Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 123 (5330)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţii propuse

Problema mirosurilor de la staţia de epurare şi-ar putea găsi rezolvarea în această vară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mirosurile de la staţia de epurare din lunca râului Suceava reprezintă o problemă majoră pe care reprezentanţii ACET o recunosc, dar pe care nu o pot remedia, cel puţin deocamdată.

Totuşi, rezolvarea ar putea veni mai rapid decât se preconizează. Reprezentanţii unei firme particulare au venit cu două soluţii prin care încearcă să ne scape de mirosurile pestilenţiale care ne-au întors şi continuă să ne întoarcă stomacurile pe dos la orice trecere prin zona Iulius Mall – Bazar, şi nu numai.

Philip Rozopol, directorul de dezvoltare al firmei Stericycle, societate cu capital american, a arătat care ar fi soluţiile.

Mai întâi este vorba de o soluţie pe termen mediu şi lung prin folosirea energiei verzi produse de Mondeco, societate care se ocupă cu incinerarea deşeurilor şi care se află doi paşi de staţia de epurare a ACET Suceava.

„Prin furnizarea energiei verzi se va reuşi suplimentarea cantităţii de energie termică de care ACET are nevoie pentru a usca nămolurile existente în staţia de epurare, pentru ca mai apoi aceste nămoluri să fie incinerate sau depozitate în spaţii autorizate. În felul acesta, cantitatea de nămol va fi mult mai mică decât cea înregistrată în acest moment”, a arătat Philip Rozopol.

O altă soluţie tehnică avansată de către directorul de dezvoltare al firmei Stericycle este aceea a centrifugării nămolurilor şi tratatea enzimatică a acestora, ceea ce ar duce la o reducere cu 75% a volumului actual. Potrivit lui Rozopol, lichidul rezultat din centrifugare ar urma să fie utilizat în fermentatoarele din staţia de biogaz .

„Am mers în teren cu domnul director al ACET, Ştefan Groza, pentru a vedea concret care sunt variantele de transport al energiei termice de la Mondeco la staţia de epurare. Urmează să facem şi calcule pentru a vedea ce presupune din punct de vedere financiar aplicarea acestor soluţii, iar până la 1 august, când expiră perioada de garanţie a staţiei de epurare, vom căuta şi alte variante pentru a reduce cât mai mult sau pentru a elimina mirosurile provenite de la nămolul depozitat acolo”, a mai menţionat Philip Rozopol.

Înainte de a începe transporturile la groapa de zgură a societăţii Termica, în staţia de epurare a ACET se aflau aproximativ 2.700 de tone de nămol, umiditatea acestuia fiind foarte mare, iar o eventuală incinerare ar fi însemnat costuri imense.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Problema mirosurilor de la staţia de epurare şi-ar putea găsi rezolvarea în această vară.
 Vizualizări articol: 2334 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Problema mirosurilor de la staţia de epurare şi-ar putea găsi rezolvarea în această vară5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Solutiile s-au gasit pe net in 5 minute trimis de
(31 mai 2013, 14:00:46
Este salutara dorinta domnului doctor Rozopol si a firmei sale Stericycle de a rezolva problema namolului.Dar solutiile propuse de domnul doctor le-am gasit si noi ,cei care comentam pe forum dupa ce am cautat pe net 5 minute.Deci ieri s-a scris la comentarii si de groapa de gunoi Glina care este prevazut un incinerator pentru namol.Si de Staţia de epurare –Sfântu Gheorghe unde namolul este supus procesului de deshidratare prin trecerea acestuia prin concentratorul de nămol umed şi producţie de biogaz, utilizat ca sursă de energie termică.Si de depozitul ecologic pentru eliminarea nămolului deshidratat ceea ce a condus la diminuarea
considerabilă a poluării mediului înconjurător. Depozitul de la Brasov are o capacitate de 80.000 mc fiind proiectat pentru o perioadă de aproximativ 20 de ani.Deci in 5 minute pe net s-au gasit solutiile folosite de altii pentru rezolvarea problemelor namolului,ca doar nu noi am descoperit roata.Ma intreb atunci,de ce specialistii de la Dytras,responsabilului de proiect ISPA Ion Postolache,conducerea ACET director Stefan Groza nu s-au gandit cum se poate rezolva problema namolului.La o lucrare de 14 milioane de euro se puteau gandi si la acest aspect.

1.1  RE: Solutiile s-au gasit pe net in 5 minute trimis de
(31 mai 2013, 17:33:56
Ieri cand am intrebat ce castiga sucevenii n-a mai raspuns nimeni. Acum ai raspunsul. Sucevenii au dreptul de a putea plati certificate verzi, alea de pe binecunoscutele facturi. Ai inteles scopul onorantei vizite la Sucegiol? Omul are surplus de caldura si mai vrea ceva certificate. Merge la vecinul si bate palma. Sunt tare curios daca are ceva filtre la alea doua hogeaguri.
1.2  RE: Solutiile s-au gasit pe net in 5 minute trimis de
(31 mai 2013, 17:51:43
Asa se se fac afacerile, sa dea bine la ziar ca restul e treaba lor. Daca ceva nu ne convine vine Europa si ne pune la punct, ba ne mai da si formule, preturi europene, numai ca uita un lucru, uita sa dea si salarii europene. Astea-s afacerile, stat -privat, privat-CJ SI CL. Restul privat- privat incep sa dispara.
2.   Hotii trimis de
(31 mai 2013, 14:08:33
Tocmai au anuntat cei de la ACET ca vor scumpi din nou apa si canalizarea. DE CE???? Ca sa-si acopere furtisagurile de la statia de epurare care la final a iesit un mare RA.HAT??? Eu personal voi depune la asociata de locatari o instiintare ca nu mai platesc niciun leu pentru canalizare pana nu se rezolva problema raha.tului pe care-l inspir zilnic. Ca in centru e un miros ca la mall. SI ASA AR TREBUI SA FACEM TOTI, CA E PREA MARE MIZERIA DIN SUCEAVA. Suntem priviti ca niste ra.hati de autoritati, si asta ni se serveste.
3.   Stau si ma minunez trimis de
(31 mai 2013, 18:48:47
Tot citesc articole despre statia de epurare.Ma minunez la ce situatie s-a ajuns.S-au cheltuit 14 milioane de euro si ce e mai tragic nu sunt solutii imediate de remediere a mirosului pestilential.Mai întâi de toate, firma care a efectuat lucrarea – antreprenorul spaniol Dytras – a intrat în insolvenţă. Garanţia de bună execuţie în sumă de 340 de mii de euro, reprezentând 5% din valoarea contractului, poate fi recuperată, dar este prea mică pentru a remedia greşelile făcute. Mai este însă şi o scrisoare de garanţie bancară de 1,3 milioane de euro, însă directorul general al ACET, Stefan Groza, a precizat că „de două luni de zile nu am mai primit niciun răspuns”.
4.   Stau si ma minunez trimis de
(31 mai 2013, 18:54:36
O alta solutie a fost tratarea nanmolului cu clorura de var.Dar rezultatele au fost nesemnificative.In ce priveşte pe cei de la ACET, societatea va trebui să parcurgă o procedură mai complicată pentru a putea contracta o firmă de specialitate care să repare ceea ce au greşit, din câte se pare, spaniolii de la Dytras. Fiind o lucrare pe fonduri europene , regulile sunt mai stricte. Un proiectant va fi desemnat să definitiveze expertiza după care să fie organizată o nouă licitaţie iar constructorul să corecteze deficienţele pe care ar fi trebuit să le corecteze firma spaniolă Dytras.La nivel oficial nu exista o estimare a cheltuielilor care ar trebui să se facă pentru „a corecta” cele făcute anapoda de Dytras.Si cand te gandesti ca am avut pe mana 14 milioane de euro!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei