Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 ian 2015 - Anul XX, nr. 18 (5830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   20 imagini |   ø fişiere video

Aniversare

Şcoala „Al.I. Cuza”, de 173 de ani în slujba învăţământului fălticenean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şcoala „Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Fălticeni a sărbătorit vineri, în preziua Micii Uniri, împlinirea în acest an a 173 de ani de existenţă, unitatea de învăţământ care poartă numele domnitorului care a realizat Unirea Principatelor fiind cea mai veche şcoală din zonă.

Acţiunile au debutat la şcoală prin activităţile derulate sub sintagma „Şcoala te face mare”, urmate de depunerea de coroane şi jerbe de flori din partea Consiliului Judeţean Suceava, a Primăriei Fălticeni, a elevilor, a cadrelor didactice şi a asociaţiei părinţilor la monumentul patronului spiritual al şcolii, domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

 

Conducerea şcolii a adunat sub acelaşi simbol, al Unirii, reprezentanţi ai diferitelor generaţii şi ai diferitelor instituţii de la nivel judeţean şi local pentru a dansa Hora Unirii, mulţi dintre cei care au răspuns pozitiv fiind mânaţi de sentimente de recunoştinţă sau de dorinţa de a retrăi emoţiile din vremurile când treceau pragul şcolii ca elevi sau ca dascăli.

 

Şcoala „Cuza”, o şcoală cu tradiţie

 

La Centrul Cultural„Grigore Vasiliu Birlic” au avut loc vernisajul mai multor expoziţii cu lucrările elevilor şi un spectacol susţinut de elevii şcolii. După cuvântul de deschidere al prof. Daniela Ilincăi, directoarea Şcolii Gimnaziale „Al.I. Cuza”, inspectorul Gheorghi Cornea a adresat asistenţei un mesaj din partea inspectorului general, Gheorghe Lazăr, dar şi câteva gânduri proprii.  

„Dacă şcoala este definită ca o prioritate naţională, Şcoala <Alexandru Ioan Cuza> este o prioritate a istoriei, o prioritate a timpului care devine istorie. Dovada sunt cei peste 170 de ani de istorie, de existenţă, de cultură, de emoţie din devenirea unei şcoli care face parte din fiinţa noastră. Şcoala <Al.I. Cuza> are tradiţie, are competitivitate, are elevi care continuă gloria, are cadre didactice cu înaltă probitate morală şi profesională, această şcoală fiind o carte de vizită a municipiului Fălticeni, o instituţie publică cu autoritate în cadrul comunităţii, al judeţului şi chiar la nivel naţional”, a spus prof. Ghiorghi Cornea.

 

Cătălin Nechifor, fost elev al „Şcolii Al.I. Cuza” din Fălticeni

Fost elev al şcolii, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, şi-a adus aminte de anii petrecuţi în această unitate de învăţământ, de profesionalismul şi munca depusă de cadrele didactice pentru formarea elevilor şi pregătirea lor pentru a deveni liceeni.

Acesta a declarat la evenimentul de vineri: „De regulă, la Şcoala <Cuza> eram întrebat la tablă, în lucrări, în teze. Astăzi nu am primit întrebări, am primit o invitaţie. Vreau să mă bucur lângă dumneavoastră de faptul că aici, la Fălticeni, la Şcoala <Cuza>, funcţionează una dintre primele şcoli care au existat la nivel naţional, una dintre şcolile etalon pentru învăţământul românesc şi una dintre şcolile care au dat foarte multe personalităţi ale vieţii culturale şi nu doar. Şcoala <Cuza> înseamnă un pas important pentru mine în viaţă, este locul unde m-am format ca tânăr din clasa a III-a până în clasa a VIII-a, după care am trecut strada către <Nicu Gane>. Este locul unde am învăţat ce trebuie să facă un om în viaţă, să preţuiască valorile, să înţeleagă ceea ce este de înţeles în viaţă, ceea ce trebuie făcut în fiecare zi, şi asta înseamnă respect, solidaritate şi recunoştinţă”.

 

Reprezentanţi ai administraţiei locale, prezenţi la sărbătoarea şcolii

Administraţia locală a fost reprezentată de viceprimarul Constantin Bulaicon. Acesta a transmis mesajul primarului Cătălin Coman, după care s-a referit la tripla semnificaţie a zilei de 24 ianuarie: sărbătorirea Unirii Principatelor Române la Fălticeni, în casele lui Alecu Forăscu, care se aflau în curtea actualului Muzeu “Ion Irimescu”, aniversarea celor 173 de ani de la înfiinţarea Şcolii “Alexandru Ioan Cuza”, cea mai veche şcoală din zonă, şi ziua de naştere a lui Grigore Vasiliu Birlic, unul dintre cei mai mari actori români de comedie.

Profesorul Costică Parfenie a fost “purtătorul de cuvânt” al directorilor unităţilor de învăţământ din Fălticeni, iar profesorul Gabrel Baban, cel care până în urmă cu doi ani a condus Şcoala “Alexandru Ioan Cuza”, a fost mesagerul “generaţiei de aur a slujitorilor acestei şcoli aflaţi într-o vacanţă permanentă”. Gabrel Baban a scos în evidenţă strădania personală, munca intensă şi competenţa echipelor care au condus sau şi-au desfăşurat activitatea în această şcoală.

După spectacolul artistic, profesori, elevi, foşti profesori şi foşti elevi au participat la un “Dialog între generaţii”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcoala „Al.I. Cuza”, de 173 de ani în slujba învăţământului fălticenean.
 Vizualizări articol: 2028 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Şcoala „Al.I. Cuza”, de 173 de ani în slujba învăţământului fălticenean5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei