Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 ian 2014 - Anul XIX, nr. 7 (5516)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Investiție

“Padrino Lounge”, transformarea uluitoare a foaierului mare al Casei de Cultură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deschiderea în urmă cu aproximativ o lună a unui local inedit în foaierul mare al Casei de Cultură a municipiului Suceava a schimbat incredibil de mult imaginea acelui spațiu care era doar de tranzit pentru spectatorii care mergeau în sala de spectacole, la toaletele insalubre de la demisol ori ieșeau în pauze la o țigară.

În prima zi de Crăciun, s-a deschis ”Padrino Lounge”, un local cu stil care a transformat radical imaginea rece a foaierului, de cele mai multe ori pustiu ori ocupat ocazional de vreun târg de locuri de muncă, burse ale grădinițelor, ale liceelor etc. (până și aceste evenimente au fost transferate de organizatori la mall).

Un bar imens a luat locul garderobei, mutată la etaj, canapele, fotolii și scaune umplând aproape tot spațiul, renovat după un design special, cu coloane și candelabre. Inclusiv toaletele insalubre de altădată au fost igienizate și înnoite.

Cei care nu au trecut în ultima perioadă pe acolo se pot convinge personal, ori, într-o primă fază, uitându-se peste fotografiile pe care le-am făcut în această locație.

 

De ce e scandalos un local într-o casă de cultură?!

Majoritatea celor care au trecut pe acolo au fost încântați de ce au văzut, însă, cum altfel, au apărut și persoane indignate de faptul că în foaierul Casei de Cultură s-a deschis un local, că „un bar funcţionează într-un spaţiu de cultură”, după cum s-au exprimat diverse persoane.

O simplă căutare pe internet și găsim că la Scala din Milano, de exemplu, sunt baruri în fiecare foaier, precum și un restaurant și un shop. La Opera din Sydney, la fel, baruri, restaurante (Bistro Mozart, Opera Bar, Theatre Bar etc.).

Localuri în care oamenii care vin la evenimentele culturale ori turiștii pot să ia masa înainte ori după un spectacol, să stea la un pahar de vin, să se simtă bine.

Pe acest principiu au mers și proprietarii ”Padrino Lounge”, SC Restpartner SRL. 

“La noi, spectatorii erau ținuți afară, în fața ușii, până aproape de începerea spectacolului, când erau lăsați să intre. Acum, e deja mult mai civilizat. Mult mai elegant. Poți să intri să servești o cafea, un ceai, un cocteil, un pahar de vin, chiar și în pauzele spectacolului, înainte sau după. Muzică rafinată, servire ireproșabilă, un sistem de ventilație foarte performant... avem în jur de 120 de locuri, iar programul este zilnic, între orele 10.00-23.00”, arată Viorel Aelenei, unul dintre asociaţii firmei Restpartner, explicând că investiția, una considerabilă, este practic singura consistentă făcută în ultimele decenii în clădirea Casei de Cultură.

 

Ordinul Arhitecților, inflamat de transformarea foaierului. “Să-l faceți la loc cum era!”

Schimbarea totală a imaginii foaierului mare al Casei de Cultură a fost prevăzută în contractul făcut cu conducerea instituției, iar lucrările s-au făcut cu toate autorizațiile necesare, obținute de la primărie, de la pompieri, chiar și de la Ordinul Arhitecților.

Culmea, din partea acestei instituții din urmă au venit și cele mai multe reclamații, explică proprietarii ”Padrino Lounge”. Asta, după ce, în prima fază, forul arhitecților și-a dat avizul.

“După vreo câteva luni bune, după ce am început lucrarea aici, au venit nemulţumiţi despre ce se întâmplă în Casa de Cultură, că e muzeu, dar de fapt nu e muzeu, că e monument, dar de fapt nu e monument, tot felul de motive de astea. Dar mi-aţi dat avizul, nu? Trebuia să nu mi-l daţi dacă eraţi împotrivă. Noi dădusem deja drumul la comenzile de mobilier, corpuri de iluminat, materiale de construcție”, arată Aelenei.

Motivul nemulțumirilor arhitecților ar fi fost acela, explică unul dintre proprietarii ”Padrino Lounge”, că amenajările pentru localul din foaier au acoperit întreg spațiul, conceptul arhitectului Nicolae Porumbescu, cel care a proiectat clădirea Casei de Cultură, construită între anii 1965-1969.

“M-am întâlnit aici (n.r. – la ”Padrino Lounge”) cu un grup de arhitecți, unde le-am expus punctul nostru de vedere, iar a doua zi, m-au chemat la ei, la sediu. Mi-au dat o foaie A 4, nesemnată, pe care apare o fotografie a foaierului în starea inițială, iar sub fotografie scrie că, la finalul contractului de închiriere, să aducem spațiul la starea inițială. Repet, acel document nu are nici o valoare, însă aici vorbim de o chestie morală, dacă vreți, de a readuce spațiul la starea inițială. E firesc și corect, în primul rând față de proprietarul care ne-a permis modificările”, mai arată Viorel Aelenei, explicând că nimic din vechiul foaier nu a fost modificat, afectat, ci doar conservat.

 

“S-au convins că suntem în perfectă legalitate”

Deși credea că problemele s-au rezolvat, reclamațiile au început să curgă pe la instituții. “Tot din partea unor membri ai Ordinului Arhitecților. Chiar și înainte de sărbătorile de iarnă, au venit controale în urma acelor reclamații, de la Inspectoratul de Stat în Construcții, Primărie... Că nu am avea autorizație de construcție, însă s-au convins că suntem în perfectă legalitate. La urma urmei este vorba de o amenajare interioară şi nimic altceva, nu e o construcție exterioară, nu am modificat arhitectura exterioară, cum s-a întâmplat în alte locații chiar și aici, în centrul municipiului”, continuă Viorel Aelenei.

Lucrurile nu s-au oprit aici, iar spre sfârșitul anului trecut, primarul Ion Lungu a anunțat că a primit o solicitare din partea Ordinului Arhitecților privind clasificarea Casei de Cultură ca monument istoric.

În condițiile în care conducerea instituției culturale sucevene se chinuiește să drămuiască firimiturile de fonduri pe care singură trebuie să și le procure (bugetul Casei de Cultură este asigurat din autofinanțare), singura soluție a fost închirierea spațiilor imobilului.

Dacă s-ar obține încadrarea clădirii ca monument istoric, nu se vor mai putea face lucrări decât cu avize speciale obținute de la Ministerul Culturii, ceea ce ar duce, cel mai probabil, la diminuarea și mai mult a șanselor de supraviețuire a acestei instituții, care aparține confederațiilor sindicale.

 

Chiria de la”Padrino Lounge”, cel mai mare venit lunar al Casei de Cultură

Dintre toate societățile care au spații închiriate la Casa de Cultură, de departe, cea mai mare chirie o plătesc proprietarii ”Padrino Lounge”. Și nu din decembrie, de când au deschis, ci din primăvara anului trecut, când au semnat contractul de închiriere. În prețul chiriei intra și partea din față a Casei de Cultură, intrarea din laterală, până la trepte, pentru spațiu terasă, însă din cauza unor divergențe legate de dreptul de proprietate asupra suprafeței în cauză,  dintre primărie și instituția de cultură, cei de la ”Padrino Lounge” au fost nevoiți să închirieze pentru terasa deschisă vara trecută un perimetru pe esplanadă, la baza scărilor (chirie plătită la primărie).

Contractul de închiriere cu Casa de Cultură a fost inițial pentru cinci ani, dar a fost prelungit pe zece ani.

“Sunt în această breaslă de 15 ani, am o experiență bogată. Alături de asociatul meu, avem peste 60 de angajați, contribuim la bugetul local, plătim salarii, taxe, impozite. Și investim în continuare, ca drept dovadă acest nou local, <Padrino Lounge>, care este și o investiție pentru imaginea acestui oraș”, a completat Viorel Aelenei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Padrino Lounge”, transformarea uluitoare a foaierului mare al Casei de Cultură.
 Vizualizări articol: 11003 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.19/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 16 voturi
“Padrino Lounge”, transformarea uluitoare a foaierului mare al Casei de Cultură3.2516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   S/a suparat marele edil... trimis de
(13 ian 2014, 12:04:21
Si cine face scandal? Nu cumva marele edil al Sucevei, suparat ca fiul lui are concurenta in zona? Oare cine ii pune pe toti sa faca reclamatii si sesizari? Se pare ca nu mai poti dezvolta nici o afacere similara prin centru, pentru ca atentezi la bugetul familiei primarului. Mai sunt cateva exemple in acest sens...
2.   Sa crape lungu de oftica! trimis de
(13 ian 2014, 16:15:11
si cand se vindeau chiloti si adidasi si alte chinezarii in foaierul mare al Casei de Cultura, unde erau ordinul arhitectilor si Lungu sa se scandalizeze? Consider ca actuala amenajare era de mult timp necesara si e venita sa aduca un aer de normalitate intr-o institutie de cultura. Casa de cultura nu e muzeu, trebuie adusa mai aproape de oameni.
3.   Rusinica domnule primar ! trimis de
(13 ian 2014, 17:54:44
S-a hotarat domnu' primar sa sara in apararea Casei de Cultura !!!
Toaleta infecta,salile prost luminate,mirosul de mucegai, si pozele cu ''tovarasul'' Nicolae Ceausescu ce se gaseau pana de curand in incinta casei de cultura imi demonstreaza ce interesat e dom' primar de cultura suceveana...
Am o intrebare : strica ca atunci cand ies de la o piesa de teatru pot sa beau linistit o ceasca de cafea sau un pahar de vin cu prietenii sau scad incasarile la Oscar?
Prea rau s-a suparat domnul primar asa deodata!Cam bate la ochi!
4.   Nu inteleg indignarea D-lui primar... trimis de
(13 ian 2014, 18:54:45
Timp de 23 de ani au fost muti si orbi. Nicio autoritate din Suceava nu a fost in stare sa faca ceva pentru Casa de Cultura, dar cum la noi ipocrizia e la putere, s-au trezit acum sa faca scandal...doar pentru faptul ca la 30 de metri exista o crasma care proprietar este fiul primarului... Despre ce vorbim??
Nu stiu de ce este indignat domnul primar, care probabil nu a fost de mult la un spectacol in Casa de Cultura, pentru ca eu personal am fost la spectacol ,Filarmonica din Botosani, chiar ieri la Casa de Cultura si dupa, am putut sa raman la un ceai,pentru ca asa e in tarile civilizate.
Bafta in continuare!!
5.   Calm trimis de
(13 ian 2014, 20:30:44
Nu va alarmati degeaba crasma va fi deschisa numai an zilele cand vor fi spectacole ca si la Scala din Milano de exemplu. Domnu Rusu aceasta ,,.ULUITOARE TRANSFORMARE ,,pute a publicitate Nu este asa????Apropo pe scena cand puneti mese pentru a putea si eu sa servesc un ;COCTEIL;
6.   ... trimis de
(13 ian 2014, 23:33:32
Casa de cultura apartine sindicatelor (acestea inca se mai judeca pentru patrimoniu ramas dinainte de '89), nu apartine Primariei si nici Consiliului Judetean.
Astfel, comentarii de genul: nimani nu a facut nimic nu-si au rostul, deoarece cladirea inca este in litigiu.
Singura sursa de venit este autofinantarea (organizarea de spectacole si/sau inchirierea spatiilor).
Daca cuiva nu ii place ce s-a facut acolo (sunt destul de multi cei care nu agreaza localul respectiv) nu are decat sa inchirieze spatiul respectiv si sa faca bors cu el.
Personal nu ii agreez pe cei de la Padrino deoarece au distrus niste spatii verzi ca sa faca parcari (vinovat este primarul pentru ca a inchis ochii atunci cand s-a cimentat spatiul verde din fata localului de pe Str. Universitatii), dar asta nu inseamna ca nu respect o proprietate privata.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei