Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 aug 2020 - Anul XXV, nr. 181 (7486)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Caz complicat

Mister și scenariu de crimă: tatăl a doi copii a plecat din casă în șlapi și nu s-a mai întors

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Una dintre cele mai mari provocări pentru polițiștii suceveni specialiști în investigații criminale este legată de cazul dispariției lui Ionuț Ivanov, în vârstă de 33 de ani, din satul Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei. Într-o zi din luna februarie a anului 2019, tânărul, tată a doi copii pe care îi avea în îngrijire, a ieșit seara din casă, doar în șlapi. Nu și-a luat nici măcar telefonul sau țigările și a plecat foarte probabil undeva aproape. Era totuși în februarie, iar bărbatul a plecat în șlapi...

De atunci, nimeni nu l-a mai văzut și nu mai știe nimic de el. Dosarul dispariției este înregistrat ca moarte suspectă: s-au făcut căutări, cercetări, s-au expertizat un topor și un ciocan, posibile arme ale crimei, au fost conduse persoane la detectorul de minciuni, însă nimic nu s-a legat în acest caz.

 

Mama dispărutului crede că băiatul ei a fost ucis la mică distanță de casă

Ionuț Ivanov locuia împreună cu părinții săi și cei doi copii minori, un băiat și o fată. Mama copiilor era plecată la muncă în străinătate de ani buni. 

Într-un sat mic ca Lipoveni toți se cunosc, iar părinții dispărutului spun că acesta se ”împrietenise” cu o vecină, și ea mamă a doi copii, cu bărbatul plecat în străinătate. Întâlnirile aveau loc în casa femeii, spun părinții lui.

Convingerea părinților este că tânărul a fost ucis în casa concubinei, chiar de ea: ”Departe nu e dus... în șlapi a plecat pentru totdeauna... băiatul ei (al vecinei acuzate de crimă – n.r.) ar fi zis că mama i-a dat cu ciocanul în cap de trei ori apoi i-a pus o pungă în cap și l-a târât în spatele casei, unde l-a făcut bucăți și l-a îngropat. Tremur toată, nu știu ce să mai zic... ea (vecina – n.r.) tot spunea <Nu căutați la mine că nu e aici, el e dispărut...>”, povestește mama lui Ionuț Ivanov, căruia consătenii îi spuneau ”Giovani”. Bănuielile părinților au fost alimentate și de faptul că vecina s-a mutat de la Lipoveni la puțin timp după dispariție.

 

Scenariul îngrozitor al unei crime urmate de secționarea cadavrului 

Trebuie să spunem că în cele două familii consumul de alcool este la ordinea zilei, iar dispărutul băuse mult și în acea zi.

Părinții lui Ivanov au anunțat poliția abia după patru zile, gândindu-se că acesta se va întoarce acasă. Din start aceasta este o mare problemă pentru anchetatorii care investighează un omor. Presupusul asasin ar fi avut timp să șteargă mare parte din urme. 

Cei doi copii rămași brusc fără tată au început să întrebe de el.

”Fata tot vorbea de tata că a plecat undeva departe, la Cluj. El săracul e plecat sus în Cer, nu știu ce să mai sper, să dea Dumnezeu să fie viu, dar nu e viu... nu... sper să se afle adevărul, să îi mai văd măcar oasele”, ne-a spus mama îndurerată. 

Părinții și gura satului vorbesc de scenariul îngrozitor legat de uciderea lui Ivanov de vecina cu care se iubea. Poveștile devin de groază, cadavru tăiat bucăți, dat la câini etc.

 

Nici o probă sau indiciu care să o incrimineze pe vecina care spune că și povestea cu amantul este fabulație

Și totuși cazul nu este rezolvat nici pe departe.  

După primele audieri, judiciariștii de la Serviciul de Investigații Criminale au audiat-o și pe suspecta indicată de părinți. O femeie simplă, căreia i-ar fi fost aproape imposibil să ascundă atât de bine un cadavru, chiar dacă a avut câteva zile la dispoziție. S-au făcut căutări în casă și în curte, femeia a ajuns și la detectorul de minciuni, unde a ieșit sinceră. Conform unor surse judiciare, varianta uciderii lui Ivanov de amanta care nici măcar nu se știe dacă era amantă este improbabilă. Femeia a fost suspectă la început de faptă, având în vedere declarațiile membrilor familiei lui Ivanov, însă nu s-a găsit nici o probă care să o incrimineze. Se pare că din casa femeii s-au ridicat inclusiv un topor și un ciocan, posibile arme ale crimei, însă nici pe acestea nu s-a găsit vreo urmă de sânge sau alt indiciu. 

Totuși, varianta cu vecina asasină nu poate fi eliminată încă total.

 

Mai probabil crimă, mai puțin probabil moarte accidentală

Nici varianta ca Ivanov să fi fugit pur și simplu de acasă și să fie în viață nu prea este însă luată în calcul. Rămân două variante, crima urmat de o ascundere perfectă a cadavrului ori o moarte accidentală. Dacă ar fi fost o moarte accidentală, căutările făcute în toată zona satului, inclusiv prin iazuri, ar fi trebuit să ducă la depistarea cadavrului. Omorul putea fi comis și de altcineva din sat, însă nici pe această linie ancheta nu a înaintat.

Dispariția este total atipică pentru că nu s-a găsit până acum nici o pistă plauzibilă. Tot ceea ce s-a relatat și s-a bănuit nu s-a confirmat.

În cadrul dosarului de moarte suspectă cercetările sunt coordonate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

 

Copiii sunt crescuți acum de mamă, la Cristești - Botoșani

După dispariția tatălui, cei doi copii au mai rămas doar o scurtă perioadă la Lipoveni.

Gheorghina Cojocar, asistent social în cadrul Primăriei Mitocu Dragomirnei, ne-a declarat că primăria s-a implicat imediat după dispariție în vederea găsirii unui reprezentat legal. ”Mama era de opt ani în Italia, am reușit să dăm de ea, a venit în țară și s-a prezentat la primărie, unde s-a arătat foarte încântată să-și preia copiii, pe care a declarat că nu prea i-a putut vedea cât au fost la tată. Cei doi copii i-au fost încredințați în baza unui proces-verbal, mama și-a luat copiii plângând, stă în satul Cristești - Botoșani, unde este căsătorită, mai are un copilaș din actuala relație. Ea dorește să plece cu ei în Italia pentru o viață mai bună, dar nu poate părăsi țara în lipsa declarației tatălui biologic”, a explicat asistentul social.

Tatăl este oficial dispărut, astfel că până la lămurirea cazului mama nu poate ieși din țară cu cei doi copii.

 

Disparițiile suspecte anunțate târziu fac anchetele anevoioase

Ionuț Ivanov a dispărut în seara zilei de 24 februarie 2019, însă părinții au sesizat oficial dispariția pe 28 februarie. Specialiștii în investigații criminale subliniază că în cazurile de dispariție cu suspiciune de omor, cu cât se scurg mai multe zile între faptă și sesizare cu atât sunt șanse mai mari ca autorul să nu mai fie prins ori să nu mai poată fi pus sub acuzare cu probe certe.

Este și cazul acestei dispariții de la Lipoveni. Mai putem aminti și de o crimă de acum câțiva ani de la Milișăuți, când o bătrână care locuia singură a fost violată, tâlhărită și ucisă în casă. Fapta a fost descoperită la multe zile distanță, ceea ce a făcut ancheta extrem de anevoioasă, dovadă că din doi suspecți puși sub acuzare nici unul nu a fost condamnat, în lipsa unor probe incontestabile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mister și scenariu de crimă: tatăl a doi copii a plecat din casă în șlapi și nu s-a mai întors.
 Vizualizări articol: 8577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mister și scenariu de crimă: tatăl a doi copii a plecat din casă în șlapi și nu s-a mai întors5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei