Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 iun 2012 - Anul XVII, nr. 128 (5033)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eu pot, dar cu mâna stângă!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deoarece majoritatea oamenilor folosesc mâna dreaptă, stângacii sunt priviţi uneori ciudat. Unii oameni îşi folosesc ambele mâini în egală măsură sau fiecare pentru o anumită activitate. Scriu cu dreaptă, dar taie, decupează, mănâncă cu stânga. Pot folosi constant una dintre mâini, dar în anumite situaţii, cum ar fi precizia sau forţa, o folosesc pe cealaltă.

După vârsta de 1 an se poate observa mâna a€œpreferata” de copil, deşi la această vârstă utilizează aproape în egală măsură ambele mâini. Este important să accepţi şi să-l încurajezi, să nu încerci să-l influenţezi, sau mai rău, să-l obligi să folosească cealaltă mână.

Mâna dominantă este influenţată de partea dominantă a cortexului - emisfera stângă sau emisfera dreaptă.

Deoarece cele două emisfere sunt organizate colateral, emisfera stângă corespunde părţii drepte a corpului. Ea prelucrează impulsurile primite de receptorii de pe partea dreaptă a corpului. Emisfera dreaptă corespunde părţii stângi.

Unii părinţi dreptaci trăiesc o stare de nemulţumire în momentul în care constată că tendinţa copilului lor este de a folosi mâna stângă, mai ales când este vorba despre scris. Încearcă prin „metode” personale să „corecteze” acest lucru. Ar trebui să se gândească la un singur aspect: cum ar fi ca cineva să-i oblige să folosească mâna stângă?

Forţarea unui copil să schimbe mâna dominantă poate avea efecte negative atât asupra intelectului cât şi asupra caracterului.

Se pot declanşa probleme de memorie, de concentrare, de citire şi exprimare verbală, gramaticală. Dintre problemele de vorbire ce se pot naşte cea mai evidentă este bâlbâiala. Problemele de dexteritate se observă în special în caligrafie şi în activităţile care cer fineţea şi îndemânarea mâinii.

Pe fond afectiv emoţional se pot declanşa probleme psihosomatice.

Există şi riscul dereglărilor de personalitate. Copilul se retrage, se subapreciază, dă dovadă de încăpăţânare sau nesiguranţă.

Lasă copilul să aleagă singur mâna pe care doreşte să o folosească în diferite activităţi. Încurajează-l, sprijină-l, fii alături de el şi nu permite nimănui să intervină pentru a-l determină să „schimbe mâna”.

www.problemele-copilului-meu.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eu pot, dar cu mâna stângă!.
 Vizualizări articol: 1240 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eu pot, dar cu mâna stângă!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei