Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 300 (5507)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În apel

Dumitru Morhan rămâne cu şase ani de condamnare în dosarul „balastiera”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dumitru Morhan, fostul preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR), a rămas cu şase ani de condamnare cu închisoare în dosarul „balastiera”. Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat ieri în acest caz, menţinând şi pedepsele aplicate celorlalţi doi inculpaţi. Astfel, Luca Nicuşor, administratorul firmei SC Adomir SRL Costâna, din judeţul Suceava, a primit 12 ani de închisoare şi a fost anulată suspendarea condiţionată a unei condamnări de trei ani de închisoare cu suspendare, soluţie pronunţată într-un dosar care s-a finalizat la instanţele din Botoşani.

Cea de-a treia persoană condamnată în acest dosar este Constantin Ioan Ciobanu, fost şi el administrator al firmei din Costâna. Ciobanu are de executat opt ani de închisoare.

Soluţia de ieri nu este definitivă şi mai poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Singura veste bună pentru cei trei inculpaţi din acest dosar este aceea că magistraţii de la Curtea de Apel Suceava au decis să reducă valoarea despăgubirilor care trebuie achitate către SC Select 95 SRL Bucureşti, de la trei milioane de lei la numai 262.000 de lei.

Dosarul a fost finalizat de Tribunalul Suceava încă din 2011, dar mai apoi Curtea de Apel Suceava şi-a declinat competenţa. A urmat recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar magistraţii de aici au concluzionat că dosarul îşi poate urma cursul la Curtea de Apel Suceava, ceea ce s-a şi întâmplat în final.

 

Afaceri vechi, din perioada 2003-2004

Dumitru Morhan şi celelalte două persoane au ajuns în faţa instanţelor de judecată în cursul anului 2006. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii suceveni, în luna august a anului 2004, împreună cu Nicuşor Luca, preşedintele UDUR a indus în eroare firma Select 95 SRL Bucureşti, de la care a încasat în total 3,5 miliarde de lei vechi, dar către care nu a livrat nici o marfă. Este vorba despre produse de balastieră, afacerea derulându-se prin intermediul firmei SC Adomir SRL Costâna.

În perioada iunie 2003 – iunie 2004, Nicuşor Luca, împreună cu Constantin Ioan Ciobanu, numit administrator la Adomir SRL Costâna, a indus în eroare mai multe societăţi comerciale din Suceava şi din ţară, de la care a achiziţionat diverse mărfuri, pentru achitarea cărora au eliberat file cec fără acoperire bancară. De asemenea, Luca l-a determinat pe Ciobanu să nu înregistreze în contabilitate operaţiuni comerciale desfăşurate cu societăţile comerciale pe care le-a indus în eroare. Tot el a semnat, în numele lui Ciobanu, contractul cu Select 95 SRL Bucureşti.

Procurorii au mai constatat că la acea vreme, Constantin Ioan Ciobanu prezenta, conform medicilor de la Serviciul de Medicină Legală Suceava “deficienţă mintală uşoară cu tulburări de comportament şi dezvoltare dizarmonioasă a personalităţii, iar în momentul comiterii faptelor avea discernământul diminuat”.

Ciobanu i-a fost prezentat lui Gheorghe Cojocaru, patronul firmei SC Select 95 SRL Bucureşti, ca fiind “Stan Ioan” – director al Direcţiei Judeţene de Drumuri Comunale, instituţie inexistentă, în vreme ce Adomir era firma care tocmai câştigase licitaţia pentru reabilitarea de drumuri  din judeţul Suceava, unde urmau să fie virate produsele de balastieră inexistente furnizate de SC Irinest Milişăuţi către Select 95 Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumitru Morhan rămâne cu şase ani de condamnare în dosarul „balastiera”.
 Vizualizări articol: 3953 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Dumitru Morhan rămâne cu şase ani de condamnare în dosarul „balastiera”4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei