Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 mai 2017 - Anul XXII, nr. 111 (6527)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Atacuri nocturne

O haită de lupi ajunsă inexplicabil în zona Siret a dat două atacuri la oi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un crescător de oi din satul Botoşăniţa Mică, comuna Grămeşti, a avut parte, ieri dimineaţă, de un adevărat şoc, găsind mai mulţi miei sfârtecaţi, în timp ce alţii erau dispăruţi.  Forţa atacului arată că a fost vorba de o haită de lupi, deşi prezenţa lor în acea zonă este total atipică.

Șefa Ocolului Silvic Adâncata, Carmen Miheiţiu, care acoperă şi zona de pădure din Grămeşti, ne-a confirmat că este vorba de lupi, fiind al doilea atac în câteva zile. Ocolul Silvic Adâncata nu are înregistraţi oficial lupi, iar prezenţa acestora nu a fost semnalată niciodată până de curând. 

 

Pagubă de 19 ovine

După ce a făcut o inventariere, păgubitul de la Grămeşti, Cristian Bejinariu, a constatat că este vorba de 19 capete atacate, din care 18 miei. Cei mai mulţi miei erau morţi, în mare parte mâncaţi, câţiva încă mai trăiau, dar erau sfâşiaţi, în timp ce şapte erau dispăruţi, probabil fiind târâţi de sălbăticiuni în adâncul pădurii şi devoraţi.

„Nu au fost niciodată lupi aici în această zonă şi nimeni nu ne-a avertizat că ar fi pe aici. Acum, după atac, mi-a spus pădurarul că a văzut trei lupi, însă e prea târziu. Sper să nu fiu uitat de autorităţi şi să primesc despăgubiri”, ne-a spus crescătorul de oi.

 

Lupul nu există oficial la Ocolul Adâncata, însă în pădure este 

Contactată de reporterii Monitorul de Suceava, şefa Ocolului Silvic Adâncata, Carmen Miheiţiu, are indicii clare că a fost vorba de lupi, deşi prezenţa lor pe raza ocolului Adâncata este total atipică: „În zona noastră de pădure nu este lup, este clar că a migrat, a ajuns aici accidental. De unde au venit putem doar bănui, cert este că personalul mi-a semnalat în două rânduri că a văzut lupul, iar acum câteva zile a mai fost un atac la oi”.

Rămâne de văzut şi dacă organele silvice vor lua şi vreo măsură pentru a reduce riscul de atacuri de acest gen. Foarte multe variante nu prea sunt însă, în condiţiile în care vânatul lupului este interzis prin lege de aproximativ doi ani. Ordinul de interzicere a vânătorii lupilor are şi repercusiuni nedorite. Până acum, numeroşi crescători de oi din zona montană au suferit pagube mari după atacuri ale haitelor de lupi, însă iată că problemele au apărut şi unde nimeni nu se aştepta, pe raza Ocolului Silvic Adâncata.     

 

Petrea Dulgheru: ”Am 64 de ani, însă asemenea aberaţii nu am mai întâlnit”

Acum câteva luni de zile, Petrea Dulgheru, crescător de animale la Vatra Dornei şi preşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, trăgea un semnal de alarmă cu privire la ordinul de interzicere a vânatului la lupi, pe care îl consideră aberant: ”Am 64 de ani, însă asemenea aberaţii nu am mai întâlnit. Dintotdeauna, în cazul carnivorelor care produceau pagube oamenilor, în termen de 24 de ore era eliberată autorizaţia pentru a fi împuşcate. În momentul de faţă s-a creat un dezechilibru major între protejarea carnivorelor sălbatice care fac pagube importante în gospodăriile din zona de munte şi protecţia crescătorilor de animale din aceste zone, care sunt din ce în ce mai puţini şi nu sunt ajutaţi de nimeni”.

Estimările Direcţiei Silvice Suceava arată că efectivul de lupi ar fi de 160-170 capete, de trei ori mai mare decât cota considerată normală. Creşterea a apărut pe fondul interzicerii recoltării oricărui exemplar, iar foarte probabil această creştere a efectivelor a dus la migraţii pe distanţe foarte mari, în căutarea hranei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O haită de lupi ajunsă inexplicabil în zona Siret a dat două atacuri la oi.
 Vizualizări articol: 6926 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
O haită de lupi ajunsă inexplicabil în zona Siret a dat două atacuri la oi4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei