Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 dec 2010 - Anul XV, nr. 292 (4583)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tereza Sinigalia, Oliviu Boldura: „Monumente Medievale din Bucovina”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu prilejul desfăşurării la Suceava a simpozioanelor „Artă şi civilizaţie medievală” (ediţia a XVII-a) şi „Bucovina - File de istorie” (ediţia a XII-a), a fost lansată, în prezenţa unui important corp de istorici, cercetători, muzeografi şi a unui “veteran al acestor conferinţe”, aşa cum s-a autointitulat acad. Răzvan Theodorescu, lucrarea „Monumente Medievale din Bucovina”, semnată de Tereza Sinigalia şi Oliviu Boldura.

 

“Un ghid corect şi bogat ca informaţie”

Lucrarea bilingvă (română/engleză) este prima carte apărută la Editura ACS a Asociaţiei Art Conservation Support, asociaţie constituită cu scopul de a contribui la promovarea şi protejarea patrimoniului cultural mobil şi imobil, care-şi propune să susţină activitatea de conservare - restaurare a operelor de artă precum şi monitorizarea şi inventarierea componentelor patrimoniului cultural naţional.

Cartea, cu textul însoţit de o colecţie impresionantă de imagini color, reprezentative pentru monumentele de patrimoniu din Bucovina, nu este, aşa cum a subliniat prof. univ. dr. Tereza Sinigalia (istoric de artă de prestigiu, expert în artă medievală, cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române) “o istorie a artelor, sau o carte de restaurare, ci un ghid corect şi bogat ca informaţie”, care urmăreşte “câteva trasee turistice, cu monumente de o extraordinară importanţă”.

 

„Mănăstirile şi bisericile, principalele puncte de atracţie ale zonei”

„Mănăstirile şi bisericile - spune Tereza Sinigalia - sunt principalele puncte de atracţie ale zonei, atât cele pictate la interior şi exterior, de faimă universală, înscrise pe Lista Patrimoniului Universal UNESCO, cât şi cele de interes naţional”.

„Viaţa monahală sau comunitar-parohială - accentuează ea - pulsează în fiecare dintre ele, fiind centre vii de spiritualitate şi de cultură. Muzee de excepţie valorifică piese uneori unice sau rare din patrimoniul medieval, de la broderii, manuscrise şi argintărie liturgică, la icoane, mobilier, veşminte şi piese de arhitectură”.

 

Un capitol dedicat problemelor generale privind conservarea şi restaurarea picturilor murale

La rândul său, Oliviu Boldura (expert restaurator, cu o experienţă de aproape 40 de ani în coordonarea lucrărilor de restaurare a picturilor murale de la numeroase monumente din Bucovina) precizează că „pe lângă aspectele cu caracter documentar şi istoric, această publicaţie se referă, într-un capitol aparte, la unele probleme generale privind conservarea şi restaurarea picturilor murale”.

“Urmărind o scurtă istorie a restaurării - subliniază Oliviu Boldura - ne-am propus o aducere în prim plan a unui domeniu mai puţin cunoscut dar în urma căruia privitorul descoperă adevăratele valori artistice. De altfel, această carte prezintă numeroase imagini cu pictura ce a fost recuperată de sub acumulări consistente de praf şi fum. În felul acesta, am dori o conştientizare a efortului depus de către restauratori, atât pentru conservarea picturilor, cât şi pentru punerea în valoare a moştenirilor artistice transmise în timp”.

 

Despre patrimoniul cultural din Bucovina

Bucovina, probabil cea mai bogată zonă în monumente de importanţă majoră din România, are opt monumente înscrise pe Lista Patrimoniului UNESCO. În anul 1993, Comitetul Patrimoniului Mondial a aprobat spre înscriere, la poziţia „Biserici din Moldova cu picturi murale exterioare”, şapte monumente: bisericile din Arbore şi Pătrăuţi, precum şi bisericile mănăstirilor Moldoviţa, Humor, Probota, Voroneţ şi „Sf. Gheorghe” de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou Suceava. La 1 august 2010 acelaşi comitet a aprobat extinderea poziţiei prin înscrierea Bisericii „Învierea Domnului” de la Mănăstirea Suceviţa.

În Bucovina sunt însă numeroase alte monumente care, deşi nu se regăsesc pe Lista Patrimoniului UNESCO, sunt foarte importante din punct de vedere istoric şi estetic (cum sunt bisericile monument de la Bălineşti şi Părhăuţi, sau „Sf. Ilie” din Suceava, Bisericile Mănăstirilor Putna, Dragomirna, Râşca, dar şi ruinele Curţii Domneşti, sau ale Cetăţii de Scaun din Suceava...) pentru definirea identităţii naţionale.

 

Un material util şi accesibil pentru publicul larg şi pentru turiştii care vizitează Bucovina

Până în prezent, monumentele din zona Bucovinei au fost susţinute în principal din fonduri de la bugetul de stat. Acestea acoperă însă doar parţial nevoile monumentelor. În acest context, specialiştii au semnalat degradări majore la nivelul structurii, a elementelor de protecţie şi a componentelor artistice. De exemplu, în cazul unor monumente precum Arbore, Suceviţa, Bălineşti sau Parhăuţi apele meteorice ajung prin acoperişul degradat sau ferestrele neetanşe până în interior, la suprafaţa picturilor murale pe care le degradează continuu.

Formatul prietenos al cărţii, care are de 240 de pagini, oferă informaţii esenţiale despre monumentele din Bucovina, oferind un material util şi accesibil pentru publicul larg şi pentru turiştii de pretutindeni care vizitează această zonă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tereza Sinigalia, Oliviu Boldura: „Monumente Medievale din Bucovina”.
 Vizualizări articol: 1827 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 8 voturi
Tereza Sinigalia, Oliviu Boldura: „Monumente Medievale din Bucovina”3.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Pagina de carte

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei