Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 oct 2014 - Anul XIX, nr. 248 (5757)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Situaţie

În judeţul Suceava, PSD a înghiţit mai mult de jumătate dintre traseiştii politici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sintetizarea datelor după încheierea migraţiei politice legale arată că, în judeţul Suceava, mai mult de jumătate dintre primarii şi consilierii locali şi judeţeni au fost aspiraţi de PSD. Situaţia centralizată prezentată, ieri, în conferinţă de presă, de prefectul de Suceava, Florin Sinescu, demonstrează că un număr de 346 de aleşi locali au schimbat barca, prin aplicarea OUG nr.  55/2014. Dintre aceştia, 14 sunt consilieri judeţeni, 24 sunt primari, consilieri locali - 276, dintre care 25 aveau funcţia de viceprimar, iar 32 sunt supleanţi pe listele partidelor care au avut candidaţi la alegerile locale din 2012. Fără supleanţi, 314 aleşi locali aflaţi în exercitarea mandatului au un alt statut politic decât cel rezultat la urne.

Principalul beneficiar al OUG 55, supranumită „Ordonanţa Dragnea”, este PSD, care a preluat de la adversarii politici, PDL şi PNL, nu mai puţin de 17 primari, şi a înregimentat un independent. De asemenea, au devenit membri PSD 17 viceprimari, 133 de consilieri locali şi trei consilieri judeţeni, în total 171 de aleşi locali. La pierderi, PSD are pagube nesemnificative, doar şapte consilieri locali renunţând la statutul de membru al principalului partid aflat la guvernare. Dintre aceştia, patru s-au declarat independenţi, doi au mers la PNL şi unul la PMP.

 

PNL, PDL şi PP-DD, decimate de „Ordonanţa Dragnea”

Ca număr, cele mai multe plecări au fost din PDL, care a pierdut 15 primari, 11 viceprimari, 73 de consilieri locali şi patru dintre consilierii judeţeni pe care i-a avut după alegerile din 2012. În total 103 aleşi locali. La fel de rău stă şi PNL, care în comparaţie cu situaţia de după alegerile din 2012 a pierdut opt primari, opt viceprimari, 69 de consilieri locali şi şase consilieri judeţeni, adică nu mai puţin de 91 de aleşi locali.

Un număr de 75 aleşi locali a pierdut şi PP-DD: doi viceprimari, 70 de consilieri locali şi trei consilieri judeţeni. De asemenea, din grupul independenţilor au optat pentru un carnet de membru de partid un primar, trei viceprimari şi patru consilieri locali.

Partidele de opoziţie nu s-au dovedit a fi atractive pentru traseiştii politici. Primarii care şi-au părăsit partidele au optat doar pentru PSD sau pentru statutul de independent. Dintre viceprimari, unul a optat pentru PDL, iar dintre consilierii locali migratori, 14 au plecat la PNL, 10 la PDL, şase la PLR şi cinci la PMP. Astfel, partide care nici măcar nu existau la data alegerilor, precum PLR şi PMP, au la jumătatea mandatului reprezentanţi în consiliile locale.

Şi-au mai părăsit partidele cu care au obţinut mandatele un viceprimar şi şapte consilieri locali de la PRM, trei consilieri locali PC, patru PER, unul PFC, unul PL-PC, opt UNPR, unul PNDC, unul PAS şi doi ACD.

 

Numărul independenţilor a crescut spectaculos

Cu „Ordonanţa Dragnea” a crescut spectaculos numărul celor care s-au declarat independenţi politic. La această metodă de desprindere de partidele pe listele cărora au candidat, fără asumarea explicită a calităţii de membru al unui alt partid au recurs şase primari, şapte viceprimari, 83 de consilieri locali şi 10 consilieri judeţeni.

Prin actul normativ amintit, în termen 45 de zile, primarii, președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni, precum și candidații care au fost declarați supleanți şi-au putut exprima în scris și o singură dată opțiunea cu privire la partidul politic, organizația minorității naționale din care doresc să facă parte sau să devină independenți, fără să își piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.

La alegerile locale din 2012 în judeţul Suceava au fost aleşi 114 primari, 1.528 consilieri locali - dintre care s-au ales 115 viceprimari, un preşedinte de Consiliu Judeţean şi 36 de consilieri judeţeni dintre care s-au ales doi vicepreşedinţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În judeţul Suceava, PSD a înghiţit mai mult de jumătate dintre traseiştii politici.
 Vizualizări articol: 1491 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
În judeţul Suceava, PSD a înghiţit mai mult de jumătate dintre traseiştii politici4.051

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei