Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 94 (5301)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Pedeapsă

Primul sucevean trimis în judecată pentru maltratarea unui cal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus ieri trimiterea în instanță a primului dosar în care un sucevean este acuzat de maltratarea unui cal.

Inculpatul, Gheorghe Cherar (40 de ani), un individ din Cajvana, care locuiește fără forme legale în satul Şcheia, a fost dat pe mâna judecătorilor pentru săvârșirea infracțiunii de rele tratamente aplicate animalelor.

 

Martorul care a sesizat autorităţile şi s-a ţinut scai de dosar, să ajungă în instanţă

Interesant este faptul că acest dosar penal s-a întocmit în baza plângerii unuia dintre martorii care au văzut cum era bătut calul pe stradă.

Respectivul, Ştefan Marchitan, din municipiul Suceava, a sesizat autoritățile şi, mai mult, a urmărit evoluţia anchetei, făcând plângere împotriva primei soluții a procurorului de caz, de neîncepere a urmăririi penale faţă de proprietarul animalului.

Dosarul a ajuns din nou la poliție, după ce conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a admis plângerea şi a dispus reluarea cercetărilor şi începerea urmăririi penale.

Procurorul care a preluat dosarul a considerat că sunt probe suficiente pentru trimiterea în judecată a lui Gheorghe Cherar, acesta urmând să fie chemat în faţa magistraţilor Judecătoriei Suceava.

 

Calul era piele şi os, plini de răni sângerânde. S-a prăbușit în timp ce era  bătut cu partea metalică a biciului 

Potrivit anchetatorilor, pe data de 27 august 2010, în jurul orei 17:00, mai multe persoane care se aflau în zona pieţei angro din cartierul Burdujeni au observat un cal care trăgea o căruţă încărcată cu deşeuri feroase şi care şchiopăta şi era sleit de puteri.

În căruţă se aflau Gheorghe Cherar şi concubina acestuia, iar bărbatul, potrivit martorilor, lovea calul cu partea metalică a unui bici, pentru că nu mai putea să tragă la căruţă.

Animalul era subnutrit, deshidratat, cu pielea lipită de oase, plin de plăgi deschise, sângerânde şi infectate, iar la un moment dat s-a prăbuşit pur şi simplu din picioare.

Ştefan Marchitan a sunat la 112, iar până la sosirea autorităţilor i-a dat calului să bea dintr-o găleată cu apă şi l-a hrănit cu pâine.

Rând pe rând, la faţa locului au ajuns reprezentanți ai poliției, ai Direcției Sanitar Veterinare şi ai primăriei.

 

Explicaţiile proprietarului

Gheorghe Cherar a ridicat din umeri atunci când a fost luat la întrebări de autorităţi, susţinând că nu ştie ce s-a întâmplat cu animalul căzut la pământ.

A explicat mai întâi că animalul a fost muşcat de un alt cal în zona pieptului, iar rănile de la picioare erau de la caielele cu care fusese potcovit.

Cherar a mai declarat că a cumpărat calul cu puţin timp înainte şi că animalul era în acea stare încă de atunci.
Ba mai mult, le-a spus el poliţiştilor, a cumpărat şi medicamente de la un medic veterinar şi i-a mai tratat leziunile.

Anchetatorii au dat de respectivul veterinar, iar acesta a negat că ar fi fost contactat de Gheorghe Cherar pentru a-i trata animalul sau pentru a-i vinde medicamente.

 

Riscă închisoarea de la şase luni la trei ani

Calul a fost cumpărat la scurt timp după incidentul din zona pieţei angro din Burdujeni de către un consătean de-al inculpatului.

Noul proprietar i-a tratat rănile şi i-a vindecat plăgile, iar la vizita reprezentanților unei asociații de protecție a animalelor făcută în octombrie 2010, starea cabalinei era considerabil îmbunătățită.

Infracţiunea pentru care a fost trimis în judecată Gheorghe Cherar este pedepsită prin Legea de protecţie a animalelor (205/2004) cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau cu amendă penală de la 1000 la 10.000 de lei şi, acolo unde este cazul, cu confiscarea animalelor.

 

Opt luni de închisoare pentru că a bătut, cu un topor, un câine rasa husky

Spre sfârșitul anului trecut, Judecătoria Suceava a condamnat un bărbat din municipiul Suceava la opt luni de închisoare cu suspendare, sub acuzaţia că respectivul a bătut cu sălbăticie, pe stradă, cu un topor, un câine rasa husky.

Fapta s-a petrecut în 2011, pe data de 2 aprilie, pe strada Zimbrului, din cartierul Zamca.

Câinele husky a scăpat din padocul în care îl ţinea stăpânul său şi s-a deplasat pe traseul obişnuit pe care obişnuia să-l plimbe fiul proprietarului.

„Învinuitul a luat un topor şi s-a îndreptat spre câinele rasa husky, care nu era agresiv şi nu l-a atacat în nici un fel, şi cu toporul i-a aplicat două lovituri în zona capului şi a gâtului, apoi l-a lovit în zona coastelor şi în zona picioarelor din spate”, se arată în rechizitoriul prin care inculpatul, Vasile Gâtman, în vârstă de 62 de ani, a fost dat pe mâna judecătorilor de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Agresorul, se mai arată în actele de sesizare a instanţei, s-a oprit abia după ce mai mulţi locatari ai blocurilor din zonă au strigat la el.

Câinele s-a târât plin de sânge în scara unui bloc din apropiere, de unde a fost luat de câţiva iubitori de animale şi dus la cabinetul unui medic veterinar.

Căţelul, în vârstă de şase ani, avea mai multe plăgi deschise şi pierduse o cantitate mare de sânge. A avut nevoie de mai multe săptămâni pentru a-i fi tratate leziunile.

 

Amendă record: 5.000 de lei, pentru că a omorât un câine comunitar

Un tânăr în vârstă de 26 de ani, din Plopeni, a fost primul sucevean trimis în judecată pentru că a omorât un câine comunitar.

Fapta de care este acuzat Neculai Popa s-a petrecut pe data de 28 decembrie 2009, atunci când tânărul ar fi omorât un câine comunitar, lovindu-l de mai multe ori cu un par şi o rangă.

Leşul animalului a fost aruncat ulterior în albia unui pârâu, unde a şi fost găsit de poliţişti şi autorităţile pentru protecţia animalelor.

Neculai Popa s-a apărat, susţinând că patrupedul pe care l-a omorât în bătaie era turbat şi că animalul a dat iama de mai multe ori printre păsările de curte ale familiei sale, precum şi ale vecinilor.

Tânărul a fost dat pe mâna autorităţilor de către o vecină de-a sa, care era revoltată nu atât de moartea câinelui, cât de faptul că leşul animalului a fost lăsat pe proprietatea familiei sale.

Iniţial, Judecătoria Suceava l-a condamnat să plătească o amendă de 5.000 de lei, însă aceasta i-a fost redusă la 1.000 de lei ca urmare a recursului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul sucevean trimis în judecată pentru maltratarea unui cal.
 Vizualizări articol: 3711 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.63/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 8 voturi
Primul sucevean trimis în judecată pentru maltratarea unui cal4.658

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dorinta trimis de
(23 apr 2013, 12:35:37
Felicit din toata inima pe cel care a cumparat si ingrijit calul, il sustin pe cel care se lupta pentru a fi pedepsit acel criminal de animale si imi doresc sa pot citi intr-o zi ca instanta a aplicat o condamnare cu executare pentru aceea persoana care nu poate fi numit OM.
2.   Comentariu trimis de
(23 apr 2013, 12:40:27
Bravo Stefan Marchitan, cred ca asa se numeste cel care a denuntat tot si s-a ocupat ca dosarul sa ajunga in instanta pentru ca in Romania se vede ca autoritatile ar fi renuntat la asta. Avem nevoie de inca 1 milion de oameni ca el care sa denunte coruptia medicilor, politistilor, procurorilor, finantistilor etc......
Este nevoie de infiintarea unui corp special de politie a animalelor cu procurorul lor care sa functioneze la nivel local.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei