Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 ian 2015 - Anul XX, nr. 24 (5836)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Blocaj

PUZ-ul cartierului Lanişte este contestat de o parte dintre proprietarii de terenuri de acolo

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre noile cartiere ale Sucevei, Lanişte, dezvoltat la periferia oraşului, la ieşirea spre Botoşani, riscă să rămână blocat la stadiul actual, din cauza unor neînţelegeri între proprietarii de terenuri de acolo. Cinci dintre aceştia vor să atace în contencios administrativ o hotărâre de Consiliu Local în baza căreia s-a întocmit Planul Urbanistic Zonal al noului cartier, act urbanistic fără de care nu se poate construi nimic în acea zonă.

Toate terenurile de acolo sunt deţinute de persoane fizice, o parte fiind proprietari cărora le-au fost retrocedate, în vreme ce mulţi alţii sunt cumpărători, care au plătit sume consistente pentru o fostă zonă agricolă, devenită între timp rezidenţială.

Problema e că nici unul dintre proprietari nu a ţinut cont de faptul că, pentru a avea străzi, trotuare şi reţele de utilităţi, este necesar ca fiecare să cedeze câte o porţiune de teren.

După îndelungi discuţii, mediate de Primăria Suceava, în care nu s-a ajuns la un consens între cei care vor să construiască acolo ori au deja construcţii ridicate, municipalitatea a întocmit un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care permite amenajarea noului cartier conform normelor în vigoare.

Numai că nu toată lumea a putut fi mulţumită, realizarea PUZ-ului afectând proprietăţile unora, destul de mult.

Conform unei petiţii ajunse pe masa deliberativului local în şedinţa de joi, un grup de cinci proprietari de terenuri în Lanişte solicită anularea hotărârii de Consiliu Local în baza căruia a fost întocmit PUZ-ul, deoarece, conform acestuia, reţeaua stradală şi zona de spaţii verzi afectează în întregime proprietatea petenţilor, cu o suprafaţă de 3.274 mp.

Petenţii solicită şi anularea certificatului de urbanism emis de primărie, în sensul de a fi scoasă din acesta menţiunea conform căreia terenul este neconstruibil, fiind afectat de reţeaua stradală şi zona de spaţii verzi propusă în PUZ.

„Prin emiterea unui certificat de urbanism, fără drept de a construi, pentru proprietarul terenului, s-a realizat împiedicarea noastră de a ne exercita prerogativele dreptului de proprietate - dreptul de folosinţă”, spun petenţii în adresa întocmită cu ajutorul unui cabinet de avocatură.

 

Nemulţumiţi, indiferent ce măsură se ia acolo

După analizarea documentaţiei prezentate, aleşii locali au susţinut, cu 15 voturi "pentru", raportul serviciului de specialitate din primărie, prin care se spune că solicitările celor cinci proprietari de teren nu pot fi admise, decât dacă se reia întreaga procedură de realizare a PUZ-ului, care a durat câţiva ani.

„Am fost puşi în faţa faptului împlinit, pentru că o serie de oameni au construit în Lanişte înainte de 2009, când a fost aprobat acest PUZ. Au fost respectate toate prevederile legale, am avut la primărie minim cinci dezbateri publice, cu proprietarii de terenuri de acolo. Oamenii vor ca primăria să le aducă utilităţi – apă, canalizare, iluminat, gaz metan, dar pentru a se face asta este nevoie de PUZ.  Dar lucrurile acolo sunt delicate, sunt oameni care au afectate suprafeţele lor de teren şi trebuie să cedeze o parte din ele pentru a fi aduse utilităţile”, a explicat primarul Ion Lungu.

Eliberarea unui nou certificat de urbanism, din care să rezulte că terenul lor, de  3.274 mp, este construibil, iar nu este posibilă.

„Ce ne cer ei, să revocăm parţial PUZ-ul, nu se poate. Ca să facem alt PUZ trebuie să o luăm de la capăt, să facem din nou dezbateri publice şi toate celelalte demersuri. Problema e că nu ai cum să-i mulţumeşti în veci. Nimic nu se poate face – reţele de utilităţi şi infrastructură, fără să cedeze o parte din suprafeţe oamenii de acolo.

Nu avem cum să revocăm parţial acest PUZ, doar dacă se face altul. Dar atunci îi împăcăm pe cei care reclamă acum, dar nemulţumim alţi zece proprietari de terenuri”, a adăugat edilul sucevean.

O problemă asemănătoare este cea a terenurilor private din zona Metro, unde, de asemeni, nimeni nu vrea să cedeze teren pentru amenajarea de străzi şi aducerea de utilităţi, astfel că, drept urmare, nici nu s-a construit nimic acolo de mai bine de 12 ani, de când au fost vândute.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PUZ-ul cartierului Lanişte este contestat de o parte dintre proprietarii de terenuri de acolo.
 Vizualizări articol: 3800 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
PUZ-ul cartierului Lanişte este contestat de o parte dintre proprietarii de terenuri de acolo3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Hribi uscaţi cu usturoi Ingrediente: o farfurie cu hribi uscaţi, 5 căţei de usturoi, 5 linguri făină, un pahar cu ulei, o cană cu sifon, sarePreparare: Se spală hribii, se dau în clocot, apoi se lasă în apă rece jumătate de oră ca să se hidrateze şi să ajungă... Citeşte