Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 dec 2014 - Anul XIX, nr. 281 (5790)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   32 imagini |   ø fişiere video

Ceremonie

Mii de persoane au participat, de Ziua Naţională, la parada militară organizată în Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva mii de persoane au participat la parada militară organizată anul acesta de Ziua Naţională pe bulevardul principal al Sucevei. În ciuda frigului de afară, sucevenii au ţinut să fie prezenţi şi anul acesta la defilarea cadrelor militare şi a tehnicii de război adusă special la Suceava pentru acest eveniment. Miile de suceveni care au vrut să sărbătorească în acest fel Ziua Naţională a României s-au aşezat de o parte şi de alta a bulevardului Ana Ipătescu, de unde au putut să vadă TAB-uri, artilerie tractată, autospeciale de radio-transmisiuni, precum şi alte elemente de tehnică militară aparţinând Serviciului Român de Informaţii, Ministerului Apărării şi Ministerului Afacerilor Interne. Pentru câteva mii de participanţi la parada militară din Suceava, autorităţile au împărţit steaguri tricolore pe care erau tipărit Imnul Naţional, „Deşteaptă-te române!”.

Evenimentele organizate de Ziua Naţională în Suceava au început la ora 12:00 cu intonarea Imnului Naţional, după care un sobor de preoţi a oficiat ceremonialul religios. Apoi, după cuvântul autorităţilor, prin faţa sucevenilor au defilat militarii şi tehnica militară, întreaga paradă fiind aplaudată de sucevenii veniţi la acest eveniment. 

Parada a fost deschisă cu drapelele militare istorice din Războiul de Independenţă şi din cele două războaie mondiale. Apoi a urmat o premieră pentru parada militară organizată la Suceava, două plutoane ale Şcolii Militare de Subofiţeri  Fălticeni care au defilat în faţa audienţei îmbărcaţi în uniforme militare din cele două războaie mondiale. Prin faţa sucevenilor a trecut apoi o pompă manuală de stins incendii din anul 1893, după care a urmat defilarea drapelelor de luptă şi a plutoanelor de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, de la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, precum şi a plutoanelor Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă” Vatra Dornei şi ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava.

Deosebit de apreciată de suceveni a fost parada de tehnică militară, prin faţa asistenţei trecând două Transportoare Amfibii Blindate, unul dintre ele fiind folosit în teatrele de operaţiuni din Kosovo, Irak şi Afganistan, un tun antitanc de calibrul 100 de milimetri, tehnică prezentată de Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” Bistriţa. Prin faţa sucevenilor au defilat şi autospeciale şi autovehicule de intervenţii aparţinând Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi Direcţiei Judeţene de Informaţii.

După parada militară, încheiată în aplauzele sucevenilor, întreaga tehnică militară a fost expusă în faţa Palatului Administrativ, acolo unde cei mici şi cei mari au putut să se fotografieze alături de militari şi de autospecialele militare. De precizat că în timpul ceremoniei de ieri din centrul Sucevei, pe deasupra celor prezenţi au trecut mai multe avioane ale „Bucovina Fly Club”, unul dintre acestea purtând drapelul României.

 

Mesaje de conciliere naţională din partea autorităților sucevene

În cuvintele adresate ieri sucevenilor, autorităţile judeţene şi locale au transmis mesaje de conciliere, evocând în discursurile lor însemnătatea zilei de 1 Decembrie în istoria poporului român. Primul care a luat cuvântul a  fost prefectul Florin Sinescu, acesta reamintindu-le celor prezenţi că în urmă cu 96 de ani, la Alba Iulia, în faţa a peste 100.000 de români din Ardeal şi din toate provinciile istorice româneşti s-a înfăptuit ultimul act al realizării Statului naţional unitar, unirea Transilvaniei cu ţara. „1 Decembrie este punctul de referinţă în veacuri al unirii tuturor românilor în acelaşi stat, este ziua în care s-a creat Statul naţional unitar român. Statul român, creat la 1 Decembrie, a parcurs etape istorice care i-au marcat destinul, dar care, prin sacrificiul multor români şi voinţa întregului popor, a devenit un stat democratic, parte integrantă cu drepturi depline a Uniunii Europene”, a spus Florin Sinescu. El a subliniat că ceremonia organizată ieri la Suceava este un omagiu adus tuturor celor care au militat pentru Marea Unire şi au contribuit la înfăptuirea acesteia, intelectuali, artişti, politicieni, militari, preoţi sau oameni de rând.

„Armata Română este, cu siguranţă, unul dintre pilonii pe care s-a construit Marea Unire. De aceea astăzi ne îndreptăm gândurile cu recunoştinţă către veteranii de război şi către militarii Armatei Române, activi sau în rezervă, aflaţi pe teritoriul patriei sau în teatre de operaţiuni de peste hotare. Avem în spate istoria care ne obligă, iar în faţă viitorul care ne responsabilizează”, le-a transmis prefectul sucevenilor prezenţi la parada militară. El şi-a exprimat încrederea în viitorul „pe care-l putem construi împreună, aşa cum ni-l dorim, într-o societate liberă şi democratică”.

În discursul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, le-a amintit celor prezenţi că peste patru ani va fi sărbătorit centenarul României, 100 de ani de la Marea Unire. Cătălin Nechifor a mai spus că după o viaţă şi o istorie dificilă, românii merită, cu toţii, „acest moment frumos de 1 Decembrie, în care să gândim cu adevărat româneşte. Să ne gândim cu adevărat către viitor pentru că eu sunt sigur că viitorul naţiunii noastre este unul frumos”, a spus Nechifor. El i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi „să încercăm să fim uniţi şi să fim mai buni români”. „Vremea pe care o trăim acum nu este una foarte simplă. Dacă ar fi să ne uităm doar la răsărit, doar la conflictul din Ucraina, la ceea ce se întâmplă şi în Transnistria, ne vom da seama că cei 70 de ani de pace, din 1944 până acum, nu au fost ani simpli, au fost ani cu dificultăţi. Însă am putut să mergem mai departe pentru că am fost întotdeauna uniţi, şi eu cred foarte mult în această conciliere naţională în care cu toţii trebuie să gândim româneşte. Să ne gândim la România, pentru că nu poate fi un alt loc mai bun pe pământ unde să trăim decât România. Dumnezeu să binecuvânteze România. La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!”, a spus Nechifor.

La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a transmis că românii trebuie să păstreze idealurile predecesorilor lor care au luptat pentru unire, dar şi că „astăzi, mai mult decât oricând, avem nevoie de conciliere naţională, de pace, de toleranţă şi de armonie”. Ion Lungu a amintit că România este membră a Uniunii Europene, iar românii au obligaţia să păstreze şi să promoveze identitatea naţională în cadrul acestei Uniuni. „Dragi suceveni, cu ocazia Zilei Naţionale vă transmit multă sănătate şi bucurii. La mulţi ani, dragi suceveni! La mulţi ani, dragi români! La mulţi ani, România”, a declarat Lungu.

La parada militară organizată ieri în Suceava au fost prezenţi şi co-preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, senatorul Gheorghe Flutur, co-preşedintele liberalilor din municipiul Suceava, deputatul Ioan Balan, precum şi alţi lideri ai PNL. De remarcat că printre cei prezenţi s-a numărat şi cel de-al doilea co-preşedinte al PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, acesta asistând la întregul ceremonial militar alături de preşedintele Consiliului Judeţean, prefectul judeţului şi primarul Sucevei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de persoane au participat, de Ziua Naţională, la parada militară organizată în Suceava.
 Vizualizări articol: 2044 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Mii de persoane au participat, de Ziua Naţională, la parada militară organizată în Suceava3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei