Sintetizarea datelor după încheierea migrației politice legale arată că, în județul Suceava, mai mult de jumătate dintre primarii și consilierii locali și județeni au fost aspirați de PSD. Situația centralizată prezentată, ieri, în conferință de presă, de prefectul de Suceava, Florin Sinescu, demonstrează că un număr de 346 de aleși locali au schimbat barca, prin aplicarea OUG nr. 55/2014. Dintre aceștia, 14 sunt consilieri județeni, 24 sunt primari, consilieri locali – 276, dintre care 25 aveau funcția de viceprimar, iar 32 sunt supleanți pe listele partidelor care au avut candidați la alegerile locale din 2012. Fără supleanți, 314 aleși locali aflați în exercitarea mandatului au un alt statut politic decât cel rezultat la urne.
Principalul beneficiar al OUG 55, supranumită „Ordonanța Dragnea”, este PSD, care a preluat de la adversarii politici, PDL și PNL, nu mai puțin de 17 primari, și a înregimentat un independent. De asemenea, au devenit membri PSD 17 viceprimari, 133 de consilieri locali și trei consilieri județeni, în total 171 de aleși locali. La pierderi, PSD are pagube nesemnificative, doar șapte consilieri locali renunțând la statutul de membru al principalului partid aflat la guvernare. Dintre aceștia, patru s-au declarat independenți, doi au mers la PNL și unul la PMP.
PNL, PDL și PP-DD, decimate de „Ordonanța Dragnea”
Ca număr, cele mai multe plecări au fost din PDL, care a pierdut 15 primari, 11 viceprimari, 73 de consilieri locali și patru dintre consilierii județeni pe care i-a avut după alegerile din 2012. În total 103 aleși locali. La fel de rău stă și PNL, care în comparație cu situația de după alegerile din 2012 a pierdut opt primari, opt viceprimari, 69 de consilieri locali și șase consilieri județeni, adică nu mai puțin de 91 de aleși locali.
Un număr de 75 aleși locali a pierdut și PP-DD: doi viceprimari, 70 de consilieri locali și trei consilieri județeni. De asemenea, din grupul independenților au optat pentru un carnet de membru de partid un primar, trei viceprimari și patru consilieri locali.
Partidele de opoziție nu s-au dovedit a fi atractive pentru traseiștii politici. Primarii care și-au părăsit partidele au optat doar pentru PSD sau pentru statutul de independent. Dintre viceprimari, unul a optat pentru PDL, iar dintre consilierii locali migratori, 14 au plecat la PNL, 10 la PDL, șase la PLR și cinci la PMP. Astfel, partide care nici măcar nu existau la data alegerilor, precum PLR și PMP, au la jumătatea mandatului reprezentanți în consiliile locale.
Și-au mai părăsit partidele cu care au obținut mandatele un viceprimar și șapte consilieri locali de la PRM, trei consilieri locali PC, patru PER, unul PFC, unul PL-PC, opt UNPR, unul PNDC, unul PAS și doi ACD.
Numărul independenților a crescut spectaculos
Cu „Ordonanța Dragnea” a crescut spectaculos numărul celor care s-au declarat independenți politic. La această metodă de desprindere de partidele pe listele cărora au candidat, fără asumarea explicită a calității de membru al unui alt partid au recurs șase primari, șapte viceprimari, 83 de consilieri locali și 10 consilieri județeni.
Prin actul normativ amintit, în termen 45 de zile, primarii, președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni, precum și candidații care au fost declarați supleanți și-au putut exprima în scris și o singură dată opțiunea cu privire la partidul politic, organizația minorității naționale din care doresc să facă parte sau să devină independenți, fără să își piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.
La alegerile locale din 2012 în județul Suceava au fost aleși 114 primari, 1.528 consilieri locali – dintre care s-au ales 115 viceprimari, un președinte de Consiliu Județean și 36 de consilieri județeni dintre care s-au ales doi vicepreședinți.



