Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 ian 2014 - Anul XIX, nr. 7 (5516)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Balul gospodarilor, un spectacol al tradiţiilor, la Suceviţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Casa Avram din Suceviţa a avut loc săptămâna trecută Balul Gospodarilor - „Balul Bucovinei”, un eveniment organizat de Primăria şi Consiliul Local Suceviţa, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Vatra Satului, la care au participat câteva sute de invitaţi. Gospodari „unul şi unul”, din localităţile Suceviţa, Straja, Suceava, Cajvana, Udeşti, Grăniceşti, Vicovul de Sus, Bălcăuţi, Marginea, Văculeşti şi Cordăreni, judeţul Botoşani au ales ca pe 7 ianuarie să îmbrace straiele populare, să-şi reamintească sau să înveţe jocurile populare tradiţionale şi să petreacă româneşte, împreună cu îndrăgiţi interpreţi ai cântecului popular.

 

Au îmbrăcat straie populare

Realizator şi prezentator al evenimentului a fost Călin Brăteanu. Lidia Loredana Seserman, membră a Asociaţiei Culturale Vatra Satului, ne-a spus că „oaspeţii au putut să vadă şi să simtă o lume a satului care le-a adus încântare şi dorinţa de a reveni în Bucovina. Astfel, au răspuns invitaţiei Ileana Pitur Vieru, realizator de emisiuni la Societatea Română de Radiodifuziune (printre care Radio România Antena Satelor), Tiberiu Grozea, Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Nicolae Gălăţean, şeful Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa şi, nu în ultimul rând, părintele ConstantinHrehorciuc dinGrăniceşti”. Petrecerea a fost, după cum au spus participanţii, de înaltă ţinută. Cei prezenţi s-au îmbrăcat în costume tradiţionale şi au petrecut aşa cum au ştiut ei, cu demnitate. Balul a fost transformat într-un adevărat spectacol, prin prezenţa pe scenă a interpretului Călin Brăteanu şi a Trupei Rekord, a artiştilor Ghiorghiţă Rotaru, Manuela Pohoaţă, Miruna Damian, Andreea Emilia Mirauti, Larisa Nunvailer, Vasilica Maruneac, Taraful “Doru Cotos” din Straja. Frumoasele costume tradiţionale şi dansurile moldoveneşti s-au împletit armonios cu ale oaspeţilor, într-o atmosferă sărbătorească, având pe mese bucate alese din gastronomia bucovineană.

 

Momente folclorice - cântec, joc, datină străbună

Profesoara Lidia Loredana Seserman a mai precizat că aproape două treimi din participanţi au fost tineri, membri ai mai multor ansambluri folclorice: Ansamblul artistic studenţesc “Arcanul” al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Ansamblul artistic „Flori de munte” din Suceviţa, Ansamblul “Kozaciok” din Bălcăuţi, Ansamblul “Stejărelul” din Cajvana, a căror exuberanţă a făcut ca bucuria serii să se transmită şi celor mai în vârstă, şi invitaţilor. „Oamenii şi peisajul în care se desfăşoară toate momentele folclorice - cântec, joc, datină străbună, grai strămoşesc, tradiţiile şi cultura din Bucovina reprezintă spaţiul în care Călin Brăteanu, organizatorul balurilor gospodarilor, se regăseşte cu adevărat”, a completat Lidia Seserman. Cu prilejul cinstirii Sfântului Ioan Botezătorul, toată lumea a sărbătorit şi a cântat “La mulţi ani!”, gazda evenimentului fiind primarul comunei Suceviţa, Dorin Ioan Pânzar. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Balul gospodarilor, un spectacol al tradiţiilor, la Suceviţa.
 Vizualizări articol: 3201 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Balul gospodarilor, un spectacol al tradiţiilor, la Suceviţa5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei