Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 apr 2017 - Anul XXII, nr. 93 (6509)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Nereguli

Inspectorii RAR au descins la atelierele de reparaţii auto care activează fără autorizaţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Atelierele de reparaţii clandestine şi autoservice-urile cu probleme de autorizare tehnică au fost luate la puricat de echipele de inspectori din Departamentul Supraveghere Piaţă, din cadrul Regiei Autonome Registrul Auto Român (RAR), Centrul Zonal NE. În cadrul acestei acţiuni de control demarate ieri, echipele formate din 10 inspectori RAR verifică peste 100 de locaţii din municipiul Suceava şi din judeţ, despre care deţin informaţii că ar adăposti ateliere neautorizate de reparaţii şi întreţinere auto.

Primele „vizite” au fost făcute marţi dimineaţă la câteva ateliere din zona cartierelor Iţcani şi Burdujeni, ale municipiului Suceava. Inspectorii au constatat în câteva locaţii că activitatea de reparaţii auto se desfăşoară în lipsa oricăror autorizări tehnice, fiind întocmite procese verbale de constatare a neregulilor surprinse. Un control în curtea familiei Iovu din cartierul Iţcani i-a făcut pe inspectori să constate primele nereguli. Inspectorul RAR Nicolae Arhip ne-a relatat în urma controlului efectuat: ”La faţa locului s-au găsit în curtea domiciliului domnului Iovu Cristinel un garaj dotat cu un canal de vizitare şi scule specifice activităţii de reparaţii auto, în care se executau lucrări de reparaţie la un vehicul. S-a întocmit un proces-verbal de constatare în care s-au consemnat cele specificate, i s-a pus în vedere domnului Iovu că această activitate se face numai în baza autorizaţiei tehnice eliberate de RAR şi se sancţionează conform legislaţiei în vigoare.”

Cel vizat de control nu recunoaşte că reparaţiile ar fi fost făcute pentru alţii: ”Inspectorul mi-a spus că eu lucrez pentru alţii, la alte maşini. El spune să nu desfăşor activitate pentru alţii, iar eu nu desfăşor nici o activitate pentru alţii. Eu sunt proprietarul maşinii. Ce maşină să repar eu? Nu am eu legătură cu aşa ceva. Am două maşini parcate, a prietenului meu şi o alta”, a declarat Cristinel Iovu.

În apropierea fostei fabrici de încălţăminte din acelaşi cartier, într-un garaj, un alt bărbat face reparaţii auto neautorizate. Controlul efectuat de inspectori arată că pentru activitatea prestată proprietarul nu deţine nici un fel de autorizaţie. Locaţia urmează a fi comunicată autorităţilor locale, care au competenţa de înregistrare, pe numele bărbatului fiind întocmit un proces-verbal de contravenţie. Inspectorii atrag atenţia că efectuarea unor activităţi de reparaţii şi întreţinere auto de către persoane fizice neînregistrate fiscal, conform legislaţiei care reglementează acest domeniu şi coroborată cu legea penală, poate constitui infracţiune.

 

Printre locaţiile vizate s-au aflat şi service-uri auto care nu au autorizaţii de funcţionare în regulă

Competenţele unui service auto sunt date de autorizaţia tehnică de funcţionare, care conform legislaţiei ar trebui să fie afişată. Dacă aceasta este afişată, clientul va şti pentru ce grupă de lucrări are autorizaţie service-ul respectiv. Inspectorii au controlat şi câteva service-uri auto despre care existau informaţii că nu au toate aprobările de funcţionare.

În atelierul firmei Auto MG Motors de pe strada Gheorghe Doja munca se desfăşura normal, chiar dacă autorizarea din punct de vedere tehnic lipseşte. Ţinând cont de faptul că se lucrează neautorizat, inspectorii au aplicat o amendă contravenţională şi au dispus oprirea activităţii, cu condiţia de intrare în legalitate a activităţii desfăşurate în cel mai scurt timp. Adrian Gafincu, administratorul firmei, recunoaşte lipsa autorizării şi încearcă să îndrepte lucrurile: ”Suntem un agent economic care funcţionează fără autorizaţie deocamdată. Eu am încercat cât de cât să fiu în regulă, mi-am deschis o firmă, nu sunt ca cei care lucrează prin garaj şi nu dau nimic la stat, dar nu poţi să le faci pe toate de unul singur. În scurt timp am să fac toate demersurile pentru autorizare şi funcţionare în mediu legal.” 

Probleme de autorizare au fost întâlnite şi la sediul unui nou autoservice din Burdujeni, unde atelierul funcţionează, chiar dacă societatea nu a fost încă autorizată. Lucian Codreanu, administratorul firmei Auto C Brothers, ne-a spus: ”Societatea este înfiinţată la jumătatea lunii martie, angajaţi sunt, doi angajaţi pe post de mecanici auto, suntem în curs de autorizare RAR, în aşteptarea auditului.”

Inspectorul Viorel Avasilcăi, coordonatorul Centrului Zonal Moldova, ne-a spus de ce sunt importante aceste autorizări tehnice ale service-urilor auto: ”Orice deţinător de autovehicul care apelează la un service auto ar trebui să se intereseze despre competenţele service-ului respectiv, competenţă dată de autorizaţia tehnică de funcţionare. Practic această autorizaţie tehnică confirmă faptul că unitatea service respectivă, pentru o anumită grupă de lucrări, are capacitatea de a efectua acele lucrări. Pe de altă parte, la orice eliberare a unui document fiscal, un service trebuie să elibereze şi o comandă de lucru sau un deviz de lucru, din care să reiasă lucrările care au fost efectuate.”

Aceste controale vor continua întreaga săptămână, scopul principal fiind acela de a fi verificate în continuare unităţile service ale căror activităţi de reparaţie şi întreţinere afectează în mod direct siguranţa circulaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inspectorii RAR au descins la atelierele de reparaţii auto care activează fără autorizaţii.
 Vizualizări articol: 15141 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inspectorii RAR au descins la atelierele de reparaţii auto care activează fără autorizaţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei