Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 233 (5440)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Alegeri

Băişanu l-a învins pe Ursaciuc şi a obţinut al doilea mandat de preşedinte al PNL Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul Alexandru Băişanu a câştigat cel de-al doilea mandat de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL.

În cadrul Conferinţei judeţene de alegeri a PNL Suceava, desfăşurată în prezenţa a peste 900 de delegaţi liberali, Alexandru Băişanu a reuşit să se impună categoric în faţa contracandidatului său, primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc. În urma votului exprimat de delegaţi, Băişanu a obţinut 583 de voturi, în timp ce Ursaciuc a primit votul a doar 285 de delegaţi. Alte 27 de voturi au fost anulate.

Pentru funcţia de preşedinte al PNL Suceava a mai candidat şi primarul din Siret, Adrian Popoiu, care în cele din urmă s-a retras din cursă în favoarea lui Marius Ursaciuc. Cu toate acestea, la finalul numărătorii voturilor, Adrian Popoiu avea şi el cinci voturi primite din partea delegaţilor la alegeri.

 

Alegerile au avut loc în sala mare a Casei de Cultură, unde frigul era mai puternic decât afară

Aşa cum am arătat, alegerile din PNL Suceava nu au reuşit să aducă nici o surpriză în privinţa preşedintelui acestei filiale liberale. Asta deşi Marius Ursaciuc şi-a făcut o campanie puternică înaintea alegerilor, în holul Casei de Cultură din Suceava fiind amplasat un ecran pe care a fost proiectat în permanenţă un clip în care Marius Ursaciuc îşi prezenta proiectul pentru PNL Suceava, iar susţinătorii lui împărţeau pliante cu echipa acestuia şi cu principiile pe care voia să le implementeze în rândul liberalilor.

În ceea ce-l priveşte pe Alexandru Băişanu, acesta nu părea să aibă emoţii cu privire la rezultatul votului, în condiţiile în care în perioada de dinaintea şedinţei de alegeri afirmase în diverse rânduri că de partea lui sunt majoritatea filialelor PNL din judeţul Suceava.

O problemă reclamată de majoritatea celor prezenţi la alegerile de sâmbătă din PNL Suceava a fost frigul insuportabil din sala mare a Casei de Cultură, care era mai puternic decât cel de afară. Timp de câteva ore, delegaţii la aceste alegeri au răbdat în frig discursurile liderilor locali şi naţionali, la finalul acestora majoritatea liberalilor veniţi să-şi aleagă noua conducere solicitând să voteze cât mai repede pentru a putea pleca acasă.

 

Nechifor i-a invitat pe Băişanu şi Ursaciuc să fumeze pipa păcii

La conferinţa de alegeri a liberalilor suceveni au participat şi partenerii din USL ai  PNL Suceava, în sală fiind prezenţi liderul PC Suceava, senatorul Mihai Neagu, precum şi o delegaţie numeroasă venită din partea social-democraţilor, condusă de preşedintele Cătălin Nechifor şi senatorul Ovidiu Donţu.

În discursul său, Cătălin Nechifor a spus că nu vrea să-şi declare susţinerea pentru unul dintre cei doi candidaţi, însă a spus că îi susţine pe toţi primarii şi aleşii locali ai PNL Suceava care au contribuit la câştigarea alegerilor de către USL. La finalul discursului său, Nechifor i-a oferit lui Alexandru Băişanu o ţigară de foi şi l-a invitat să vină luni, împreună cu Marius Ursaciuc, să fumeze toţi trei o pipă a păcii.

La şedinţa de alegeri a liberalilor suceveni au mai fost prezenţi lideri ai PNL din mai multe judeţe ale Moldovei, precum şi vicepreşedinţii la nivel naţional Varujan Vosganian şi Norica Nicolai.

 

Băişanu a avut susţinerea unor lideri naţionali ai PNL

Discursurile invitaţilor la conferinţa de alegeri a PNL Suceava au fost împărţite, de la declaraţii de susţinere făcute la adresa liderului Alexandru Băişanu, până la discursuri neutre sau de avertizare cu privire la necesitatea ca liberalii suceveni să rămână uniţi după alegerile de sâmbăta trecută.

În discursul său, preşedintele PNL al Consiliului Judeţean Iaşi, suceveanul Cristian Adomniţei, le-a transmis liberalilor că PNL are totuşi un deficit în judeţul Suceava, afirmând că „prin USL, PSD a câştigat în Suceava”. „Motivul pentru care nu sunt foarte mulţi colegi din conducerea centrală aici este că sunt mai în expectativă, să vadă ce alegeţi dumneavoastră”, le-a spus Adomniţei liberalilor suceveni.

El a mai afirmat că după aceste alegeri există riscul ca liberalii suceveni să iasă „mai slăbiţi”, exprimându-şi dorinţa să nu existe vendete sau două organizaţii mai mici. „Sper din tot sufletul ca după ce încheiaţi această adunare, indiferent pe cine alegeţi preşedinte, să ieşiţi întăriţi”, a spus Cristian Adomniţei.

Fără doar şi poate, de partea lui Alexandru Băişanu a fost preşedintele CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, care a afirmat că a luptat personal pentru ca alegerile de sâmbăta trecută să aibă loc. „Foarte mulţi doreau să nu aveţi astăzi alegeri aici, dar eu am luptat. Am spus că doar colegii din Suceava pot hotărî cine să le fie preşedinte. Nu noi ne adunăm câţiva la Bucureşti şi stabilim să aducem un deputat de la Iaşi, pe domnul deputat Cozmanciuc, să conducă filiala interimar la Suceava. Nu am fost de acord şi poate am supărat”, a spus Ţurcanu. El le-a transmis liberalilor suceveni că la nivel naţional s-a stabilit că fiecare organizaţiei PNL din ţară trebuie să obţină minim 25% la alegerile europarlamentare de anul viitor. „Dacă nu va trece peste 25%, atunci cu toţii vom avea o problemă, la nivel naţional şi judeţean”, a mai precizat Florin Ţurcanu.

Venit la Suceava pentru a participa la alegerile din organizaţia judeţeană, Varujan Vosganian s-a declarat foarte ataşat de PNL Suceava, subliniind că a fost un fel de membru pro-bono al acestei organizaţii. „Am fost un fel de membru pro-bono pentru că am activat fără să candidez la Suceava. Mi-e şi frică să candidez la Suceava.

Dar am participat la zbuciumata existenţă a filialei şi i-am admirat pe cei care au rămas în partid la momente foarte grele şi au asigurat supravieţuirea PNL”, a declarat Vosganian, care în discursul său nu şi-a exprimat susţinerea faţă de nici unul dintre cei doi candidaţi.

De asemenea, cu un discurs prin care a lăsat să se înţeleagă faptul că îl susţine pe Alexandru Băişanu, europarlamentarul PNL Norica Nicolai le-a mulţumit liberalilor suceveni care au rămas în partid când altora le-a fost mai uşor să plece. Nicolai a arătat că PNL are nevoie de oameni politici mari şi puternici.

„Dacă dorim puterea în politică trebuie să fim capabili să o obţinem prin competiţie, şi nu prin jocuri de culise. I-am detestat întotdeauna pe cei care au venit la mine şi mi-au cerut sprijinul ocult. Nu. Bărbaţii politici trebuie să aibă forţa de a se bate public între ei. De aceea cred că această conferinţă trebuia să aibă loc”, a spus Norica Nicolai.

 

Duelul discursurilor dintre Ursaciuc şi Băişanu

Momentul aşteptat de toţi a fost „duelul” discursurilor dintre cei doi candidaţi, Marius Ursaciuc şi Alexandru Băişanu. Primul care şi-a susţinut candidatura a fost Marius Ursaciuc, care le-a transmis liberalilor că şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte „pentru că am certitudinea că transparenţa, seriozitatea, competenţa sunt atribute ale liberalismului şi la Suceava. Sunt convins că speranţa ca noi să fim o filială respectată încă nu a murit”. Marius Ursaciuc a mai vorbit şi despre rezultatele politice şi administrative pe care le-a avut atât ca preşedinte al PNL Gura Humorului, cât şi ca primar al acestui oraş. În condiţiile în care parte dintre cei care au luat cuvântul înaintea sa au vorbit despre o serie de principii care ar trebui să se regăsească la viitorul preşedinte, Marius Ursaciuc a declarat că „dacă vorbim de onoare şi respect, vreau ca aici, în faţa dumneavoastră, să pun la dispoziţia preşedintelui PNL Crin Antonescu demisia de onoare din funcţia de preşedinte al PNL Suceava. Şi îl rog public să o folosească dacă va considera că filiala Suceava nu va avea rezultatele scontate”.

În acelaşi timp, liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu, a insistat asupra importanţei devotamentului faţă de PNL. Băişanu a avut un discurs în care i-a felicitat pe toţi liberalii care au rămas în PNL atunci când acest partid a trecut prin momente dificile şi i-a criticat pe toţi cei care au părăsit partidul, iar ulterior s-au întors în rândurile liberalilor. „O să propun ca la PNL să se facă o uşă mai mică pentru cei care vin împinşi de la Bucureşti sau de la alte partide. O uşă mai mică pentru a se apleca atunci când intră în partid”, a spus Băişanu.

El a spus că la alegerile de sâmbătă liberalii nu au fost chemaţi să voteze viitorul primar al oraşului Gura Humorului, „azi ne-am adunat să votăm preşedintele, onoarea şi principii”. Alexandru Băişanu i-a transmis lui Ursaciuc faptul că a reuşit să facă din Gura Humorului un oraş frumos, însă acest lucru l-a făcut împreună cu liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur. „Împreună cu Flutur aţi reuşit să faceţi din Humor un oraş frumos. Dacă aş fi pus astăzi să votez primarul oraşului Gura Humorului, credeţi-mă că aş vota ca dumneavoastră şi Gheorghe Flutur, în tandem, să fiţi primarii oraşului Gura Humorului”, i-a transmis Băişanu lui Ursaciuc. 

La final, Alexandru Baişanu a mai spus că „vă garantez că voi fi capabil să dau mâna cu toţi liberalii suceveni, indiferent de vot”.  El a ţinut să mai precizeze că nici un liberal corect nu confundă PNL „cu un ciorap” pe care îl schimbă când vrea el.

 

După confruntare, Băişanu şi Ursaciuc au apărut împreună la conferinţa de presă de după alegeri

Deşi s-au contrat înaintea votului, după anunţarea câştigătorului alegerilor, Alexandru Băişanu, Marius Ursaciuc, dar şi Adrian Popoiu au apărut împreună la o conferinţă de presă, militând pentru unitatea PNL. Alexandru Băişanu a ţinut să precizeze că PNL este unul singur, indiferent de lupta care a avut loc la alegeri. „PNL rămâne un partid unit, iar membrii trebuie să fie mândri de fiecare dintre noi. Aveam nevoie de acest examen pentru a ști cine suntem, pentru a ști de ce suntem, pentru a fi confirmați în interior. De acum înainte va trebui să ne unim forțele indiferent de câte voturi am eu sau tu, pentru că nu sunt ale noastre, sunt ale PNL. Te felicit, dragă Marius Ursaciuc, pentru cele 258 de voturi”, a spus Băişanu. El a subliniat că în calitate de preşedinte va fi cel care va lupta pentru unitatea liberalilor suceveni.

Prezent alături de Alexandru Băişanu, Marius Ursaciuc a declarat după anunţarea rezultatelor că nu este nici frustrat, nici trist, „doar un pic fericit”. „Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au prezentat la vot, pentru că au stat ore întregi acolo. Declar că îi stimez pe toți cei care au votat din principiu, domnule Băișanu, datorită principiilor lor. Îi înțeleg pe cei care au făcut-o din alte motive și îi prețuiesc pe cei care au avut alte opțiuni. Le mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în ceea ce am propus eu în această campanie, normalitate şi respect”, a declarat Ursaciuc, adăugând că PNL Gura Humorului va avea în el un sprijin la fel de mare ca şi până în momentul de faţă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băişanu l-a învins pe Ursaciuc şi a obţinut al doilea mandat de preşedinte al PNL Suceava.
 Vizualizări articol: 2769 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.59/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 29 voturi
Băişanu l-a învins pe Ursaciuc şi a obţinut al doilea mandat de preşedinte al PNL Suceava4.6529

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ;) trimis de
( 7 oct 2013, 18:54:10
Era de asteptat:)
2.   Tampenii trimis de
( 8 oct 2013, 00:26:59
Politica este un sport care unora nu le prieste la creier, baiesanu asta ....un mare lider, vede cumva negativ ca orasul G Humorului a fost facut frumos cu ajutorul lui Flutur....cumva nu i convine. Un mod de gandire sifilitic cand pe cetateni nu i intereseaza cine a facut....ci doar daca s a facut sau nu!
Cel mai potrivit ptr functie ar fi fost Popoiu, care era singura pata galbena pe judetul Suceava pe vremea raposatului pdl.
Dar.....se pare ca si pnl ul e putred si se tine de putregaiurile lor....ca baiesanu.
Si atunci la urmatoarele alegeri....noi cu cine votam.....

P.S. Cum putem avea incredere ca acesti domni sa se organizeze si sa ne conduca in moment ce nu au reusit macar sa prevada si sa realizeze incalzirea unei sali plina de delegati.
3.   Romanu are mai mult timp decat bani trimis de
( 8 oct 2013, 02:18:29
Daca ar fi incurajete micile afaceri, mica initiativa, am avea oameni care vor sa aiba un viitor mai bun. Bestiile basiste si clonele blando-securiste din vremea " noii dar vechii gandiri" ne ucid bland si pontist in "speranta de mai bine". Glumitele astea cu "politica" se atarna nefiresc de golanesc pe saracie crunta. Sant satul de paine si circ. Ba flascilor cu 70 % in parlament faceti flotari cu popeiu marinel de ceva timp. E de-al vostru in suflet. Tot voi.... "salvatorii patriei" adica copiii securitilor o sa imi terorizati viitorul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei