Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 122 (5329)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţii

Specialiştii în gestionarea nămolurilor, consultaţi pentru a rezolva problema mirosurilor grele de la staţia de epurare a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mirosurile pestilenţiale care au cuprins oraşul în ultimele săptămâni, odată cu scoaterea din bazinele ACET a nămolului rezultat din epurarea apelor uzate, continuă să dea bătăi de cap autorităţilor sucevene. Pentru a scăpa de mirosurile care până de curând întorceau stomacul pe dos celor care treceau prin fosta zonă industrială a Sucevei, dar apoi au început să ajungă şi prin cartiere, în funcţie de direcţia şi intensitatea vântului, conducerea Primăriei Suceava este decisă să consulte mai mulţi specialişti în gestionarea nămolurilor, care să ofere soluţii viabile, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

„Încercăm să găsim soluţii pentru mirosurile înţepătoare de la staţia de epurare, nu vreau să mă disculp, de asta sunt primar, este o problemă 100% tehnică.

Atunci când s-a făcut proiectul, s-a pus foarte mult accent pe calitatea apei care se deversează în râu, care era atunci marea problemă. Acum apele deversate sunt curate, dar a apărut problema mirosului”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Edilul sucevean a spus că una dintre metodele prin care se încearcă îndepărtarea mirosurilor de oraş este îngroparea nămolurilor în groapa de zgură de la Termica. El a spus că acţiunea este una normală, ba chiar recomandată, care nu trebuia să fie blamată de presă.

“Din proiect, nămolul se cară, nu e nimic anormal în asta. Aşa se procedează peste tot în lumea civilizată, doar că trebuie să aibă un anumit grad de uscare. Numai la noi sunt acceptate doar două luni pentru a se căra acest nămol pe câmpuri – ianuarie şi februarie, pe când în alte ţări, precum Germania, acest lucru se poate face oricând”, a declarat Lungu.

Şeful municipalităţii sucevene a menţionat că s-a ajuns în situaţia de a intoxica cu mirosuri un oraş întreg din cauza ghinionului pe care ACET l-am avut cu firma Dytras, care s-a ocupat de modernizarea staţiei de epurare, pentru că deşi lucrările fizice s-au terminat, nu au fost efectuate probele tehnologice la staţia de nămol.

„ACET a reuşit acum să aducă staţia de tratare a nămolului la stadiul de funcţionare prevăzut în proiect. Nu avea cum interveni mai devreme, acolo este un flux tehnologic complet automatizat, iar cei de la ACET nu au avut acces la soft. Doar după ce s-a ajuns la cel care a făcut softul s-a putut interveni pe el”, a explicat edilul sucevean, care consideră că problema va fi rezolvată de acum înainte definitiv.

Astfel, pe de o parte, nămolurile urât mirositoare sunt tratate cu clorură de var, pentru reducerea mirosului emanat, iar după ce vor fi cărate toate în groapa de zgură de la Termica, vor fi acoperite cu pământ, încât nu vor mai reprezenta o problemă.

Pe termen lung, soluţiile sunt altele. Mai exact, se încearcă executarea scrisorii de garanţie a firmei Dytras, în valoare de aproape 1,4 milioane de euro, cu banii obţinuţi putând fi găsite soluţiile tehnice pentru rezolvarea definitivă a problemei mirosurilor degajate de nămolul obţinut prin epurare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Specialiştii în gestionarea nămolurilor, consultaţi pentru a rezolva problema mirosurilor grele de la staţia de epurare a Sucevei.
 Vizualizări articol: 2889 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Specialiştii în gestionarea nămolurilor, consultaţi pentru a rezolva problema mirosurilor grele de la staţia de epurare a Sucevei4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :))) trimis de
(30 mai 2013, 11:34:05
Specialistii in gestionarea namolurilor. laughing)) Sper numai sa nu il impinga la deal.
2.   Solutie trimis de
(30 mai 2013, 12:17:54
Cea mai simplă soluție: vacanța parlamentară pe halda de nămol a stației de epurare. Parlamentarii, care sunt cei mai mari mâncători de rahat (turcesc) vor devora "nămolul" rapid. Vor putea sa-și pracice și sportul favorit - împroșcarea cu rahat.

Beneficii de ambele părți. Parlamentarii își vor petrece vacanța în mod util și plăcut, iar noi scăpăm de problema mirosului.

Până la vacanța parlamentară propun ca ședințele CJ și CL să se țină pe halda de nămol.
2.1  RE: Solutie trimis de
(30 mai 2013, 17:44:45
si sa vina toti functionarii de la stat , din toate institutiile si ministerele ,ambasade, samd
3.   S-a gasit solutia trimis de
(30 mai 2013, 12:18:35
Este salutara initiativa Primariei de a consulta specialisti in gestionarea namolurilor.As propune trimiterea unei delegatii la Universitatea Namolurilor din Stockholm in schimb de experienta.E corect ce se spune in legatura cu Germania.Toti cei care au fost in aceasta tara frumoasa au observat cum toate campurile inverzite erau pline de namol care stralucea in bataia soarelui.Firma Dytras nu are nici o vina,ei au luat 14 milioane euro si s-au autofalimentat.
4.   Gogosi! trimis de
(30 mai 2013, 12:22:57
Namolul daca nu e fermentat, e un focar de infectii.
4.1  RE: Gogosi! trimis de
(30 mai 2013, 12:28:43
Sunt cateva tipuri de bacterii care realizeaza treaba asta, rezulta biogazul, la gunoaiele ecologice se insamanteaza cu aceste bacterii gunoiul si daca se poate se capteaza biogazul. Nu stiu ce specialisti aveti voi in primarie, astea sunt lucruri elementare, de abecedar.
5.   Firme de succes trimis de
(30 mai 2013, 12:33:56
Firma Kamer Build Company SRL
Vasilică Puşcaşu, un prosper om de afaceri din Suceava, s-a reîntâlnit brutal cu trecutul său tumultos. Mai exact, pe numele lui a apărut un mandat european de arestare pentru fapte petrecute în aprilie 2005 în Austria. Atunci ar fi tâlhărit înarmat cu un pistol două bănci, împreună cu un complice, reuşind să fugă cu 335.000 de euro.Intre timp a fost inchis in Austria.Trecutul lui Vasilică Puşcaşu este însă unul destul de sumbru. La sârşitul anilor 90, ziarele scriau despre el că ar fi fost liderul grupării germaniştilor, care în 1997 ar fi jefuit în 40 de zile 90 de bănci şi oficii poştale. Puşcaşu ar fi fost arestat în Koln pentru faptele sale.
Omul de afaceri Vasilică Puşcaşu a apărut în Suceava drept un antreprenor de succes în ultimii ani. În 2011, firma Kamer Build Company SRL, au devenit faimoasă în Suceava, când a subcontractat lucrările de asfaltare pentru principala arteră de circulaţie din municipiu. Omul de afaceri are construite câteva blocuri în municipiul Suceava si a fost audiat de Serviciul de Investigare a Fraudelor în dosarul în care asociatul său, Cristian Nistor, este urmărit penal pentru o evaziune fiscală de 12 miliarde de lei vechi.
5.1  RE: Firme de succes trimis de
(30 mai 2013, 12:56:06
Ma, iar dai din aripi, vad ca inca mai ai pene, ce are sula cu gunoiul, daca esti asa de tare spune cum s-au invartit banii aici. Lumea trebuie sa inteleaga ca tot namolul ala e o bomba, si atit timp cat se raspandeste in aer, gaz si particule, pentru toti sucevenii e pericol. Numai dupa ce e fermentat namolul e bun ca ingrasamant, iar pana atunci, toate problemele respiratorii si alte minuni ce apar, intrebati un doctor, reprezinta un cod rosu.
6.   O lume nebuna. trimis de
(30 mai 2013, 14:22:20
Ar fi o solutie. Se porneste Cet-ul, isi reconfigureaza Dumitrescu organigrama si baga curent in sistem atat vara cat si iarna. Aburul, cat si apa calda in exces, e folosit la producerea gunoiului din namolul scumpului prieten si vecin de gard, mr. Groza. Din ingrasamantul rezultat don` primar face sere modulare pe terenul Cet-ului, adica al primariei. Acum sa vad cat de gospodar e primarul. Cu asfaltul, crasmale din centru si florile m-am lamurit. Biogazul rezultat il vinde lui Placita, ala cu adremul. Cu ce se alege suceveanul?
7.   Specialistii germani trimis de
(30 mai 2013, 14:33:15
Suntem in frumosul oras german Brackenheim .O delegatie de la primaria Suceava
discuta cu specialistii germani in namoale si namoloase.Noi am rezolvat foarte simplu problema.Namolul il caram si il imprastiem pe campuri.In acest fel cream o simbioza cu natura.Plus ca miresmele florilor se unesc cu miresmele namolului si rezulta o atmosfera parfumata.Mai nou cetatenii au in curte un bazin in care depoziteaza namol pe care il folosesc in scopuri terapeutice.Pe stema orasului am inclus o lada de namol ca simbol al prosperitatii.Leben Sie im stinkenden Schlamm.
8.   Statia de epurare cu namol activ: trimis de
(30 mai 2013, 15:23:10
Statiile de epurare cu namol activ cu aerare totala sunt fabricate din poliesteri armati cu fibra de sticla.
Statia de epurare include un bazin monobloc ce contine o camera de oxidare, camera de sedimentare finala, scolmator la evacuare, dozator de clor solid, suflanta, difuzor cu bule fine, regulator de presiune,iesire pentru biogaz, panou electric de comanda si control monofazic. Panoul de control este dotat cu alarma si temporizator care regleaza ciclurile de lucru si pauza. Suflanta statiei este cu piston oscilant cu membrana, difuzorul este de tip autocuratitor cu membrana EPDM.
Conductele si racordurile sunt din PVC PN16 si inox 304. Optional poate fi dotata cu un sistem automat de dezinfectie cu clor lichid sau sterilizare cu UV.

Statia cu namol activ este destinata sa trateze apele menajere civile pentru deversare in emisari de suprafata, sau in drenaje.
Principiul de functionare este de tip AS (sedimente active) cu ciclu discontinuu, bazat pe tratamentul biologic cu namol activ.
Substanta organica continuta de apa uzata favorizeaza cresterea microorganismelor aerobe. Degradarea substantelor poluante se obtine natural. Introducerea de aer accelereaza procesul pana la formarea coloniilor bacteriene.
Rezervorul prezinta zona de oxidare unde este montat si difuzorul cu membrana autocuratitoare, precum si zona de sedimentare de tipul recircularii naturale a namolului indus de planul inclinat pozitionat pe fundul sedimentatorului.
Atuurile Statiei de epurare sunt :

- randament ~90%
-cost minim de intretinere
-posibilitate de utilizare a efluentului pentru irigare.

9.   Ne documentam trimis de
(30 mai 2013, 15:32:27
O statie de epurare vizeaza tratarea primara, secundara si tertiara a apelor uzate, tratarea si conditionarea namolului, valorificarea biogazului, ingrosarea si deshidratarea namolurilor rezultate in urma epurarii apelor uzate.Pentru neutralizarea namolului rezultat in urma epurarii apelor uzate,se folosesc polimeri.Este necesara de asemenea o stație de tratare cu var a nămolului.La Brasov s-a construit o staţie de deshidratare a nămolului şi un depozit ecologic pentru eliminarea nămolului deshidratat ceea ce a condus la diminuarea
considerabilă a poluării mediului înconjurător. Depozitul are o capacitate de 80.000 mc fiind proiectat pentru o perioadă de aproximativ 20 de ani. Cantitatea de nămol deshidratat depozitat anual este de aproximativ 6500 t/an.
La groapa de gunoi Glina este prevazut un incinerator pentru namol.
10.   Ne documentam trimis de
(30 mai 2013, 15:38:36
Nămolul rezultat de la Staţia de epurare –Sfântu Gheorghe este supus procesului
de deshidratare prin trecerea acestuia prin concentratorul de nămol umed şi producţie de biogaz, utilizat ca sursă de energie termică.
Condiţia promovării nămolului ca fertilizator în agricultură este ca solul să nu fie
afectat în mod negativ de componentele acestuia. De cele mai multe ori datorită
conţinutului de metale grele, compuşi ai azotului, etc. nu se face o valorificare a
nămolurilor în agricultură. De regulă nu se face o valorificare a nămolurilor în agricultură, datorită conţinutului de metale grele, compuşi ai azotului, etc. care le fac improprii unor asemenea utilizări.
11.   Sa ne radem putin trimis de
(30 mai 2013, 16:02:11
Daca tot vorbim toata ziua de namoluri si de mirosuri:
Intr-un tramvai, caldura, aglomeratie mare… O d-na, in picioare, tinandu-se de bara de sus.Alaturi,un batran care nu mai suporta mirosul urat de transpiratie, venind de sub bratul d-nei:- Asculta cucoana, ce-i mirosul asta?!?D-na:- Este parfumul meu, pe care il folosesc zilnic.Batranul:- Si cum se numeste parfumul asta?D-na:- Alba ca Zapada si cei 7 pitici.Batranul:- Auzi cucoana, cauta bine in cutie, ca mie mi se pare ca unul din pitici e mort!!!!

12.   Ce oras frumos… avem! trimis de
(30 mai 2013, 16:54:54
Suntem inca dependenti de mirosurile de la ,,bijuteria” noastra. Sa vezi si sa nu crezi, toata lumea din jur e exasperata, azi, ca nu mai miroase! Se pare, ori s-a reintrat in normal!?
Oare vom putea sa ne plimbam prin parcurile noastre superbe, pline de verdeata si flori? Cu putina atentie am putea compara mirosurile din Suceava, cu mirosurile din Damasc, Maroc, sau alte tari exotice…. Ce oras frumos… avem!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei