Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 oct 2014 - Anul XIX, nr. 246 (5755)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie gravă

Încasări de 0 lei la o mulţime de asociaţii de proprietari din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu toate că sucevenii se confruntă cu o situaţie unică, cel puţin de la Revoluţie şi până acum – apa caldă fiind oprită în întreg municipiul reşedinţă de judeţ de mai bine de două săptămâni, ritmul de încasare a datoriilor, cauza care a stat la baza întreruperii furnizării energiei termice, este mai slab ca niciodată.

Deşi ne apropiem de finele lunii octombrie, încasările la Termica, de la asociaţiile de proprietari, la nivelul întregului oraş, sunt de numai 743.500 de lei.

În alţi ani, până şi în lunile de vară, când sunt cele mai slabe încasări din an, se adunau mai mulţi bani de la populaţie.

Fenomenul de scădere a încasărilor de la populaţie este tot mai îngrijorător, de la un an la altul, ajungându-se ca restanţele totale ale asociaţiilor de proprietari să fie mai mari cu aproape 50% faţă de acum patru ani.

Îngrijorat de situaţia existentă, care poate avea o altă consecinţă extrem de gravă – să nu fie furnizată căldură în această iarnă, primarul Ion Lungu a convocat o nouă şedinţă cu asociaţiile de proprietari, pentru a analiza problema încasărilor.

„Nu putem primi apă caldă până când nu se încasează un milion de euro de la populaţie. Este mult, dar nu imposibil, pentru că în medie, asta înseamnă 200 de lei de apartament. Am atras atenţia asupra pericolului de a rămâne fără apă caldă şi căldură de la începutul primăverii. Cu toate eforturile făcute, cu tot cu speranţa de obţinere a 20 de miliarde de lei vechi de la Guvernul României, lucrurile tot nu se rezolvă. Ieri (luni – n.r.) după-amiază a venit o nouă scrisoare de la Bioenergy, prin care ni se solicită ca până vineri să achităm 4,2 milioane de lei. Chiar de vin cele două milioane de lei de la Guvern, tot ne mai rămâne să achităm 2,2 milioane, care trebuie încasate de la populaţie”, a explicat şeful municipalităţii sucevene.

Numai că în actualul ritm de încasare a restanţelor de la populaţie banii respectivi vor fi adunaţi abia pe la Crăciun.

 

Încasări de 0 lei, la asociaţii cu datorii mari

Relevantă pentru gradul de încasare a restanţelor de la populaţie este situaţia unor asociaţii de proprietari care ar trebui să adune saci de bani, dar au primit doar praful de pe tobă.

Deşi există cam 30 de asociaţii care au avut încasări de 0 lei, la câteva din ele, care aveau de recuperat sume mari, situaţia este îngrijorătoare:

Asociaţia 2 Petru Rareş – 80.000 de lei datorii, 0 lei încasaţi;

Asociaţia 39 ANL – 62.000 de lei datorii, 0 lei încasaţi;

Asociaţia 14 – 51.000 de lei datorii, 0 lei încasaţi;

Asociaţia 55 MES – 70.000 de lei datorii, 0 lei încasaţi;

Asociaţia 18 – aproape 40.000 de lei datorii, 0 lei încasaţi;

Asociaţia 73 – 130.000 de lei datorii, 0 lei încasaţi.

La alte zeci de asociaţii cu restanţe mari la utilităţi sumele încasate sunt derizorii – câteva sute de lei ori, în cazurile mai bune, câteva mii de lei.

„Cea mai mare încasare, proporţional cu suma pe care o are de plătit la furnizorii de utilităţi, este de 70.000 de lei, la Asociaţia 52 – 7,2% din datorii. Cea mai mică încasare, la Asociaţia 41 – 990 de lei, din 1,1 milioane de lei (11 miliarde de lei vechi)”, a spus Lungu, după ce a analizat situaţia încasărilor.

40 de asociaţii de proprietari nu au deloc datorii către furnizorii de utilităţi.

„Sunt unii care efectiv sfidează pe toată lumea. Nu văd cum se poate relua furnizarea căldurii şi apei calde, câtă vreme nu există nici un progres la încasări”, a spus Lungu, care a făcut din nou apel la asociaţii, să bată la uşile datornicilor, să-i convingă să plătească.

„Dacă nu vom plăti, nu vom avea căldură şi apă caldă. Este o firmă privată care are de încasat 1,7 milioane de euro pentru masa lemnoasă furnizată şi nu mai dă nimic până nu îşi vede banii. Prea puţin îi interesează pe furnizorii de masă lemnoasă dacă avem noi căldură sau nu, ei trebuie să îşi încaseze banii pentru marfa furnizată”, a adăugat Lungu.

Primele zile cu temperaturi negative se vor înregistra la finele acestei săptămâni, iar sucevenii s-ar putea să fie nevoiţi să „întâmpine” frigul cu caloriferele reci.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încasări de 0 lei la o mulţime de asociaţii de proprietari din Suceava.
 Vizualizări articol: 3237 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Încasări de 0 lei la o mulţime de asociaţii de proprietari din Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   OOOK SI? trimis de
(22 oct 2014, 11:18:54
Si ce facem? Daca nimeni nu plateste ce solutie avem? Pai ce nu inteleg eu este de ce ne o trebuit Bioenergy ? Ma repet si intreb care s avantajele? Daca inainte CET ul a furnizat atatia ani energie cu toti acesti datorinici ce neo trebuit alta centrala fara nici un avantaj care e " FIRMA PRIVATA" si la care i se rupe de noi majoritatea care ramanem fara caldura unii care au si copii mici. Ce ne facem domn primar ? Cui io trebuit cetrala noua?
1.1  RE: OOOK SI? trimis de
(22 oct 2014, 12:25:21
Incredibila mentalitatea. Adica vrem caldura fara a plati? Pai bai NNCIS e foarte logic si simplu de inteles ce fac cei de la Bioenergy. Nu se plateste, nu se primeste.
Greseala e in alta parte. In polulismul I-DIOT a lui Lungu, considera ca subventionarea gigacaloriei e o chestiune care nu se discuta si care trebuie aplicata OBLIGATORIU. Atata timp cat a distrus tot in orasul asta, chiar fiu-su f-urand la greu cu angajati la negru, evident nu ai incasari la bugetul local, deci nu ai de unde sa subventionezi caldura, defavorizand astfel pe cei corecti, care platesc bani grei pt centrale de apartament. Apropo, de ce nu-i subventionezi si pe acestia casa-si monteze centrale?
Sper ca e clar.
1.2  RE: OOOK SI? trimis de
(22 oct 2014, 12:33:01
Ai dreptate ZARAZA21 . Sunt si eu unu din cei care platesc lunar si corect. Ceea ce am vrut sa subliniez e exact ce ai remarcat si anume vina Domnului Primar. Pai clar astia de la Bio ne ard ca asa e austriacu vrea profit ca vorba aia "combinatia" e mare. Dar fiind in situatia de fata ar fi trebuit pana la COMBINATIE sa se fi rezolvat datoriile sau daca s-a tot trecut peste ele sa treaca si Bioenergy ! Nu?
1.3  RE: OOOK SI? trimis de
(22 oct 2014, 12:44:53
Deci ai intele BAI ZARAZA21 ? Sunt de acord , dar nu sunt de acord sa platesc si sa sufar din cauza ca altii nu platesc si culmea s cei putini adica acolo 20% . Tu suferi? sau ai centrala si vorbesti si tu asa....
2.   DECI? trimis de
(22 oct 2014, 11:36:51
DECI IESIM IN STRADA? PE CINE LUAM DE GAT? PRIMARU SAU BIOENERGY
3.   Oare trimis de
(22 oct 2014, 11:54:00
Oare de ce nu sunt incasari? Oare de ce nu plateste lumea,ce mirat sunteti d-nu primar. Te las pe tine sa deduci,cu toate ca sunt convins ca stii cauza..
4.   BRAVO! trimis de
(22 oct 2014, 12:12:10
hiriaşii au obligaţia de a achita ceea ce consumă. Primăria îi ajută pe cei care reprezintă cazuri sociale oferindu-le aceste locuinţe, dar nu înseamnă că trebuie să le şi plătească ce consumă. Dacă nu plătesc, trebuie făcute demersuri să fie scoşi din locuinţe. Vinovaţi pentru existenţa unor astfel de cazuri aberante sunt şi cei de la asociaţie, care i-au lăsat în pace pe cei care nu au plătit ce consumau, în ideea că va veni primăria să le achite datoriile. Fiecare trebuie să plătească ce consumă”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, referindu-se la cazurile prezentate mai sus.

Daca tu Primarie esti proprietar pe apartament,chiriasul a murit,nu ei nici o masura cu bunul tau?
Este HALUCINANT!!!

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava:  ☭  ϑ
5.   BRAVO! trimis de
(22 oct 2014, 12:14:49
85% din suceveni sunt cu plata la zi,de ce sa sufere acestia pentru cei ce nu platesc?
6.   CAPUSELE!!! trimis de
(22 oct 2014, 12:19:18
Se tot da vina pe rau platnici,acestia sunt maxim 10-15%,restul sunt la zi,ce au facut capusele,pardon,Asociatiile de Proprietari sa recupereze datoriile?,dar Primaria?...Un singur exemplu pe strda Oituz,nr.20,exista un apartament al Primariei Suceava,apartamentul 20,unde s-au acumula datorii la Asoaciatie 1 MILIARD de lei vechi,nu ia nimeni nici o masura.Cine e da vina?...

7.   CAPUSELE!!! trimis de
(22 oct 2014, 12:20:52
Din cauza CAPUSELOR,plata utilitatilor se dubleaza,la fiecare Asociatie trebuie platit presedinte,contabil,casier,ope calculator,chirie spatiu, utilitati spatiu,consumabile,etc.De ce sa nu platim facturile individual pe baza unui contract sa avem si dreptul de a avea apa calda si caldura,nu numai obligatia de a plati.

8.   Trebuie de iesit in strada trimis de
(22 oct 2014, 12:46:24
Solutia e iesirea in strada, asa cum fac toti cetatenii unei tari civilizate. Acest primar ne-a adus inapoi in Evul Mediu doar pentru a strange el gramezi de bani prin combinatiile financiare facute cu Bioenergy si Termica,Din moment ce 85% sunt buni platnici nu vad de ce se opreste apa calda sau caldura!!! Pe de alta parte in mandatele lui s-au tot schimbat tevi care luna de luna se tot sparg in diverse locatii. Oare nu exista garantii la lucrarile facute? De ce Curtea de Conturi nu cerceteaza ce s-a facut din banul public? raspunsul e ca atat timp cat primarul sta la caldura si populatia nu riposteaza de ce sa isi faca griji, nu!?Trebuie sa ripostam ca altfel o sa suferim si mai mult.
8.1  RE: Trebuie de iesit in strada trimis de
(22 oct 2014, 12:48:30
De acord , explica i si lu ZARAZA21 despre MENTALITATE
8.2  RE: Trebuie de iesit in strada trimis de
(22 oct 2014, 13:27:55
Hahahahhahah
Mentalitate de minier, nu de viking. Sau poate o fi sub influenta alcoolului de indeamna la revolta pr_osteasca? Sau poate o fi fost facut sub influenta alcoolului.
De acord ca trebuie verificat modul cum s-au cheltuit banii publici, de acord ca natia LUNGU e neam de H_oti, dar daca se iese in strada ce se rezolva? Platim tot noi aia fraieri care platesc mereu? NU! Trebuie sa plateasca efectiv cel care consuma. Deci mergeti voi smecherii astia cu iesitul in strada si bateti la usile rau platinicilor sau efectiv asociatiile sa treaca la executarea rau platnicilor. Dupa ce ca ar trebui sa plateasca 50% din valoarea reala a gigacaloriei, nici nu dau banu'?
8.3  RE: Trebuie de iesit in strada trimis de
(22 oct 2014, 13:36:06
E bine cel putin ca suntem toti in acelasi gand si am inteles in mare balamucul care se intampla. Macar daca as vedea pe cineva cu o solutie . desi tind sa cred ca evitarea acestor probleme e montarea unei centrale de apartament. Nu e vb ZARAZA21 de ambitii ci din contra griji pentru a fi ok un serviciu care il platim cei majoritari si mai mult cum spunea cineva in editiile precedente un drept la o viata decenta.
9.   Contorizare trimis de
(22 oct 2014, 12:49:30
Voi plati cu drag , direct la distribuitor,cand voi avea contorizare separata-contract individual si nu-mi va opri cineva livrarea cand ii vine chef.
10.   Ce facem, stam si la iarna in frig!? trimis de
(22 oct 2014, 13:23:40
Cred si eu ca cel mai bine este sa se treaca inapoi la CET si sa decuplam privatii astia ai rusinii. Ne-a trebuit modernizare!? Astora nu le este mila de noi, ca stam in frig si ne imbolnavim.

Domnilor alesi de ce nu va impuneti cu arguente pentru a rezolva situatia?
Bioenergy trebuie sa aiba respect pentru cei pe care ii deserveste.

Ce facem, stam si la iarna in frig!?
11.   Ceva nu bate trimis de
(22 oct 2014, 13:58:28
Daca am inteles bine, datoria de la populatie este de 4 mil. euro, cu tot cu penalitati. Datoria aceasta este acumulata in timp de aprox. 14 ani (de cand CET-ul a fost dat Consiliului Local Suceava). Cum este posibil ca din totalul datoriilor, 1,7 mil. euro se datoreaza firmei private Bioenergy, care a functionat o iarna blanda, cu consumuri mici si o vara cu o oprire de 2 saptamani, sa zicem un an. Iar restul de 2.3 mil. euro, suma care reala este mult mai mica fara penalitati, s-au acumulat cu Termica in 13 ani. Ceva nu bate.
12.   Apa caldă revine de joi dimineaţă la robinete trimis de
(22 oct 2014, 14:08:30
Avem apa calda de maine dar doar atat fara caldura. Pentru caldura vom mai fi tinuti in tensiune
13.   Locurile de muncă. trimis de
(22 oct 2014, 19:00:18
1. Intreprinderea de retele electrice
2. Combinatul minier
3. Intreprinderea miniera Cacica
4. Intreprinderea mecanica
5. Combinatul de prelucrare a lemnului
6. Intreprinderea de prelucrare a lemnului Radauti
7. Intreprinderea de exploatare forestiera si transport Suceava
8. Combinatul de celuloza si hartie
9. Intreprinderea de utilaje si piese schimb
10. Intreprinderea de reparatii auto
11. Intreprinderea “Filatura de bumbac” Campulung Moldovenesc
12. Intreprinderea “Filatura de bumbac” Gura Humorului
13. Intreprinderea “Filatura de in si canepa” Falticeni
14. Intreprinderea de tricotaje “Zimbrul”
15. Intreprinderea de tricotaje “Bucovina”
16. Intreprinderea de piele si incaltaminte “Staruinta”
17. Intreprinderea de sticlarie de menaj
18. Intreprinderea pentru producerea nutreturilor combinate Veresti
19. Intreprinderea pentru producerea si industrializarea legumelor si fructelor
20. Intreprinderea viei si vinului
21. Intreprinderea de industrializarea carnii
22. Intreprinderea de industrializare a laptelui
23. Intreprinderea de bere, spirt si amidon Radauti
24. Intreprinderea de morarit si panificatie
25. Intreprinderea de in si cinepa
13.1  RE: Locurile de muncă. trimis de
(22 oct 2014, 19:41:44
Primaria incepe sa plateasca lipsa de reactie in cazul alternativelor. Sant o gramada care au trecut pe centrale particulare. Snapanii astia puturosi si spagari de la "premierie" au bagat gunoiul sub pres an de an pana anul asta a inceput sa iasa la iveala si sa puta. "Pute" ba lenea si neimplicarea voastra din ultimii ani in cazul termoficarii.Ce masuri extreme sa luatzi baaa putorilor care gestionati fondurile cetatenilor. Dati drumul la caldura ca asa se face in an electoral si dupa aia plasati "mormanul" de pierderi si furaciuni colosale in carca unui prost "care isi iubeste tara".

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei