Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 oct 2014 - Anul XIX, nr. 247 (5756)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Bani din deşeuri

Sucevenii, recompensaţi cu reduceri la cumpărături, pentru reciclarea deşeurilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând de ieri, sucevenii au la dispoziţie, în parcarea Shopping City Suceava, cel mai modern sistem de preluare selectivă a deşeurilor, din România.

Prima staţie SIGUREC din judeţ, a zecea inaugurată la nivel naţional, poate prelua peste zece tipuri de deşeuri, în schimbul cărora oferă recompense sub formă de vouchere de cumpărături valabile în hipermarketurile Carrefour.

De exemplu, pentru un frigider, poţi primi un bon de reducere de până la 80 de lei, în funcţie de greutate, pentru un PET – 5 bani, pentru o doză de aluminiu – 3 bani, un kilogram de hârtie sau de carton – 15 bani şi pentru sticle, un ban.

Pe lista deşeurilor care pot fi aduse la reciclare la staţia de colectare din parcarea SCS se găsesc PET-uri, doze de aluminiu, recipiente din sticlă, echipamente electrice şi electronice uzate, baterii, hârtie, carton, folii de plastic, recipiente de polistiren sau diverse tipuri de ambalaje de plastic (precum ambalajele produselor de igienă, ambalaje de şampoane, etc).

„Împreună cu partenerul nostru strategic, Carrefour România, ne aşteptăm ca din staţia de la Suceava să avem rezultate foarte bune în preluarea deşeurilor de la consumatori, ajungând la aproximativ 50 de tone de PET, 200 de tone de hârtie/carton şi 120 de tone de echipamente electrice şi electronice, în primul an de funcţionare”, a declarat Constantin Damov, cofondator al companiei Green Group, care intenţionează să dea în folosinţă anul acesta 27 de staţii inteligente de preluare a deşeurilor reciclabile.

„De regulă, cetăţeanul vine la cumpărături cu portbagajul gol la maşină, oricum face acel drum, nu mai face un efort suplimentar să aducă aceste deşeuri. Vine plin cu deşeuri de acasă şi pleacă cu produse. Cetăţeanul devine astfel un furnizor al industriei de reciclare şi sperăm ca el să devină cel mai mare furnizor de materiale reciclabile. El este recompensat cu un voucher de cumpărături, valabil numai o zi. Există şi varianta donării sumelor acumulate, pentru diverse asociaţii sau cauze umanitare”, a explicat Constantin Damov motivul pentru care acea staţie de colectare a fost amplasată în parcarea unui mare centru comercial.

Oportunitatea oferită sucevenilor prin realizarea acestei investiţii a fost salutată de către autorităţile publice locale, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu şi deputatul Ovidiu Iane fiind prezenţi la inaugurarea staţiei inteligente de colectare a deşeurilor reciclabile.

„Producem deşeuri în fiecare zi, undeva trebuie colectat, reciclat şi să se întoarcă în ciclul de producţie. Asta face această investiţie, adusă la Suceava, prin care se face o campanie de conştientizare a populaţiei, care este şi recompensată pentru efortul făcut”, a spus Cătălin Nechifor.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Florin Sinescu, a subliniat importanţa colectării selective a deşeurilor la nivelul fiecăriei gospodării:

„Deşeul reciclabil înseamnă bani, o plus valoare care se întoarce în circuitul economic. Cu toţii producem deşeuri, dar important este să învăţăm să le separăm şi să le reciclăm. Soluţia este să facem o sortare a deşeurilor chiar din locuinţă. Sunt convins că sucevenii vor profita de oportunitatea de a scăpa de unele deşeuri din locuinţe şi de a primi ceva în schimbul acestora”.

Detalii suplimentare despre importanţa şi necesitatea colectării selective au fost oferite şi de către deputatul Ovidiu Iane, vicepreşedinte al Comisiei de Servicii şi Industrie din Parlamentul României:

„În România se produce un kilogram de gunoi/om/zi, iar la gradul de reciclare existent, de 1%, suntem foarte departe de ţinta stabilită pentru 2020, de aproape 30%. Pe de altă parte, anual trebuie să scădem cu 15% ceea ce ducem la groapa de gunoi, încât este binevenită o asemenea investiţie”.

Nu în ultimul rând, beneficiul existenţei unei asemenea staţii moderne în oraş a fost evidenţiată de către directorul Shopping City Suceava, Mircea Petrariu:

„De mai bine de şase ani de zile, SCS îşi face o datorie de onoare de a veni în întâmpinarea nevoilor comunităţii. Astăzi facem un pas mic dar foarte important pentru gestionarea selectivă a deşeurilor. Facem şi un act de educaţie, pentru că existenţa acestei oportunităţi de valorificare a deşeurilor va schimba mentalitatea comunităţii. În acest mod vom putea lăsa o lume mai bună copiilor noştri”.

Practic, de ieri, Suceava s-a alăturat programului internaţional de reciclare inteligentă a deşeurilor, care, prin intermediul staţiei de colectare din parcarea SCS, pot fi transformate în bani de cumpărături.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii, recompensaţi cu reduceri la cumpărături, pentru reciclarea deşeurilor.
 Vizualizări articol: 3834 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 13 voturi
Sucevenii, recompensaţi cu reduceri la cumpărături, pentru reciclarea deşeurilor4.4513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei