Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 aug 2011 - Anul XVI, nr. 187 (4785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atac

PD-L acuză PSD că a amanetat viitorul a 61 de localităţi sucevene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

PD-L acuză PSD că a amanetat viitorul a 61 de localităţi sucevene prinse în proiectul „Utilităţi şi mediu la standarde europene”, iniţiat şi demarat pe bani împrumutaţi de fosta conducere a Consiliului Judeţean, întrucât mai toate resursele financiare de care dispun merg către plata ratelor la creditul angajat pe spatele lor şi nu pentru dezvoltare, aşa cum ar trebui.

Vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a PD-L, deputatul Dan Gabriel Gospodaru, consideră că cei din PSD sunt obligaţi să explice oamenilor ce au intenţionat de fapt cu acest proiect şi de ce nu sunt disponibili mai mulţi bani pentru localităţile lor, pentru investiţii în infrastructura rutieră, apă, canal, şcoli. Asta în condiţiile în care PSD a câştigat la alegerile din 2004 conducerea Consiliului Judeţean şi majoritatea politică „trâmbiţând, chipurile, viitoarele beneficii” ale proiectului „Utilităţi şi mediu”.

„Cu gândul doar la propriul său interes electoral pe termen scurt, PSD a implicat în acest proiect megalomanic 61 de administraţii locale, grevându-le bugetele proprii şi afectându-le posibilităţile de dezvoltare, inclusiv prin gajarea unor bunuri din patrimoniul acestora în cadrul contractului de credit. Dacă au coloană vertebrală şi le place adevărul, social-democraţii ar trebui să iasă şi să explice oamenilor ce au intenţionat de fapt cu acest proiect şi de ce nu sunt mai mulţi bani pentru dezvoltare. PSD-iştii i-au momit pe oameni cu gazul şi acum le e ruşine să scoată obrazul”, a spus Gospodaru, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia în care se află primăriile respective. Vicepreşedintele PD-L Suceava a arătat că fosta conducere PSD a Consiliului Judeţean a fost beneficiara perioadei de graţie a creditului de 86,3 milioane de euro contractat în 2004 de la Deutsche Bank Londra pe spatele celor 61 de primării, iar actuala administraţie judeţeană a PD-L a găsit soluţiile necesare pentru a pune pe roate acest proiect, care prevede investiţii în introducerea gazului metan şi modernizarea sistemelor de termoficare în localităţile urbane.

 

„Actuala administraţie PD-L a găsit soluţiile pentru punerea pe roate a proiectului”

„În momentul în care au ieşit la iveală <marile slăbiciuni> ale acestui proiect, PSD-iştii au redevenit vocali, aşa cum erau în campania electorală, cerând actualei conduceri a Consiliului Judeţean să găsească soluţii. Consiliul Judeţean şi Gheorghe Flutur fac acest lucru încă din anul 2008, de la începutul mandatului, când au preluat şi deblocat proiectul care <înghiţise> peste 70 milioane de euro fără a produce nimic”, a precizat vicepreşedintele PD-L Suceava.

Gospodaru a explicat că pe componenta „gaz” au fost cheltuiţi 11,5 milioane euro pentru realizarea unui tronson din conductă, însă lucrările au fost întrerupte de la sfârşitul anului 2006, când constructorul a abandonat investiţia. Pe componenta termică, a spus democrat-liberalul, au fost cheltuiţi toţi banii alocaţi, adică 59 de milioane euro, în scopul reabilitării şi modernizării sistemelor de termoficare din şase localităţi şi al construirii de centrale termice în patru localităţi, însă, deşi investiţiile erau aproape finalizate, acestea nu erau funcţionale.

„Finalizarea şi punerea în funcţiune a acestora s-a făcut cu bani de la Guvernul PD-L”, a subliniat Gospodaru. El a menţionat că în urma numeroaselor întâlniri cu autorităţile guvernamentale şi partenerii implicaţi în proiect, pe care preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, le-a iniţiat şi organizat, s-a găsit soluţia transferării investiţiei pe componenta gaz către Transgaz SA Mediaş, concretizată  printr-o Hotărâre de Guvern adoptată în anul 2009, iar banii rămaşi necheltuiţi se folosesc pentru plata ratelor la credit. Administraţia PD-L a Consiliului Judeţean, a precizat Gospodaru, a identificat soluţii nu doar pentru ca această investiţie să devină una funcţională, ci şi pentru susţinerea din punct de vedere financiar a localităţilor care au dificultăţi în ce priveşte plata ratelor la credit.

 

„Guvernul PD-L a alocat cinci milioane de euro pentru achitarea restanţelor şi rambursarea celei de-a treia rate la credit”

Gospodaru a arătat că, prin OUG 10/2011 adoptată recent, toate cele şase localităţi incluse în componenta termică, adică Suceava, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Siret, au primit fiecare sume de bani pentru achitarea restanţelor şi rambursarea celei  de-a treia rate a creditului, în total 20,4 milioane lei, adică aproape cinci milioane euro.

„Implicaţiile financiare din următori ani pentru primăriile angajate în derularea acestui proiect consider că nu au nevoie de analiza vreunui specialist, cifrele vorbind de la sine: creditul trebuie rambursat în 41 de rate, câte două în fiecare an, iar în următorii 20 ani doar valoarea calculată a dobânzilor ce va trebui plătită din acest moment către orizontul anilor 2030 depăşeşte 100 de milioane de euro, iar suma totală ce va trebui rambursată este de aproape 190 de milioane de euro. Ne punem întrebarea ce s-ar fi putut face în următorii ani în judeţul Suceava cu 100 de milioane de euro”, a spus deputatul PD-L de Suceava.

El a exemplificat cu unele investiţii ce se vor derula în judeţ în perioada următoare, precum modernizarea a 240 de kilometri de drumuri judeţene prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, pentru care au fost alocate 108 milioane de euro, sau extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în şase localităţi urbane, prin Programul Operaţional Sectorial- Mediu, investiţie ce depăşeşte 100 de milioane de euro.

„Exemplele ar putea continua, dar mă îndoiesc că vor putea constitui argumente pentru PSD, care cu siguranţă va considera în continuare  <Utilităţi şi mediu>  cea mai <măreaţă> realizare a sa, şi nu doar a ultimului mandat al perioadei în care a păstorit judeţul Suceava”, a spus Gospodaru, care a adăugat că actuala conducere a CJ Suceava va continua să susţină, alături de Guvernul PD-L, primăriile din judeţ  pentru a duce „povara” ratelor la credit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PD-L acuză PSD că a amanetat viitorul a 61 de localităţi sucevene.
 Vizualizări articol: 801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
PD-L acuză PSD că a amanetat viitorul a 61 de localităţi sucevene2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(10 aug 2011, 11:04:21
Doi analişti portocalii pe bolta palatină
Complotează patriotic împotriva usl
Abordând din unghiul cu iz de amfetamină
Frunte’n frunte oftează : ce’o să facă Flutur, bre ?

Să-l chemăm pe Bercea Mondialu’n campanie ?
Să ne ajute cu gaborii , frate , să’nclinăm balanţa
Ce dixtractie, ce mishteaux .. ce symphonie
S-ar prăbuşi imediat ... ( usl-ul ) alianţa

Să-i dăm ( aşadar ) analistului ce’i al său
Politicianu’şi ia singur , ce să’i dăm ?!
Vă mulţumim că ne-aţi scos din criză ( zău )winking
Tovarăşe Flutur , tot pe matale o să te votăm !
2.   Tipic pd-l trimis de
(10 aug 2011, 11:14:57
Indata o sa dea vina pe proasta administrare a fondurilor din vremea lui Burebista, ca sa-si scuze incompetenta si mangleala.
3.   Intrebare intrebatoare anti- somn trimis de
(10 aug 2011, 13:22:35
LA C-LUNG ACEST PROGRAM ,,INUTILITATI IN MEDIU LA STANDARDE SOV-ROM'',S-A SCUFUNDAT DEMULT,DUPA CUM AFIRMA SURSE DIN INTERIORUL ,,COMITETELOR DE ASTEPTARE A GAZULUI METAN''STRUCTURI PARALELE[MAI IN TOATE]CU ASOCIATIILE DE PROPRIETARI.
1.IN 2005,CAND PREFECTURA SI C.J. INCERCAU O REZOLVARE,DOUA SOMITATI URR-ISTE,AU REFUZAT SA SE PREZINTE LA DISCUTII LA SUCEAVA,MOTIVAND CA EI NU NEGOCIAZA CU COMUNISTII[FARA A SE UITA IN PROPRIA OGRADA]
2.TOT IN ACELAS AN S-A CERUT AMANAREA LICITATIEI,PRINTR-O SCRISOARE TRIMISA MIN.SERES-SE DOREA O ALTA CLIENTELA.
INTREBARE---CE ,,CONTRACT'' AVEM NOI CAMPULUNGENII CU TOTI INCOMPETENTII SI TOTI NEAVENITII,PTR CARE TREBUIE SA PLATIM ATAT NOI,CAT SI COPII NOSTRI,ZECI DE ANI DE ACUM INCOLO,PTR NIMIC.II ASTEPTAM SA IASA DIN FUNCTII SI II PUTEM ,,REZOLVA''CU LEGEA SI PE EI SI PE COMPLICII LOR,SI MAI PUTEM ADAUGA INCA MULTE ALTELE.ORICUM,PANICA E MARE CU TOATE CA SE INCEARCA MINIMALIZAREA SITUATIEI PRIN RASPINDACII SEMI-PRIMARIEI SI AI ASOCIATIILOR.VORBA AIA,NASUL SAU CUMATRULSAU FINUL NU TE LASA LA GREU.TINE MORTIS SA DEVINA COMPLICE.
INTRE BLOCURI APAR STIVE DE LEMN,SE OCUPA CHIAR SI PORTIUNI DIN ALEE,SUB NASUL ASOCIATIILOR SI A UNOR FUNCTIONARI DIN PRIMARIE,FARA A SE PLATI UN MINIM DE IMPOZIT PE SPATIUL OCUPAT.DOAR VIN ALEGERILESI MITA ELECTORALA ARE FORME DIVERSE.
ACESTE MANARELI AU FOST EXECUTATE DE MAJORITATEA CONS.LOC. PRINTRE EI AFLANDU-SE SI PD-ISTI,SI VIITORI PDLeLe si iar LeLe
Of, Leano,si iar LeLe!

4.   Spaima mare in PDL trimis de
(10 aug 2011, 15:36:35
ati iesit ma papica de .... si cu stomatologul si cu aburiciul de hasovshi si cine mai urmeaza din turma disperatilor??
tare ma bucur ca aveti sentimente asa profunde de spaima!
5.   Are tupeu, nu gluma! trimis de
(10 aug 2011, 20:12:37
O asa analiza economico-financiara facuta la sange de catre acest latrau portocaliu, sa va spun drept, n-am mai vazut de mult. Multi va reamintiti de vremurile cand daca politrucii vremii vroiau sa-l mazileasca pe cineva, dadeau sarcina de partid "specialistilor" si ii faceau un dosar frumos, cu analize si propuneri concrete. Acest bombalau PD-Latrau nu face altceva decat sa ne reaminteasca de obiceiurile comunisto-securiste si mancand cu mare pofta din troaca cu rahat a lui Flutur Cap de Bou Mort, face multa mizerie prin jur. Dupa ce dezastru GUVERNEAZA tara si judetul mai aveti nesimtirea sa guitati si sa invinovatiti pe altii. Dezastrul = PD-Laturi = neocomunisti. Niste BOMBALAI.
6.   Remember trimis de
(10 aug 2011, 20:43:42
ASA A FACUT IN CAMPANIA ELECT. DIN 2008 CAND IL FRAMANTAU TARE IAZURILE CU STERIL DE LA FD.MOLDOVEI.
STAI LINISTIT TOV.GOSPODAR-SI DESEURILE MEDICALE PERICULOASE TREBUIE INGROPATE UNDEVA LA PRET REDUS.CE DACA SE SCURG IN RAURILE A CAROR PANZA FREATICA ALIMENTEAZA PUTURILE UNOR STATII DE ALIMENTARE.POT SA CRAPE TOTI -ACORDAM DUBLA CETATENIE SI-I INLOCUIM.IN'45-'50 NU TOT ASA A-TI PROCEDAT?D-AIA FAC CATEODATA REFERIRE SI LA ISTORIA REALA.
APROPOS-PESTICIDELE EXPIRATE,MELANJUL RACHETAR DIN R. MOLDOVA AU MAI AJUNS PTR DISTRUGERE IN FRANTA?[PROGRAM NATO DE FINANTARE]
IN ACEST PROGRAM ROMANIA ERA TARA PILOT.N-OR FI ASCUNSE PE LA CARLLIBABETTE DU SUCEAVA?ASTEPTAM RASPUNS IN PRESA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei