Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 mar 2014 - Anul XIX, nr. 59 (5568)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Supărare

Andriciuc: „Am fost prost şi cu asta am terminat... Prost! Dobitoc am fost...”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Afacerea terenurilor de la şoseaua de centură de la Şcheia a avut ca punct de pornire o hotărâre a Consiliului Local Şcheia din 2003, ale cărei anexe au fost falsificate. În numerele trecute ale ziarului nostru am prezentat mecanismul tranzacţiilor, pe care îl găsiţi pe scurt şi în această pagină. Cel care a semnat toate actele este primarul de Şcheia, Vasile Andriciuc, care în faţa documentelor pe care i le-am prezentat, în cursul investigaţiei jurnalistice, şi-a recunoscut „erorile”.

 

Un inginer decedat, primul indicat de primar ca fiind vinovat de ilegalităţile de la Şcheia

Amplasamentul viitoarei Case a Corpului Didactic Suceava a dat semnalul că pe islazul din Şcheia se va putea construi. Artizanii jongleriilor cu terenuri nu mai au nici o oprelişte. În perioada 2009-2010 au fost 41 de puneri în posesie pe baza anexelor false ale HCL 73/2003, şi asta numai pe traseul şoselei de centură din Şcheia, pe culoarul de expropriere. Amplasamentele parcelelor au urmat exact traseul rutei ocolitoare. Procesele verbale de punere în posesie au fost semnate în majoritatea covârşitoare a cazurilor doar de primarul de Şcheia, Vasile Andriciuc. Unele dintre procesele verbale nu au nici măcar număr şi dată, cum ar fi cel prin care Vasile Şorodoc a fost pus în posesie cu 0,41 ha teren pe imaşul comunal.

Întrebat cum a ajuns anexa Hotărârii de Consiliu Local nr. 73, adoptată în 2003, care avea doar 29 de poziţii, să cuprindă câţiva ani mai târziu aproape 200 de poziţii, primarul Andriciuc a încercat iniţial să dea vina pe un fost inginer, acum mort, de la serviciul de cadastru din primărie.

,,Desigur,sunt primar. Am serviciul de fond funciar. Am avut un inginer, domnul inginer Mamciuc, care avea o evidenţă asupra terenurilor. Schimburile, punerile în posesie, unele situaţii au fost semnate de preşedintele comisiei de fond funciar,care sunt eu. Nu cred că, adică sigur nu totdeauna am verificat toate aceste procese verbale care au fost. Nu pot să-l acuz,că el este acum în nefiinţă, dar consider că listele fiind deschise au mai adăugat, au mai pus, au mai şters... Acum,în momentul de faţă,acestea sunt în instanţă şi se vor verifica bob cu bob”, ne-a spus Andriciuc.

 

„Dacă o să considere instanţa că este o faptă penală, o să mă supun”

La întrebarea de ce a renunţat Consiliul local al comunei Şcheia să exploateze  economic imaşul comunal prin prisma construcţiei rutei ocolitoare, răspunsul primarului a fost că „din politica pe care o are Consiliul Local... am încercat să dezvolt această zonă. Dar cred că am fost şi dus în eroare în unele situaţii, şi acum chiar am cerut prin instanţă ca aceste terenuri să revină la vechiul CF (n.r. - Carte Funciară), adică să revină la imaşul primăriei”.

În ceea ce priveşte rolul lui Vasile Onciu, zis „Capra Neagră”, în toată această afacere, primarul Andriciuc susţine că îl cunoaşte doar pentru că locuieşte în comună: „Eu n-am lucrat cu domnul Onciu niciodată, ştiu că este din Şcheia şi faptul că sunt lucruri dintr-astea mă determină să intru în legalitate. Dar eu cu domnul Onciu sau cu oameni din sat, ca să umblu după terenuri să le facilitez aceste lucruri, n-am făcut”.

Pus în faţa documentelor şi a hărţilor cu schimburile ilegale de terenuri, primarul de Şcheia îşi recunoaşte vinovăţia: „Cred că şi eu voi răspunde din punct de vedere  administrativ la această situaţie”.

„Doar administrativ, penal nu?”, a fost întrebarea noastră. „Păi dacă o să considere instanţa că este o faptă penală, o să... o să mă supun... instanţeipentru faptele de care eu sunt direct răspunzător. N-o să încerc să mă apăr şi o să încerc să clarific situaţia”, a răspuns Vasile Andriciuc.

 

„Să meargă pe vechile amplasamente, de unde au cumpărat, să pună păpuşoi şi barabule”

Când vorbeşte despre propria-i implicare în afacerea terenurilor de la Şcheia, primarului Andriciuc i se frânge vocea.

În schimb, pentru cei care au cumpărat terenurile din zona rutei ocolitoare nu are nici o milă: „Osă se vină la vechiul CF şi cei care au avut interese or să rămână cu baniidaţi, cu buza umflată”;„DomnulOnciu afăcut tranzacţii cu terenurişi pe timpul fostuluiprimarBuhac, a fost implicat în foarte multe, să nu-l văd în ochi şi pe ăsta!”; „Prin procesele care sunt pe rol o să aducem terenurile la forma iniţială şi cred că va pierde foarte mult multă lume”; „Instanţa îşi va spune cuvântul şi orsă meargă pe vechile amplasamente,de unde au cumpărat,să pună păpuşoi şi barabule”.

Deşi spune că nu-şi va turna tovarăşii de afaceri ilegale, zăngănitul cătuşelor nu i-ar suna plăcut în urechi. „Nu sunt omul care să mă duc să bag pe unul sau pe altul... dar am fost prost şi cu asta am terminat... Prost! Dobitoc am fost...”, a spus Andriciuc furios.

Supărarea este cu atât mai mare cu cât secretara comunei, Luminiţa Rîşca, a susţinut, de faţă cu primarul, că doar pe varianta cu 113 poziţii de schimb îşi recunoaşte semnătura prin care atesta că „este conformă cu originalul”, despre celelalte 14 variante de anexe false spune că nu ştie nimic. Totodată, Rîşca afirmă că nu a fost consultată de primar în privinţa legalităţii schimburilor de terenuri şi că nu s-a ocupat de problemele de fond funciar.

 

În 2011, fostul prefect Sorin Popescu a intuit frauda

Frauda în cazul terenurilor de pe traseul şoselei de centură a fost sesizată de prefectul de Suceava de la acea vreme, Sorin Popescu, în urma unei discuţii asupra modului în care se vor face exproprierile în zona Şcheia, discuţie pe care a avut-o cu proprietarii de teren din comună, cu directorul regionalei Iaşi a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Daniel Pilă, şi cu primarul comunei, Vasile Andriciuc.

Asta s-a întâmplat în iunie 2011, când dintr-o dată s-a constatat că pe islaz ar fi de expropriat 450 de parcele, cu o suprafaţă de 35 de hectare, în vederea construcţiei şoselei ocolitoare a municipiului Suceava!

Alarmat de cele descoperite, Sorin Popescu a organizat o conferinţă de presă şi a anunţat public că începe verificarea fiecărei poziţii care a stat la baza întocmirii hotărârii de guvern pentru exproprieri pentru a vedea cum s-a intrat în posesie. Tot atunci, în 24 iunie 2011, trimite o adresă oficială Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava, prin care solicită „întreruperea tuturor înscrierilor în cartea funciară a comunei cadastrale Şcheia, care au la bază HCL 73/2003”. Două luni mai târziu, cere întreruperea înscrierilor care se fac şi în baza anexelor altei HCL, nr. 7/2006, diferite de cea care se găseşte în arhiva Prefecturii.

Verificările făcute de prefect au arătat căpe islazul comunei Şcheia, în perioada 2009-2010, au fost emise ilegal 41 de titluri de proprietate. Se descoperă diferenţe mari între actele emise de notariatele care au parafat vânzările şi hârtiile din arhivele primăriei. Prefectul Sorin Popescu deschide proces la Tribunalul Suceava, secţia Contencios Administrativ, şi cere anularea anexelor la hotărârea din 2003, a punerilor în posesie şi a unor titluri de proprietate emise ilegal. În timpul procesului apar 16 variante diferite ale anexelor la HCL 73/2003.

Raportul de control este trimis Inspectoratului Judeţean de Poliţie în data de 12 octombrie 2011. Prin adresa care îl însoţeşte, prefectul Popescu solicită poliţiei să facă verificările necesare pentru a constata dacă, faţă de situaţia prezentată, „se identifică fapte de natură penală, caz în care veţi preciza şi persoanele ce se fac vinovate de săvârşirea acestora”. „Menţionăm că, în urma verificărilor efectuate, comisia constituită prin Ordinul Prefectului judeţului Suceava nr. 192/2011 a constatat existenţa la cartea funciară a unor <anexe> ale Hotărârilor Consiliului Local al comunei Şcheia nr. 73/2003 şi nr. 7/2006, care nu au fost înaintate prefectului judeţului Suceava în vederea exercitării controlului de legalitate şi care nu s-au regăsit nici la dosarele special constituite ale şedinţelor de consiliu local, în care au fost adoptate aceste hotărâri. Aceste <anexe> au produs efecte juridice, în sensul că au folosit la efectuarea de înscrieri în cartea funciară, precum şi a unor acte translative de drept de proprietate”, se arată în adresa prefectului Sorin Popescu.

 

Prefectul a făcut plângere penală împotriva lui Andriciuc şi a cerut Poliţiei Suceava să verifice faptele

Şapte luni mai târziu, în data de 7 mai 2012, prefectul Popescu face plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava împotriva primarului de Şcheia, Vasile Andriciuc, şi a tuturor persoanelor care formau la data de 2 mai 2007 Comisia locală de fond funciar Şcheia pentru înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, infracţiune în serviciu sau în legătură cu serviciul, fals intelectual, uz de fals, fals în declaraţii.

„În măsura în care cercetările efectuate de dumneavoastră vor conduce la extinderea numărului de făptuitori suspecţi, înţelegem să ne îndreptăm şi împotriva acestora”, mai scria prefectul Sorin Popescu, pe 7 mai 2012.

Dosarul penal se află şi acum la poliţie şi am reuşit să aflăm care este soarta lui după mai bine de o săptămână de solicitări. În urmă cu două zile, comisarul-şef Cristian Papuc ne-a declarat că dosarul este încă în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Suceava, „fiind vorba de o cauză complexă, cu un volum mare de activităţi procedurale, parte dintre ele fiind deja realizate şi care vizează efectuarea de confruntări ale unor înscrisuri cadastrale, notariale şi de la primărie, precum şi audierea a peste 300 de persoane, din care unele vârstnice, netransportabile, interpuşi şi mandatari”.

Costul şoselei de centură a municipiului Suceava a fost de peste 63 de milioane de euro. La o lungime totală de 13,2 km, reiese că un kilometru de şosea de centură cu o bandă pe sens costă 4,49 de milioane de euro.

O parte dintre proprietarii de parcele din Şcheia au fost nemulţumiţi de sumele primite ca despăgubiri şi au dat statul în judecată. La începutul lunii noiembrie a anului trecut, 50 de dosare erau soluţionate, statul fiind obligat la plata de despăgubiri însumând 750.000 de euro.

Dacă instanţa va fi consecventă şi va da soluţii asemănătoare, valoarea despăgubirilor ar urma să crească înspre 3 milioane de euro, numai în procesele deja deschise.

Potrivit unor site-uri specializate în tranzacţii, în septembrie 2011 preţul terenului în zonă era 150 de euro arul. În ianuarie 2014 a ajuns la 2.500 de euro/ar. Într-un anunţ din 23 ianuarie a.c., un vânzător oferea, pentru 75.000 de euro, o parcelă de 30 de ari, despre care scria că se află „în vecinătate cu Casa Corpului Didactic, lipită de parcarea de TIR-uri” şi că „pentru autorizaţii nu este nevoie de aprobare de la drumuri - utilităţi, curent, apă. Ideal pentru peco şi motel”. 

 

Mecanismul prin care pământurile fără valoare au fost „transformate” în terenuri la şoseaua de centură

Se identifica o parcelă de teren fără valoare, chiar şi pe o râpă, şi se căuta proprietarul. Acesta din urmă, un ţăran simplu, vindea terenul şi, evident, îşi primea banii. Doar că, în loc de contractul de vânzare – cumpărare, cel care deţinea terenul (în majoritatea cazurilor este vorba despre oameni în vârstă) semna o procură pentru o persoană (mandatar) pe care, în cele mai multe cazuri, nu a văzut-o niciodată. Mandatarul era împuternicit să facă ce vrea el cu terenul respectiv. Apoi, în Primăria Şcheia se făcea, ilegal, un schimb de teren, prin care ţăranul devenea proprietar al unui teren de dimensiuni similare la şoseaua de centură. În baza procurii iniţiale, terenul de la şoseaua de centură (care era înscris acum în cartea funciară pe numele țăranului) era vândut unor cumpărători, care, cel puţin până acum, se declară a fi de bună - credinţă. Ţăranul nu a ştiut nici o secundă că a deţinut, pentru câteva zile, un teren extrem de valoros la șoseaua de centură. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Andriciuc: „Am fost prost şi cu asta am terminat... Prost! Dobitoc am fost...”.
 Vizualizări articol: 7608 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 13 voturi
Andriciuc: „Am fost prost şi cu asta am terminat... Prost! Dobitoc am fost...”5.0513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Absolut incredibil. trimis de
(14 mar 2014, 11:09:00
Unde esti tu Dumas sa mai scri o carte"Dupa 25 ani"?
Dupa 25 ani de la Revolutie (?) se reaud vocile comunistilor securisti tip Postelnicu.
Mi-a placut chestia cu "Am fost un dobitoc." Tare. Sper insa sa nu-l scape de puscarie, evident daca e gasit vinovat dar si sa aiba soarta lui Postelnicu toti hotii care nu stiu decat septica si furatul.
2.   Propunere trimis de
(14 mar 2014, 11:52:19
Intradevar, trista realitate de la noi ne indica foarte clar ca daca faci bine cazi de PROST. Asta se intampla peste tot si fiecare dintre noi trebuie sa recunoastem. Totusi...cand se termina aceasta telenovela gen Dan Diaconescu? Spun telenovela ca investigatie NU ESTE. Intr-o investigatie trebuie sa existe mult mai multe persoane decat primarul si secretara.
Intreb: Oare comuna Scheia nu a avut si un vice-primar?

Faptul ca Andriciuc are onoare si ca edil isi asuma unele erori ale institutiei tine de CARACTER.

Propunere: Pentru ca ati devenit brusc ziar de investigatie si pentru ca am inteles subiectul acesta prea "tras de par" propun o investigatia vis-a-vis de fondurile ce s-au aciordat in 2014 de catre Primaria Suceava catre Biserici. Argumentul si interesele sunt interesant de aflat.

Succes!
2.1  RE: Propunere trimis de
(16 mar 2014, 09:09:01
Domnule pupincurist Ovidiu Movila, este vorba de o investigatie care in cazul acestor "jigodii" dureaza de ceva ani de zile si care atrebuit facuta de niste jurnalisti pentru ca cei care aveau obligatia sa se ocupe de o astfel de ancheta au luat bani grei de la idolul tau Andriciuc cel prostuc, macar sper ca ai si tu vreun beneficiu macar de vreo 50 000 de euro, ca omul asta cat rau a facut la viata lui nu prea il pupa nimeni in fund degeaba.

Cat despre CARACTER, domnului primar din pacate ii lipseste cu desavarsire! dovada sta faptul ca s-a abtinut de la prea putine infractiuni din codul penal!...
3.   A nu ucide, a nu fura si a nu minti! trimis de
(14 mar 2014, 13:52:26

Poruncile sint legi care tin individul intr-un perfect echilibru. Nerespectarea acestor legi, dezechilibreaza individul mental si fizic.

Omul este inzestrat cu minte pentru a sti sa discearna intre bine si rau!.

Asta ar fi o explicatie asa ca sa inteleaga si cei care bijbiie ziua in amiaza mare in cautarea sensului vietii.
4.   La puscarie neam de hot ordinar.. trimis de
(14 mar 2014, 14:25:56
la puscarie cu tine ordinarule,iti plagi de mila andriciuc?la puscarie sa te vedem,ai furat si te°ai imbogatit din furaciuni,ordinarule,copii tai sunt hoti ca tine?sau ei fura din alta parte?javra ordinara sa dea dumnezeu sa infunzi puscaria..
4.1  RE: La puscarie neam de hot ordinar.. trimis de
(14 mar 2014, 15:46:29
Categoric raspunderea e a lui. Intrebarea e insa: Monacu si Carcalete nu au niciun amestec in tot c....atu asta? Mare lucru sa nu aflam ca ala de achizitiona terenurile era omul lor. Imbarligatori ca astia, mai rar.
5.   Cei trei muschetari trimis de
(14 mar 2014, 17:21:46
An...driciuc, Carca...lete şi Mona...cu... Trei Doamne şi toţi trei. Trei jigodii ordinare, de un penibil dus la absurd. Datorită unor indivizi ca ei, se tărăgănează anumite proiecte, cum ar fi în cazul de faţă şoseaua de centură. Este cea mai mare ruşine pentru Suceava această aşa-zisă şosea de centură, care seamănă mai mult cu un trotuar puţin mai lat. Nu mă bucur de răul celor trei, dar nici nu-i voi compătimi dacă îi voi vedea la puşcărie pentru mulţi ani. Merită din plin lucrul ăsta...
6.   !? trimis de
(14 mar 2014, 21:20:41
Prost dobitoc dar cu sacii plini. Prietenii stiu de ce.
7.   ... trimis de
(15 mar 2014, 00:53:51
Umbla o vorba cum ca afacerea cu pamanturi a iesit la iveala deoarece primarul de Scheia refuza sa se integreze in orasul Suceava (cum s-a integrat Itcani si Burdujeni).
A refuzat ca Scheia sa devina cartier si acu' va plati pentru asta.
Toata lumea stie acest lucru da' nimeni nu spune.
7.1  RE: ... trimis de
(16 mar 2014, 09:17:32
Te inseli domnule Alex, primarul Andriciuc este o adevarata enciclopedie de infractiuni, drept urmare un mare mafiot in sensul cel mai amplu al expresiei, teancul sau de dosare penale statea dosit bine pana acum, dar Dumnezeu exista si vine vremea cand trebuie sa mai dam si socoteala...
8.   De bagat la cap trimis de
(15 mar 2014, 03:23:58
mancati raht si comentati an necunostinta de cauza domnul andriciuc ieste un om cinstit si un bun cetatean an primul rand ieste un barbat nu  ☭ re ca alti primari si nu ieste omul care sa se lase calcat an picioare de lichelele de la conducere si din aceasta cauza probabil va avea de suferit , dar sant sigur ca se va descurca dumnezeu e mare . succes domnule primar si mult noroc oricum nu vam votat niciodata cutoate ca sant locuitor din scheia dar va simpatizez si va admir curajul de a spune nu .
9.   Pentru Andreyy trimis de
(15 mar 2014, 08:50:58
Ai vrut tu sa spui ceva Andreyyy, dar gramatica limbii romane e o necunoscuta pentru tine:)))
10.   Am fost un dobitoc ! trimis de
(15 mar 2014, 10:10:12
Banuiesc ,d le primar de unde vine durerea domniei tale...acest caz in care sunt implicati personaje importante e mult mai complex, dar nu atipic primariilor post revolutionare...puneri in posesii dupa bunul plac al comisiilor funciare, proprietari doar rude , relatii, functionari si toate rudele lor...s au facut masuratori, intabulari peste intabulari, s au dat adeverinte false sau neconforme cu realitatea peste tot.....NU FARA CUNOSTINTA DE CAUZA, NU fara acordul autoritatilor, a primarilor, uneori si a prefecturii, a Oficiului de Cadastru etc...Poate cineva sa explice ce cauta numele D lui Carcalete de Radauti la Scheia? Are bunici pe acolo? Toti au fost in legatura ca astfel nu se puteau obtine titluri de proprietate si terenurile vandute si revandute ptr a se pierde urma..Cine mai crede in povestea asta insiruita cu manusi de catifea de MOnitorul ? Nimeni...Au deranjat cei implicati mai sus pe cineva, falsurile au fost strigatoare la cer de s a ajuns in presa...Am incredere in justitia de la Suceava ...nu in totalitate...dar cu MCV ...cu UE pe capul nostru...poate,poate....
11.   Comentariu trimis de
(15 mar 2014, 10:20:10
Nu puscaria este o masura reparatorie si dorita de noi...sa se repare situatia de fapt..terenurile sa revina proprietarilor de drept ,chiar Statului Roman, banii si tranzactiile,daunele ,castigurile ilicite returnate...Aceasta este o masura reparatorie ! Primarul face puscarie efectiv 1 -2 ani ,dar acasa el si neamul lui e capatuit ptr 3 generatii..Iar romanul de rand cinstit si ,,echilibrat.." isi lasa sanatattea si sufletul printre straini ,sluga umilita si exploatata la UE ...In tara lui tanarul roman n are loc, parintii lui cheltuie cu avocati si justitie banii munciti de el ptr a si obtine dreptul pe terenul lui ..Asta ati facut d le primar,dumneata si ceilalti de a lungul celor 25 de ani...ati vandut pamantul romanilor,posibilitatea lor de a trai demn in tara lor...
11.1  RE: Comentariu trimis de
(16 mar 2014, 09:29:48
Din pacate aveti mare dreptate doamna Gratiela, doar ca pe domnul primar nu prea il intereseaza de ceilalti daca el si familia lui o duc extraordinar de bine ceilalti sa moara de foame. Le mai strecura ceva printre degete gorilelor lui pupincuriste asa ca sa aiba spate, de vazut domnul viceprimar Cojoc, ca si el e implicat in povestea cu terenuri, el e tractorist de meserie "un adevarat expert in administratia publica", sigur el l-a indrumat pe unde se gasesc terenuri de schimbat cu acte false...
12.   Verificati si trimis de
(15 mar 2014, 10:32:34
Domnilor de la monitorul ia verificati putin si constructia centrului after school din comuna. O sa gasiti si acolo o gramada de bani furati e implicata si contabila si firma olcabtelecom. Ia vedeti putin cum a fost utilat acest after school de primar cu ajutorul contabilei si a firmei de mai sus. Verificati si o sa vedeti gramada de bani sifonati. Bafta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei