Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 120 (6830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Dosar DIICOT

Percheziții la Direcția Silvică și Garda Forestieră, într-un dosar privind Schweighofer și un prejudiciu de 25 de milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Percheziții coordonate de procurorii DIICOT de la structura centrală s-au derulat, ieri, la Direcția Silvică Suceava, Garda Forestieră Suceava și Holzindustrie Schweighofer, unitatea de prelucrare Rădăuți, fiind ridicate documente și efectuate audieri, într-un dosar în care sunt formulate acuzații deosebit de grave, de constituire a unui grup infracțional organizat, care ar fi creat un prejudiciu estimat de peste 25 de milioane de euro, prin licitații trucate și exploatări ilegale de lemn. Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer, principalul jucător de pe piața lemnului din România, sunt în centrul acestei anchete, în care sunt acuzați că au derulat afaceri ilegale cu lemn, începute din 2011. Aceste afaceri nu s-ar fi putut derula însă fără funcționari publici angajați la instituțiile din domeniul silvic, au subliniat procurorii DIICOT.

 

Licitații publice deturnate, pentru volume suplimentare de masă lemnoasă

Acțiunea de ieri dimineață a constat în 23 de percheziții pe raza a cinci judeţe şi a municipiului Bucureşti, la persoane fizice şi juridice, din care patru la sediile unor instituţii publice. Acțiunea s-a derulat doar cu polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, cu suportul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție București ”Vlad Țepeș”.

Procurorii DIICOT au transmis că există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2011 şi până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice, pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemnoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului.

Ulterior, s-a aflat pe surse că toate acuzațiile se învârt în jurul companiei austriece.

 

Concurenți de pe piață, înlăturați de la licitații

Acuzațiile procurorilor DIICOT fac referire la săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni, derulate în cadrul unui grup organizat.

Din datele de anchetă adunate rezultă că unii agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi, după caz, impuşi alţii. Foarte probabil, datele de acum ale anchetatorilor pleacă tot de la agenți economici din domeniu care s-au considerat prejudiciați.  În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a mai stabilit că o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile. De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori.

 

La Direcția Silvică Suceava s-au ridicat documente privind  comisiile de licitație

Acțiunea de ieri nu putea ocoli Suceava, în condițiile în care  Holzindustrie Schweighofer are punct de lucru la Rădăuți, iar o parte din licitațiile la care au participat aceștia au fost organizate de Direcția Silvică Suceava.

Perchezițiile s-au derulat atât în sediul Direcției Silvice Suceava, cât și în cel al Gărzii Forestiere Suceava. O percheziție a fost și în parcarea Direcției Silvice Suceava, la mașina de serviciu a directorului Sorin Ciobanu. În lipsa acestuia, aflat în concediu, la percheziții a asistat Valerian Solovăstru, director tehnic al Direcției Silvice, fost director general al Regiei Naționale  a Pădurilor.

O percheziție a fost și la mașina lui Nichifor Tofan, directorul fabricii de la Rădăuți a rețelei Schweighofer, fost director al Direcției Silvice Suceava, însă cu mulți ani înainte de presupusa activitate infracțională investigată de DIICOT.

Valerian Solovăstru a dat o serie de declarații presei, la ieșirea din instituție. Acesta a precizat că personal nu i s-a adus la cunoștință nici o acuzație.

„Din ce îmi dau seama se fac verificări în legătură cu unele licitații din perioada 2011-2018, în legătură cu Holzindustrie Schweighofer. S-au ridicat documente privind decizii de constituite a comisiilor de licitație, privind comisii de licitație, mai multe documente și înscrisuri pe această temă”, a declarat Valerian Solovăstru.

 

Valerian Solovăstru, fost director al RNP, spune că s-au mai ridicat documente pe aceeași temă și în 2015 

 Întrebat dacă are cunoștință de licitații trucate, acesta a răspuns „Categoric nu”! „Nu știu ce informații au dânșii și ce verifică dânșii, dar din punctul de vedere al Direcției Silvice totul a fost în conformitate cu regulamentele, ordinele și hotărârile de guvern în vigoare”, a declarat Valerian Solovăstru.

El a mai precizat că au mai fost ridicate documente pe aceeași temă, în anul 2015.

„Acordăm tot sprijinul de care este nevoie, pentru a se lămuri absolut toate aspectele”, a mai transmis directorul tehnic al Direcției Silvice Suceava.

 

Pe cine vizează anchetatorii

Printre cei vizați de audierile efectuate ieri s-au numărat Nichifor Tofan, directorul fabricii de la Rădăuți a rețelei Schweighofer, Cezar Țăpuleasa, fost inspector-șef adjunct al Gărzii Forestiere, și Aurel Dumitriu, șef Direcția de control a regimului silvic, în cadrul Gărzii Forestiere Suceava. Ultimii doi au fost urcați într-o dubă a Jandarmeriei, pentru a fi transportați la sediul central al DIICOT și a fi audiați.

 

Ce spune șeful Gărzii Forestiere Suceava

Referitor la acțiunea de ieri, inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, a declarat:

„Pot să vă comunic că au fost solicitate de procurori, prin ordonanță, un număr de înscrisuri din activitatea Gărzii Forestiere Suceava, din perioada 2014-2015. De asemenea au fost făcute și două percheziții și au fost solicitate relații de la doi dintre angajați. Ni s-a comunicat că cei doi angajați vor fi conduși la audieri”, a declarat Mihai Gășpărel.

El a confirmat că cei doi colegi au atribuții de control în cadrul instituției de mai mulți ani de zile.

 

Reacția  Holzindustrie Schweighofer

Holzindustrie Schweighofer a transmis într-un comunicat de presă că va coopera cu autoritățile și oferă tot sprijinul în ancheta DIICOT.

„Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea și reglementările în vigoare din țările în care operează. Compania pune la dispoziția autorităților toate informațiile necesare pentru buna desfășurare a anchetei în curs și sprijină autoritățile prin toate mijloacele sale pentru o soluționare corectă a investigației, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înștiințată de obiectul acestei investigații. Compania Holzindustrie Schweighofer este prima interesată în soluționarea rapidă și corectă a acestei situații”, a transmis compania. 

 Holzindustrie Schweighofer a ținut să precizeze că a implementat un plan de acțiune complex pentru a combate tăierile ilegale și pentru a sprijini dezvoltarea unei industrii durabile a lemnului în România. Compania a investit 1 milion de euro în consolidarea securității lanțului său de aprovizionare prin măsuri care depășesc cu mult cerințele legale și reglementările în vigoare din România, susțin austriecii. La un an de la implementare, compania a făcut public bilanțul acestor măsuri.

Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru minimizarea riscurilor, sistem bazat pe hărți ale Asociației pentru Certificare Forestieră, care identifică zone de risc pentru tăieri ilegale.

Printre altele, Holzindustrie Schweighofer a ținut să transmită că a implementat în România politica „Zero transporturi din parcurile naționale”, deși legislația permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naționale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Percheziții la Direcția Silvică și Garda Forestieră, într-un dosar privind Schweighofer și un prejudiciu de 25 de milioane de euro.
 Vizualizări articol: 7873 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Percheziții la Direcția Silvică și Garda Forestieră, într-un dosar privind Schweighofer și un prejudiciu de 25 de milioane de euro5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei