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 aug 2012 - Anul XVII, nr. 181 (5086)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoarea „Schimbarea la Faţă” la Mănăstirii Prislop din Maramureş

Obştea Mănăstirii "Schimbarea la Faţă" Prislop din Borşa, judeţul Maramureş, îşi aşteaptă astăzi pelerinii din Bucovina şi Maramureş. Mănăstirea "Schimbarea la Faţă" Prislop este situată la o înălţime de 1.413 metri în vârful Pasului Prislop, la graniţa dintre Maramureş şi Bucovina. Piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă în 1999, iar obştea aşezământului a amenajat aici şi un monument al eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.

 

Istoric

O mănăstire fără pereche a renăscut deasupra vechilor tranşee de război din timpul conflictelor militare de la început de secol XX şi nu numai. După ce a crescut în fiecare zi, puţin câte puţin, poţi spune că începe a prinde contur. Unul dintre cele mai frumoase aşezăminte mănăstireşti din Maramureşul Istoric. Unul dintre cele mai zbuciumate locuri din câte au existat vreodată pe pământul românesc, unde începuturile vieţii religioase îşi au originea în activitatea primilor preoţi militari.

Lângă Biserica Mănăstirii Prislop există un cimitir militar Sfinţit de PS Justin Hodea Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Satmarului, la data de 21 iulie 2009 şi apoi de către IPS Justinian, Arhiepiscopul Maramureşului şi Satmarului, împreună cu IPS Teodosie Arhiepiscop al Tomisului, la data de 16 august, acelasi an.                   

Mănăstirea din Pasul Prislop răspunde astăzi nevoilor duhovniceşti ale "ostaşilor" lumii acesteia.

Construcţia Mănăstirii a început în anul 1999 la iniţiativa Dl. Timis Dumitru (Tuta), sprijin material fiind oferit de către Primarul Oraşului Borşa, Consilierii Locali, precum şi de către importanţi oameni "de bine" din Oraşul Borşa. Sub oblăduirea Stareţului Protosinghel Andrei Reziuc centrul monahal a fost binecuvântat cu primii vieţuitori în anul 2008. În momentul actual, Mănăstirea are un număr de 10 vieţuitori, preoţi şi călugări care mijlocesc necontenit între om şi Dumnezeu, înălţând rugăciuni pline de evlavie şi smerenie, în numele eroilor neamului, în numele tuturor ostaşilor căzuţi pe toate câmpurile de luptă pentru apărarea neamului şi a credinţei, în numele locuitorilor Oraşului Borşa şi a tuturor celor care trec pragul Mănăstirii.

Biserica Mănăstirii Prislop are două Hramuri: "Schimbarea la Faţă" şi "Sfânta Treime".

Binecuvântările au continuat şi în anii ce au urmat , prin evenimentele religioase organizate. A devenit o tradiţie ca la Borşa, în vârful pasului Prislop, în Sfânta noapte a Învierii Mântuitorului Hristos, obştea Sfintei Mănăstiri, împreună cu credincioşii şi pelerinii să se bucure de Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim. Tradiţie în fiecare an, la Mănăstirea Prislop este şi aducerea Sfintelor Moaşte ale Sf. Ap. Andrei, precum şi ale Sf. Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon de la Arhiepiscopia Tomisului, judeţul Constanţa.

La data de 21 Iulie 2010, PS Justin Sigheteanul a sfinţit locul pentru Biserica de iarnă a Mănăstirii Prislop, Binecuvantând această Biserică cu doua Hramuri: Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, precum şi Sf. Antonie cel Mare.

Pe acest acoperiş al Maramureşului, mai aproape de Cer şi de Dumnezeu, în freamătul pădurilor de brad şi în miresmele tămâiate de flori sălbatice le este rânduit, o dată pe an, tuturor locuitorilor din zonă, dar şi din alte zone, a se încinge într-o horă a prieteniei şi fraternităţii. Hora la Prislop , festivalul interjudeţean organizat în fiecare sfârşit de august (prima Duminică după Adormirea Maicii Domnului), este un prilej de cunoaştere a culturii arhaice maramureşene şi bucovinene, dar şi a spiritualităţii înălţătoare a poporului român.

(istoric şi text: ing. Ghiţă Olteanu, fragment)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătoarea „Schimbarea la Faţă” la Mănăstirii Prislop din Maramureş.
 Vizualizări articol: 4786 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sărbătoarea „Schimbarea la Faţă” la Mănăstirii Prislop din Maramureş0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei