Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 oct 2014 - Anul XIX, nr. 249 (5758)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decebal Alexandru Seul: „Călătoria”

Nu s-au scurs decât nouă ani de la debutul editorial al autorului cu volumul „Zâmbetul” și iată că a ajuns la cea de-a paisprezecea carte. Nu sunt sigur, dar s-ar părea că subiectul acestei povestiri, dar mai ales finalul ei crud, ne readuce în memorie o întâmplare tragică din viața autorului, întâmplare care i-a dat peste cap toată filosofia despre viață şi care, după propria-i afirmație, nu-i va ieși din minte până la plecarea din această lume. Și are mare dreptate, pentru că nu este nimic mai dureros pe pământ decât faptul de a-ți pierde cea mai scumpă ființă. Apreciez pretextul pe care l-a avut acel „mânuitor de cuvinte” care și-a propus, în perioada în care se trata de reumatism într-o stațiune de pe litoralul românesc, să scrie o carte. Dovadă că era un individ care nu putea sta o clipă locului fără a face ceva. Iar ceea ce trebuia scris „i-a mocnit în labirintul minții”. Este planul pe care și-l face un scriitor pentru a dezvolta un anumit subiect. Autorul a aflat tot ce trebuia de la „acel bătrânel simpatic…care avea să-și desfășoare, prin graiul său de povestitor autentic firul unui ghem cu secvențe din viața unui tânăr, cu urcușurile (nefiresc de puține) și coborâșurile ei…”.

Am remarcat insistența cu care „mânuitorul de slove” îl urmărește pe tovarășul său de călătorie pentru a-i da informații complete, nelăsându-l nici măcar să se odihnească. Scriitorul participă afectiv și la necazurile vârstnicului şi îl compătimește pentru traiul său solitar. Limbajul folosit de autor este unul normal, dar utilizează și o serie de expresii populare, pe care le presară pe tot cuprinsul cărții („s-o tai spre Techirghiol”, „amicul somn nu și-a aflat cotlon în inima mea”, „le-am făcut pașaportul”, „a pătruns cu dreptul în lumina cărților”, „bagajele și-au luat zborul”, „suptul paharelor”...), unele dintre acestea constituindu-se într-un limbaj „colorat”, dar „gustat” mult de către cititori. Și folosirea acestui limbaj face din cartea lui Decebal Alexandru Seul o lectură plăcută. Pentru toate cele menționate mai sus, recomand cititorilor să-și procure această carte și sunt sigur că va fi pe placul multora. Va fi o lectură plăcută, atractivă, interesantă pentru orice cititor oricât de pretențios ar fi și orice fel de literatură ar fi pe placul acestuia. Stilul lui Decebal Alexandru Seul este inconfundabil şi deosebit de plăcut. Și, dacă mie îmi plac mult cărțile lui, mai ales că sunt foarte pretențios în privința lecturii, sunt sigur că această carte va fi citită cu plăcere de oricine. Cititorul, care a mai avut în mână cărțile autorului, va fi încântat și de această nouă carte, ca și de ineditul subiectului ei.

Prof. Gheorghe DOLINSKI

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Decebal Alexandru Seul: „Călătoria”.
 Vizualizări articol: 1541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Decebal Alexandru Seul: „Călătoria”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Pagina de carte

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei