Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 ian 2015 - Anul XX, nr. 20 (5832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Viaţa în ghetou

Într-o casă cu trei camere de pe Mirăuţi au domiciliul legal 55 de ţigani, membri ai unei singure familii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scandalul izbucnit, săptămâna trecută, pe strada Mirăuţi din municipiul Suceava, între familia Cimpoeşu şi familiile de ţigani din zonă este departe de a se fi stins. Cine sunt ţiganii acuzaţi de familia Cimpoeşu că o terorizează ne spun ţiganii înşişi, primarul de Suceava, Ion Lungu, şi şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Suceava, Narcisa Marchitan.

Primul ţigan care s-a mutat pe strada Mirăuţi, cu soţia şi copiii, este Toader Hagiu. În vârstă de 80 de ani, bătrânul ne povesteşte cum a venit în Suceava în urmă cu 40 de ani, din Feteşti - Adâncata. „Noi umblam cu cortul, eram ţigani nomazi. Acum 40 de ani ne-am stabilit aici şi n-am avut niciodată scandal cu nimeni. De când a venit însă acest om (n.r. - Constantin Cimpoeşu), numai duşmănie a fost. Copiii mei, nepoţii, strănepoţii trăiesc aici şi el vrea să ne alunge, ca să ia el pământul. De asta îi întărâtă pe băieţi mereu, să spună pe urmă că ţiganii sunt răi şi să-i alunge românii”, spune bătrânul.

La adresa unde este casa lui Toader Hagiu, str. Mirăuţi nr. 54, au domiciliul legal nu mai puţin de 55 de ţigani - fii, fiice, nurori şi gineri, concubini, nepoţi şi strănepoţi, toţi membri ai familiei Hagiu. Asta în acte. În realitate, în jurul casei lui Toader Hagiu au mai răsărit câteva bordeie ridicate fără autorizaţie, dintre care şapte pe domeniul privat al primăriei. Casa lui Toader are trei camere, iar celelalte construcţii sunt formate din câte o cameră şi un hol, în care trăiesc între două şi 14 persoane.

Toţi adulţii, fără excepţie, fără ocupaţie. Toţi dependenţi de o formă de sprijin de la bugetul local sau de stat. Dintre cele 11 familii cu 55 de membri de la adresa menţionată, opt primesc hrană la cantina de ajutor social, şapte au şi/sau alocaţie de sprijin al familiei, cu sume între 107 şi 328 de lei, şi două au şi/sau ajutor social în baza legii venitului minim garantat, una 213 lei, cealaltă de 255 de lei. De altfel, cele două familii, cu câte doi membri, sunt singurele care efectuează şi zilele de muncă în folosul comunităţii, obligatorii pentru primirea banilor. Cei care iau masa la cantina de ajutor social nu pot primi şi bani pentru venitul minim garantat, aşa că cei care au copii au optat pentru mâncare. De altfel, şi masa la cantină este condiţionată de mersul copiilor la şcoală. Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din Primăria Suceava, Narcisa Marchitan, ne-a declarat că majoritatea copiilor merg la şcoală, foarte mulţi la şcoala specială din Burdujeni. Tot Narcisa Marchitan afirmă că ţiganii de pe Mirăuţi „sunt cuminţi”, cei răi, băieţii bătrânului Hagiu, fiind demult trecuţi la cele veşnice. Toader Hagiu ne spune şi el că „de 13 ani n-a mai făcut nici unul dintre ai mei puşcărie”.

 

Toader Hagiu: „Pe ţigani nu-i întreabă nimeni ce s-a întâmplat”

Ultimul care a trecut prin închisoare e Stelian, care acum 14 ani a primit o condamnare de 6 luni pentru ultraj. Stelian ne povesteşte că din cei 49 de ani pe care îi are, 10 i-a petrecut prin puşcării. A început de tânăr, cu şcoala de corecţie pentru furt de biciclete. A mai fost condamnat pentru scandal, beţii, dar niciodată pentru tâlhărie sau crimă. Răi au fost trei dintre băieţii lui Toader, dar acum sunt morţi. „De trei ani, poliţia a fost aici numai ca să ne verifice la buletine şi la reclamaţiile omului ăsta, Cimpoeşu”, a spus Toader Hagiu.

În faţa ţiganilor adunaţi în stradă, bătrânul ne spune versiunea lor pentru scandalul cu familia Cimpoeşu, de săptămâna trecută. „Copiii se jucau cu mingea în curte. O dată mingea a ieşit şi un vecin - un român, Dorel Pandele, a început să se certe în glumă cu ei. Dorel e aici, poate să vă spună el. Omul ăsta, Cimpoeşu, a venit cu câinii şi a început să fugărească copiii, care au început să ţipe. Noi am ieşit toţi afară, normal, să vedem ce s-a întâmplat. Băieţii ăştia mari, părinţii copiilor, s-au înjurat cu el şi el i-a ameninţat. A zis că are el potera lui şi face el ordine. M-am dus la el, era cu spray lacrimogen în mână. A chemat patru miliţieni, care au venit şi i-au bătut pe doi băieţi şi i-a pus la pământ, iar omul ăsta le-a dat cu spray lacrimogen. O femeie gravidă a sărit să-şi apere bărbatul şi i-a dat şi ei cu spray. Asta a fost, dacă vreţi să ştiţi adevărul, dar pe ţigani nu-i întreabă nimeni”, afirmă bătrânul.

El recunoaşte că toţi ai săi sunt dependenţi de alocaţiile copiilor şi de banii primiţi de la stat, dar spune că, de când s-a închis groapa de gunoi a oraşului, a dispărut şi principalul lor mijloc de trai. „Vrem să muncim, dar nu ne primeşte nimeni. Ăştia care mai au două, trei clase mai lucrau la Rosal, acum nici asta nu mai este. Carte nu avem, încotro s-o luăm?”, se întreabă bătrânul.

Consilierul primarului de Suceava pe problemele romilor, Florin Bucur, susţine şi el versiunea ţiganilor. Ne spune că dintre toate familiile de români din cartier, două - familiile Cimpoeşu şi Irimiciuc - „au reclamat la primar că ţiganii fac scandal noaptea, că se îmbată şi dau muzica tare şi au solicitat mutarea lor de pe Mirăuţi”. „Domnul Cimpoeşu s-a oferit să cumpere el pământ ca să-i mute pe ţigani de acolo, spunând că, dacă nu, va face ca la Hădăreni, unde românii au dat foc la casele ţiganilor. A fost martor şi fostul adjunct al Poliţiei Comunitare când a spus asta. Cred că domnul Cimpoeşu vrea să vândă casa, dar nu poate obţine un preţ bun pentru că sunt ţigani în zonă şi vrea să scape de ei. De asta îi întărâtă toată ziua <bă, ţigane>, <bă, spurcaţilor>, ca să aibă motiv după aceea să se plângă de cât de răi sunt ţiganii. Conflictul e vechi, e din 2007”, afirmă Florin Bucur, ţigan cu studii universitare, care a muncit toată viaţa. Cu amărăciune, el mai spune că „ţiganii au învăţat să fure de la conducătorii românilor” şi că „banii pentru integrarea ţiganilor tot la români au ajuns”.

 

Lungu: „Nu sunt de acord cu soluţii radicale”

Florin Bucur face apel la ţiganii de pe Mirăuţi să fie calmi, să-şi facă în curţi curăţenie şi să nu-şi mai atârne rufele pe garduri şi sfori la vedere, ca să nu-i mai irite pe români cu mizeria din ţigănie. „Vom face. Nu-ţi trebuie bani sau cine ştie ce forţă ca să faci curat”, promit Stelian şi Zobar Hagiu, înainte de a ne despărţi.

Conflictul de pe Mirăuţi trebuie clar soluţionat paşnic pentru că, cel puţin deocamdată, nu se pune problema ca primăria să intre cu buldozerele în locuinţele ridicate ilegal.

Primarul Ion Lungu spune că problema celor 11 familii de ţigani este „una delicată” pentru că sunt oameni cu probleme sociale, dar cetăţeni ai municipiului Suceava. „Nu putem face discriminare. Ei nu au unde locui în altă parte. Nu au ocupaţie, nu au venituri, nu pot plăti o întreţinere. Acolo se poate demola ce s-a construit ilegal doar când le găsim locuinţă în altă parte, dar cu ce să plătească? Azi demolăm şi mâine sunt toţi în faţa primărie şi cer locuinţă. Lucrurile trebuie rezolvate pas cu pas, nu sunt de acord cu soluţii radicale”, a declarat primarul.

Primul pas a fost de a le da ajutoare sociale, „ca să nu fure”. Apoi, una dintre bisericile creştine derulează în cartier un proiect social, prin înfiinţarea unei locaţii unde copiii ţiganilor vin după-amiaza să înveţe.

Un alt pas a fost alocarea, în această lună, a unei locuinţe pe strada Cetăţii pentru Zobar Hagiu, care ar trebui să se mute acolo cu Minodora şi cei cinci copii ai lor, contra unei chirii de 37 de lei lunar. Acum Zobar şi familia lui locuiesc pe Mirăuţi, cu alţi şapte membri ai marii familii Hagiu, într-o casă cu trei camere. Casa de pe strada Cetăţii trebuie reparată, ni s-a spus de la primărie, dar Zobar s-a angajat că va face reparaţiile. „Cu ce s-o repar? Cade tavanul peste noi, nu pot să mă mut acolo”, ne-a informat Zobar. Aşa că vor rămâne mai departe 15 persoane în trei camere.

Care vor fi următorii paşi pe care îi va face municipalitatea pentru rezolvarea problemelor ţiganilor de pe strada Mirăuţi este greu de estimat, dar este evident că tergiversarea poate avea consecinţe dintre cele mai grave. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Într-o casă cu trei camere de pe Mirăuţi au domiciliul legal 55 de ţigani, membri ai unei singure familii.
 Vizualizări articol: 8649 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 9 voturi
Într-o casă cu trei camere de pe Mirăuţi au domiciliul legal 55 de ţigani, membri ai unei singure familii3.759

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Fara mila trimis de
(27 ian 2015, 11:45:58
Un tigan bun este un tigan mort. Astia nu merita mila sau compasiune. Mint de ingheta apele si niciodata nu vor recunoaste adevarul. Hoti, cersetori, mincinosi, farseori, cutitari,puturosi, betivi, impertinenti si imputiti, nu vor pune niciodata osul la munca, dovada fiind cei 55 tigani din care niciunul nu lucreaza. Mila? Niciodata. Un tigan baga cutitul in tine fara ezitare. De aceea trebuie starpiti prin orice mijloace. Si daca azi se sarbatoresc 70 de ani de la Auschwitz...
2.   Comentariu trimis de
(27 ian 2015, 12:55:59
Domnule Lungu daca-i iubesti asa de mult , ia-i acasa la Salcea si fa-le case pe pamantul tau, nu pe cel al Primarie Suceava !
3.   Sclavi trimis de
(27 ian 2015, 13:42:19
Acesti oameni nu sunt decat niste sclavi ce sunt folositi pentru a aduce profit stapanilor. Aduc voturi la alegeri si mai sunt folositi ca grup tinta pentru atragerea de fonduri europene. Nici nu aveti idee cati bani se castiga pe seama lor! Ce credeti ca Biserica cu pricina face vreun act filantropic gratuit? Nici nu aveti idee, cate milioane de euro se catiga pe spinarea acestor amarati prin diverse "asociatii filantropice", etc. etc. Nici nu aveti idee de cate ori au fost "integrati in societate si pe piata muncii" doar pentru a mai  ☭ niste bani europeni!
4.   Politically correct trimis de
(27 ian 2015, 14:59:18
Ce articol politically correct. Hai sa-i lasam pe tigani sa incalce legea pentru ca-s sarmani si se jura pe rosu ca nu mai fac rele(asta dupa ce l-au terorizat pe omul ala acu 2 zile).
Frate, ai construit ilegat atunci te demolam. E simplu ca buna ziua.
Primarul nu poate fi anchetat penal pentru ca nu aplica legea? Nu intra la favorizarea infractorului sau la ce stiu eu ce lege? Vine cu tupeu si ne explica de ce nu aplica legea? Asa merge treaba? Primarul decide dupa bunul plac care lege se aplica si care nu?!?
4.1  RE: Politically correct trimis de
(27 ian 2015, 15:25:00
Pai se vede ca Suceava este ograda lui lungu. Din cate retin si ultimul etaj al casei lui severin tcaciuc trebuia daramat de cel ptin 10 ani. Tovarase lungu !!! Mata chiar nu te gandesti ca DNA-ul e pe urmele tale ???
5.   Comentariul lui Constantin Cimpoesu trimis de
(27 ian 2015, 17:34:06
Imi voi permite sa mai redau o data comentariul domnului Constantin Cimpoesu:
"Cat despre autoritati nu am inteles inca daca nu vor sa-si faca datoria sau nu sunt lasati de catre primar sa sa ia masuri radicale care ar duce la rezolvarea problemelor.Precizez ca-n anul 90 cand am ales sa cumpar acest loc de casa pe Mirauti era doar o casa de tigani si zona era superba.Dar cum de atunci au fost atatea campanii electorale toti au tolerat si chiar au favorizat extinderea lor abuziva.Asta in timp ce noi romani am platit taxe si impozite pentru orice.Apogeul a fost atins de primarul Lungu care a dat dispozitie sa li faca tiganilor buletine pe banda rulanta.Sunt 70 de buletine pe Mirauti 54 ....!!!!! un imobil de 100 m patrati.Tot el a dispus racordarea la curent fara nici o taxa sau forma legala bine inteles totul este sponsorizat de noi. Apa consumata de tigani este trecuta ca si consum la fantani arteziene.Gunoiul nu il platesc caci platim noi suficient si au de unde acoperi chieltuielile.Pe langa ajutoarele banesti domnul Lungu are grija sa le asiguresi papica zilnica de la cantina de ajutor social si cum ei sunt foarte ocupati cu chiefurile mancarea o ridica de la cantina hargatul Gheorghe,un roman in slujba familiei Hagiu de caldura are grija tot domnul Lungu care le-a dat liber la padurea cetatii,ca doar nu-i din propietatea domniei sale si daca s-ar limita doar pentru ei ar fi ceva,dar vand lemn la greu caci au nevoie de bani pentru bautura .Asta pana cand domnul Lungu le va introduce si o ratie de votca ,cred ca e prinsa in plan pentru urmatoarele alegeri .Cu toate aceste servicii asigurate , clar ca urmeaza si distractia cu manele la maxim, chefuri care se lasa cu curse de cai pe strada si daca cineva indrazneste sa spuna ceva pateste ca mine adica : toti pe el de la mic la mare .Ca de obicei in fata baga copii caci ei saraci sunt iresponsabili in fata legii . Acesta este doar un episod din se traim noi pe strada Mirauti."
6.   Primaria a incalcat legea ????? trimis de
(27 ian 2015, 17:40:04
E foarte grav ce spune domnul Cimpoesu.Sigur ca eu nu pot sa stiu daca e adevarat ce spune.El stie mai bine.Mai trebuie sa ai si dovezi in sprijinul afirmatiilor tale.Din articol vedem ca un aspect mentionat e adevarat.Domnul Cimpoesu spune de 70 de buletine facute pe aceeasi adresa,in articol se mentioneaza 55 buletine.In mod cert este o incalcare a legii,fals in documente si probabil multe altele.Buletinele le face Politia,deci in acest caz Politia se face vinovata de incalcarea legii????Domnul Cimpoesu spune ca domnul primar a dat dispozitie sa se faca buletinele.deci Politia a incalcat legea la indemnul domnului primar????
7.   Primaria a incalcat legea???? trimis de
(27 ian 2015, 17:47:20
Din spusele lui Constantin Cimpoesu si din articol rezulta ca sapte locuinte au fost ridicate fara autorizatie.Domnul primar a permis acest lucru si-si apara pozitia si acum.Deci primarul accepta cu seninatate incalcarea legii si o incurajeaza.
Deci vedem ca doua din problemele ridicate de Cimpoesu sunt reale si reprezinta incalcari flagrante ale legii.Sa trecem mai departe.Eu nu zic ca ce zice mai departe domnul Cimpoesu este adevarat.trebuie dovezi.dar sa face un exercitiu de imaginatie si sa spunem ca e adevarat.
Domnul Cimpoesu spune ca domnul primar a dispus racordarea la curent fara nici o taxa sau forma legala bine inteles totul este sponsorizat de cetateni din banii de taxe si impozite.Daca e adevarat e foarte grav.Inseamna ca primarul a incalcat legea si a deturnat fonduri.

8.   Primaria a incalcat legea ????? trimis de
(27 ian 2015, 17:53:53
Eu nu zic ca ce zice mai departe domnul Cimpoesu este adevarat.trebuie dovezi.dar sa face un exercitiu de imaginatie si sa spunem ca e adevarat.Apa consumata de tigani este trecuta ca si consum la fantani arteziene.Gunoiul nu il platesc caci platesc cetatenii suficient si au de unde acoperi chieltuielile.Aceste afirmatii daca sunt adevarate sunt foarte grave si incalca flagrant legea.
Domnul Cimpoesu afirma ca de caldura are grija tot domnul Lungu care le-a dat liber la padurea cetatii,ca doar nu-i din proprietatea domniei sale si daca s-ar limita doar pentru ei ar fi ceva,dar vand lemn la greu caci au nevoie de bani pentru bautura .Si aceste afirmatii sunt foarte grave si faptele sunt incalcari flagrante ale legii.Pe final,nu se stie daca cele relatate de domnul Cimpoesu sunt adevarate.Trebuie sustinute de dovezi.Dar daca faptele mentionate sunt adevarate,atunci in mod cert legea a fost incalcata de nenumarate ori si organele abilitate ar trebui sa se sesizeze de urgenta.

9.   Concluzia? trimis de
(27 ian 2015, 19:36:00
Mai platiti taxe si impozite pentru ca primaria sa-si bata joc de voi! In ultima zi a anului o sa trec pe la primarie pentru asa ceva.
10.   ORDINE NUOVO trimis de
(27 ian 2015, 20:27:14
Dom. primar cu-i dai dreptate ?.Unui cetatean care este legal din toate punctele de vedere sau unor abuzivi care ocupa ilegal solul public ,consuma apa,curent si nu platesc nimic?
Dom.primar luati masuri .....
Daca nu luam noi cetatenii, dar dupa se aude de masuri extreme.!!!!!!!!
11.   In maghernite ca la tigani fac patronii banii trimis de
(27 ian 2015, 22:56:05
E tiganie mare, mare de tot . Lingatorii de dosuri de pe la o multinationale au un pic de scoala si retinere dar nu sant cu nimic mai prejos ca derbedeii fara scoala si smenarii ajunsi un pic mai aproape de camasa "conducatoare" care in numele patronul te umileste cum n-ai fost in viata ta. Ce plm sa tot o dam cu initiativa privata cu antrepenoriatul cand astia localii care au ramas datorita conjuncturii si marlaniei, sant aproape toti niste ghiorlani de cea mai joasa speta care te umilesc, iti dau teapa si iti rad in fata ca daca o sa-i reclami la organe o sa iei amenda mare ca ai acceptat sa lucrezi la negru. Sant notorii cazurile din subterana pe care "organilii" se fac ca nu le vad cu intreprinzatorii locali din sectorul confectiilor cu toata moda pis, miss si dismiss si mai ales la aia cu angroururile din scheia care au anunturi non stop cu oferte de angajare. E plina balta de "disperati care merg la sclavu sau la alber "tainu" si alte firme de ghiorlani care fac averi la greu si care umilesc si angajeala la negru non-stop. Aloo, helooo, itemeul, organilii putin teren nu strica , e jale mare cu munca la negru domnilor.
12.   Pt RADUMAMII trimis de
(28 ian 2015, 10:03:32
cartile de identitate nu le face politia, ci Serviciul Public Comunitar Local pentru Evidenta Populatiei serviciu ce se afla in subordinea Consiliul Judeţean Suceava.
13.   Comentariu trimis de
(29 ian 2015, 00:51:54
bai oameni buni daca primaria si autoritatile nu fac nimic hai sa ne facem dreptate singuri si sai spanzuram pe acesti borati an frunte cu primaru lungu sa dam un exemplu pt toata tara

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Potârnichi boierești Potârnichile! Păsăruici mari abia cât pumnul unui bărbat învățat cu munca la cîâmp ori la pădure. „Orătanie” la care nu avea acces tot omul odinioară, cum nici azi nu se încumetă multă lume să... Citeşte