Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 feb 2015 - Anul XX, nr. 47 (5859)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Practic şi eficient

Distribuţia pe orizontală şi contorizarea individuală, soluţia problemelor termoficării centralizate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Confruntaţi cu fel de fel de probleme din cauza vechiului sistem de distribuţie a energiei termice din imobilele în care locuiesc, sucevenii au început deja să se orienteze tot mai mult către sistemul de distribuţie pe orizontală, cu contorizare individuală a apartamentelor.

Măsura a fost luată deja la câteva scări de bloc din Suceava, unde locatarii au scăpat de vechile instalaţii care dădeau deja tot mai des „rateuri”, inundându-i când le era lumea mai dragă, sau care, fiind mult prea colmatate, nu mai dădeau randament, dar, în plus, şi-au montat şi gigacalorimetre la fiecare apartament în parte, încât fiecare ştie în orice moment cât a consumat, de câţi bani, iar suspiciunile că unul sau mai mulţi vecini nu declară consumul real au dispărut cu totul.

Modelul occidental, de distribuţie pe orizontală, cu contorizare individuală, urmează să fie adoptat la mai multe blocuri din Suceava, unde locatarii au demarat deja pregătirile necesare, aşa cum este cazul Asociaţiei 34, din Burdujeni.

„Iniţial am vrut să realizăm acest sistem de distribuţie orizontal într-un bloc unde mereu au fost probleme între vecini. Dar acum am primit deja cereri de la încă 3-4 scări de bloc, care vor să treacă la acest sistem din primăvară şi sunt convins că după ce vor vedea cât de bine este aşa, mult mai mulţi vor dori. Aşa este corect, ca fiecare să ştie exact cât consumă”, a declarat preşedintele  Asociaţiei 34, Gheorghe Munteanu.

În fond, principalul avantaj al acestui sistem este tocmai faptul că îi permite fiecăruia să plătească doar atât cât consumă şi să consume atât cât îşi permite, fără să depindă de vecini, indiferent de sunt bun-platnici sau rău-platnici.

 

Fără probleme din cauza instalaţiilor învechite şi costuri la vedere

Locatarii primelor blocuri din municipiul Suceava care au făcut trecerea de la vechiul sistem de distribuţie pe verticală la cel pe orizontală sunt mai mult decât mulţumiţi de alegerea făcută.

„Plăteam foarte mult în fiecare lună şi tot timpul erau discuţii între cei de pe scară referitor la repartizarea costurilor. Nu mai spun câte probleme tot apăreau din cauza instalaţiei învechite. Blocul este din 1965, ba se fisura o conductă, ba era inundaţie între etaje...Aşa am ajuns să căutăm o soluţie şi cea mai bună din ce ni s-a prezentat s-a dovedit a fi cea de distribuţie pe orizontală”, a declarat unul dintre locatarii blocului 53, scara C, de pe bulevardul Ştefan cel Mare, situat chiar vizavi de Policlinica Areni.

Acum, fiecare din ei ştie exact cât a consumat, îşi drămuieşte căldura din locuinţă după necesităţi, iar factura la încălzire nu mai reprezintă o surpriză (plăcută ori neplăcută), pentru că fiecare are o idee destul de clară asupra a ceea ce trebuie să plătească.

Toate conductele de termoficare din bloc sunt acum la vedere, izolate termic şi apoi prinse într-o casetă estetică, care poate fi oricând dată deoparte, pentru eventuale intervenţii, iar în dreptul fiecărui apartament este câte o casetă metalică, în care se află gigacalorimetrul ce măsoară consumul individual.

„Cu vechile instalaţii nu se mai putea sta, erau mereu probleme. De când avem astea, e linişte pe scară”, spune o altă vecină, care, deşi are centrală termică, a susţinut schimbarea, care s-a dovedit benefică tuturor locatarilor.

Ca urmare a modului de realizare a acestui sistem orizontal de distribuţie, în care conductele sunt la suprafaţă, nu mai există riscul de infiltraţii în pereţii blocului, pentru că şi cea mai mică fisură este imediat depistată, încât se pot lua din timp măsuri contra producerii de inundaţii.

 

2.500 de lei de apartament pentru distribuţia pe orizontală şi contorizare individuală

Pentru a afla care sunt costurile de modernizare a instalaţiilor de termoficare din blocuri şi de contorizare individuală, măsură care, dacă va fi luată la nivelul întregului oraş, ar rezolva o mulţime din problemele actuale ale sistemului de termoficare centralizată, ne-am adresat principalei firme de instalaţii care a efectuat astfel de lucrări în municipiul Suceava, Instactual.

„Principalul avantaj al acestui sistem este că omul măsoară direct energia consumată şi îşi poate controla foarte bine costurile. În primul rând toate instalaţiile din subsol sunt eliminate, dispar pierderile de acolo. Apoi sunt înlocuite complet vechile instalaţii, care, în majoritatea blocurilor din Suceava, au grad foarte ridicat de uzură fizică şi tehnică, în locul lor fiind puse materiale uşoare, rezistente în timp, neafectate de coroziune sau depuneri interioare,  şi care oferă rapiditate la montaj şi uşurinţă în asamblare (exemplu: ţevi şi fitinguri din polipropilenă, polietilenă reticulată etc)”, a explicat directorul Instactual Suceava, Ghiţă Curălaru.

Conform calculelor firmei, pentru înlocuirea sistemului de distribuţie pe verticală cu unul modern, pe orizontală, costurile de execuţie, cu tot cu preţul materialelor şi cu cel al gigacalorimetrului, ajung la 2.500 de lei pentru un apartament de două camere.

La un apartament de trei camere, costurile de înlocuire a instalaţiei de termoficare şi de dotare cu aparat de măsură individual sunt de aproape 2.700 de lei.

„Costurile finale pot fi chiar mai mici, în funcţie de configuraţia apartamentelor, de modul în care trebuie configurat sistemul de distribuţie”, a explicat directorul firmei Instactual, care a montat până acum sute de gigacalorimetre numai în municipiul Suceava.

Pe lângă lucrările care se fac în locuinţe, pe casa scării se face o conductă nouă, de aproximativ 50 de metri (tur-retur) de la gigacalorimetrul care intră în bloc, costul acesteia fiind de 1.800 de lei, bani care se împart la toţi cei din scară.

Gigacalorimetrele sunt încadrate într-o cutie metalică, care se încuie cu cheie de către proprietar, în vreme ce o copie a acesteia i se dă şi şefului de scară sau administratorului asociaţiei, astfel încât, când proprietarul este plecat, citirea consumului să poată fi făcută de altcineva.

„Nu se mai provoacă inundaţii, nu mai au probleme cu conductele înfundate, cum se întâmplă în majoritatea blocurilor vechi din Suceava, unde instalaţiile ar trebui să fie înlocuite. Foarte important este că dispar suspiciunile între vecini, că unul ar consuma mai mult, dar nu declară. Aşa au linişte şi cei din bloc şi cei de la asociaţii”, consideră Ghiţă Curălaru, directorul Instactual.

Lucrarea poate fi plătită şi în trei rate, mai ales dacă este vorba de un număr mai mare de locatari care solicită schimbarea vechilor conducte şi montarea de gigacalorimetre.

 

Sistemul de distribuţie pe orizontală, util şi în cazul altor surse de energie termică

Nu doar căldura poate fi distribuită pe orizontală, ci şi apa caldă.

Acolo unde se doreşte se poate face coloană separată şi pentru apă caldă, cu apometru de apă caldă montat la intrarea în apartament, astfel încât oamenii nu mai au nevoie de două astfel de aparate de măsură, cum se întâmplă de obicei – unul la baie şi altul la bucătărie.

Un mare avantaj al sistemului de distribuţie pe orizontală este faptul că dă posibilitate locatarilor să opteze oricând pentru un alt sistem de încălzire, fără să fie nevoiţi să schimbe instalaţiile din casă. Sistemul poate fi racordat oricând la o centrală pe gaz, de apartament sau la o centrală termică de bloc, cum se întâlnesc adesea în ţările occidentale, fără a mai fi nevoie de modificări majore.

Separarea distribuţiei pentru fiecare apartament în parte permite decuplarea unui vecin rău-platnic, fără a mai fi oprită apa caldă ori căldura pentru întregul bloc, măsura care îi nemulţumeşte profund pe cei care îşi achită mereu ceea ce consumă.

„Pentru liniştea locatarilor care sunt mereu nemulţumiţi de aparatele de măsură pe care le au în apartamente, ei şi vecinii lor, montarea de gigacalorimetre reprezintă sinceritatea consumatorului. Având astfel de aparate montate, sucevenii pot face oricând contract individual cu furnizorul de utilităţi”, a explicat reprezentantul Instactual.

Practic, consumatorii nu mai sunt „băgaţi în aceeaşi oală”, ci trataţi individual, încât nu mai au motive să se teamă că vor fi debranşaţi din cauza datoriilor vecinilor.

 

Primii suceveni cu gigacalorimetre proprii, încă de acum 7 ani

În vreme ce majoritatea sucevenilor îşi montau în locuinţe repartitoare de costuri, în ideea de a face economii şi a avea un control asupra a ceea ce consumă, unii au ales direct varianta care indică cel mai corect consumul fiecăruia – montarea de gigacalorimetre.

„Când am pus gigacalorimetrele, noi am fost nişte încăpăţănaţi care nu au vrut să îşi monteze repartitoare. Pentru locatari, să ai distribuţie pe orizontală şi cu gigacalorimetre de apartament este ceva de aur. Nu mai ai probleme cu alţii, nu mai apar discuţii, fiecare plăteşte cât consumă. Pentru mine este extraordinar”, consideră Ilarion Rotaru, unul dintre primii suceveni care s-au zbătut pentru a avea un sistem de distribuţie pe orizontală, în care fiecare este independent de vecinii săi.

Locatarii blocului G23, de pe strada Zorilor, situat chiar în spatele Staţiei de Salvare, au fost primii din Suceava care au renunţat la vechiul sistem de distribuţie a energiei termice, optând pentru distribuţia pe orizontală, cu montare de gigacalorimetre pentru fiecare apartament. Lucrarea a fost executată tot de firma Instactual, iar acum, după 7 ani de utilizare, conductele arată ca noi şi locatarii sunt mulţumiţi că nimeni nu îi poate încărca la costuri.

„Noi deschidem gigacalorimetrul când se dă drumul la căldură şi îl închidem când se termină sezonul rece. Suntem în vârstă, nu putem sta fără căldură în locuinţă. În lunile cele mai grele de iarnă plătim cam 300 de lei, în rest undeva pe la 200 de lei”, explică Ilarion Rotariu, care ani la rând s-a ocupat de centralizarea consumurilor de energie termică din scara de bloc.

„Fiecare consumă cât doreşte, după pungă, după frig”, consideră Margareta Rotaru, după şapte ani de utilizare a gigacalorimetrului de apartament.

 

Sistem de distribuţie pe orizontală, în doar câteva zile

Conform reprezentanţilor firmei Instactual, care a realizat trecerea de la sistemul de distribuţie pe verticală la cel pe orizontală, la mai multe blocuri, lucrarea de demontare a vechilor conducte şi de realizare a noului sistem de distribuţie durează cam o zi, cel mult o zi şi jumătate pentru fiecare apartament. „Nu se merge mai departe ori în altă parte, până când nu am terminat lucrarea, pentru a nu ţine oamenii încurcaţi în propria locuinţă”, a spus Ghiţă Curălaru, care gestionează o echipă de aproximativ 30 de instalatori, astfel încât se poate ocupa de un bloc întreg în numai câteva zile.

În primii ani de utilizare, instalaţiile şi gigacalorimetrele sunt verificate gratuit de firmă, dacă se înregistrează ceva probleme, toate lucrările fiind făcute cu garanţie.

 

Avantaje ale distribuţiei pe orizontală, cu contorizare individuală

1. Independenţa asigurării căldurii în fiecare apartament faţă de vecini, odată cu furnizarea agentului termic;

2. Sistem flexibil în care fiecare abonat îşi va putea regla consumul după posibilităţile de plată, abonaţii rău-platnici vor putea fi debranşaţi individual, fără să mai sufere şi vecinii lor;

3. Posibilitatea reconectării apartamentelor deconectate prevăzute cu/fără altă sursă de căldură individuală;

4. Pierderile de agent termic în subsolul blocurilor sunt complet eliminate;

5. Pentru schimbarea distribuţiei şi contorizarea individuală se aplică tehnologii ce constau în folosirea unor materiale uşoare, rezistente în timp, neafectate de coroziune sau depuneri interioare şi care oferă rapiditate la montaj şi uşurinţă în asamblare.

6. Se poate da o altă întrebuinţare subsolului imobilului;

7. Nu se poluează mediul ambiant şi nici vecinii, pentru că nu se elimină gaze toxice;

8. Se elimină necesitatea verificărilor instalaţiilor comune de apă caldă şi căldură din apartamente atunci când nu se permite accesul;

9.  Protecţia faţă de creşterea galopantă a preţului gazului metan la consumatorii casnici reprezintă un alt avantaj al celor branşaţi la termoficarea centralizată în comparaţie cu cei ce au un sistem de încălzire individual cu centrală termică pe gaze.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Distribuţia pe orizontală şi contorizarea individuală, soluţia problemelor termoficării centralizate.
 Vizualizări articol: 6195 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Distribuţia pe orizontală şi contorizarea individuală, soluţia problemelor termoficării centralizate4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Buna idee trimis de
(27 feb 2015, 14:09:26
Buna idee. Sistemul de termoficare din Suceava se compune din instalatii foarte scumpe realizate pe parcursul a zecilor de ani, cum sunt: (1) – centrale de producere ( la Termica si Bioenergy ), (2) – instalatii de transport cu conducte, pompe de presiune si debit mare ( la Termica ), (3) – retele de transport si distributie cu punctele termice aferente ( la Primarie, concesionate la Termica ), (4) – instalatiile consumatorilor ( locatari si societati comerciale ). Pentru ca intreg sistemul sa nu fie compromis, trbuia/trebie facut in asa fel incat sa nu fie probleme tehnico-economice la nici unul din cele 4 puncte enumerate.
2.   CINE GARANTEAZA? trimis de
(27 feb 2015, 17:19:24
Ideea e buna,dar problemele sunt mari!Cine imi garanteaza mie ca voi avea asigurat agent termic in conditii normale si nu persista vechea problema din iarna asta cu amenintarile de a nu asigura caldura?Rezolvati-va intai problemele intre voi 3 Primarie,Termica si Bioenergi ca e o mare nebuloasa acolo!Astept cu nerabdare DNA-ul!
3.   CINE GARANTEAZA? trimis de
(27 feb 2015, 21:15:07
Bine zici colega .Nu poate garanta nimeni atit cit sunt pierderi colosale de la producator la consumator[ retelele de termoficare ce traverseaza orasul].Acestea cine le mai schimba ? tot noi ? Eu spun pass si merg pe centrala proprie de apartament.
4.   Buna idee trimis de trimis de
(27 feb 2015, 21:21:24
Dorulet probabil aceasta va fi ultima zvacnire inaintea falimentului firmei bioenergi si
trimiterea primarului Lungu la soamne pe un pat de fier cu wc turcesc in camera.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mălainic sau turtă de mălai E astăzi Joia Iepelor, când alte interdicții din Săptămâna Mare a Postului Paștilor trebuie respectate.. Nu se folosesc obiecte ascuțite, fiind pericol de înțepături atât pentru animale, cât și pentru oameni. Acum se... Citeşte