Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 iul 2014 - Anul XIX, nr. 169 (5678)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

„Universul fraţilor”

Centrul de plasament din Fundu Moldovei, casa visurilor pentru copiii săraci

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrul de plasament din Fundu Moldovei, numit casa visurilor pentru copiii săraci sau „universul fraţilor”, adăposteşte 28 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 7 şi 21 de ani, care provin din familii dezorganizate, unde aceştia sufereau de sărăcie, erau neglijaţi şi abuzaţi. Centrul „Visătorii” are grijă de fraţi din mai multe familii, care au trecut prin diverse drame, prin nenorociri care le-au pus copiilor viaţa în pericol.

 

Şapte fraţi locuiesc din 2006 în „căminul de suflet” de la Fundu Moldovei

Un caz aparte îl reprezintă, după cum ne-a spus şefa Centrului de Plasament „Visătorii” din Fundu Moldovei, Graţiela Tonegari, povestea a şapte fraţi care provin dintr-o familie dezorganizată, părinţii fiind divorţaţi, şi care au rămas pe drumuri deoarece casa în care locuiau a ars în totalitate.

„În anul 2006, în luna septembrie, cei şapte fraţi, cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani, au fost preluaţi în regim de urgenţă şi instituţionalizaţi în centru, deoarece tatăl suferea de schizofrenie, iar mama părăsise domiciliul. În momentul venirii în centru, cei şapte fraţi, în special cei mici, de 3 şi 5 ani, erau traumatizaţi de tot ce văzuseră în familie. Datorită modului în care au fost primiţi în centru, consiliaţi, ei au reuşit să treacă peste această traumă şi să se integreze în colectiv, alături de ceilalţi fraţi”, ne-a povestit Graţiela Tonegari.

Evoluţia celor şapte fraţi în centrul „Visătorii” a fost o surpriză plăcută pentru toţi cei care le-au cunoscut drama. Ei au urmat cursurile gimnaziale la Şcoala „Dimitrie Gusti” din localitate, iar apoi patru dintre surori au urmat Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc.

„Cum să nu ne bucurăm de reuşitele acestor copii? Trei dintre fete sunt studente la Universitatea <Ştefan cel Mare> din Suceava, un frate este elev la Liceul Tehnologic Nr. 1 din Câmpulung Moldovenesc, iar cei mici sunt încă elevi aici. Studentele se întorc în vacanţe, cu mare drag, în centrul în care au crescut, acesta fiind considerat căminul lor de suflet”, a completat şefa de la „Visătorii”.

 

Neglijenţa părinţiilor a dus la moartea a doi fraţi

De la personalul centrului de plasament din Fundu Moldovei, care aparţine de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, am aflat de drama altor trei fraţi. Ei provin dintr-o familie destrămată. Din cauza neglijenţei părinţilor, doi dintre copiii acestei familii, mai mari decât cei trei frăţiori care au ajuns la Fundu Moldovei, au murit intoxicaţi cu fum în urma unui incendiu deoarece au fost lăsaţi nesupravegheaţi în casă.

„Cei trei fraţi au fost preluaţi în regim de urgenţă şi instituţionalizaţi în diferite centre. În luna martie a anului 2006, aceştia au fost aduşi la Fundu Moldovei. Cei trei fraţi, o fată şi doi băieţi, s-au integrat în colectivul centrului, socializând cu ceilalţi copii şi ajutându-se reciproc. În urma finalizării cursurilor şcolare, cei doi băieţi au ieşit din sistem la cerere, dar au rămas în localitate, unde şi-au găsit locuri de muncă. Fraţii păstrează legătura între ei, băieţii vizitând-o des pe sora lor. Totodată, ei au păstrat legături de prietenie cu ceilalţi copii din centru. În perioada instituţionalizării, cei trei fraţi nu au fost vizitaţi niciodată de  părinţi”, ne-a povestit Graţiela Tonegari.

 

De opt ani, în sprijinul copiilor săraci

Centrul de Plasament „Visătorii” a fost înfiinţat în anul 2006, cu sprijinul Fundaţiei Umanitare „Viorica&Ria”. Construcţia acestui centru nu ar fi fost posibilă fără contribuţia substanţială a Sichting Hulp an Roemenie Ben şi Ria Theissen, Stichting Wilde Ganzen Hilversum, NCDO Amsterdam, a Consiliului Judeţean Suceava şi a Consiliului Local Fundu Moldovei.

Pe 1 martie 2006, au fost instituţionalizaţi 12 copii, iar din luna septembrie au mai beneficiat de serviciile centrului încă şapte fraţi. „În anul 2009, pe 12 mai, în centru a izbucnit un incendiu, ce a distrus etajul I şi mansarda, iar parterul a fost grav avariat. Nu au existat victime, iar pentru a depăşi mai uşor trauma suferită, cei 24 de copii instituţionalizaţi au fost preluaţi, în plasament simplu, de către angajaţii centrului, până la reconstrucţie. Cu ajutorul sponsorilor şi al membrilor fundaţiei, centrul a fost reconstruit în trei luni”, ne-a mai spus şefa Centrului „Visătorii”.

 

Dezvoltare fizică şi psihică a copiilor

Centrul are o capacitate de 28 de locuri şi este compus din opt dormitoare, două săli de studiu, şase băi, o bucătărie şi o curte cu locuri de joacă şi recreere. Misiunea centrului, după cum ne-a spus purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, este aceea de a asigura recuperarea experienţelor negative, a unor forme de retard şcolar şi de dezvoltare fizică şi psihică a copiilor. „În acest sens, centrul educă, formează, pregăteşte, integrează, reintegrează socio-profesional şi familial copiii şi tinerii aflaţi în dificultate. Activitatea centrului asigură o practică a vieţii în grup mic, într-un mediu echilibrat emoţional, călduros, securizant, cu o abordare globală, dar şi personalizată. Copiii dezvoltă o relaţie firească, bazată pe sinceritate şi respect reciproc cu personalul centrului, împreună desfăşoară activităţi sportive, artistice şi de autogospodărire”, a completat Nicoleta Daneliuc.

În fiecare vară, copiii pleacă în tabără la mare, în excursii şi drumeţii. Majoritatea copiilor păstrează legătura cu familiile naturale, iar o parte dintre ei  îşi petrec vacanţele şcolare cu părinţii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centrul de plasament din Fundu Moldovei, casa visurilor pentru copiii săraci.
 Vizualizări articol: 3547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Centrul de plasament din Fundu Moldovei, casa visurilor pentru copiii săraci5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei