Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 feb 2010 - Anul XV, nr. 35 (4326)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Jertfele de milostenie pentru cei adormiţi

Biserica Ortodoxă a avut din totdeauna în cultul ei rugăciunile pentru cei adormiţi. Acest lucru dovedeşte că în toate locurile şi timpurile creştinii au înălţat rugăciuni de mijlocire pentru cei adormiţi. Este o datorie morală a celor rămaşi în viaţă să se roage şi pentru cei adormiţi, ca Dumnezeu să-şi reverse mila şi iertarea Sa faţă de ei. În secolele trecute nimeni nu a pus la îndoială această învăţătura şi această practică între români, toţi ştiind şi simţind că ele fac parte din învăţătura şi practica din totdeauna ale Bisericii, fiind întemeiate pe Sfânta Scriptură şi pe Sfânta Tradiţie.
Praznicele pentru pomenirea celor adormiţi sunt reminiscenţe ale agapelor sau meselor frăţeşti care se organizau după slujba de înmormântare, în perioada de început a creştinismului. Despre aceste jertfe de milostenie găsim referiri în diferite rânduieli bisericeşti şi în multe scrieri creştine. Scriitorul Origen, care a trăit în perioada 185-254, ne oferă o mărturie a pomenirilor care se făceau în acele vremuri, pentru creştinii care plecau la Domnul: „Noi îi poftim pe săraci şi nevoiaşi la ospăţ, pentru ca astfel serbarea noastră să devină pomenire pentru odihna sufletului celui adormit, iar pentru noi, mireasmă bineplăcută lui Dumnezeu” (în lucrarea „Tâlcuire la cartea Iov”).
Rugăciuni pentru cei adormiţi, unite cu fapte de milostenie, se pot face ori de câte ori vrem sau simţim nevoia. Cu cât ne rugăm mai des pentru ei şi facem fapte de milostenie spre pomenirea lor, cu atât este mai bine, deoarece nu avem niciodată siguranţa că cel care a plecat la Domnul a avut sufletul curăţit de toate păcatele.
Totuşi, Biserica a rânduit anumite zile de pomenire pentru cei adormiţi, zile care se referă atât la pomenirile individuale, făcute pentru fiecare răposat în parte, cât şi la pomenirile generale, în care ne aducem aminte de toţi cei adormiţi, din toate timpurile şi din toate locurile, ştiuţi şi neştiuţi. (pr. Gheorghe MIHĂILĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jertfele de milostenie pentru cei adormiţi.
 Vizualizări articol: 1746 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Jertfele de milostenie pentru cei adormiţi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Biserica spune multe,DAR DUMNEZEU CE ZICE ? trimis de
(12 feb 2010, 11:53:56
Sau poate si El e supus "bisericii"? Referitor la pomenirea mortilor El spune asa: "...cei vii , in adevar, STIU CA VOR MURI, dar cei morti NU STIU NIMIC, si nu mai au nici o rasplata fiindca pana si pomenirea li se uita"...(Eclesiast,9 cu5) Intrebarea e simpla:CE NU STIU CEI MORTI ( IMPLICIT,SUFLETELE LOR ! )?Raspuns din partea lui Dumnezeu:" CEI MORTI NU STIU NIMIC"! Astfel,aceasta traditie ca trebuie "sa 'grijesti de sufletele mortilor ESTE FALSA,facuta de catre OM si nu de DUMNEZEU!Au murit pe rand toti Sfintii Apostoli,Maica Domnului, pana si Domnul Iisus pe cruce SI NIMENI SI NICAIERI NU S-A GASIT VREO DOVADA CA CINEVA LE-A FACUT IN URMA POMENI...CA IN ZIUA DE AZI! De s-a ajuns prin aceasta "traditie paguboasa", ca multi sa n-aiba posibilitatea sa-si ingroape **** sau la fel de rau, sa plateasca multi ani datoriile acumulate in urma unor astfel de inmormantari...Dumnezeu ne invata SA INGRIJIM DE APROPIATII NOSTRI CAT SUNT IN VIATA!MORTI, ACEASTA GRIJIRE ESTE EGALA CU ZERO!
2.   Cand au intrat aceste "traditii" in crestinism? trimis de
(12 feb 2010, 12:21:38
Desigur, ca multe dintre" traditiile"actuale care impanzesc doctrina ortodoxa si nu numai, au intrat in crestinism PRIN BISERICA CATOLICA incepand cu secolul 4 d.H !Astfel,in anul 376 d.H.,CULTUL SFINTILOR ;in anul 400 d.H.,CULTUL RUGACIUNII PENTRU MORTI ; in anul 688 d.H., CULTUL CRUCII,CULTUL MOASTELOR,CULTUL ICOANELOR ; anul 1000 d.H., INFAIBILITATEA BISERICII, CANONIZAREA SFINTILOR, ,CELIBATUL PREOTILOR, ADOPTAREA MATANIILOR , anul 1564 d. H., INVOCAREA SFINTEI TRADITIUNI, anul 1870 , INFAIBILITATEA PAPII,etc...( extrase din cartea "SUPREMA IUBIRE", scrisa de un atent istoric si teolog ortodox in 1939,general, Petre Stavrescu!). M-am convins ca intre ceea ce ne transmite lumea si ceea ce NE TRANSMITE DUMNEZEU, TOT TIMPUL TREBUIE SA ALEG CEEA CE NE TRANSMITE SI NE PORUNCESTE DUMNEZEU !!! Spun acest lucru deoarece, pe parcursul acestor 2000 de ani,oamenii au intervenit PESTE INVATATURA ADEVARATA A LUI DUMNEZEU, ajungandu-se azi sa fie peste 5000 de feluri de a crede in EL...
3.   Ratacirea unora... trimis de
(12 feb 2010, 14:02:55
Ei, d- le dupa cum reiese si din cele spuse de tine mai sus, inainte de a se desparti biserica catolica de cea Ortodoxa, era o singura biserica Soborniceasca si Apostoleasca. Repet, poate o sa ti intre bine si tie odata in minte, era o SINGURA BISERICA, cea Ortodoxa, desi mai erau si alte secte mici, ca si acum. Tot ce s-a hotarat, legat de sfanta traditie, de organizari, canonizari s- a hotarat de comun acord de reprezentantii bisericilor din toate tinuturile la Sinoadele Ecumenice organizate de a lungul timpului. Aceste Sinoade mai aveau rolul esential, acela de a nu devia de la dreapta credinta, ce aOrtodoxa. Iti amintesc ca Mintuitorul, Maica Domnului, Sfintii Apostoli, nu aveau nevoie de rugaciunile celor vii din motive usor de inteles. Noi, insa trebuie sa ne rugam pentru cei adormiti si sa speram ca, prin mijlocirea Maicii Domnului, a Sfintilor Parinti, cei adormiti sa si gaseasca adevarata liniste. Amin.
4.   RATACIREA SI HABOTNICIA ALTORA... trimis de
(12 feb 2010, 15:15:47
Mai,CR111,in primul rand ori eu am scris pe chineza ori tu te faci ca nu cunosti limba romana!Dumnezeu PERSONAL NE SPUNE CA : "**** NU STIU NIMIC"!,si tu tot o aburesti cu sinoadele ,cu adunarile de popi,de parca ei sunt deasupra lui Dumnezeu!Din cauza aceasta s-a ajuns in situatia aceasta ca "sfanta traditie"(lucrare a popilor!)sa fie deasupra Sfintelor Scripturi,si sa nasca acea proasta si paguboasa zicala,"asa am apucat,asa tin"!Ori "ADEVARATA CREDINTA" este doar cea scrisa in Biblie, si n-are nimic de aface cu cea "ortodoxa", plina pana la refuz de ritualuri si datini provenite din paganism in primele doua-trei secole ale crestinismului!Asa ca,nu mai debita lucruri tampite pe care Dumnezeu nu ni-a cerut sa le facem,NICIODATA !Pune mana si studiaza bine fenomenul(Istoria crestinismului,Biserica universala,pe marii teologi ortodocsisi protestanti,si dupa aia,documentat(a)fiind,spune ceea ce doresti sa spui ,dar NU CUMVA SA INTRI SI SA-L CONTESTI PE DUMNEZEU!Tu, acum , ASTA FACI !
5.   ...SI INCA CEVA... trimis de
(12 feb 2010, 15:58:25
Singura biserica e CEA LASATA DE DOMNUL IISUS UCENICILOR ! EA ESTE "BISERICA PRIMARA', fara zbarcituri si zorzoane paganesti introduse in ea de catre oameni, si nici de cum cea ortodoxa de astazi! Sa-ti intre bine in cap acest lucru! O alta tampenie pe care am observat-o in comentariul tau este acea ca "sfintii apostoli" si Maica Domnului ar fi fost niste oameni privilegiati! FALS ! Biblia spune ca "Dumnezeu nu se uita la fata omului" si ca toti ,absolut toti suntem egali in fata Lui!Sf. Petru s-a si lepadat de Domnul de 3 ari la rand intr-o singura noapte! Sf.Apostol Pavel a prigonit,aruncat in inchisoare ,participand indirect si la moartea lor, a zeci si sute de crestini ,pana i-a iesit Domnul pe drumul Damascului sa-L traga de urechi!De asta-ti spun:inainte de a te hazarda in polemici pune mana si studiaza despre toate aceste lucruri DAR NUMAI IN LUMINA BIBLIEI nu si in "lumina"oamenilor care indraznesc SA SE INALTE MAI PRESUS DE DUMNEZEU! CA SATANA !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei