Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 apr 2020 - Anul XXV, nr. 82 (7387)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ce au înțeles ei

Tatăl unui bărbat găsit de polițiști pe stradă în timp ce trebuia să fie izolat, supărat pe ziariști. Problema lui e că nu se consideră romi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un tânăr din satul Vuliva, comuna Frătăuții Noi, a fost depistat de polițiști, săptămâna trecută, pe drumul comunal din localitate, deși trebuia să fie în izolare la domiciliu. Conform legii, polițiștii l-au băgat direct în carantină, într-un hotel din Suceava, unde va sta 14 zile. Tânărul a încasat o amendă de 5000 de lei, însă costul carantinei va fi suportat de Statul Român.

Știrea a apărut prima dată în Monitorul de Suceava, vinerea trecută, iar o zi mai târziu un reporter a fost sunat de un bărbat care era foarte supărat pentru că în articol s-a scris despre etnia romă din Vuliva, pe care el nu o recunoaște.

Bărbatul ne-a spus că marea lui supărare este că în articol s-a făcut referire la romi, iar ei nu s-au declarat vreodată cetățeni din această etnie.

Am aflat ulterior că cel care ne-a sunat se numește Vasile Farcaș, zis ”Torpedou”, și este tatăl celui care nu a respectat izolarea.

 

”Noi suntem oameni civilizați, cu școală și licee, avem case, nu stăm la corturi”

Redăm mai jos o parte din ce ne-a spus bărbatul:

”Eu nu vă acuz, vă vorbesc foarte frumos, dar ca jurnalist trebuia să cercetați, ne-ați făcut comuna de râs, noi suntem oameni civilizați, cu școală și licee, avem case, nu stăm la corturi. Facem parte din legislația română, nu suntem țigani, ca să fii țigan trebuie să ai o literatură de rom, noi nu știm țigănește,

 vă rugăm să veniți să vedeți”.

 

”Eu sunt un om care face parte dintr-o literatură dezvoltată enorm și nu se poate se declare cineva că sunt rom”

Bărbatul a continuat pe același subiect:

”În Vuliva nu este comunitate, romi sunt cei care stau la corturi, care știe să vorbească țigănește, la noi nu se vorbește așa ceva, nu ne considerăm romi și sunt foarte jenat. Eu sunt un om care face parte dintr-o literatură dezvoltată enorm și nu se poate să declare cineva că sunt rom”, ne-a mai spus Farcaș.

Bărbatul a înregistrat convorbirea și ulterior a distribuit-o, astfel că o publicăm și noi în parte, pentru a vă face o imagine mai clară asupra ”punctului de vedere” al lui Vasile Farcaș, zis ”Torpedou”.

Vasile Farcaș a înregistrat convorbirea cu reporterul Monitorul de Suceava și a distribuit-o prin sat, așa că ne permitem și noi să redăm parte din ea, atașată la acest material.

 

Prins pe drum, deși trebuia să fie în izolare la domiciliu

Îi respectăm bărbatului punctul de vedere cu privire la neapartenența la comunitatea de romi, însă problema semnalată în articol este alta.

Joia trecută, polițiști de la Secția Rurală de Gălănești, cu sprijinul a două grupe de ”mascați” de la Serviciul de Acțiuni Speciale și al polițiștilor de la Serviciul de Investigații Criminale, au organizat o razie de amploare, în mai multe comune, verificând izolații la domiciliu.

Pe drumul comunal din satul Vuliva, comuna Frătăuții Noi, a fost legitimat un localnic care se afla în situația izolării la domiciliu din data de 30 martie. Acesta nu a avut însă prea multă răbdare să stea în casă.

Conform procedurilor, bărbatul a fost ridicat direct de polițiști și introdus în carantină la un hotel din zona centrală a municipiului Suceava, unde va sta timp de 14 zile. Polițiștii l-au transportat pe bărbat până la locul de carantină, după care mașina de serviciu a fost dezinfectată.

Bărbatul din Vuliva a încasat o amendă de 5.000 de lei, pentru nerespectarea izolării. Costurile izolării vor fi suportate de noi, toți cei care muncim în această țară.

Prin inconștiența sa, tânărul a pus în pericol alte vieți și a generat cheltuieli suplimentare pentru care ar trebui să răspundă mai mult decât prin acea amendă de 5.000 de lei.

Fără nici o tentă de discriminare, o constatate a polițiștilor este că în comunitățile de romi sunt cele mai multe probleme legate de nerespectarea izolării la domiciliu. Unii dintre ei, care ar trebui să fie în izolare, nici măcar nu sunt de găsit.

Tocmai pentru că au acționat și în zone unde sunt romi, polițiștii și-au luat măsuri speciale, apelând la două grupe de luptători de la Serviciul de Acțiuni Speciale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tatăl unui bărbat găsit de polițiști pe stradă în timp ce trebuia să fie izolat, supărat pe ziariști. Problema lui e că nu se consideră romi.
 Vizualizări articol: 4029 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Tatăl unui bărbat găsit de polițiști pe stradă în timp ce trebuia să fie izolat, supărat pe ziariști. Problema lui e că nu se consideră romi3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei