Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 oct 2014 - Anul XIX, nr. 247 (5756)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Proiect îndrăzneţ

Cooperativa Agricolă Bucovina, lansată oficial în prezenţa partenerilor francezi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cooperativa Agricolă Bucovina a fost lansată oficial, ieri, la sediul Direcţiei Agricole Suceava, în prezenţa a doi reprezentanţi ai cooperativei franceze CAVAC, cu care asociaţia suceveană speră să pună bazele unui parteneriat avantajos pentru ambele părţi. Cooperativa Agricolă Bucovina are deocamdată 12 membri fondatori, fermieri mari din Suceava, însă se speră că acesta este doar începutul. Ideea este că agricultorii pot fi mult mai puternici împreună, atât la achiziţii, cât şi la vânzarea produselor.

 

Un siloz de mari dimensiuni, primul proiect important al cooperativei 

Preşedintele cooperativei este Gheorghe Chiriac, cultivator de teren agricol în zona Siret. Acesta a ţinut să aducă mulţumiri autorităţilor judeţene, în special preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, care a insistat foarte mult pentru o asociere între fermierii locali şi a avut iniţiativa ca aceştia să viziteze Cooperativa CAVAC. 

Gheorghe Chiriac a dezvăluit care este primul mare proiect pe care va încerca să-l ducă la îndeplinire Cooperativa Agricolă Bucovina.

„Vrem să accesăm un proiect cu fonduri europene pentru a construi un siloz de mari dimensiuni, unde să depozităm produsele în condiţii bune, pentru a le putea vinde la un preţ mai bun, la momentul potrivit. Sper ca prin noile proiecte să avem şanse, mai ales că finanţarea cu fonduri europene este de 70-90%. Am găsit şi locaţia unde să amplasăm silozul, la Dărmăneşti, unde există cale ferată şi gaz metan. Aşa am putea să reducem costurile de transport şi să avem un plus la profit”, a explicat Gheorghe Chiriac.

 

Francezii vor să cumpere grâu şi soia de la fermierii din judeţ 

El a subliniat că cei 12 agricultori care fac parte în momentul de faţă din cooperativă lucrează în jur de 5.000-6.000 de hectare de teren agricol. În cooperativă sunt aşteptaţi să se alăture cât mai mulţi dintre fermierii suceveni, inclusiv cei mai mici.

„Francezii vor să cumpere foarte multă marfă din România. Pentru anul viitor am discutat deja că au nevoie de 30.000 de tone de grâu şi soia în special şi eventual porumb. Este o cantitate pe care o putem oferi fără probleme”, a mai spus preşedintele Cooperativei Agricole Bucovina.

 

Partea franceză: Cooperativa Bucovina are o mare şansă, fondurile europene

Unul din reprezentanţii Cooperativei CAVAC, aflată în oraşul La Roche-sur Yon, în zona Nantes, Christophe Vinet, director al secţiunii de cereale, prezent ieri la Suceava, a subliniat că asociaţia are în spate o istorie de peste 50 de ani, iar reţeta de succes a constat în îmbinarea exploataţiilor vegetale cu cele din sectorul creşterii animalelor. El a confirmat că în Franţa se resimte un deficit la sectorul cereale, în special la grâu, dar şi la soia pentru animale, iar cantităţi mari de produse ar putea fi achiziţionate de la cooperativa înfiinţată în judeţul Suceava.

Francezul le-a vorbit fermierilor suceveni prezenţi în sală despre şansa pe care o au în această perioadă, cu accesarea fondurilor europene, şansă pe care cooperativa CAVAC nu a avut-o la înfiinţare. Important de precizat este că aceste forme de asociere au prioritate la multe din programele care vor fi subvenţionate cu fonduri europene în următoarea perioadă de timp.

 

Cătălin Nechifor: “Cred că putem avea locul nostru bine definit pe piaţa europeană”

Prezent la lansare, Cătălin Nechifor a transmis mai întâi scuze fermierilor pentru că ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu a putut fi prezent la Suceava, aşa cum s-a anunţat iniţial, dintr-un motiv obiectiv: avionul cu care urma să zboare de la Bucureşti la Iaşi nu putea ateriza din cauza ceţii.

“Discutăm de ceva vreme despre această cooperativă, la început într-un format mai mic, apoi ne-am extins. Ne-am întâlnit în foarte multe locuri, în cadrul unui consiliu consultativ, iar de aici a reieşit ideea de a ne asocia, să constituim fie o asociaţie, fie o cooperativă”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.

El a subliniat importanța găsirii unui partener din afara ţării. După numeroase adrese trimise la ambasadele Olandei, Italiei sau Franţei s-a ajuns în cele din urmă la Cooperativa CAVAC.

„Oricât am vrea noi, în România, să ne dezvoltăm în interior, piaţa este globală, nu mai putem vorbi de piaţă naţională sau regională. Avem potenţialul pentru a ţinti sus în pieţe care sunt foarte cunoscute şi consolidate. Cred că putem avea locul nostru bine definit pe piaţa europeană”, a declarat Cătălin Nechifor. El s-a arătat convins că produsul din Bucovina poate ajunge pe un drum mult mai scurt pe piaţa franceză, în urma parteneriatului a cărui bază se pune în această perioadă.

La întâlnire a fost prezent şi prefectul de Suceava, Florin Sinescu.

„Faptul că în doar o lună de zile s-a dezvoltat şi s-a iniţiat această cooperativă înseamnă mult, sunt convins că acest grup de iniţiativă care a plecat din rândul fermierilor suceveni va reuşi să colaboreze pe principii economice şi de egalitate cu orice altă formă de asociere interesată de colaborare”, a spus prefectul de Suceava.

Reprezentanţilor cooperativei franceze li s-a prezentat în cadrul întâlnirii de ieri potenţialul judeţului Suceava, de la suprafeţele mari de teren disponibile (160.000 de hectare de teren arabil) şi până la potenţialul forestier.

De asemenea, reprezentanţi ai Băncii de Gene Suceava, ai Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricole şi ai Oficiului de Consultanţă au prezentat în detaliu potenţialul agricol pe care îl are judeţul nostru. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cooperativa Agricolă Bucovina, lansată oficial în prezenţa partenerilor francezi.
 Vizualizări articol: 3068 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Cooperativa Agricolă Bucovina, lansată oficial în prezenţa partenerilor francezi3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei