Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 oct 2017 - Anul XXII, nr. 237 (6653)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Zi de doliu şi tristeţe

Părintele Petrică şi îngerul Anisia, conduşi pe ultimul drum, cu lacrimi sincere, de sute de oameni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 500 de oameni, din care în jur de o sută preoţi veniţi din tot judeţul, i-au condus ieri pe ultimul drum pe preotul Petru Gavril şi pe fiica sa Anisia, în vârstă de 6 ani, morţi în groaznicul accident de sâmbăta trecută de la Cornu Luncii.

Biserica nouă din Lămăşeni, unde preotul a slujit din 2011, s-a umplut de oameni, care au vărsat lacrimi sincere pentru părintele Petrică şi îngerul Anisia, aşa cum le-au spus localnicii şi preoţii. 

Petru Gavril a fost fără îndoială un preot iubit la Lămăşeni, atât de bătrânii pentru care avea vorbe de mângâiere, cât şi de tinerii pe care i-a angrenat în diferite acţiuni, majoritatea umanitare, şi pe care reuşise să-i apropie de biserică, misiune din ce în ce mai grea în aceste vremuri.

O moarte atât de nedreaptă ca cea a celor doi este greu de acceptat, însă chiar şi aşa preoţii au îndemnat la credinţă şi la ascultare, cu convingerea că aşa a fost rânduit de Dumnezeu să se întâmple.

 

Figuri împietrite de durere şi multe lacrimi

Curtea Bisericii din Lămăşeni a fost neîncăpătoare pentru cei veniţi să-i conducă pe ultimul drum pe preot şi pe fiica sa. Fiecare credincios care a călcat în curtea bisericii a primit câte o lumânare pentru pomenirea celor dispăruţi.

Figuri împietrite de durere, bătrâni care plângeau aproape în hohote, aceasta a fost imaginea cruntă a doliului care a cuprins un întreg sat.

Oamenii se întrebau ce blestem s-a putut abate asupra familiei preotului, chiar în timp ce membrii familiei mergeau pentru a se închina la moaştele Sf. Cuvioase Parascheva.

 

Vorbele sincere ale credincioşilor: „A fost o bunătate de preot, atâta răbdare ce avea cu noi, care suntem în vârstă..."

Vorbele sincere ale unor bătrâni ne-au impresionat cu adevărat.

Aurica Iedu, în vârstă de 70 de ani, a venit cu greu la înmormântare, rămânând în afara curţii, pe o bancă.

„Sunt bolnavă şi părintele venea acasă şi mă spovedea, mă împărtăşea, mă credea că nu pot şi îmi spunea să postesc trei zile, că e de ajuns. Am avut un părinte bun, nu o să mai avem părinte ca aista”, ne-a spus plângând bătrâna.

O altă bătrână, Maria Nichitoaia, ne-a vorbit despre răbdarea preotului Petrică, cum îi spuneau oamenii mai apropiaţi:

„A fost o bunătate de preot, atâta răbdare ce avea cu noi, care suntem în vârstă... pe fiecare îl asculta, la spovedanie, după ce punea întrebări, zicea: <Spune tot, că eu am răbdare şi te ascult>”.

Femeia şi-a adus aminte şi cum părintele a luat-o în maşina sa pentru a o duce acasă, spunându-i că are bagaj prea greu pentru a merge pe jos.

 

ÎPS Pimen: "Părintele a murit în timp ce săvârşea fapta pelerinajului"

Slujba de înmormântare a fost oficiată în biserica unde a slujit preotul, întâi pentru fiica sa şi apoi pentru el. Slujba pentru preotul Gavril a fost oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa Pimen, Arhiepiscopul  Sucevei şi Rădăuţilor.

„Se spune în cărţile de învăţătură că în ce fapte te va găsi moartea în acele fapte vei fi judecat. Fapta părintelui Petru este fapta pelerinajului, a pornit cu familia să se închine la Sfânta Maică Parascheva, de ziua de cinstire a ei”, a spus ÎPS Pimen, în cuvântul de mângâiere.

Acesta a transmis familiei un gând de mângâiere şi de alinare şi din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan.

Primarul comunei Rădăşeni, Neculai Perju, a vorbit şi el despre momentul deosebit de greu pentru întreaga comunitate:

"Părintele Petrică a fost omul pe care l-am iubit, l-am iubit toţi credincioşii, l-au iubit bătrânii, tinerii, l-au iubit copiii la şcoală”.

 

„Părintele a venit într-un sat străin, dar a plecat ca o rudă a lor, a tuturor, plâns de toţi”

 Printre numeroşii preoţi care au fost ieri la Lămăşeni se afla şi preotul Ioan Guşă, cel care a fost paroh la biserica la care a slujit Petru Gavril din 2011 şi până în tragica zi de 14 octombrie 2017.

„Timp de 16 ani am fost preot aici, iar pe părintele Petrică l-am recomandat să vină în locul meu. Îl cunoşteam de mic copil, a fost coleg de clasă cu fiica mea cea mică, biserica era ridicată şi l-am lăsat ca pe un vrednic slujitor. Sunt multe de spus, e grea despărţirea, rămâne familia îndurerată, rămân copiii nemângâiaţi, părinţii nemângâiaţi, un sat întreg care l-a primit în braţe. Părintele a venit ca un străin, într-un sat străin, dar a plecat ca o rudă a lor, a tuturor, plâns de toţi”, ne-a spus emoţionat părintele.

Părintele Ioan Guşă, alături de ceilalţi preoţi şi întreaga comunitate, şi-a îndreptat gândurile şi spre ceilalţi patru membri ai familiei Gavril, aflaţi pe pat de spital, în urma cumplitului accident.

După slujba de înmormântare ţinută la biserica din Lămăşeni, cortegiul funerar a pornit spre satul Rotopăneşti, comuna Horodniceni, localitatea natală a preotului, unde Petru Gavril şi fiica sa îşi vor dormi somnul de veci.

 

Moartea a venit într-o fracţiune de secundă, de pe contrasens

Sâmbătă, 14 octombrie, pe DN 2 E, la ieşirea din Cornu Luncii spre Rădăşeni, autoturismul VW Touran condus de preotul Petru Gavril a fost lovit cu violenţă extremă de un VW Golf care venea din sens opus, condus cu 130 de km/h. Preotul abia se pornise, de aproximativ un sfert de oră, de acasă, spre Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sf. Parascheva. Alături de el în maşină se aflau soţia, cei patru copii, sora preotului şi soţul acesteia din urmă.    

Patru oameni au murit pe loc în urma accidentului.    

Preotul Petru Gavril, sora sa, Aurora Şandru, soţul ei, Dumitru Cătălin Şandru, toţi trei din autoturismul VW Touran, dar şi şoferul celeilalte maşini, Alexandru Vasile.

Dintre cei patru copii ai preotului, aflaţi cu toţii în maşină, Anisia, fata în vârstă de 6 ani, a decedat în ambulanţă, în drum spre spital.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Părintele Petrică şi îngerul Anisia, conduşi pe ultimul drum, cu lacrimi sincere, de sute de oameni.
 Vizualizări articol: 17457 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Părintele Petrică şi îngerul Anisia, conduşi pe ultimul drum, cu lacrimi sincere, de sute de oameni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei