Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 aug 2011 - Anul XVI, nr. 195 (4793)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Ce facem cu lumânarea de la botez?

Botezul este a doua naştere. În Biserică, omul este chemat la desăvârşirea libertăţii. Botezul copilului se face tocmai pentru ca fiecare copil să se poată dezvolta liber, dar cu ajutorul lui Hristos. Atunci când se va maturiza, când va înfrunta necazurile vieţii sau ispitele necredinţei, omul botezat de mic va putea alege mai uşor credinţa şi stabilitatea vieţii adevărate, neputând fi decât cu greu ademenit spre păcat sau credinţe ilogice sau periculoase. Copilul nu este liber. Atât din punct de vedere trupesc, dar şi spiritual, copilul depinde de părinţi, în special, şi de întreaga lume, în general, pentru a se dezvolta şi a se maturiza ca om desăvârşit, liber şi integru. Libertatea lui creşte şi trebuie potenţată şi educată spre alegerea binelui ca fapt natural.

Naşii, părinţii duhovniceşti ai noului convertit, vor avea pe plan duhovnicesc rolul părinţilor trupeşti. Ei îl vor hrăni şi ajuta pe fin atât pe plan trupesc, dar mai ales pe plan duhovnicesc. Naşii vor fi modele de vieţuire creştină, luminând şi explicând calea credinţei pe care păşeşte noul om.

 

Se obişnuieşte ca lumânarea de la botez să fie din ceară curată

De aceea, naşii poartă o lumânare la Botez, simbol al vieţii lor bune, capabile să conducă şi pe alţii la iluminare, la aflarea adevăratei lumini în Hristos. Lumânarea are scopul practic de a lumina în jur, dar ea este şi simbol al călăuzirii spirituale. Cel care o vede ştie pe unde să meargă, se poate feri de obstacole, poate întrezări duşmanii din umbră. Astfel, naşii sunt înaintemergători şi povăţuitori pe calea mântuirii, luminând şi uşurând drumul copilului duhovnicesc.

Se obişnuieşte ca lumânarea de la botez să fie din ceară curată. Acest lucru simbolizează curăţia şi puritatea albinelor care lucrează aproape încontinuu şi în comuniune, fiind modele pentru noul credincios care trebuie să lucreze încontinuu pentru propria mântuire, dar în comuniunea trupului Bisericii. Unii oameni preferă lumânările albe, asortate cu hainele albe pe care le îmbracă noul convertit. Ele sunt simbolul purităţii şi al curăţiei noului creştin, curăţie pe care o va putea afla mereu doar prin întoarcerea la Hristos, singurul care poate curăţa haina sufletului care se întoarce de la păcat.

În datinile poporului român se spune că trebuie să pui ceva la lumânare pentru că "nu se cuvine a ţine focul cu mâna goală, şi de aceea se pune un cumaş (stofă, brocard) de rochie sau un şeluţ". Aceasta are un rol practic, pentru ca naşii să nu se murdărească, fiind de folos şi în alcătuirea ulterioară a diferitelor haine pentru copil. În sens spiritual, ele reprezintă faptele bune ale naşilor, îmbrăcămintea bogată a faptelor lor bune.

 

După Botez, lumânarea poate lumina masa care se dă în cinstea copilului

Lumânarea se poate împodobi cu flori, busuioc, berbenoc (saschiu), iederă, ferigă sau brad, în funcţie de zonă sau regiune.

Lumânarea de la Botez se poate aprinde pentru a lumina atunci când copilul nou botezat se împărtăşeşte, deşi acest lucru nu este obligatoriu.

După Botez, lumânarea poate lumina masa care se dă în cinstea copilului. Ea se poate aduce apoi la Biserică, fiind utilizată spre confecţionarea altor lumânări sau se poate aprinde spre luminare în casă la timp de nevoie sau de bucurie.

Există diferite credinţe şi superstiţii care presupun o legătură între lungimea vieţii şi a lumânării sau a crâjmei (pânză nouă în care se înfăşoară copilul imediat după botez) sau a modului în care arde lumânarea. Trebuie precizat că acestea sau alte asemenea credinţe care nu au o logică spirituală, ci ţin mai mult de magie sau idei care desconsideră libertatea omului, trebuie lăsate ca fiind periculoase şi străine de duhul realităţii şi al Ortodoxiei.

(Alexandru ULEA, sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce facem cu lumânarea de la botez?.
 Vizualizări articol: 2613 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ce facem cu lumânarea de la botez?5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ..."Eu sunt LUMINA LUMII"...(Iisus Hristos) trimis de
(19 aug 2011, 11:34:25
Mantuitorul ne spune despre Sine acest lucru deosebit,ca El este Lumina Lumii,nu o lumanare aprinsa la botez,nu o lumanare aprinsa la moarte(vai,nu cumva sa moara fara lumanare aprinsa...ca nu mai"vede"...calea spre Rai...)Poti sa-ti aprinzi sapte'j de lumanari la botez sau in ceasul  ☭ ,daca nu-L ai in inima ta,in viata ta de zi cu zi pe Iisus Hristos,Singura LUMINA a Lumii,traiesti in INTUNERIC,fara sansa de a te intalni cu "ADEVARATA LUMINA" in Imparatia lui Dumnezeu! Si aprinsul de lumanari a intrat in crestinism din paganism, pe timpul lui Constantin cel Mare,asta conform "Dictionarului de teologie ortodoxa"elaborat de preotul prof. doctor Ioan Bria.Pur si simplu e o datina fara suport crestinesc!E logic si adevarat acest fapt numai daca ne gandim ca Ioan Botezatorul n-a aprins nici o lumanare la Botezul Domnului si nici la celelalte zeci si sute de mii de botezuri,in primele secole de crestinism!Asa ca intrebarea aceasta cu "ce sa facem cu lumanarea de la botez"e hilara!
1.1  RE: ..."Eu sunt LUMINA LUMII"...(Iisus Hristos) trimis de
(19 aug 2011, 12:13:14
Multi spun ca daca o aprinzi pe timp de furtuna,ea se potoleste...Ma rog,asta o poate crede doar copiii de gradinita...In schimb,cu ceea ce"trebuie"pus la lumanare,nu o data, cumatru," a pus" cheia de la casa de vacanta sau alta locatie mai dosnica...unde sa aiba intalniri de..."mare taina" cu tanti...cumatra!Si sub fatidicul: "arde-o pe cumatra"...s-aprinde o furtuna de n-o mai poate stinge nici cu toata apa oceanului planetar! Asa,de aia...crestineasca!Asa ca, mare grija cu lumanarile de botez...E mare pericol de...incendiu si "arsuri" de gradu' intai...care se rezolva numai cu "transplant" de...sot sau sotie...in majoritatea cazurilor...
1.2  RE: ..."Eu sunt LUMINA LUMII"...(Iisus Hristos) trimis de
(21 aug 2011, 02:39:13
nea ariel ! Care Dumnezeu ? exista 200 de religii
2.   Ti-o bagi undeva.... trimis de
(19 aug 2011, 15:53:25
Stai si te crucesti ce preocupari au popii in asa vremuri.
3.   RECOMANDARE trimis de
(20 aug 2011, 03:44:00
CUM CE SA FACI? CAUTATI-I,PE CEI DE LA ROMANEL SI PE ARABII DE LA COTARGASI-BROSTENI! HALELY ABDUL EL SALAM[SAU CARNATI]IN VECII VERCILOR-AMIN!
4.   Precizare trimis de
(20 aug 2011, 03:49:05
NISCAIVA URME, GASESTI IN DISCHETELE,COOP.DE CREDIT MOLDOVA SULITA IN PERIOADA 2000-2004!
AFERIMMMMMMMMMMM!
5.   Intrebare intrebatoare anti- somn trimis de
(20 aug 2011, 04:02:53
MARE PREMIU MARE:
CE CONTINE H.G. NR1357/2003 SI CUI A FOLOSIT ATUNCI?-ORDONANTA ADUSA IN REGIM DE URGENTA DE LA BUCURESTI!ALTE INDICII-COTARGASI,SAPARD,ARABI,SCHIT,CALUGARI,COOP DE CREDIT,COLONELCIUCI,CHESTORECI
6.   BAAAAAAAAAAAAAAAA,CENZURA-COMPLETARE trimis de
(20 aug 2011, 04:05:26
OBCIOARA,CONTRABANDA,MILITIENI ,ETC,ETC,ETC.
7.   DIN NOU trimis de
(20 aug 2011, 04:07:08
HRIBI,PUTORI,INFO-CACANARI,ETC
8.   AVERTIZARE trimis de
(20 aug 2011, 04:09:01
LA URMATORUL ATAC DE CENZURA,VETI MAI TUTARI DIN PARTI!
9.   Precizare trimis de
(20 aug 2011, 04:10:44
GRATUIT,BINEINTELES,PTR CA JAVRELE PLATITE DORM LA ORA ASTA.
10.   Pocăiții=curve cu doua fețe trimis de
(20 aug 2011, 22:19:16
Pentru nr.1-Un pocait de  ☭  numit Ariel vine el si-si da cu parerea.Eu iti dau un sfat:lumanarea de botez baga-ti-o in ☭ poate asa o sa te usture un pic si vei avea alte preocupari in afara faptului de a intoxica pe altii cu pareri despre religie.E o tema prea grea pentru tine muritor de rand.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei