Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 dec 2012 - Anul XVII, nr. 290 (5195)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Victorie USL

Judeţul Suceava trimite în Parlamentul României nouă parlamentari noi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Judeţul Suceava îşi va reînnoi echipa de parlamentari care îl va reprezenta în Camera Deputaţilor şi Senatul României în următorii patru ani. Nu mai puţin de nouă parlamentari dintre cei 16 care vor reprezenta judeţul Suceava în Parlament în perioada 2012 – 2016 nu au fost deputaţi sau senatori în mandatul trecut. Doar unul dintre cei nouă a mai fost în Parlamentul României, respectiv liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur, care a mai avut două mandate de senator. USL îi va avea parlamentari aflaţi la primul mandat pe Alexandru Băişanu, Radu Surugiu, Ovidiu Iane şi Constantin Galan, în Camera Deputaţilor, şi pe Ovidiu Donţu, Neculai Bereanu şi Mihai Neagu, la Senat. De asemenea, PP-DD îl trimite în Camera Deputaţilor pe Cezar Cioată, şi el aflat la primul mandat de parlamentar.

 

Ovidiu Donţu, senatorul sucevean cu cel mai mare număr de voturi

Candidatul sucevean care a obţinut cel mai mare număr de voturi pentru o funcţie de senator este Ovidiu Donţu. Acesta a candidat din partea USL în Colegiul nr. 3 Fălticeni, reuşind să obţină mandatul cu 35.054 de voturi, adică 70,46% din opţiunile de vot valabil exprimate. Donţu l-a învins categoric pe principalul său contracandidat, Corneliu Popovici (ARD), care a obţinut un scor de 12,95%. Ovidiu Donţu are 43 de ani, ocupă funcţia de preşedinte executiv al PSD Suceava şi conduce organizaţia municipală Suceava a partidului. Este de profesie jurist, se află la al doilea mandat de consilier local  şi este director al cabinetului prefectului de Suceava.

Ca număr de voturi, Ovidiu Donţu este urmat de Mihai Neagu, de la USL, acesta fiind votat în Colegiul nr. 4 Rădăuţi – Siret de 31.302 de alegători, adică 59,89%. De altfel, scorul electoral obţinut de către acesta este una dintre surprizele alegerilor parlamentare din judeţul Suceava, având în vedere că Mihai Neagu este unul dintre candidaţii care nu au fost deloc în atenţia publică în ultimii ani. Neagu este membru al PC Suceava, are 56 de ani, este avocat în Baroul Suceava şi a fost judecător timp de 10 ani la Judecătoria Rădăuţi.

Un alt candidat al USL care a obţinut mandatul de senator cu jumătate plus unu din voturile valabil exprimate  este Neculai Bereanu. Acesta a fost votat de 27.457 de alegători din Colegiul nr. 1 Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc – Gura Humorului, obţinând astfel 59,97 % din voturi. Neculai Bereanu (PSD) are 49 de ani, este om de afaceri din Suceava şi a absolvit Facultatea de Mecanică. În momentul în care şi-a depus candidatura el ocupa un post de consilier judeţean, este vicepreşedinte al PSD Suceava, iar în anul 2008 a mai candidat pentru un post de deputat în Colegiul Câmpulung – Gura Humorului.

Cel de-al patrulea mandat de senator din judeţul Suceava i-a revenit liderului democrat-liberalilor suceveni, Gheorghe Flutur, care a fost votat de 29.936 de alegători din Colegiul de Senat nr. 2 Suceava (42,67%). Cu acest scor el s-a clasat pe locul al doilea în colegiul în care a candidat, fiind devansat de candidatul USL, Tiberius Brădăţan, care a primit voturile din partea a nu mai puţin de 34.312 de alegători. Gheorghe Flutur are 52 de ani, este liderul PDL Suceava şi a fost preşedinte al Consiliului Judeţean în mandatul 2008 – 2012. A mai fost senator în perioada 2000 – 2008. Flutur a ocupat şi funcţia de ministru al Agriculturii.

 

Ioan Stan obţine al patrulea mandat de deputat cu peste 18.000 de voturi

La Camera Deputaţilor, candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi este actualul deputat din Colegiul nr. 5 Dolhasca – Mălini, Ioan Stan. Acesta a obţinut în acest colegiu nu mai puţin de 18.241 de voturi, adică 73,60%, obţinând astfel cel de-al patrulea mandat de deputat din cariera lui. Ioan Stan (USL) are56 de ani, iar primul mandat de deputat l-a câştigat în anul 2000. Stan ocupă funcţia de vicepreşedinte al PSD Suceava.

Pe locul al doilea din punctul de vedere al voturilor valabil exprimate se situează liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu. El a obţinut 17.048 de voturi (61,22%), câştigând în mod clar mandatul de deputat din Colegiul nr. 1 Suceava.   Alexandru Băişanu (USL)are 44 de ani, este preşedinte al PNL Suceava şi până la preluarea mandatului de parlamentar ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Este conferenţiar doctor la Universitatea „Ştefan cel Mare” şi a mai candidat în acest colegiu la alegerile din 2008. Colegiul nr. 1 Suceava va mai avea un deputat, în persoana Sandei-Maria Ardeleanu. Acest lucru a fost posibil ca urmare a dublării numărului de deputaţi din acest colegiu. Ardeleanu obţine astfel al doilea mandat de deputat, fiind unul dintre cei doi reprezentanţi ai ARD Suceava în Camera Deputaţilor.

ARD Suceava îl va avea ca deputat şi pe secretarul general al democrat-liberalilor suceveni, Ioan Balan. Acesta a câştigat cu scorul de 43,93% un nou mandat de deputat în Colegiul nr. 2 Suceava. Ioan Balan are 45 de ani, este de profesie jurist şi ocupă şi funcţia de secretar general adjunct al PDL.

 

Radu Surugiu este cel mai tânăr deputat sucevean

Nominalizat de conducerea centrală a PNL pentru a candida din partea USL pentru un post de deputat în Colegiul nr. 10 Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc, Radu Surugiu a produs o altă surpriză la alegerile parlamentare din judeţul Suceava. Radu Surugiu a reuşit să obţină 14.468 de voturi (60,36%), câştigând categoric acest colegiu, următorul clasat, deputatul PDL în funcţie, Dan-Gabriel Gospodaru, având doar 4.947 de voturi. Radu Surugiu are 28 de ani şi este din Piatra Neamţ. Ocupă funcţiile de preşedinte la nivel naţional al studenţilor liberali şi de secretar general adjunct al PNL.

Un alt liberal aflat la primul mandat de parlamentar este şi Constantin Galan, care a câştigat cu 53,69% alegerile pentru funcţia de deputat din Colegiul nr. 6 Rădăuţi – Milişăuţi. Galan l-a învins pe senatorul PDL Orest Onofrei, care a obţinut 28,79% din voturi. Constantin Galan are 55 de ani şi este proprietarul a două societăţi comerciale. Este preşedinte al PNL Rădăuţi şi se află la al treilea mandat de consilier local în acest municipiu. Timp de un an a fost şi viceprimar în Rădăuţi.

Liberalii din judeţul Suceava mai au un deputat prin Dumitru Pardău, el câştigând cu 61,86% (13.441 de voturi) alegerile din Colegiul nr. 9 Vatra Dornei. Dumitru Pardău a câştigat al treilea mandat de deputat. De remarcat faptul că în acest colegiu, candidatul PP-DD Cezar Cioată s-a clasat pe locul al doilea, devansându-l pe candiadtul ARD, Ovidiu Milici. De altfel, Cezar Cioată a reuşit cu cele 4.128 de voturi obţinute să-şi adjudece mandatul de deputat care a revenit PP-DD. Astfel se face că şi în Colegiul Vatra Dornei pentru Camera Deputaţilor vor fi doi deputaţi în viitorul mandat de patru ani. Cezar Cioată are 36 de ani şi ocupă un post de consilier judeţean. Cioată este inginer la Compania Naţională a Uraniului Crucea.

 

Liderul Partidului Verde, Ovidiu Iane, va fi deputat în Colegiul Vicov – Putna

Un alt candidat pe care conducerea centrală l-a propus pentru a candida în judeţul Suceava este preşedintele Partidului Verde, Ovidiu Iane. Şi în acest caz se poate spune că Ovidiu Iane a produs o surpriză, învingându-l pe omul de afaceri Dumitru Mihalescul, contracandiatul său de la ARD. Iane „a închis” colegiul cu 52,79% din voturile valabil exprimate. Ovidiu Iane are 42 de ani, este preşedintele Partidului Verde, iar în anul 2009 a candidat pentru preşedinţia României din partea Partidului Ecologist din România. Iane este director la o firmă de hardware şi software.

 

Gavril Mîrza a lăsat Senatul pentru Camera Deputaţilor, iar Bejinariu obţine al treilea mandat de deputat

Un scor categoric a avut şi actualul deputat Eugen Bejinariu, care cu 12.462 de voturi (67,08%) a obţinut din partea USL un nou mandat în Colegiul nr. 8 Siret. Bejinariu se află la cel de-al treilea mandat de deputat. Eugen Bejinariu are 53 de ani, este preşedinte executiv al PSD, a fost secretar general al Guvernului condus de Adrian Năstase şi prim-ministru interimar.

Un alt colegiu câştigat de USL cu peste jumătate din voturile valabil exprimate este Colegiul nr. 3 Cajvana – Şcheia. În acest colegiu s-a impus senatorul Gavril Mîrza, care la alegerile parlamentare de anul acesta a candidat pentru un mandat de deputat. Gavril Mîrza a obţinut funcţia de deputat în acest colegiu cu un scor de 52,25% (11.279 de voturi). Gavril Mîrza are 64 de ani, s-a aflat la conducerea Consiliului Judeţean Suceava în perioada 1996 – 2008 şi a ocupat funcţia de preşedinte al PSD Suceava.

Tot din partea USL va reveni în Camera Deputaţilor pentru un nou mandat şi Eugen Uricec. Acesta a obţinut în Colegiul nr. 4 Fălticeni nu mai puţin de 15.573 de voturi, obţinând mandatul de deputat cu 63,09% din voturi.

 

Rezultatele oficiale şi finale ale alegerilor parlamentare din judeţul Suceava

Biroul Electoral Judeţean a prezentat rezultatele oficiale şi finale ale alegerilor parlamentare din judeţul Suceava. USL Suceava a câştigat detaşat alegerile atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, obţinând cu 50%+1 din voturile valabil exprimate  trei mandate de senator şi nouă mandate de deputat. Potrivit rezultatelor prezentate de BEJ Suceava, la Senat clasamentul este următorul: USL - 58,79%, ARD – 26,52%, PP-DD – 11,49%, PRM – 1,88%, Partidul Popular – 0,56%, Partidul Ecologist Român – 0,40%, UDMR – 0,24% şi Partidul Alianţa Socialistă – 0,08%.

Comparativ cu alegerile pentru Senat, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut un procent mai mare, în timp ce ARD a scăzut cu peste 3%. Clasamentul oficial la alegerile pentru Camera Deputaţilor din judeţul Suceava este următorul: USL – 59,4%, ARD – 23,13%, PP-DD – 11,82%.

Cum USL Suceava a obţinut din prima nouă mandate de deputat şi trei de senator, şi-a ocupat toate locurile de parlamentar care i s-au cuvenit în urma rezultatelor alegerilor din judeţ.

De asemenea, ARD Suceava are dreptul la un mandat de senator şi două de deputat, în timp ce PP-DD Suceava va avea un deputat.

Deşi a ocupat locul al doilea în Colegiul de Senat nr. 2 Suceava, liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur, a obţinut mandatul de senator. Cum contracandidatul său nu a obţinut jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, ci doar 48,91%, Gheorghe Flutur şi-a adjudecat mandatul de senator cu 42,67%.

Singurul candidat ARD care a câştigat Colegiul la Camera Deputaţilor a fost actualul deputat PDL Ioan Balan. Acesta a obţinut 43,93% din voturi, fiind urmat de candidatul USL Paul Rusu, 42,25%. Ioan Balan obţine astfel cel de-al doilea mandat de deputat în Colegiul nr. 2 Suceava – Burdujeni.

Având în vedere că ARD are dreptul la doi deputaţi în judeţul Suceava, cel de-al doilea mandat îl va obţine Sanda-Maria Ardeleanu, actualul deputat în Colegiul nr. 1 Suceava. Sanda-Maria Ardeleanu a ocupat locul al doilea în acest colegiu, însă având în vedere că are cel mai mare număr de voturi dintre candidaţii ARD din celelalte colegii, obţine un mandat de deputat. Astfel se face că în Colegiul nr. 1 Suceava vor fi două mandate de deputat.

Tot două mandate pentru Camera Deputaţilor vor fi şi în Colegiul nr. 9 Vatra Dornei. Acest colegiu a fost adjudecat cu peste jumătate plus unu din voturile exprimate de către candidatul USL Dumitru Pardău, care obţine astfel al treilea mandat de deputat. Cum PP-DD Suceava a obţinut voturile necesare pentru un mandat de deputat, acesta va fi atribuit candidatului acestui partid care are cel mai mare număr de voturi. În acest caz este vorba despre candidatul PP-DD din Colegiul nr. 9 Vatra Dornei, Cezar Cioată.

 

Sucevenii Ghervazen Longher şi Mircea Grosaru au obţinut mandatele de deputat din partea minorităţilor poloneze, respectiv italiene

Judeţul Suceava va mai avea încă doi deputaţi din partea minorităţilor naţionale. Este vorba despre Ghervazen Longher, care a candidat din partea Uniunii Polonezilor din România. Acesta a obţinut la nivel naţional 7.400 de voturi, suficiente pentru a-şi adjudeca mandatul de deputat din partea acestei minorităţi. Un alt sucevean care a reuşit să ajungă în Camera Deputaţilor în urma alegerilor de duminică este şi Mircea Grosaru, preşedintele Asociaţiei Italienilor din România – RO.AS.IT, el obţinând peste 7.300 devoturi la nivel naţional.

 

 Minorităţile au obţinut aproape 6.700 de voturi în judeţul Suceava

Aproape 6.700 de alegători din judeţul Suceava au preferat ca pentru Camera Deputaţilor să voteze candidaţii minorităţilor naţionale, în locul celor propuşi de alianţele şi partidele politice. Potrivit datelor oficiale ale BEJ, 6.692 de suceveni au votat candidaţii minorităţilor naţionale, în această cifră neintrând şi voturile exprimate pentru UDMR.

Cel mai mare număr de voturi l-a primit candidatul Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, acesta fiind votat de 2.664 de alegători suceveni. Cel de-al doilea sucevean care a candidat din partea minorităţilor naţionale, respectiv Asociaţia Italienilor din România, Mircea Grosaru, a obţinut doar 206 de voturi în judeţul Suceava.

 

Vă prezentăm în continuare ocupanţii primelor trei locuri din fiecare colegiu pentru Camera Deputaţilor şi Senat din judeţul Suceava, precum şi candidaţii care au reuşit să intre în Parlamentul României (numele scrise cu litere îngroşate sunt ale viitorilor parlamentari suceveni):

 

Senat

 

Colegiul 1 Vatra Dornei

Neculai Bereanu – USL- 59,97% (27.457 de voturi)

Cristian Irimie – ARD - 21,41%  (9.806 de voturi)

Vasilica Steliana Miron – PP-DD - 15,54% (7.115 de voturi)

 

Colegiul 2 Suceava

Tiberius Brădăţan – USL - 48,91% (34.312 de voturi)

Gheorghe Flutur – ARD - 42,67% (29.936 de voturi)

Costel Ignătescu – PP-DD - 6,58% (4.619 de voturi)

 

Colegiul 3 Fălticeni

Ovidiu Donţu – USL - 70,46% (35.054 de voturi)

Corneliu Popovici – ARD 12,95% (6.445 de voturi)

Vasile Mustea – PP-DD 12,80% (6.371 de voturi)

 

Colegiul 4 Rădăuţi – Siret

Mihai Neagu – USL - 59,89% (31.302 de voturi)

Marius Vatavu – ARD - 22,24% (11.627 de voturi)

Constantin Enea – PP-DD - 13,29% (6.948 de voturi)

 

Camera Deputaţilor

 

Colegiul 1 Suceava

Alexandru Băişanu – USL – 61,22% (17.048 de voturi)

Sanda Maria Ardeleanu – ARD – 26,83% (7.472 de voturi)

Marius Boghian – PP-DD – 6,52% (1.818 de voturi)

 

Colegiul 2 Suceava – Burdujeni

Ioan Balan – ARD - 43,93% (8.919 de voturi)

Paul Rusu – USL - 42,25% (8.578 de voturi)

Bogdan Păstrăv – PP-DD -  9,05% (1.838 de voturi)

 

Colegiul 3 Cajvana – Şcheia

Gavril Mîrza – USL - 52,25% (11.279 de voturi)

Vasile Ilie – ARD - 28,84% (6.227 de voturi)

Lăcrămioara Vieru – PP-DD - 10,20% (2.203 de voturi)

 

Colegiul 4 Fălticeni

Eugen Uricec – USL - 63,09% (15.673 de voturi)

Vasile Tofan – ARD - 20,29% (5.040 de voturi)

Mihai Artene – PP-DD - 12,34% (3.067 de voturi)

 

Colegiul 5 Dolhasca – Mălini

Ioan Stan – USL - 73,60% (18.241 de voturi)

Aneta Waclawski – PP-DD - 12,92% (3.203 de voturi)

Mihai Vitcu – ARD - 9,08% (2.251 de voturi)

 

Colegiul 6 Rădăuţi – Milişăuţi

Constantin Galan – USL – 53,69% (9.187 de voturi)

Orest Onofrei – ARD – 28,79% (4.927 de voturi)

Marin Buraciuc – PP-DD – 12,00% (2.054 de voturi)

 

Colegiul 7 Vicov – Putna

Ovidiu Iane – USL - 52,79% (8.843 de voturi)

Dumitru Mihalescul – ARD - 30,88% (5.173 de voturi)

Adrian Vasile – PP-DD - 10,75% (1.802 de voturi)

 

Colegiul 8 Siret

Eugen Bejinariu – USL - 67,08% (12.462 de voturi)

Brînduşa Humeniuc – PP-DD - 14,55% (2.704 de voturi)

Daniel Ungurian – ARD - 12,92% (2.402 de voturi)

 

Colegiul 9 Vatra Dornei

Dumitru Pardău – USL - 61,86% (13.441 de voturi)

Cezar Cioată – PP-DD - 18,99% (4.128 de voturi)

Ovidiu Milici – ARD - 13,62% (2.960 de voturi)

 

Colegiul 10 Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc

Radu Surugiu – USL - 60,36% (14.468 de voturi)

Dan-Gabriel Gospodaru – ARD - 20,64% (4.947 de voturi)

Anilore Plaiu – PP-DD - 12,07% (2.895 de voturi)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Judeţul Suceava trimite în Parlamentul României nouă parlamentari noi.
 Vizualizări articol: 4029 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.8 din 5 voturi
Judeţul Suceava trimite în Parlamentul României nouă parlamentari noi1.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   VICTORIE MIROBOLANTA USL trimis de
(11 dec 2012, 12:24:35
Parlamentari USL 389 ;parlamentari PDL 80(ma umfla rasul si mila);parlamentari PP DD 68(mi-e mila iar de PDL) ; UDMR 27 ;alte minoritati 17 ;diaspora 6 .TOTAL PARLAMENTARI 587 USL are in parlament 66,26%.daca coopteaza alte minoritati USL va avea 69,16%.daca coopteaza si UDMR USL va avea 73,76%.Deci supermajoritate cu care se va putea modifica CONSTITUTIA in primavara.

1.1  RE: VICTORIE MIROBOLANTA USL trimis de
(12 dec 2012, 07:54:42
Deci, e clar! Liderii noştri locali, dl. Gheorghe Flutur şi dl. Bălan au reuşit - comparativ cu scorurile obţinute la nivel naţional de ARD - cele mai bune rezultate! Scoruri de aproape 44%, sunt aproape triple faţă de ce au realizat alţi lideri ARD importanţi din ţară. Asta demonstrează valoarea şi încrederea de care încă se bucură liderii de la noi din judeţ! Numai faptul că au candidat sub sigla USL a făcut ca liderii lor de la noi din zonă să aibă un scor bun. Spiritul de turmă a acţionat şi la noi, dar nu aşa de puternic totuşi!!happy
2.   Pe usa din spate trimis de
(11 dec 2012, 12:33:48
Din cei 80 de parlamentari PDL nici unul nu a castigat colegiul cu 50%+1.Toti au ajuns in parlament prin usa din dos adica prin redistribuire conform unei legi electorale aberante impusa de PDL si Basescu.Balan a castigat in colegiu cu 43,93%(dar nu cu 50%+1)la foarte mica difereanta fata de avocatul Paul Rusu 42,25% (deci daca il puneai si pe Arici Pogonici sa candideze din partea USL tot avea sanse de castig).Flutur a pierdut in fata lui Bradatan dar a intrat in parlament pe usa din spate.Doamna Ardeleanu a fost batuta clar de Baisanu dara a intrat in parlament cu doar 26,83% la redistribuire.
Pentru cei trei PDL-isti mentionati ,deoarece in parlament nu mai sunt scaune ,ne oferim sa le donam trei scaune ca sa poata sta si ei la lucrari undeva la balcon.
2.1  RE: Pe usa din spate trimis de
(11 dec 2012, 12:42:56
Vad ca esti pe cai mari, sunt curios ce acadica iti dau sa  ☭ cei de la PSD in mandatul asta ca esti obisnuit sa pupi si sa lingi.
2.2  RE: Pe usa din spate trimis de
(11 dec 2012, 12:43:56
Fyi: Antonescu tot prin redistribuire a intrat in parlament data trecuta:

"Curios este ca electorii dintr-un colegiu bucurestean nu l-au dorit pe domnul Antonescu in Parlamentul tarii, ei preferandu-l pe Ionut Popescu, fost ministru de Finante. La redistribuire, insa, a ocupat un loc de deputat Crin Antonescu, care l-a surclasat pe domnul Popescu direct de pe locul doi. Sa fi stiut alegatorii din colegiul amintit de ce nu isi doresc un astfel de reprezentat in structurile de conducere legislativa a tarii? Activitatea parlamentara recenta a domnului Antonescu pare a le da dreptate acestora."
2.3  RE: Pe usa din spate trimis de
(11 dec 2012, 12:45:48
Raducu de sarbatori ai sa ai frigiderul plin ...:) cu ,carne..:))) Vorba vine ..de le pui cap la cap faci turul parlamentului...
3.   Ce va conţine viitoarea Constituţie trimis de
(11 dec 2012, 12:35:34
Apare regiunea ca unitate administrativ teritorială. . Regiunile vor fi conduse de guvernatori.
* Parlament bicameral diferenţiat. Principala cameră legislativă devine Camera Deputaţilor, iar Senatul devine o cameră care va reprezenta colectivităţile locale.
* Eliminarea migraţiei politice .Se retragerea mandatul parlamenarului traseist.
Parlamentul poate cenzura deciziile CCR. Deciziile CCR pot fi infirmate cu votul a 2/3 din totalul parlamentarilor
* Premierul aparţine partidului cu cele mai multe mandate câştigate. După alegeri partidul sau alianţa politică sau electorală care obţine cele mai multe mandate de parlamentar dă obligatoriu primul ministru.
* Delimitarea atribuţiilor preşedintelui şi a premierului în probleme „europene”. Preşedintele participă la acţiunie organismelor europene în problemele ce ţin de politica externă, securitate naţionale, iar premierul în prolemele ce ţin de politica internă, economie etc.

3.1  RE: Ce va conţine viitoarea Constituţie trimis de
(11 dec 2012, 12:45:45
"Parlamentul poate cenzura deciziile CCR." Asta e de bine?!? Esti cu capul?
3.2  RE: Ce va conţine viitoarea Constituţie trimis de
(11 dec 2012, 12:51:54
Premierul aparţine partidului cu cele mai multe mandate câştigate.

Noroc ca suntem in UE ca dupa capul vostru o sa dati o lege prin care prim ministrul apartine pe vecie PSDuluibig grin
4.   Legea electorala aberanta trimis de
(11 dec 2012, 12:48:24
Parlamentul avea in mod normal pana acuma 470 de parlamentari.Acum dupa aceste alegeri bazate pe o lege aberanta impusa de PDL si Basescu numarul lor a devenit 587 parlamentari.Cei 80 de parlamentari PDL au intrat toti fara sa obtina nici unul 50%+ 1 din voturi.faptul ca Doamna ardeleanu a intrat cu 26,3% spune multe despre aceasta lege electorala.Pe aceeasi logica au intrat in parlament persoane odioase din PDL cum ar fi Roberta Anastase,Elena Udrea,Monica Ritzi.Adica a intrat cine a vrut si cine n-a vrut.
5.   Vai trimis de
(11 dec 2012, 12:50:37
va meritati soarta fraierilor...votati va prostii...ceea ce sunteti....dati-le bani sa stea la hoteluri...ce tara plina de idioti....romania-taram binecuvantat.......zambesc si ma gandesc cat de inculti, toata ziua afaceristi si oportunisti....vae victis...sunt fericit ca nu sunt in zona....ca natia n-o pot schimba din pacate...
6.   Legea electorala aberanta trimis de
(11 dec 2012, 12:51:56
In iunie 2012 a fost votata in parlament legea electorala Ponta-Antonescu .Aceasta lege prevedea votul uninominal pur exact ca la alegerile de primar si de presedinti de Consilii judetene.Adica cel mai bun ia tot.Cu aceasta lege si numarul de parlamentari ramanea tot pe acolo.dar PDL si Basescu au dat legea la Curtea Constitutionala care nu a avizat-o.Asa s-a votat acum dupa legea aberanta cu redistribuire a PDL.Ea va fi modificata de nul parlament USL
7.   Catre H2So4 trimis de
(11 dec 2012, 12:54:51
Tara aceasta este condusa de parlament si guvern.Nu de 6 judecatori de la Curtea Constitutionala.
7.1  RE: Catre H2So4 trimis de
(11 dec 2012, 13:03:26
Asa e, tara e condusa de parlament si guvern DAR in parlament au intrat unii ca Gavri Marza si Gigi Becali. Chiar vrei sa-i lasi pe astia sa conduca liber si fara oprelisti?
Ponta probabil ar legifera ca furtul la examene este legal, Becali ca furtul de terenuri de la MAN e legal si tot asa.

Curtea constitutionala e acolo sa-i lase sa conduca cum vor dar in limitele constitutiei. Sa dea legi care nu se bat cap in cap cu constitutia. E ca la curse. Condu cum vrei dar condu pe drum. Curtea constitutionala e acolo sa zica: vezi ca ai iesit de pe drum. Nu iti zice nimic daca iei virajul prea strans, daca mergi prea repede sau prea incet. Iti zice doar ca ai iesit de pe drum.
7.2  RE: Catre H2So4 trimis de
(11 dec 2012, 15:32:16
vai-vai ... cand vad ca radu lu'ma-sa comenteaza zi de zi si nu are habar pentru ce este curtea constitutionala infiintatalaughing)
Nu are nicio treaba cu democratia acest individ... inca mai spera sa-i dea partidul o casa, slujba si o butelie
8.   Bati campii H2So4 trimis de
(11 dec 2012, 13:16:18
Stimate domn vorbesti cam mult pentru cineva care a pierdut alegerile zdrobitor.Faptul ca poporul roman a votat zdrobitor pentru USL denota ca este inteligent si informat.Faptul ca tu ai votat cu PDL denota ca din varii motive nu ai discernamantul de a intelege realitatile politice care te inconjura.Priveste mai atent in jur,informeaza-te mai mult si totul va fi bine.Cat despre Curtea Constitutionala discutia este puerila.Stim toti ca cei care fac parte din ea sunt numiti politic si apara interesele celor care i-au numit.Pe viitor judecatorii vor fi alesti numai din randul judecatorilor Inaltei curti de justitie si casatie prin tragere la sorti.
8.1  RE: Bati campii H2So4 trimis de
(11 dec 2012, 13:25:09
Raducule am impresia ca esti cu adevarat tampit , unde mama dra...cului au votat zdrobitor daca ati fost votati de 20%din populatie.... Ati castigat alegerile ...Bravo... dar lasa-ne frate devi enervant..... Spalate pe cap cu dejectiile tale Usl-iste
8.2  RE: Bati campii H2So4 trimis de
(11 dec 2012, 13:36:51
citat din RADUMAMII "USL va avea 69,16%.daca coopteaza si UDMR USL va avea 73,76%"
Domnule stii ce inseamna asta??? 4 ani de dictatura,... mai vorbim noi in 2016.
P.S. asta nu inseamna ca sant pdlist!!
8.3  RE: Bati campii H2So4 trimis de
(11 dec 2012, 14:33:13
Cum sa pierd eu alegerile daca nu sunt membru de partid?

"Faptul ca poporul roman a votat zdrobitor pentru USL denota ca este inteligent si informat" - daca zici tu eu te cred.

"Faptul ca tu ai votat cu PDL denota ca din varii motive nu ai discernamantul de a intelege realitatile politice care te inconjura" E bun asa, cine nu e la furat cu noi e prost nu?

"Pe viitor judecatorii vor fi alesti numai din randul judecatorilor Inaltei curti de justitie si casatie prin tragere la sorti." Dar la inalta curte cum se va ajunge? Eu zic sa tragem si prim ministrul la sorti pe viitor dintre parlamentari. Tot la sorti sa tragem directorii de scoli dintre profesori si tot asa. Esti dus tare cu pluta sau esti inca beat dupa victoria in alegeri. Auzi la el, promovare prin tragere la sorti!big grin
8.4  RE: Bati campii H2So4 trimis de
(11 dec 2012, 16:09:33
Apropo de poporul inteligent si informat:

"Dacă 66 la sută dintre alegătorii dintr-un colegiu din Botoşani au pus ştampila pe dl. Verginel Gireadă (3 ani de închisoare cu suspendare), cât de verginelă este gireada care a votat de-a-mboulea?! Cât de inocenţi sunt conaţionalii mei care au putut pune ştampila pe nişte personaje precum Ridzi sau Stan, dimpreună cu tot neamul lor de penali care, începând din ianuarie, vor face legile în ţara asta, inclusiv pe cele în materie de justiţie? !"

"Aşa suntem noi, plagiatorii, mai votaţi", rânjeşte acum Victor Ponta la televizor, celebrând triumful zdrobitor al tupeului în România.

9.   Radumamii JR. trimis de
(11 dec 2012, 13:20:11
ROMANI-INCEPAND DIN DATA DE 01.01.2013,VOM TRAI MAI BINE;SALARIILE VOR FI MARITE,PENSIA VA CRESTE IN FUNCTIE DE COTIZATIA LA PARTID,PRETULRILE VOR FI REDUSE IN FUNCTIE DE CE VOM PRIMI DE LA FRATII NOSTRI DIN EST,ETC;ACEST LUCU VA PROMITEM NOI PARLAMENTARII USLpardon pcr.
10.   Sa vezi si sa nu crezi trimis de
(11 dec 2012, 13:24:21
Ia uite minune,in colegiul 10 Gura Humorului -C -lung Moldovenesc a a castigat unul de 28 de ani din Piatra Neamt...te cam pune pe ganduri daca alegerile astea au fost corecte.Sau poate oamenii sunt prea prosti..
11.   Bine ca s-a terminat! trimis de
(11 dec 2012, 13:33:18
Dac nu a iesit parlamentar Mihalescul iar se scumpesc electrocasnicele=)
12.   Bine ca s-a terminat! trimis de
(11 dec 2012, 13:33:56
Daca nu a iesit parlamentar Mihalescul iar se scumpesc electrocasnicele=)
13.   Comentariu trimis de
(11 dec 2012, 13:37:06
Indiferent cine vine la putere, urmaresc doar interesele proprii.Poporul moare de foame si mizerie,de 22 de ani nu s-a schimbat nimic, doar lupta acerba a partidelor pentru putere a ramas si v-a ramane.Chiar nu mai are nici o importanta cine a castigat alegerile si cine nu,ca e psd ,usl,pdl,sunt egali,mai bine zis nu vor face nimic pentru lumea necajita ,doar pentru dansii, sa-si mareasca averile,sa o duca ei bine.Asta ne este soarta ,asa e scris ,sa ne purtam crucea pana la capat.
14.   ... trimis de
(11 dec 2012, 13:40:55
inlocuim o clasa politica corupta si putreda, cu alta, mult mai corupta si mult mai putreda. peste patru ani... se va face rocada. problema e ca ... nu prea avem cu cine vota pentru ca toti sunt la fel: a tunat de i-a adunat si i-a bagat in politica.
15.   Din ratiune sau din razbunare ? trimis de
(11 dec 2012, 13:59:42
Daca a fost razbunare aceasta a functionat din plin . Cu un pic de ratiune meritau si alti candidati sa fie parlamentari . Din pacate pierdem si pentru faptul ca inlaturam orbiti de ura anumite valori umane , valori care se formeaza greu in conditiile noastre .Daca la fiecare patru ani o luam mereu de la inceput stergand cu buretele tot ceea ce s-a facut unde vom ajuge ? La ce folos performanta profesionala daca la fiecare patru ani vine cineva si o anuleaza ? In loc sa performam , degradam zilnic in mod tragic pe toate planurile ! Aceste alegeri au creat drumul neted fara obstacole pentru exprimarea democratiei in adevaratul sens al cuvantului . Sper ca aceasta noua forta sa tina cont de factorul uman care este la capatul puterilor !
16.   Ce succese?! Abia asteapta ,,sa-si traga sforile” trimis de
(11 dec 2012, 14:45:31
...cu totii, la sfirsit, vor ajunge si mai bogati si cu aceiasi ura si nesimtire fata de popor.
Nu le va sta nimeni si nimic in cale... si noi, prostimea, iar vom regreta....
O sa vedeti.
17.   Atitudine civica trimis de
(11 dec 2012, 14:52:44
Felicit pe toti cetatenii care au luat atitudine pe tot parcursul anului fata de actiunile clasei politice si i-au sanctionat pe cei care au avut derapaje.
Imi doresc ca in continuare sa fim la fel de consecventi si sa sanctionam pe toti cei care vor face la fel.
Celor ca RADUMAMII le atrag atentia ca n-au nici un merit, nu este nici o victorie a voastra. Iar daca nu faceti ce trebuie, veti avea accelasi tratament.
18.   Tara cu cei mai multi "doctori" trimis de
(11 dec 2012, 15:51:12
Aceasta este Romania, tara cu cei mai multi "doctori"(in frunte cu primul ministru, Victor Ponta) dar totodata , nu avem reprezentanti pentru premiile Nobel.Oare de ce, ca doar avem multi doctori, in toate domeniile?
Totusi o romanca a castigat acest premiu... si uitati ce parere are despre politicienii si politica de la noi:

„Este fără rușine ceea ce face la București așa-numitul regim social-democrat. De fapt, sunt rămășițele partidului comunist, care vrea să-i protejeze pe cleptocrații din rândurile sale”, spune Herta Muller. Ea afirmă că statul de drept a fost golit de conținut, instituțiile importante sunt umplute cu „soldați de partid”, iar timpul este dat înapoi."

Da stiu... si ea este o basista ,care nu a mancat salam cu soia ca taticu ilici...

18.1  RE: Tara cu cei mai multi "doctori" trimis de
(11 dec 2012, 16:25:58
"Aşa suntem noi, plagiatorii, mai votaţi", rânjeşte acum Victor Ponta la televizor, celebrând triumful zdrobitor al tupeului în România.
19.   Parlamentarii nostrii trimis de
(11 dec 2012, 16:25:34
toate bune c\nd se termina cu bine, felicit[ri USL vorba aia pleaca ai nostrii, vin ai nostri, noi ramanem tot..cu promisiunile, insa ce vor face iubitii nostri postasi ca ilie vasile, popovici milici sau domnul doctor veterinar onofrei
20.   Ne-a mintit pontanacuuu!!! trimis de
(11 dec 2012, 16:40:43
noi prostii am fost si am votat usl, ca idiotii, si pontanacu ne spune in secunda 2 dupa aflarea rezultatului ca face alianta cu udmr!!!
fir-ar dreacu de bandit, acu ar trebui sa i-o traga antonescu si sa rupa usl sa faca alianta cu pdl si ppdd!!!
asta mi-as dori sa vad, sa-l puna in c_u_r pe pontanac!!!
uuuu ce ura am in mineeeee!!! sa nu-l va pe pontanacccc!!!!
21.   Mesaj catre Herta Muller trimis de
(11 dec 2012, 16:53:58
O felicit pe stimata doamna pentru premiul Nobel pentru literatura.In rest insa doamna nu are nimic cu lumea reala.Ea a ramas ancorata in lumea ei unde de dimineata pana seara o bantuie fantomele comunismului.Ramai in lumea ta virtuala doamna ca lumea reala e pentru noi astia normalii.
22.   Ce sperante sa mai dea plagiatorul prostimii? trimis de
(11 dec 2012, 19:06:38
Ce victorie e asta ma radumamii ,tu cu discernamantul care te caracterizeaza?
41%din cei ce au votat adica vreo 7milioane si ceva,in toata tara
IN tara asta trebuiau sa iasa la vot vreo 18 mil ce zici ?
O sa vedem cit de curind cum acest Ponta adica plagiatorul o sa ia pielea de pe noi
Foarte bine ne meritam soarta asa-i trebuie fraierului de roman n-o sa invete niciodata.
Acu dupa ce au dat mici si bere ,bani si au dus cu autobuzul lumea la vot,de la 1 ian vor da otrava la micul dejun ,pranz si cina.
Vai de mama noastra
23.   Ptr.devotatul patriot radumamii trimis de
(11 dec 2012, 19:11:07
Tie ma caci l-ai sustinut o sa-ti dea numai icre negre si sampanie
24.   Presimt vremuri nasoale trimis de
(11 dec 2012, 23:47:05
In maxim 1 an vom intra in incapacitate de plata. "IL DOTTORE" ne va duce cu pasi rapizi si siguri in faliment national. Din primavara lui 2014 vom merge din 6 in 6 luni la votare. Asta pana cand semidoctilor le va reveni pofta de a urmari un film la tv nu doar show-uri politice. Cand vor intelege ca "pomana electorala" e doar iluzie,cand vor vedea ca nimic nu se schimba,atunci si doar atunci un om cu adevarat valoros se va impune si ne va scoate din intuneric.
25.   Comentariu trimis de
(12 dec 2012, 00:20:58
cei care au intrat in parlament prin redistribuirea voturilor,fara să-şi câştige acest drept,marind artificial numărul parlamentarilor cu 112,au câştigat statutul de ASISTAT SOCIAL,fiind finanţaţi din banii luaţi ăn trecut din salariile oamenilor ce muncesc ăn această ţară şi a pensionarilor.Aceştia sunt în majoritate covârşitoare de la PDL,tocmai cei care au blamat atât de mult pe cei care îşi duceau traiul de pe o zi pe alta din nişte ajutoare de nimic de la stat.aceştia ar trebui folosiţi la curăţatul aleilor şi a WC-urilor de la parlament nu să fie ţinuţi să doarmă în scaune confortabile,mai ales că acestea lipsesc şi trebuiesc făcute cheltuieli suplimentare ptr. a fi achizţionate.mai bine să le cumpere lopeţi,mături şi mopuri poate în viitor vor şti să respecte orice categorie socială din această ţară,chiar şi pe cei ce sunt asistaţi social.NU-I AŞA DOMNULE FLUTUR ??????????????
25.1  RE: Comentariu trimis de
(12 dec 2012, 10:02:43
nu este deloc asa ... pai votantii ARD au fost 16% ,corect?
Pai unde o sa se regaseasca ei in Parlamentul romaniei daca tu zici ca ei nu au ce cauta acolo? la fel si pentru cei 14% ai PP-DD ... dupa parerea ta, USL-ul cu 60% la nivel national, trebuiau sa ocupe toate locurile in parlament,nu? Chiar daca ei au votul numai de 60% la nivel national. Cu 60% sa ocupe 100% parlamentul?
26.   Pentru”legea aberantă” de Radumami trimis de
(12 dec 2012, 11:05:19
Legea aberantă?Acum când nu mai încapeți în sala parlamentului fiindcă va-ți înmulțit ca printr-o clonare.trebuia să luați în considerare referedul de până la 300 de parlamentari nu să uimiți lumea politică occidentală cu acest număr ce se apropie de 600 la o populație de vreo 17 milioane.Toți ați votat uninominalul ca să vă priască dar de rușinea lumii cu atâția parlamentari într-o țară tot mai săracă și fără locuri de muncă.Care este justificarea Radule că doar reprezinți opinia civică și le știi pe toate...Așa cum este, toți ne-am dori să fie stabilitate politică și economică dar mulți au votat usl-ul pentru că s-au săturat și de ungurimea din țară de condiționările lor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei