Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 apr 2014 - Anul XIX, nr. 91 (5600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Şedinţă festivă

Autoritățile din Suceava şi Schwaben au făcut un bilanţ al proiectelor comune la 17 ani de parteneriat între cele două regiuni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi preşedintele Regiunii Schwaben din Germania, Jurgen Reichert, au făcut ieri un bilanţ al proiectelor realizate în ultimii 17 ani în cadrul parteneriatului existent între cele două regiuni. Şedinţa de bilanţ a avut loc la Palatul Administrativ din Suceava în prezenţa prefectului Sucevei, Florin Sinescu, a consilierilor judeţeni, a primarilor şi a şefilor de instituţii sucevene, la întâlnire fiind prezentă şi o delegaţie din partea regiunii Schwaben, din care a făcut parte şi directorul Institutului Bukowina din Augsburg, Otto Hallabrin, care este cetăţean de onoare al judeţului Suceava. Întâlnirea de ieri de la Palatul Administrativ a avut loc pentru a aniversa 17 ani de la încheierea parteneriatului dintre judeţul Suceava şi regiunile Schwaben şi Cernăuţi.

În deschiderea şedinţei, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a ţinut să sublinieze faptul că parteneriatul cu Regiunea Schwaben este cel mai important dintre toate cele pe care judeţul Suceava le-a încheiat până în momentul de faţă.

„Pentru noi, pentru Suceava, această relaţie privilegiată cu Regiunea Schwaben a schimbat fundamental câteva domenii importante, şi mă refer aici la asistenţa socială şi la domeniul psihiatriei. Iar experienţa şi expertiza germană ne-au folosit foarte mult în acest demers de reformare a instituţiilor sociale, care a început în anii 2000 şi care continuă şi acum. Şi în continuare contăm pe suportul părţii germane pentru a duce mai departe acest demers social”, a spus Cătălin Nechifor.

El a subliniat importanţa acestui parteneriat în domeniul protecţiei copiilor şi asistenţei sociale, precizând că judeţul Suceava a beneficiat de un sprijin important din partea partenerilor din Schwaben pentru reforma acestui sistem. „Acest parteneriat a venit la timp, atunci când a avut loc descentralizarea instituţiilor din domeniul asistenţei sociale”, a remarcat preşedintele CJ Suceava. El a adăugat că o acţiune importantă realizată în cadrul acestui parteneriat a fost „Revedere în Bucovina”, organizată în anul 2001, când peste 400 de etnici germani care au plecat din Bucovina istorică au avut posibilitatea să revadă locurile în care au trăit. Pe de altă parte, Cătălin Nechifor a apreciat în mod deosebit sprijinul din partea directorului Institutului Bukowina din Augsburg, Otto Hallabrin, adăugând faptul că judeţul Suceava este vizitat în fiecare an de către 250 – 300 de persoane din Regiunea Schwaben, o mare parte dintre ele venind la recomandarea acestuia.

 

Jurgen Reichert: „Vreau să îmi exprim respectul pentru această frumoasă evoluţie din ţara dumneavoastră”

Prezent pentru a 15-a oară în judeţul Suceava, aşa cum singur a declarat, preşedintele Regiunii Schwaben, Jurgen Reichert, a apreciat evoluţia relaţiilor dintre cele două regiuni, subliniind în mod special progresele înregistrate în domeniul protecţiei copiilor şi asistenţei sociale.

„Vreau să îmi exprim respectul, pentru că în ciuda greutăților pe care le-aţi avut la nivel naţional şi internaţional, aţi realizat această frumoasă evoluţie în ţara dumneavoastră. În mod special m-a preocupat şi urmăresc evoluţia în domeniul îngrijirii copiilor, al căminelor de copii şi al familiilor cu probleme în educaţia copiilor. Şi dacă mă gândesc la prima mea vizită la căminul de copii din Siret, acum pot să spun că sunt fericit, pentru că văd această evoluţie între ceea ce a fost şi ce este în prezent”, a afirmat Jurgen Reichert. El a spus că România poate fi dată ca exemplu în acestă zonă a Europei, din punct de vedere al evoluţiei pozitive, mai ales acum, în contextul întâmplărilor din Ucraina. Jurgen Reichert a mai declarat că în parteneriatul dintre cele două regiuni este importantă atât dezvoltarea economică, dar şi siguranţa socială a populaţiei. Preşedintele Regiunii Schwaben a mai spus că din punctul său de vedere există „perspective foarte frumoase” pentru ca relaţia de colaborare dintre judeţul Suceava şi regiunea pe care o reprezintă să ajungă „la nunta de aur”.

Pe de altă parte, el a apreciat faptul că Aeroportul „Ştefan cel Mare” va fi modernizat, exprimându-şi speranţa că vor fi găsite companii care să opereze zboruri între judeţul Suceava şi Schwaben, astfel încât distanţa dintre cele două regiuni să poată fi parcursă în maxim trei ore.

 

La întâlnirea de ieri au fost evidenţiate proiectele comune în domeniul universitar şi cel al neuropsihiatriei

Printre cei care au vorbit ieri despre proiectele realizate în cadrul parteneriatului cu Regiunea Schwaben a fost şi rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Valentin Popa, care a spus că relaţiile dintre universitățile din cele două regiuni au început în anul 2001, cu un parteneriat în cadrul programului Erasmus între facultatea de litere suceveană şi cea din cadrul Universităţii Augsburg.

„Ne dorim ca pe viitor să extindem parteneriatele Erasmus la celelalte facultăţi din cadrul Universităţii <Ştefan cel Mare>. Asta în condiţiile în care aceste parteneriate sunt doar la nivelul facultăţilor de litere şi de mecanică”, a spus Valentin Popa. El a adăugat că îşi doreşte ca parteneriatul dintre universităţile din cele două regiuni să fie extins şi în domeniul cercetării, în condiţiile în care Germania este „motorulcercetării europene”. Valentin Popa a mai precizat că un alt domeniu în care îşi doreşte un parteneriat cu universităţile din Schwaben este cel al programelor de masterat. „Dorinţa noastră ceamai mare este de a avea un lector de limbă germană în cadrul lectoratului din cadrul Universităţii din Suceava”, a precizat Valentin Popa.

La rândul său, medicul psihiatru Alexandru Paziuc a ţinut să aprecieze în mod special parteneriatele din domeniul psihiatriei cu Regiunea Schwaben. Alexandru Paziuc a subliniat că, deşi în anii '90 psihiatria era considerată un fel de paria a societăţii româneşti, în momentul de faţă, şi datorită colaborării cu specialiştii germani, judeţul Suceava este un loc de referinţă în reforma din domeniul sănătăţii mintale pentru toată România. Alexandru Paziuc a afirmat că un proiect important realizat cu partenerii germani este „Întreprinderea socială”, în cadrul căreia Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc a concesionat serele din acest municipiu, iar doi pacienţi au fost angajaţi pentru a cultiva flori, care sunt folosite apoi pentru înfrumusețarea oraşului.

De asemenea, primarul din Dumbrăveni, Ioan Pavăl, a ţinut să aprecieze sprijinul primit din partea Regiunii Schwaben pentru centrul medico-social pentru bătrâni care funcţionează în această comună.

La finalul întâlnirii de ieri, Cătălin Nechifor şi Jurgen Reichert au împărţit diplome de excelenţă tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea parteneriatului dintre cele două regiuni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autoritățile din Suceava şi Schwaben au făcut un bilanţ al proiectelor comune la 17 ani de parteneriat între cele două regiuni.
 Vizualizări articol: 2119 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Autoritățile din Suceava şi Schwaben au făcut un bilanţ al proiectelor comune la 17 ani de parteneriat între cele două regiuni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Daca ar fi si la conducatorii nostri seriozitate? trimis de
(23 apr 2014, 14:14:03
Nemtii au fost si sunt buni meseriasi, buni organizatori, cu principii sanatoase, destepti, inovativi, loiali, prietenosi. Trebuie sa facem precizarea ca nemtii n-au venit aici ca popor invadator, de la 1200 si pâna la 1870 n-au venit cu sabia in mana, au venit cu unelte, cu meseriasi, cu dorinta de a face ceva, au construit localitati si le-au dezvoltat cum numai ei stiu. Ar fi de dorit sa aratam ca suntem seriosi ca sa nu-si schimbe parerea . Ei si austriecii asteapta sa fie gata aeroportul de la Salcea pentru a putea veni incontinuu.
Daca ar fi si la conducatorii nostri seriozitate?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei