Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 134 (5341)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinii diferite

Primarul Ion Lungu şi directorul de la Termica, contradicţii în privinţa gigacaloriei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preţul gigacaloriei ar putea exploda în perioada următoare. Asta în condiţiile în care ANRE şi consilierii locali din Suceava vor accepta cererea de majorare a preţului la gigacalorie aşa cum a fost formulată de conducerea Termica. Cel puţin aşa a susţinut primarul Ion Lungu, în cadrul conferinţei săptămânale de ieri, când a precizat că şefii societăţii de termoficare din Suceava au depus o solicitare prin care se doreşte majorarea preţului de producţie a gigacaloriei de la 386,88 de lei la 511,02 de lei, inclusiv TVA, pentru abonaţii casnici şi de la 463 de lei la 587,74 de lei, inclusiv TVA, pentru abonaţii non-casnici, invocând liberalizarea preţului la gazele naturale.

Contactat telefonic, Ovidiu Dumitrescu, directorul SC Termica SA Suceava, spune că nu a înaintat o astfel de solicitare.

„Este un răspuns pe care noi l-am dat la ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice) la cererea lor privind un calcul estimativ asupra costurilor de producţie la noile preţuri ale gazului metan, calcule care sunt cerute din toată ţara şi la care se face o medie. Asta nu înseamnă că aceste preţuri vor fi şi aprobate de ANRE (Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energiei). Oricum, noi nu am trimis nici o cerere de majorare a preţului gigacaloriei”, a arătat Ovidiu Dumitrescu.

Dacă preţurile prezentate de primarul Ion Lungu vor fi aprobate, coroborat cu preţul de referinţă din municipiul Suceava al gigacaloriei, de 185 de lei, administraţia locală ar trebui să acopere o diferenţă de 326 de lei/gigacalorie pentru populaţie. Această creştere ar urma să fie în vigoare pentru perioada mai – decembrie 2013, mai exact până când se preconizează că va intra în funcţiune noua centrală termică.

 

Preţul gigacalorie la poarta Termica, o altă nebuloasă

O altă contradicţie între primarul Ion Lungu şi directorul Ovidiu Dumitrescu este cea a preţului gigacaloriei la poarta actualei societăţi de termoficare.

Dacă primarul a avansat cifra de 386,88 de lei/gigacalorie, inclusiv TVA, pentru consumatorii casnici, Ovidiu Dumitrescu a menţionat că preţul unei gigacalorii este de circa 170 de lei/gigacalorie, inclusiv TVA, preţ la poarta SC Termica SA, deci o diferenţă de mai mult de 200 de lei.

La preţul cu care gigacaloria ajunge la poarta societăţii de termoficare se mai adaugă 100 de lei pentru transport şi distribuţie, ceea ce face ca actualul preţ al gigacaloriei la populaţie să fie de 270 de lei/gigacalorie. Un calcul simplu arată că populaţia plăteşte 185 de lei/gigacalorie, diferenţa fiind suportată de la buget.

Referitor la acea propunere de majorare a preţului gigacaloriei, primarul Ion Lungu a anunţat că o va supune dezbaterii Consiliului Local, acolo unde se va lua o decizie finală.

Noua centrală termică va produce gigacaloria la un preţ de 143 de lei, inclusiv TVA, sumă la care se vor adăuga cheltuielile de transport.

Centrala construită de firma Bioenergy va funcţiona pe biomasă şi gaze naturale, iar edilul Sucevei consideră că a luat cea mai bună decizie când s-a stabilit renunţarea la serviciile actualei societăţi de termoficare.

Ion Lungu a făcut din nou un apel la suceveni pentru a nu se debranşa de la sistemul centralizat de încălzire al oraşului şi consideră că serviciile furnizate de noua centrală termică vor fi la preţuri decente.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul Ion Lungu şi directorul de la Termica, contradicţii în privinţa gigacaloriei.
 Vizualizări articol: 1570 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Primarul Ion Lungu şi directorul de la Termica, contradicţii în privinţa gigacaloriei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei