Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 135 (5342)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri

Poliţişti cercetaţi disciplinar, în cazul soţilor bătuţi cu parii în centrul oraşului Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un ofiţer şi doi agenţi din cadrul Poliţiei oraşului Gura Humorului au fost chemaţi în faţa comisiei de disciplină a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, în cazul soților bătuți cu bâtele de trei indivizi.

Agresiunea s-a petrecut pe data de 17 mai a.c., în plină zi, la drumul mare, chiar în centrul oraşului Gura Humorului, şi iniţial a fost tratată cu superficialitate de poliţişti, care au întocmit un banal dosar penal pentru loviri sau alte violenţe pe numele suspecţilor, trei fraţi din Mironu, comuna Valea Moldovei.

După aproximativ o săptămână, însă, în presă a apărut înregistrarea video a respectivei bătăi, incidentul fiind surprins de o cameră de supraveghere video de la o societate din zonă.

Imaginile au fost preluate imediat de televiziunile şi site-urile cotidienelor  naţionale şi toţi îşi puneau aceeaşi întrebare: mai sunt agresorii în libertate? Răspunsul era “da”.

Ba mai mult, nimeni nu s-a chinuit să-i audieze până la apariţia filmuleţului respectiv.

 

Ce se vedea în imagini

În acele imagini se putea observa cum victima şi soţia sa sunt fugăriţi de trei indivizi, bărbatul este trântit la pământ, iar agresorii încep să îl lovească peste corp cu bâtele. Victima încearcă din răsputeri să se apere de ploaia de lovituri şi, în cele din urmă, este salvată chiar de către soţia sa, care, deşi lovită şi ea cu bâta de unul dintre agresori, a luat un bolovan de pe marginea drumului şi i-a ameninţat pe cei trei că îl aruncă înspre ei. Toată scena, care durează aproximativ 20 de secunde, s-a derulat sub privirile stupefiate ale persoanelor care treceau prin zonă.

Soţii Marius şi Petronela Plai, victimele agresiunii de la Gura Humorului, sunt consăteni cu agresorii.

Între familiile acestora există o stare conflictuală mai veche, fiind pe rolul instanţelor de judecată şi mai multe procese între ei.

De altfel, în ziua agresiunii, soţii Plai veneau la proces la Judecătoria Gura Humorului, când au fost atacaţi de cei trei.

 

Unde au greşit poliţiştii

Încadrarea juridică a infracţiunilor comise în cazul agresiunii de la Gura Humorului era de ultraj contra bunelor moravuri, respectiv loviri sau alte violenţe.

Dacă pentru loviri sau alte violenţe nu se pune în discuţie arestarea preventivă, maximul de pedeapsă nefiind mai mare de patru ani de închisoare, aşa cum cere codul de procedură penală, pentru ultraj contra bunelor moravuri se putea lua în calcul varianta arestării.

Numai că nimeni nu s-a gândit timp de aproape o săptămână să facă această încadrare juridică.

În mod normal, pentru o asemenea încadrare a faptelor, trebuiau identificați martori care să declare că au fost indignaţi, speriaţi de cele văzute,  iar acest lucru nu era deloc o misiune dificilă, mai ales că agresiunea a avut loc în plină zi, la câţiva metri de principala arteră care străbate orașul Gura Humorului.

Numai că poliţiştii care s-au ocupat de acest caz şi care au ajuns la câteva minute după producerea agresiunii s-au mulțumit cu plângerea victimei şi banala încadrare de loviri sau alte violenţe.

Imediat când au apărut acele imagini pe la televiziuni şi pe internet, a început vânzoleala în poliţie, iar la scurt timp s-a anunţat că agresorii sunt căutaţi pentru ultraj contra bunelor moravuri.

 

Un singur agent a fost sancționat disciplinar. A primit o mustrare scrisă

Comanda IPJ Suceava a reacționat imediat şi a dispus cercetarea prealabilă atât a unui ofiţer cu funcţie de conducere din cadrul Poliţiei oraşului Gura Humorului, dar şi a doi agenţi din subordinea acestuia.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul principal Ionuţ Epureanu, ofiţerul a fost chemat miercuri în faţa comisiei de disciplină şi în urma analizei s-a decis că acesta nu va fi sancţionat disciplinar, fiind totuşi atenţionat cu privire  la modul în care gestionează pe viitor astfel de evenimente.

Dintre cei doi agenţi,  unul a primit mustrare scrisă pentru „raportarea deficitară a evenimentului”, iar al doilea, acuzat că ar fi tratat cu superficialitate tot acest episod violent, nu a putut fi chemat în faţa comisiei de disciplină, întrucât se află în concediu.

 

Procurorii au cerut arestarea preventivă a suspecţilor. Judecătorii au refuzat

Inspectoratul principal Ionuţ Epureanu a declarat ieri, la solicitarea noastră, că agresorii, identificați în persoana a trei fraţi din Mironu -Valea Moldovei, Rudi Plaiu (24 de ani), Ghenuţ Plaiu (22 de ani) şi Vasile Plaiu (25 de ani), nu au putut fi audiaţi, întrucât au dispărut de la domiciliu. Au fost daţi în urmărire locală mai multe zile, iar apoi, bănuind că au fugit în străinătate, poliţiştii le-au cerut procurorilor emiterea de mandate de arestare preventivă în lipsă pe numele suspecţilor, pentru a putea fi daţi în urmărire internațională.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului au cerut Judecătoriei Gura Humorului arestarea în lipsă a celor trei, însă magistraţii au respins propunerea.

Procurorii au făcut recurs, însă judecătorii Tribunalului Suceava au menţinut decizia primei instanţe, lăsându-i liberi pe cei trei fraţi.

Despre toate acestea, la vremea respectivă, nici Poliţia şi nici Parchetul nu au suflat o vorbă.

Ba mai mult, nici pe portalul instanţelor de judecată, atât la Judecătoria Gura Humorului, cât şi Tribunalul Suceava, nu apar cele două procese, propunerea de arestare preventivă în lipsă, respectiv recursul făcut de procurori. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţişti cercetaţi disciplinar, în cazul soţilor bătuţi cu parii în centrul oraşului Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 2458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 6 voturi
Poliţişti cercetaţi disciplinar, în cazul soţilor bătuţi cu parii în centrul oraşului Gura Humorului4.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo!! trimis de
(14 iun 2013, 17:56:19
aproximativ aceeasi situatie s a intamplat si la mine in ograda...adica fratele meu se afla in conflict cu fosta sotie, familia ei si concubin...au venit la bataie la mine in curte cu tot cu prietenul lor deputat Galan Constantin,primar..soferi...de ai lor... ma u batut in curtea mea, fata de copilul meu care a sarit in apararea mea, apoi a venit fratele meu , in curte la noi...ancheta politiei? ultraj contra bunelor moravuri...noi...in curte la noi..ca de ce n am avut martori, ca de ce n am filmat...ce? stiam eu , vaduva fiind ca vin in curte sa ma bata? de ce i am batjocorit? .. trebuia sa le spun saru mana..? uitam , fata de ag de politie m au lovit...care na vazut decat ca eu le adresam injurii... niste escroci ...acesti ag de politie care au impresia ca pot tine la mana si educatia lor destinele cetatenilor romani...cineva trebuie sa i opreasca...cineva trebuie pan la urma sa opreasca abuzurile acestora...nu s Dumnezei pe pamant...
2.   Comentariu trimis de
(14 iun 2013, 18:04:15
De ce IPJ ul nu da sansa cetateanului neavizat de a si reaudia martorii? FITI ATENTI: la orice problema pe care o aveti cu politia,cu organele de cercetare penala( adica ag de politie de unde locuiti) la declaratiile martorilor, nu i lasati sa va instrumenteze dosarul fara avocat... n aveti incredere in ag de politie, oricat de mierosi si cinstiti par..habar n aveti ce mincinosi si perversi pot fi....va treziti cu declaratii scrise de ei, cu belele ce nici n ati visat. EI , DOMNII AGENTI DE POLITIE, stiu sa influenteze martorul,ii scriu ei declaratia , ca da bine la calculator, le pun in gura expresii de care omul nici n a auzit, apoi ii spune sa semneze, ce nu are incredere in el...Blestematii...le va plati Dumnezeu odata si odata...
3.   Comentariu trimis de
(14 iun 2013, 18:20:59
si oricum nu si scot ochii unul la altul...traim mai rau ca pe timpul lui Ceausescu...spun astia ca nu aveam demnitate? ne o apara PCR ul ...acu nimeni nu te mai apara...decat banul...
deci vine deputatul Galan vine cu primarul Luta , cu ag Moloce , cu concubinul (din conflict...atentie ! telenovela)cu soferul lui Galan la poarta ,ma striga sa vorbeasca nu s ce, si ma loveste Galan prin plasa de sarma, apoi se cearta cu fiul meu, politistul nu vede nimic, nu stie nimic , dar ii tine la poarta mea pe toti, mai aduce doi trei soferi: ,, cetatenii indignati", si apoi in disperare de cauza , chemTV LOCAL , si astia pleaca...sub plansul si privirile fiilor mei de 18 si 7 ani, orfani de tata de 5 ani....iar ultrajul, domnii mei e la mine in ograda,,,Uitam sa precizez ca a fost chemata de la 2 km si fosta sotie si matusa ei, tot,,cetatene indignate"..AAA!!! Uitam... era drumul privat , de tara , pe doi km nu circula nimeni, niciodata, nu locuia nimeni, doar masinile ilegale ale deputatului Galan cu balast , in afacerile lui de 5 ani cu fabrica EGGER...
4.   Comentariu trimis de
(14 iun 2013, 18:25:25
Martori au fost ei...cetateni indignati...Politia? care? a cui e politia? a cetateanului? nu ei ...parchetul...parchetul n o sa tina cu o vadana cu doi copii...n o sa cada un deputat ptr o femeie...esti vaduva cu doi plozi de poala , poti muri...cine te aude ?
Uneori ai impresia ca nu se mai poate trai in tara asta...decat in minciuna...
4.1  RE: Comentariu trimis de
(15 iun 2013, 10:05:07
Graziella, dacă tu ești acea văduvă bătută la ea în curte, despre care știe tot județul, mai fă o încercare și trimite toată povestea despre comportamentul polițiștilor la Direcția de Control Intern din Ministerul de Interne.

Dă căutare Google după cuvintele cheie de mai sus și în prima pagină ce apare ai datele lor de contact.
poți trimite și online la adresa de mail (pun spații între litere ca să păcălească filtrul Monitorului):
c o n t r o l @ p o l i t i a r o m a n a . r o

Poate o fi acolo vreun om cu frică față de blestemul văduvei!
5.   Rau trimis de
(14 iun 2013, 19:29:45
hai fratilor sa ne facem singuri dreptate ca politia si justitia nu e capabila asa ca la atac

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei