Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 71 (5278)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Motivare

Tribunalul Suceava consideră că DIICOT încurajează contrabanda cu ţigări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Decizia surprinzătoare a Tribunalului Suceava de a-i lăsa în libertate pe toţi cei 12 suspecţi duşi la arestare de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, într-un dosar de contrabandă, a fost motivată de completul de judecată, judecătorii susţinând că anchetatorii nu au intervenit la timp şi le-au permis practic suspecţilor să-şi continue nestringheriţi afacerile cu ţigări aduse din Ucraina.

„În condiţiile în care s-a cunoscut că inculpaţii au început să desfăşoare activitatea de contrabandă, în loc ca DIICOT să intervină pentru oprirea actelor materiale, a preferat ca aceştia să-şi continue acţiunile dincolo de lege, pentru a da amploare şi greutate juridică faptelor comise, creându-le astfel condiţiile corespunzătoare”, se arată în motivarea judecătorilor Tribunalului Suceava.

Vă reamintim că joi, 21 martie a.c., în urma a nu mai puţin de 19 percheziţii domiciliare care au avut loc cu o zi înainte pe raza judeţului, pentru anihilarea unor grupări de contrabandă cu ţigări, procurorii DIICOT au dus la arestare nu mai puţin de 12 persoane puse sub învinuire în acest dosar.

Lista celor pe care anchetatorii îi voiau după gratii cuprindea următoarele nume: Mihai Burciu (28 de ani) şi Viorel Ţugui (32 de ani) din Vicovu de Jos, Marian Toader Lăzurcă (22 de ani), din comuna Grăniceşti, Vladimir Ionuţ Creangă (29 de ani), din comuna Botoşana, Vasile Colţuneac (33 de ani), din oraşul Solca, Gheorghe Beghean (41 de ani), din municipiul Rădăuţi, Alin Beghean (17 ani), din comuna Voitinel, Ionel Beghean (43 de ani), din Timişoara, Marinică Alexandru (39 de ani), din comuna Mălini, Gheorghe Calancea (33 de ani), din Vicovu de Sus, Dănuţ Andrei (53 de ani), din municipiul Bucureşti, Alexe Marin (51 de ani), din municipiul Sfântu Gheorghe.

După ce au analizat propunerea procurorilor DIICOT, judecătorii de la Tribunalul Suceava au decis că nu este cazul să emită nici un mandat de arestare. Toate cele 12 propuneri de arestare preventivă au fost respinse, iar împotriva învinuiţilor s-a dispus interdicţia de a părăsi ţara pentru o perioadă de 29 de zile.

“Dacă DIICOT ar fi intervenit la timp pentru primele două-trei acte materiale ale activităţilor asimilate infracţiunii de contrabandă cu ţigarete de provenienţă extracomunitară, presupus a fi săvârşite de aceşti 12 inculpaţi, cheltuielile suportate de stat ar fi fost mult mai mici decât cele care s-au efectuat prin întocmirea celor 37 de volume ale prezentului dosar, care depăşesc valoarea taxelor vamale şi fiscale ale obiectelor traficate, iar referatul cu propunerea de arestare preventivă să fie format din 466 de pagini”, se mai arată în motivarea deciziei judecătorilor.

 

Ce înţelege DIICOT prin „cantităţi nedeterminate de ţigări”. Un pachet, un cartuş, un bax?

O altă problemă ridicată de judecători în motivarea deciziei de a-i lăsa în libertate pe cei 12 suspecţi este legată de aşa-zisele „cantităţi nedeterminate de ţigări” de care vorbesc procurorii DIICOT: „Instanţa constată că nu este oportună arestarea unor persoane, în condiţiile în care, la majoritatea inculpaţilor, DIICOT a făcut referite la cantităţi nedeterminate de ţigări. Instanţa nu are cunoştinţă ce reprezintă pentru acest organ de urmărire penală noţiunea de <cantitate nedeterminată de ţigări>= un pachet, un cartuş, un bax, zece baxuri etc. Prin neindicarea cantităţilor de ţigări traficate, apare fără suport real susţinerea procurorului de şedinţă că prejudiciul produs Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi de aceşti 12 inculpaţi prin activitatea lor infracţională este de aproximativ 200.000 de euro”.  

 

De ce sunt acuzaţi cei 12 suspecţi

Potrivit unui comunicat al DIICOT Suceava, unii dintre suspecţi introduceau în ţară ţigaretele, le depozitau şi transportau către ceilalţi membri ai grupării. Ulterior, alţi trei membri asigurau achiziţionarea, depozitarea, desfacerea, predarea şi vânzarea acestora către clienţi de încredere.

Anchetatorii mai spun că unul dintre suspecţi a furnizat ţigarete de provenienţă extracomunitară şi altor două grupări infracţionale care obţineau câştiguri ilicite din vânzarea tutunului ucrainean.

În dosarul DIICOT Suceava s-a început urmărirea penală faţă de 25 de persoane.

În perioada 2 august 2012 – 19 martie 2013, au fost efectuate 14 confiscări de la învinuiţii cauzei, pe raza mai multor localităţi din ţară, în total fiind vorba de peste 30.000 de pachete cu ţigarete de provenienţă extracomunitară, cu predilecţie mărcile Viceroy şi Winston.

În comunicatul de presă remis mass-media, anchetatorii susţineau că prejudiciul creat prin activităţile ilicite ale suspecţilor se ridică la peste 400.000 de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tribunalul Suceava consideră că DIICOT încurajează contrabanda cu ţigări.
 Vizualizări articol: 4418 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Tribunalul Suceava consideră că DIICOT încurajează contrabanda cu ţigări5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Contrabanada e in floare trimis de
(27 mar 2013, 12:55:54
sunt foarte multi traficanti de tigari care fac acest lucru ne deranjati de nimeni, ba mai mult sunt protejati de autoritati pentru ca le finanteaza mese bogate si campanii electorale. De unde stim??? ei se lauda ca au bani si au cumparat totul...si tind sa i cred ca au dreptate. Masinile pline cu tigari circula nestigherite desi toata lumea vede si aude si nimeni nu face nimic. E tara lui Papura Voda, in care sunt incurajati hotii si coruptii.
2.   Curiozitate. trimis de
(27 mar 2013, 13:12:48
Oare nu e ceva putred ca la Suceava DNA sau oricine altcineva nu aresteaza si ceva smecheri de la instante. Ma refer efectiv la judecatori, nu neaparat la grefieri. Or fi astia asa ce curati? Ma indopiesc. La ce spagi se vehiculeaza prin presa ca se dau judecatorilor si cum traiesc astia pe picior prea mare pt veniturile lor declarate, e ceva putred.
3.   PRECIZARE trimis de
(27 mar 2013, 14:02:57
ORICE JAF IN DESFASURARE,ARE SI PROTECTIE!CU RISCUL DE A PLICTISI,VEDETI JAFURILE DE PROPORTII-CELE SILVICE,DIN MINERIT,DIN PRIMARII,DIN SANATATE,DIN SINDICATE,ETC!
3.1  RE: PRECIZARE trimis de
(27 mar 2013, 14:39:22
...noi ii alegem si apoi...regretam!
4.   Politistii prieteni cu traficantii de tigari trimis de
(27 mar 2013, 19:45:33
In Radauti, stau pe aceeasi strada, casa langa casa, un vames, 3 politisti si doi traficanti de benzina, tigari si alte marfuri de contrabanda. Unul din traficanti de tigari si a construit casa anul trecut neavand serviciu...probabil, o fi construit-o cu banii din ajutorul de somaj. Ma intreb cand cei de la DIICOT o sa verifice si averea politistilor?
5.   Invidie trimis de
(27 mar 2013, 20:28:57
toti cei care comentati aici aveti ceva in comun cu contrabanda altfel nu vad cu ce va incurca cei care fac aceste lucruri , invidiosilor descurcativa...
6.   Vama si vamesi trimis de
(27 mar 2013, 21:06:40
daca stai 2-3 ore in vama siret vezi pe banda de urgenta cum intra tigarile si motorina engros in romania .mereu este cineva care se ocupa cu cei care dau gros.eu care nu bag nimic trebuie sa stau la coada .Ceilalti au prioritate
7.   Prostiti lumea trimis de
(27 mar 2013, 23:00:50
de ce nu arestati sefi de ture ? eii dau blaturile,nimeni nu sta cu tigarile la granita si asteapta sa le treaca, eii lasa ora libera la borna din timp iar dupa trafic merg cu gipu si astupa urmele . mai multe deli ne poate da domnu Sticlet,Parasca,Capatina,Cuzen si alti. cu alta ocazie voi spune mai multe.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei