Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 189 (5396)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Din avion, în arest

Tânăr extrădat din Anglia, în dosarul rădăuţenilor care au golit conturile clienţilor unei bănci din Italia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre tinerii pe numele cărora s-au emis mandate de arestare în lipsă în dosarul afacerilor ilegale de aproape un milion de euro puse la cale de indivizi din zona Rădăuţi, acuzaţi că au organizat o grupare infracţională prin intermediul căreia au golit sute de conturi ale clienţilor unei bănci din Italia – Poste Italiane Spa, a fost extrădat acum două zile din Anglia.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, Mugurel Constantin Vichiuc, de 27 de ani, din municipiul Rădăuţi, era dat în urmărire internaţională din iulie 2012, după ce, în aceeaşi lună, Tribunalul Suceava a emis pe numele acestuia, la cererea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, un mandat de arestare preventivă în lipsă.

„În luna noiembrie 2012, cel în cauză a fost depistat în Marea Britanie şi a fost extrădat la 14.08.2013, fiind preluat de poliţiştii Serviciului Investigații Criminale Suceava, escortat şi prezentat Tribunalului Suceava, care a confirmat mandatul de arestare preventivă”, a transmis joi purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul principal Ionuţ Epureanu, precizând că suspectul a fost încarcerat în arestul poliţiei judeţene ieri dimineaţă, în jurul orei 3.30.

 

A racolat un elev admis la un colegiu din Anglia, pentru a-i ajuta să se îmbogăţească

În vara anului trecut au fost arestaţi 12 tineri în acest dosar, iar procurorii au cerut mandate de arestare preventivă în lipsă pe numele altor 13. Printre aceştia din urmă şi Mugurel Constantin Vichiuc. Acesta, susţin anchetatorii, ar fi racolat un un tânăr în vârstă de 19 ani, Florin Cosmin Mangu, din Constanţa, elev al unui colegiu din Anglia (Barking & Dagenham), tânăr care se ocupa cu realizarea de site-uri (pagini web). Adus de Vichiuc în Anglia şi plătit cu mii de euro, Mangu (arestat în lotul celor 12) crea programe informatice pentru ca membrii grupării infracţionale să obţină datele informatice care îi ajutau ulterior la fraudarea conturilor băncii italiene.

„Odată ajuns la el, mi-a dezvăluit că de fapt urma să construiesc pagini scam, copii ale site-ului băncii Poste Italiane SPA, pe care acesta să le folosească în activităţi de phishing, respectiv obţinerea în mod fraudulos a datelor privind cardurile bancare şi a datelor ce asigurau accesul la contul bancar online al clienţilor acestei bănci, lucru pe care eu l-am făcut fiind constrâns de acesta”, a declarat la audierile de la DIICOT Suceava Florin Cosmin Mangu.

Tânărul de 19 ani a fost trimis, forţat spune el în declaraţie, să facă şi retrageri frauduloase de pe mai multe carduri pe care i le dădea Mugurel Constantin Vichiuc. Rădăuţeanul l-a recompensat în schimb cu 5.000 de lire sterline.

 

Cum au golit conturile italienilor cu aproape 1.000.000 de euro

Gruparea din care făcea parte Mugurel Constantin Vichiuc avea următorul mod de operare: crea pagini de phishing prin care imitau paginile web oficiale aparţinând băncii Poste Italiane Spa şi aplicaţii informatice utilizate la procurarea de adrese e-mail aparţinând potenţialilor clienţi ai unităţilor bancare vizate, la trimiterea mesajelor de tip spam şi la obţinerea de date informatice.

Următorul pas era acela al trimiterii de mesaje de tip spam clienţilor băncii, mesaje care conţin scrisori prin care utilizatorii sunt îndrumaţi sub diverse pretexte să acceseze diferite linkuri către paginile web clonă şi să-şi introducă datele bancare personale (user/nume utilizator, parolă acces, număr card, data expirării ş.a.), date care permit accesarea conturilor online banking ale acestora.

Pasul III: odată obţinute aceste date, membrii grupului accesau fără drept conturile bancare online banking şi efectuau transferuri frauduloase de fonduri către carduri emise de aceeaşi unitate bancară, carduri care au fost obţinute anterior de către unii dintre membrii grupului contra unor sume de bani prin diferite legături infracţionale din Italia.

Cardurile respective erau trimise către membrii grupului infracţional din România, Germania, Anglia, Grecia, pentru a face transferuri ilegale de fonduri pe acestea şi pentru efectuarea ulterioară de retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri aparţinând unităţilor bancare de pe teritoriul statelor mai sus menţionate.

Prejudiciul total calculat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava: 1.000.000 de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tânăr extrădat din Anglia, în dosarul rădăuţenilor care au golit conturile clienţilor unei bănci din Italia.
 Vizualizări articol: 2725 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Tânăr extrădat din Anglia, în dosarul rădăuţenilor care au golit conturile clienţilor unei bănci din Italia5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei