Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 291 (5498)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Tânăra bebeluş”

La 19 ani, are 16 kilograme şi nu s-a hrănit decât cu lapte şi apă cu zahăr

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La 19 ani, o tânără din comuna Moldoviţa cântăreşte doar 16 kilograme, după ce toată viaţa ei până acum câteva zile nu s-a hrănit decât cu lapte şi apă cu zahăr. Drama “tinerei bebeluş” a şocat o ţară întreagă, după ce zilele trecute tânăra a fost internată la un spital din Iaşi, iar tulburătorul caz a fost prezentat în jurnalele de ştiri ale televiziunilor centrale.

La cei 19 ani ai săi, Adina Macoveiciuc vorbeşte ca un copil în vârstă de 3 ani şi este dezvoltată fizic ca unul de 6-7 ani. În spital, la Iaşi, a mâncat pentru prima dată altceva în afară de lapte şi apă cu zahăr, meniul zilnic al vieţii ei. Îi plac miezul de pâine, prunele şi piureul cu carne.

Strigător la cer în acest caz este faptul că întreaga comunitate ştia de povestea tulburătoare a tinerei de 19 ani care cântărea numai 16 kilograme, însă nimeni nu a făcut nimic pentru a o salva pe biata copilă.

Primele acuzaţii au fost aduse mamei copilei, o femeie bolnavă psihic şi diagnosticată cu schizofrenie, în ciuda faptului că autorităţile ştiau de ani de zile de drama fetiţei crescute de o mamă cu probleme.

 

În căutarea răspunsurilor. Cine este vinovat?

„Tânăra bebeluş” mai are şase fraţi mai mari, toţi dezvoltaţi normal. Adina are chiar o soră geamănă, care merge la şcoală şi este o adolescentă ca toate fetele de vârsta ei. Are 1,60 metri, cântăreşte 50 de kilograme şi este integrată în comunitate.

Am fost ieri la Moldoviţa pentru a încerca să aflăm răspunsuri la întrebarea cine este vinovat de drama acestei copile nevinovate. De tânăra de 19 ani care a ajuns să arate şi să se poarte ca un preşcolar ştiu toţi din comună, de la vecini până la primar, medic, preot şi asistent social. De ani de zile.

„Nu pot să merg la familie şi să întreb cum îşi îngrijeşte copiii. Nu pot să le intru oamenilor în casă şi să-i întreb ce le dau de mâncare”, se justifică primarul din Moldoviţa, Traian Ilieşi.

Cristinica Hauca e asistent social în comună. Ştia de cazul copilei care toată viaţa ei a fost hrănită ca un bebeluş. E convinsă însă că n-are ce să-şi reproşeze. Nici ca om şi la rândul ei mamă pentru doi copii şi nici ca angajat al primăriei: „Fetiţa nu voia să colaboreze. Mai mult de un <da> sau <nu> nu am scos niciodată de la ea. Refuza orice aliment în afară de laptele cu care era obişnuită. Odată, la recomandarea medicului, mama i-a cumpărat vitamine pe care i le-a sfărâmat şi pus în lapte, dar când le-a simţit gustul l-a vărsat. Altădată, eram la magazin şi am văzut când mama i-a luat o banană, dar fetiţa a aruncat-o pe jos. Şi preotul din sat îi ducea de mâncare, dar ea refuza”.

Asistentul social de la primăria din Moldoviţa crede că s-a implicat suficient în acest caz. În opinia ei, situaţia nu era una disperată, deoarece mama le purta de grijă copiilor, în ciuda bolii psihice de care suferă. „Eu nu cred că a fost rea voinţă din partea ei. Mama mai avea copii şi gătea permanent. Nu reprezenta un pericol pentru minori, era chiar foarte răbdătoare cu aceştia”, susţine Cristinica Hauca.

 

Adina nu a mers niciodată la şcoală

Din cauza modului în care a fost îngrijită, Adina are nu doar carenţe alimentare, ci şi retard psihic. Din acest motiv, nu a fost decât pentru puţin timp la grădiniţă, iar de şcoală nici nu s-a pus problema. A încetat să mai meargă la cursuri, după ce educatoarea s-a plâns că-i bate pe ceilalţi copii. „Era mai nervoasă de felul ei şi îi lovea pe colegii de grupă”, susţine Cristinica Hauca.

Înfometată şi cu organismul slăbit de inaniţie, Adina nu se putea deplasa singură. Ieşea rar din casă şi atunci însoţită de mama ei. Singurul drum pe care cele două îl făceau în mod constant era până la biserică şi înapoi. „O căra în cârcă de fiecare dată. La biserică, nu voia împărtăşania, lua doar aghiazma”, povestesc vecinii.

 

Tatăl Adinei: „Mereu am zis că asta moare cu zile, nu rezistă mult dacă bea doar o cană de lapte pe zi”

În timp ce autorităţile dau vina pe victimă, rudele au o reacţie uluitoare. Şi ele o găsesc responsabilă tot pe copilă. „I-am dat banană şi n-o vrut. Ciocolată n-o vrut şi gata. Eu mă mir că mănâncă acum. Mereu am zis că asta moare cu zile, nu rezistă mult dacă bea doar o cană de lapte pe zi”, declară Vasile Macoveiciuc, tatăl Adinei.

În ciuda lipsurilor financiare, hrana era îndestulătoare pentru toată familia, susţine bărbatul în vârstă de 67 de ani. Creşte pe lângă casă câteva capre pentru lapte, cultivă legume, iar din sat îşi cumpără restul produselor de care are nevoie: „Am ulei, zahăr, făină. Am slănină, varză şi cartofi. Mai cumpăr conserve sau ce-mi trebuie şi fac de mâncare. Soţia mea găteşte mai puţin”, adaugă bătrânul.

Faptul că nu cântăreşte decât 16 kilograme deşi a depăşit vârsta majoratului nu pare să o fi îngrijorat pe Sorina Rusu, medicul de familie din Moldoviţa. Doctoriţa o are în evidenţă pe Adina de la vârsta de 2 ani, însă de-atunci s-a mulţumit să-i prescrie doar câteva medicamente, fără să-i informeze de caz şi pe superiorii ei pe linie ierarhică. La cabinet o vedea rar, doar atunci când o aduceau rudele, hotărâte să obţină o reţetă sau o adeverinţă medicală. Vizitele la domiciliu nu figurează pe lista ei de priorităţi, deoarece „nu mai sunt obligatorii, ca pe vremea comunismului”.

 

Medicul de familie se apără: „Asta e o tâmpenie, că nu mânca altceva decât lapte şi apă cu zahăr”

Doctoriţa spune că are conştiinţa împăcată întrucât ea a fost cea care i-a făcut copilei actele pentru gradul de handicap. „Datorită mie, familia aia are un ban în casă”, susţine Sorina Rusu. Ea a diagnosticat-o pe Adina cu encefalopatie infantilă şi hipodezvoltare staturo-ponderală, afecţiuni pentru care o trata cu fier, Citrovital şi Peritol.

Se apără, spunând că fata se hrănea normal. „Asta e o tâmpenie, că nu mânca altceva decât lapte şi apă cu zahăr. Eu am văzut-o în cârcă la maică-sa, când mânca banane. Este un copil cu sechele, aşa s-a născut. Dintotdeauna a fost albă ca hârtia. Este al doilea născut dintr-o sarcină gemelară şi, probabil, a fost un furt intrauterin. Una a fost mai dezvoltată, iar cealaltă mai prăpădită”, declară medicul de familie.

În ianuarie 2013, când i s-a întocmit dosarul care urma să fie înaintat comisiei de expertiză pentru obţinerea gradului de handicap, fata de 19 ani cântărea 24 de kilograme şi avea 1,40 metri înălţime. De atunci a slăbit şi mai mult, ajungând la doar 16 kilograme. „Ei se bucură (n.r. - părinţii), fiindcă o pot căra mai uşor în spate, mai ales că şi ei sunt mici de statură”, consideră Sorina Rusu.

„Tânăra bebeluş” a fost diagnosticată cu grad de handicap în 2009, când sora mai mare, Rodica Parîjnec, de 37 de ani, a fost numită tutorele ei. Din august 2010, soţul acesteia, Nicolae Parîjnec, devine, cel puţin în acte, întreţinătorul permanent al Adinei. Deşi legea îl obligă să stea 24 de ore din 24 cu bolnava, cumnatul Adinei a preferat să se ocupe de ea de la distanţă. Chiar dacă are o gospodărie frumoasă, iar de la stat încasează o indemnizaţie de 600 de lei pe lună pentru statutul de însoţitor, a lăsat-o pe copilă să locuiască în casa părinţilor ei, în grija unei mamei schizofrenice şi a unui tată bătrân, bolnav şi cu o pensie de mizerie. „Nu am luat-o la mine acasă fiindcă nu se putea despărţi de mamă”, este răspunsul halucinant al lui Nicolae Parîjnec.

 

Medicii ieşeni sunt şocaţi şi spun că n-au mai întâlnit un asemenea caz în toată cariera lor

Când a ajuns la spitalul din Iaşi, aproape leşinată de foame, fata a fost pusă imediat în perfuzii. În câteva zile de la internare a luat în greutate un kilogram şi jumătate. Medicii care se îngrijesc acum de ea sunt şocaţi şi spun că nu au mai întâlnit un asemenea caz în toată cariera lor. „Pentru mine este un caz absolut unic. Nu am mai văzut o asemenea situaţie de când sunt pediatru. A venit într-o stare de anemie severă, cu hemoglobina doi”, mărturiseşte medicul Marin Burlea.

Specialistul ieşean vorbeşte despre o relaţie nefirească, „toxică”, între fiică şi mamă, care a tratat-o pe copilă ca pe un sugar. „Până la această vârstă, ea a consumat lapte de capră, care nu are o concentraţie suficientă de acid folic, esenţial în sinteza hemoglobinei. Astfel se explică şi anemia severă, cronică a acestei fetiţei, care conduce în acelaşi timp la o suferinţă hipoxică cerebrală, cronică şi, bineînţeles, şi la alte tulburări legate de acest regim dezechilibrat din punct de vedere al principiilor nutritive”, a completat pediatrul.

 

Autorităţile anunţă măsuri dure: părinţii ar putea fi decăzuţi din drepturi

În spitalul din Iaşi, Adina a beneficiat inclusiv de consult psihiatric şi suport psihologic. Medicii o hrănesc cu perfuzii şi încearcă să-i diversifice hrana, însă spun că cei 19 ani în care a avut parte de un regim alimentar dezechilibrat nu mai pot fi recuperaţi. Ei apreciază că starea tinerei este cauzată de un „context familial defavorabil” şi doar internarea într-un centru de reabilitare ar putea-o ajuta pe copilă să ducă o viaţă apropiată de normalitate.

La Suceava, abia acum, după ce cazul a fost făcut public, autorităţile au deschis o anchetă. Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului au anunţat ieri că la finalul cercetărilor Nicolae Parîjnec, cumnatul Adinei, îşi va pierde cu siguranţă statutul de însoţitor, în timp ce părinţii fetei ar putea fi decăzuţi din drepturi.

Răzvan Filip, şef serviciu în cadrul instituţiei amintite, crede că în acest caz Primăria comunei Moldoviţa trebuia să se implice mai mult. El este de părere că nu era de datoria medicilor de la comisia de expertiză, care o evaluau pe Adina din 2009, să se autosesizeze, aceştia putând face cel mult recomandări.

 

Poliţia a întocmit dosar penal

Ieri, după mediatizarea cazului, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava s-a autosesizat şi a informat că o comisie mixtă, formată din reprezentanţi ai instituţiei şi responsabili din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, se va deplasa în zonă pentru a „a stabili eventualele deficienţe din punct de vedere medical”.

„Până în acest moment, au fost solicitate note explicative de la medicul de familie şi asistentul medical comunitar care aveau familia în evidenţă şi s-au solicitat informaţii medicale despre caz Spitalului Clinic de Pediatrie <Sf. Maria Iaşi>”, a transmis directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu.

Pe fir a intrat şi poliţia, care a anunţat prin vocea purtătorului de cuvânt Ionuţ Epureanu că pe numele lui Nicolae Parîjnec, însoţitorul Adinei, a fost întocmit dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului.

În acest moment, mama „tinerei bebeluş” se află internată la spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, unde urmează un tratament de specialitate. Copila de 19 ani este însoţită la Iaşi de sora ei Rodica, cea care la un moment dat i-a fost şi tutore. Femeia are şi ea o explicaţie halucinantă vizavi de această situaţie, susţinând că Adina refuza în mod constant hrana: „Are momente când se închide în ea şi refuză chiar şi laptele. Pur şi simplu nu am reuşit să colaborăm cu ea, să o lămurim. Am adus-o să stea la noi fiindcă am copii şi voiam să vadă cum mănâncă”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 19 ani, are 16 kilograme şi nu s-a hrănit decât cu lapte şi apă cu zahăr.
 Vizualizări articol: 8398 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.1 din 7 voturi
La 19 ani, are 16 kilograme şi nu s-a hrănit decât cu lapte şi apă cu zahăr3.157

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Delasare, neimplicare...cine raspunde? trimis de
(13 dec 2013, 13:55:11

Sărăcia şi lipsa de educaţie sunt printre cauzele cele mai des întâlnite. Sunt copii care provin din familii defavorizate.... nu sunt hrăniţi cum trebuie, pierd foarte mult din greutate şi lucrul acesta duce la moarte sigura....

2.   Bla bla bla trimis de
(13 dec 2013, 14:13:45
Tanara este retardata mintal si de aceea a refuzat mancarea solida,am lucrat cu astfel de copii si stiu preferintele lor alimentare(mancare pasata usor de inghitit).Asa ca mass media exagereaza ca de obicei ca sa faca un subiect bomba din acest caz si pune intr-o lumina proasta moldovenii care nu au grija de copiii lor generalizandu-se acest lucru.De ce sora fetei (geamana)este un om normal ,nu a fost crescuta de aceiasi parinti? Tatal de ce nu s-a implicat in ingrijirea fetei daca stia ca sotia este bolnava? Mai lasati-ne cu subiecte dintr-astea bomba tip PRO TV ....o tara intreaga e plina de oameni saraci care abia mai au ce manca si nimeni nu sesizeaza acest lucru.
3.   Incredibil!!! trimis de
(13 dec 2013, 14:34:01
Intr adevar "saracia si lipsa de educatie" sunt cauzele majore insa aici observ mai mult. Indiferenta celor 'educati', incepand de la asistentul social (nici nu mi pot inchipui cum a putut ignora faptul ca acest copil bea doar lapte cu zahar), educator care nu a cautat metode sa o integreze in clasa preferand sa o excluda, si doctorul de familie. Din cele aratate in video copilul pare interesat in a completa un puzzle. Asta infirma retardul mental...
4.   Comentariu trimis de
(13 dec 2013, 14:36:59
parerea mea este ca cumnatelu cel sentimental ar trebui sa dea toti banii inapoi la stat.Ca i clar ca i a luat de pomana.
5.   Comentariu trimis de
(13 dec 2013, 20:59:17
HABARNAM... cumnatul nu lua banii..iti spun eu... ci , legislatia ii permitea lui sa beneficieze de ani de pensie..banii ii ia de obicei familia , caci legislatia asa permite..cumnatul se alege cu anii de vechime..
Doctorul are salarii si beneficii, asistentul social un loc de munca, iar familia si copila cu necazul..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei