Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 iun 2014 - Anul XIX, nr. 129 (5638)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Prizonieri în propriile case

Arest la domiciliu pentru directoarea adjunctă de la APIA Suceava şi şeful acesteia, directorul general al APIA România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Delia Moldoveanu, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, şi Dorel Gheorghe Benu, directorul general al APIA România, au primit arest la domiciliu din partea magistraţilor de la Tribunalul Suceava. Măsura care a intrat în vigoare ieri şi este valabilă pentru o perioadă de 30 de zile a fost anunţată vineri la amiază, după ce joi seară, aproape de miezul nopţii, judecătorul de caz a amânat luarea unei decizii pentru o perioadă de 12 ore.

Tot joi seară, s-a decis ca celelalte două persoane reţinute în acest dosar, consilierul judeţean ales pe listele PNL Ioan Piticari, care este şi preşedintele Asociaţiei de Creştere a Taurinelor „Piatra Şoimului” din Câmpulung Moldovenesc, respectiv medicul veterinar de la Horodnic de Sus şi Horodnic de Jos, Neculai Toma, să fie cercetaţi în libertate sub control judiciar.

În cazul Deliei Moldoveanu şi al lui Dorel Gheorghe Benu, instanţa a decis că aceştia trebuie să respecte o serie de interdicţii, şi anume să nu părăsească domiciliul propriu, dar şi să nu ia legătura cu ceilalţi inculpaţi din dosar, dar nici cu angajaţii APIA.

DNA-ul nu a fost mulţumit cu soluţiile Tribunalului şi a înaintat contestaţie la Curtea de Apel Suceava, care se va judeca săptămâna viitoare.

Prejudiciul adus în acest dosar a fost estimat la circa 5 milioane de lei, dar o sumă exactă se va stabili în urma unei expertize.

 

Funcţionarii lăsaţi miercuri seară în libertate, aduşi din nou cu mascaţii la DNA Suceava

Ieri, sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, a fost din nou un adevărat câmp de luptă. Funcţionarii de la APIA Suceava şi Bucureşti, precum şi şeful Biroului de Identificare şi Înregistrare a Animalelor din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, au fost conduşi din nou în faţa procurorilor cu mandate de aducere, acţiunea derulându-se cu sprijinul forţelor speciale ale Poliţiei şi Jandarmeriei.

La DNA Suceava au ajuns Lya Chiriac, Nicoleta Cheler, Ionela Melania Blănariu, toate trei angajate la APIA Suceava, dar şi directorul executiv al acestei instituţii, Eugen Mogoş. De asemenea, mandate de aducere au fost emise şi pentru alţi trei funcţionari din cadrul APIA Suceava, dar şi pentru Lucian Ciobanu, şeful Biroului de Identificare şi Înregistrare a Animalelor de la DSVSA Suceava.

La audieri a venit şi Gabriel Constantin Şerban, fostul primar din Câmpulung Moldovenesc, acuzat că l-a susţinut pe Ioan Piticari pentru a încasa bani în mod fraudulos.

Celor nouă li s-a comunicat că au calitatea de inculpaţi în acest dosar şi interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. De asemenea, acestora li s-au mai adus la cunoştinţă şi alte interdicţii, printre care acelea de a lua legătura unii cu alţii sau de a încerca să influenţeze aflarea adevărului.

Mai trebuie spus că una dintre funcţionarele APIA Bucureşti a recunoscut faptul că ar fi primit diferite bunuri din partea colegilor de la Suceava pentru a le crea o serie de facilităţi.

Ancheta va continua în acest caz, la audieri fiind aşteptaţi toţi fermierii şi crescătorii de animale din judeţul Suceava care au fost păcăliţi de angajaţii APIA în ceea ce priveşte acordarea subvenţiilor europene.

 

Arestările de la Suceava au avut ecou tocmai la Bruxelles

După ce procurorii DNA i-au reținut pe directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), Gheorghe Dorel Benu, și pe Delia Moldoveanu, director executiv adjunct APIA Centrul Județean Suceava, Roger Waite, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, cere autorităților de la București să garanteze că se cunosc dimensiunile presupusei fraude și că se va face tot ceea ce este necesar pentru recuperarea subvențiilor acordate ilegal.

„Salutăm faptul că autoritățile române au identificat presupusa fraudă și s-au luat măsurile necesare în mod rapid și eficient. Autoritățile române trebuie să facă tot ceea ce este necesar pentru a garanta că dimensiunile acestei fraude sunt pe deplin cunoscute și pentru a recupera fondurile care au fost acordate în mod incorect”, afirmă Roger Waite, citat în comunicatul remis de Reprezentanța Comisiei Europene (CE) la București.

Totodată, reprezentantul Executivului european cere Bucureștiului să prezinte garanții că interesele Uniunii Europene sunt protejate.

„Este important să existe toate garanțiile că sunt protejate interesele financiare ale Uniunii Europene și ale contribuabililor săi. Acest lucru este important pentru agricultori și societate în toate statele membre, inclusiv, desigur, România. Autoritățile române sunt chemate să garanteze că buna gestionare a fondurilor UE, prin intermediul Agenției Naționale de Plăți, se face în deplină siguranță și să ia toate măsurile necesare în acest sens”, a adăugat Roger Waite.

 

Delia Moldoveanu, capul reţelei de fraudare a fondurilor europene

Delia Moldoveanu, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, este considerat de anchetatori unul dintre capii reţelei care a fraudat bugetul fondurilor europene. Funcţionara APIA Suceava este cercetată pentru următoarele infracţiuni: acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; dare de mită, respectiv omisiunea sesizării. 

„Rolul esenţial al directorului executiv adjunct Moldoveanu Delia era de a proteja activitatea infracţională a consilierilor şi şefilor de serviciu din cadrul APIA CJ Suceava, prin influenţa şi relaţiile pe care le avea la nivelul APIA Central Bucureşti şi apoi cu factori de decizie şi control din cadrul direcţiilor agenţiei (DACIS, IACS etc.). Analiza acţiunilor derulate de Delia Moldoveanu relevă faptul că aceasta conduce în mod nemijlocit activitatea Centrului Judeţean Suceava al APIA în baza relaţiilor importante pe care le are şi cultivă la nivelul APIA Bucureşti şi în mediile de influenţă ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR)”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

Potrivit procurorilor, Delia Moldoveanu şi alte două funcţionare din cadrul APIA Suceava, în mai multe rânduri, folosind şi fondurile Sindicatului Funcţionarilor Publici APIA Suceava, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi Paşti, au achiziţionat diverse produse alimentare şi tradiţionale specifice zonei Bucovina de la societăţi comerciale, pe care le-au oferit unor persoane cu funcţii de conducere de la APIA central Bucureşti, în scopul asigurării protecţiei în cazul desfăşurării unor activităţi de control.

 

Directorul general al APIA, îngerul păzitor al Deliei Moldoveanu

Pentru a-şi putea continua acţiunile fără a fi călcată pe bătături, Delia Moldoveanu îşi crease o adevărată reţea de prieteni, cunoştinţe şi relaţii la nivelul APIA Central. Printre aceştia se număra însuşi directorul general, Dorel Gheorghe Benu.

„Deşi lua cunoştinţă despre neregulile care adeseori îmbrăcau forma penală, inculpatul Benu Gheorghe Dorel, în loc să adopte atitudinea legală de a sesiza organele judiciare, a preferat să îi dea sfaturi inculpatei Moldoveanu Delia cu privire la modul în care să procedeze referitor la solicitările din partea DNA de a comunica date necesare pentru desfăşurarea prezentei anchete penale, astfel încât să îngreuneze verificările care se efectuează în prezentul dosar penal. De asemenea, răspunsurile întocmite pentru organele de urmărire penală de Delia Moldoveanu erau studiate de Benu Gheorghe Dorel, pentru ca acestea să nu-i incrimineze pe funcţionarii APIA CJ Suceava. Deşi DNA ST Suceava a mai transmis în atenţia directorului Benu Gheorghe Dorel un număr de şase solicitări privind verificarea dosarelor de acordare a subvenţiei şi în special a modului în care funcţionarii APIA CJ Suceava nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, acestea au rămas fără răspuns”, se arată în comunicatul DNA Suceava.

Pentru că bunele relaţii pe care şi le cultivase la Bucureşti erau deja de notorietate, o parte dintre angajaţii APIA Suceava îi cereau Deliei Moldoveanu să intervină pe lângă directorul general Benu în vederea efectuării unor plăţi preferenţiale în ceea ce priveşte o serie de drepturi băneşti câştigate în instanţă.

De asemenea, directorul general Dorel Benu a bugetat şi posturi pentru APIA Suceava, la cererea şi după bunul plac al Deliei Moldoveanu, de la un număr de 16 la 32, directorul solicitându-i să refacă şi să falsifice notele de fundamentare.

Pentru faptele de care este acuzat, procurorii DNA Suceava au început urmărirea penală faţă de Dorel Benu pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de foloase necuvenite, în formă continuată, respectiv favorizarea făptuitorului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arest la domiciliu pentru directoarea adjunctă de la APIA Suceava şi şeful acesteia, directorul general al APIA România.
 Vizualizări articol: 4979 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Arest la domiciliu pentru directoarea adjunctă de la APIA Suceava şi şeful acesteia, directorul general al APIA România4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari DNA trimis de
( 7 iun 2014, 11:40:58
Iata ca vin si aprecierile pozitive din partea UE.Cred ca-si fac cruce functionarii europeni.Dimensiunea fraudei si modul de fraudare cred ca bate orice si-ar fi putut imagina.Ei nu stiu ca la fel se sifoneaza banul public peste tot in Romania,nu doar in domeniul fondurilor europene.Procurorii anticorupţie suceveni au început ieri să audieze mai mulţi fermieri din judeţul nostru, nemulţumiţi de faptul că APIA Suceava a fost ani întregi “pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă”, în condiţiile în care o parte dintre solicitanţii au obţinuţi subvenţii pentru suprafeţe cultivate sau pentru numărul de animale existente doar pe hârtie, în vreme ce alţii, de bună credinţă şi nepricepuţi în a-şi construi o bună relaţie la APIA Suceava, nu au putut să beneficieze de subvenţii chiar dacă lucrau pământul din fermele proprii şi creşteau animale în grajduri, nu doar pe hârtie.
1.1  RE: Felicitari DNA trimis de
( 7 iun 2014, 13:43:54
Asemenea CURVE si JIGODII nu au ce cauta in functii de conducere. CENTURA e locul lor. TARFA aia ANCA POPOVICI fiica de preot si fosta sotie de preot a ajuns sa se ocupe cu asa ceva? De ce crede-ti ca ia facut papucii sotul? Va spun eu: ESTE O TARFA care o  ☭ la greu , fara nici o problema. Pacat de cei doi copii. Mai bine i-ar lua parintele, tatal lor. Cealalta prostituata DELIA MOLDOVEANU la fel. Aceasi marfa. RUSINE sa va fie lepadaturilor penale.
2.   ASTA-I ROMÂNIA trimis de
( 7 iun 2014, 14:03:50
Asta se întâmplă dacă la conducerea instituțiilor deconcentrate din suceava sunt puși pe criterii politice, tot felul de ANALFABEȚI, care nu știu pe ce planetă sunt. Ce putem să spunem, decât felicitări domnilor care promovați numai NULITĂȚI.
3.   Comentariu trimis de
( 7 iun 2014, 14:12:23
Oare când va lua cineva atitudine și în pădurile din județul Suceva, care DISPAR de la o zi la alta? Zeci de camioane încărcate cu lemne trec zilnic și nimeni nu face nimic. Fel de fel de SAMSARI care cumpără pădure și o taie la ras în tot județul și nimeni nu vede nimic, nu aude nimic, oare până când?? SAMSARI de pădure care au cumpărate mașini de zeci de mii de euro și care fiind mână în mână cu cei care ar trebui ca să aibă grijă de păduri, le distrug.....DOMNILOR TREZIȚI-VĂ!
OARE CHIAR NU VEDE NIMENI NIMIC ÎN JUDEȚUL ĂSTA????
DE CE NU VERIFICĂ NIMENI PE UNII ANGAJAȚI AI INSPECTORATULUI SILVIC CARE AU CUMPĂRATE PĂDURI ȘI LE TAIE RAS...........CARE DEȚIN FIRME ȘI NIMENI NU VEDE NIMIC.......OARE PÎNĂ CÂND DOMNILOR????
ÎN TOT JUDEȚUL SUCEAVA SE TAIE ÎNTR-O DISPERARE ȘI NIMENI NU FACE NIMIC.....TOȚI STAU ȘI RÂD............
4.   Rușineeeeeee trimis de
( 7 iun 2014, 14:16:42
RUȘINE PENTRU CĂ ÎN ȚARA ASTA NU SE PUNE PREȚ PE OAMENII DE VALOARE, SE PUN ÎN FUNCȚII DOAR PE CRITERII POLITICE ȘI IATĂ CĂ.......REZULTATELE SE VĂD......MULȚUMIM DOMNILOR, ȚINEȚI-O TOT AȘA......FELICITĂRI.....
5.   Comentariu trimis de
( 7 iun 2014, 14:33:56
Domnul Ion Piticari este un excroc al Campulungului ,a concesionat toate izlazurile si o parte din pasunile din Obcioara iar acum sarmanii oameni nu mai au unde sa isi pasca vacile deoarece acest mafiot sta sii alunga pe sarmanii oameni , rusine sai fie dupa ce a luat o gramada de bani din subventie mai cerseste si de la oamenii care scapa cate un animal la pasunat pe imasul primariei...
6.   Ieri cu Pensiuni, azi cu Animale, maine cu...DNA trimis de
( 7 iun 2014, 19:12:30
am senzatia ca SRI-ul ii are pe tonti la mana cu toot ce au facut si cu ce se incadreaza la categoria penal.
si mai am senzatia ca cineva tine pumnul coruptiei foarte strans si doar asa, din cand in cand, mai scapa cate ceva printre degete. cum este si cu acest caz povestit de scormonitorul de cateva zile incoace.

sa vezi distractie si detalii picante cand va primi SRI liber la a-i scoate in fata pe cei care se lafaie ca boierii in locuinte de lux, VILE PERSONALE, facute prin sifonarea fondurilor europene destinate constuirii PENSIUNILOR.

adica eu, daca vreau sa-mi construiesc o pensiune si sa fac turism... inteleg ca sunt purtat ca boul de lant pana ma las pagubas...in schimb, in diverse locuri care n-au nici o treaba cu turismul mai apare cate o pensiune.
culmea, decontata din fonduri europene...si care pensiune... nu este altceva decat locuinta personala de boier.
a aprobat cineva asemenea lucruri in suceava? se simte vreun functionar sef cu mita pe caciula?

sa ne descopere SRI-ul daca da sau nu. si daca da, cam pe ce spagi?
nu de alta, dar ca sa stie lumea cam ce valoare mai are spaga ce trebuie data pt. ca sa ai succes la functionarul romanesc hraparet si corupt.

cam ce parere are SRI-ul de treaba asta? nu tot coruptie cu fonduri UE se cheama?
sau poate ca SRI-ul si DNA-ul asteapta sa treaca cei cinci ani de fiecare boier pt. ca apoi sa zica ca nu se mai poate face nimic pt.ca boierul dupa cinci ani devine mare proprietar si asta e...

mai am senzatia ca si dupa acei 5 ani cine a deturnat/fraudat fonduri europene va avea surpriza ca banii lasa si urma si miros...mai ales daca sunt fonduri europene !
6.1  RE: Ieri cu Pensiuni, azi cu Animale, maine cu...DNA trimis de
( 7 iun 2014, 20:44:00
si de ce SRI ul nostru a acceptat zeci de ani aceste lucruri? Crezi ca nu le stiau? A cui e SRI ? A cui a fost Sri ul? NU se va schimba nimic in Romania..Altcineva ne conduce...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei