Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 ian 2015 - Anul XX, nr. 22 (5834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ultima soluţie

Minerii de la Crucea ameninţă că se blochează în subteran şi intră în greva foamei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După trei zile şi trei nopţi de grevă, ortacii de la mina de uraniu de la Crucea nu au făcut nici un pas înainte în ceea ce priveşte revendicările care i-au determinat să iniţieze acţiunea de protest.

Reprezentanţii Ministerului Energiei şi ai Ministerului Dialogului Social care erau aşteptaţi ieri la Crucea nu au mai ajuns, iar noul termen avansat pentru continuarea negocierilor este ziua de joi, 29 ianuarie.

Între timp, o parte dintre liderii de sindicat de la Crucea şi-au dat demisiile, conformându-se uneia dintre doleanţele minerilor. Petru Prahuza, preşedintele Departamentului 1 al Sindicatului Exploatare Preparare de la Crucea şi Valentin Lăzăruţ, preşedinte al Departamentului 3 al aceluiaşi sindicat, au preferat să renunţe la funcţii după ce colegii lor i-au acuzat că au pactizat cu reprezentanţii conducerii Companiei Naţionale a Uraniului (CNU). Potrivit lui Mugurel Huţuleac, preşedinte al Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu din cadrul CNU şi vicepreşedinte al Federaţiei Mine Energie, alte demisii sunt pregătite, dar totul depinde de voinţa fiecărei persoane. Demisiile urmează a fi validate în Colegiul de Conducere al sindicatului, asta dacă nu cumva cei în cauză şi le vor retrage.

„Oamenii au dorit demisia şefilor sindicatelor în principal pentru că aceştia nu au făcut suficiente eforturi pentru mărirea salariilor. O parte din doleanţele lor sunt justificate, altele mai puţin. La Crucea sunt patru sindicate, dar din punctul meu de vedere cred că era mai bine să fie un singur sindicat pentru ca salariaţii să fie mai bine reprezentaţi. În ceea ce priveşte mersul acestei greve spontane pot spune doar că nu îi pot influenţa în nici un fel pe oameni. Aştept şi eu rezultatul discuţiilor de joi şi în funcţie de acestea vom vedea ce se va mai întâmpla”, a arătat Mugurel Huţuleac.

În ceea ce-i priveşte pe grevişti, aceştia spun că presiunile exercitate asupra lor în primele două zile pentru a renunţa la protest s-au diminuat şi au dispărut cu totul miercuri.

„Aşteptăm să vedem ce vom obţine la negocieri. În cazul în care nu va fi nimic concret suntem decişi să mergem până la capăt. Cel mai probabil ne blocăm în subteran şi vom intra în greva foamei. De 15 ani suntem minţiţi permanent şi am ajuns la capătul răbdării. De exemplu, în luna decembrie angajaţii de la birouri au avut parte de măriri salariale de 700-800 de lei, în timp ce noi, care muncim în subteran în condiţii dintre cele mai dificile, nu am primit nimic”, a arătat unul dintre mineri.

Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a menţionat că o parte dintre revendicări nu pot fi satisfăcute decât prin modificarea unor legi, ceea ce intră în competenţa Guvernului.

„Protestul este paşnic şi sperăm să se ajungă cât mai rapid la un consens pentru ca activitatea să fie reluată”, a precizat Ioan Moraru.

Greva spontană a ortacilor de la Crucea a început luni dimineaţă, iar în cele trei zile şi trei nopţi oamenii nu au părăsit sediul administrativ al societăţii, dormind în baie sau pe scări. Apă şi hrană au primit parţial din fondurile sindicatului, dar şi din surse proprii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Minerii de la Crucea ameninţă că se blochează în subteran şi intră în greva foamei.
 Vizualizări articol: 1398 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Minerii de la Crucea ameninţă că se blochează în subteran şi intră în greva foamei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Potârnichi boierești Ai trebuință de: potârnichi (câte două de fiecare mesean), curățate de pene, puf și măruntaie și pârlite, ulei de măsline, unt, câțiva căței de usturoi, rozmarin, dafin, măghiran, boia de ardei iute, boia de ardei dulce,... Citeşte