Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 oct 2014 - Anul XIX, nr. 229 (5738)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fără biomasă de la Schweighofer

Furnizarea căldurii în Suceava, condiţionată de recuperarea datoriilor de 4 milioane de euro de la populaţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă sucevenii nu fac eforturi să achite cât mai mult din datoria de patru milioane de euro pe care o au către societatea de termoficare, există riscul să nu beneficieze de căldură în această iarnă.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a confirmat faptul că principalul furnizor de biomasă al noii centrale termice a municipiului Suceava,  Holzindustrie Schweighofer, a stopat toate livrările de masă lemnoasă, din cauza datoriilor neplătite, ceea ce ar putea duce la oprirea furnizării de energie termică către consumatorii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.

„Am spus mereu că există acest pericol, să nu mai fie făcută furnizarea de masă lemnoasă, pentru că nu este plătită. În măsura în care populaţia nu va înţelege că trebuie să plătească cele patru milioane de euro datorii către Termica, nu vom avea căldură. Primăria face tot ce poate, azi am mai dat cinci miliarde de lei vechi la Termica, unde mai avem de achitat doar zece miliarde lei vechi, dar sunt aproape patru milioane de euro care trebuie plătite de către populaţie”, a declarat edilul sucevean.

Lungu consideră că problema operatorului care se va ocupa de transportul şi distribuţia energiei termice în Suceava se va lămuri curând, dar grija populaţiei este să îşi achite datoriile restante.

„Noi, ca primărie, am făcut tot ce s-a putut pentru a le asigura un serviciu la un preţ suportabil şi am menţinut costul la 185 de lei pe gigacalorie. Dar populaţia trebuie să înţeleagă să achite ceea ce consumă”, a adăugat Lungu, care le-a cerut celor de la Termica să meargă pe teren, să bată la uşile oamenilor, să  încaseze sumele restante.

 

Masă lemnoasă de 1,7 milioane de euro, arsă, dar neplătită

Datoriile populaţiei către Termica sunt de aproximativ 170 de miliarde de lei vechi, adică aproape patru milioane de euro, cam tot atâta având de achitat şi cei de la Termica către Bioenergy, actualul producător de energie termică.

Cam jumătate din această datorie trebuia achitată de către Bioenergy către Schweighofer, în contul masei lemnoase arse pentru a asigura căldură sucevenilor în iarna trecută.

În condiţiile în care cel mai mare furnizor de biomasă al Bioenergy a stopat toate transporturile de o săptămână, asigurarea căldurii şi chiar a apei calde e sub semnul întrebării, dacă nu vor fi făcute plăţi către furnizorii de biomasă.

„Sunt ceva stocuri de masă lemnoasă în curte la Bioenergy, dar o mare parte sunt sub sechestru, nu au acces la ea dacă nu se plăteşte. Practic, li se dă lemn cu linguriţa.

Totul se învârte în jurul banilor. Orice consum trebuie plătit”, consideră Ion Lungu, care a făcut ieri încă o dată apel la consumatori să plătească facturile restante la termoficare, dacă vor să beneficieze de căldură şi apă caldă.

Imposibilitatea producătorului de energie termică de a mai funcţiona ameninţă să lase în frig nu doar cele 21.000 de familii care sunt racordate la sistemul centralizat, ci şi majoritatea unităţilor şcolare din municipiul Suceava, doar o mică parte fiind dotate cu centrale proprii, pe gaz metan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Furnizarea căldurii în Suceava, condiţionată de recuperarea datoriilor de 4 milioane de euro de la populaţie.
 Vizualizări articol: 2270 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Furnizarea căldurii în Suceava, condiţionată de recuperarea datoriilor de 4 milioane de euro de la populaţie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Foarte bine trimis de
( 2 oct 2014, 12:55:20
Foarte bine , pana nu se recupereaza banii sai macar jumate din ei nu da-ti caldura pentru ca o sa face-ti mai multe datorii si din an in an o sa se adune si mai mult. Sa se bage lege pentru oameni de la bloc cine nu plateste 2-3 luni maxmim sa-l taie/blindeze caloriferele/tevile si in caz ca se racordeaza fraudulos inapoi puscaria sa-l manance .
2.   Cetatenii isi aleg conducatorii, apoi...sufera! trimis de
( 2 oct 2014, 14:43:11
Este un haos voit lăsat așa... fiecare face ce vrea!. Vorba strabuna ca “omul sfinteste locul”, a devenit o moneda davalorizata si aruncata in colbul drumului. Initiativa si grija fata de celalat nu exista, iar rarele momente in care se face simtita, e atrofiata si dezorientata, batjocorita si anihilata.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei