Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 64 (5271)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Câştig de cauză

Despăgubiri de 50 de ori mai mari pentru proprietarii terenurilor de la şoseaua de centură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Statul român pierde pe bandă rulantă procesele intentate de proprietarii terenurilor de pe şoseaua de centură a municipiului Suceava. Mai nou, au câştigat procesele şi oamenii care trebuiau să primească despăgubiri în baza Legii 255/2010. Până în prezent două dosare au ajuns la final, iar între timp s-a trecut şi la faza executării silite a statului român, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi instituţiile subordonate. În cele două cazuri, despăgubirile acceptate de instanţă au crescut de aproximativ 50 de ori faţă de sumele pe care statul român le aprobase pentru decontare.

Unul dintre proprietari deţinea o suprafaţă de 264 mp de teren, iar potrivit reglementărilor din Legea 255/2010 ar fi urmat să primească suma de 326 de lei. Cum proprietarul nu a fost de acord cu această sumă ridicolă, s-a ajuns la proces. După aproape un an şi jumătate s-a dat verdictul final. Comisia de expertiză constituită din trei persoane, una numită de instanţă, o alta agreată de titularul pământului şi o alta din partea primăriei pe teritoriul căreia se află suprafaţa de teren, a stabilit că valoarea reală a terenului este de 3.828 de euro, sumă cu care statul român va fi acum executat silit. Practic, dacă la început se oferea un preţ de 1,23 lei/mp, în final proprietarul în cauză va încasa 50,50 lei/mp.

Al doilea proces câştigat în instanţă vizează o suprafaţă de 1.258 mp de teren. Suma iniţială oferită de statul român a fost de 1.553 de lei, iar în final s-a ajuns la 14.039 de euro. Proprietarii terenurilor unde s-a făcut exproprierea în vederea construirii şoselei de centură consideră că în acest fel s-a reparat o greşeală uriaşă. „Nu era normal ca noi să primim un leu pentru un metru pătrat, iar vecinul al cărui teren a fost expropriat cu o lună mai devreme să ia 20 de euro pentru un metru pătrat”, a opinat unul dintre posesorii de terenuri de la Şcheia.

 

Avocat Corduneanu: „Proprietarii de terenuri trebuie să se grăbească”

Din cei 493 de proprietari de terenuri expropriaţi în baza Legii 255/2010, un număr destul de mic au înţeles să-şi caute dreptatea în sălile de judecată. Avocatul Daniel Corduneanu, care reprezintă interesele mai multor posesori de terenuri din zona şoselei de centură, spune că instanţa a reparat o mare eroare.

„S-a ajuns la o echitate între proprietarii ale căror terenuri au fost expropriate înainte de apariţia Legii 255/2010 şi cei care se încadrează în prevederile acestui act normativ, iar instanţele de judecată au apreciat şi cântărit corect aceste aspecte”, a declarat avocatul Daniel Corduneanu.

Proprietarii de terenuri trebuie să se grăbească, pentru că termenul de depunere a acţiunii în instanţă este limitat. Mai exact, oamenii au la dispoziţie trei ani, termen care curge din momentul comunicării hotărârii de expropriere şi a procesului verbal aferent.

Noile tarife pentru terenurile supuse exproprierii au fost stabilite în baza grilelor de impozitare existente la notarii publici, iar punerea în aplicare a Legii 255/2010 a stârnit numeroase nemulţumiri în rândul persoanelor ale căror terenuri au fost preluate de statul român.

 

Despăgubiri suplimentare acordate posesorilor de terenurile

Chiar dacă deciziile nu sunt încă definitive, judecătorii suceveni au decis să acorde şi despăgubiri suplimentare posesorilor de terenuri din zona şoselei de centură. Oamenii au primit bani pentru terenurile rămase în zona de siguranţă a şoselei de centură şi unde nu au dreptul să înfiinţeze culturi agricole sau forestiere. O a doua categorie de despăgubiri suplimentare s-a acordat proprietarilor ale căror terenuri au rămas izolate prin construcţia şoselei de centură.

„Magistraţii au considerat, şi pe bună dreptate, că oamenii trebuie să primească despăgubiri reprezentând contravaloarea daunei rezultate din necesitatea execuţiei unui nou drum de acces către terenurile agricole. Practic, este vorba de acele terenuri care au rămas izolate şi nu mai pot fi folosite de către proprietari”, a arătat avocatul Daniel Corduneanu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despăgubiri de 50 de ori mai mari pentru proprietarii terenurilor de la şoseaua de centură.
 Vizualizări articol: 5418 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Despăgubiri de 50 de ori mai mari pentru proprietarii terenurilor de la şoseaua de centură4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(19 mar 2013, 11:37:15
unde e desteptul de flutur?sa se dea despagubiri de la el de acasa.Acum nu mai are cioc?
1.1  RE: Comentariu trimis de
(19 mar 2013, 12:10:56
tot flutur e de vina nu?apreciaza ce a facut,nu da vina pe el,poate e singurul care a incercat si a realizat ceva pt orasul si jud sv,nu fiti fraieri pt ca o sa vedeti acum unde nu duce conducerea socialista.....fraierilor
1.2  RE: Comentariu trimis de
(19 mar 2013, 14:56:47
Dragă CititorMSV, ar fi bine să afli că pentru "simplificarea" procedurii de expropriere, legea 255/2010 a fost ideea domnului Flutur, dar simplificând procedura, a simplificat și valorile terenurilor expropriate (0.3 Euro/mp) pe toată suprafața culoarului expropriat. Ți se pare corect ? și aici nu vorbim politic.
2.   Eroare trimis de
(19 mar 2013, 15:33:07
Aceasta este o sosea de centura ???????????? Este un drum comunal foarte ingust pe care daca se intalnesc doua TIR-uri unul trebuie sa o ia pe aratura mai ales sub pod la iesirea spre Falticeni
3.   Comentariu trimis de
(19 mar 2013, 23:43:13
felicitări proprietarilor de terenuri cărora li s-a luat terenul pe nimica toată şi nu s-au lasat păcăliţi ,apelând la instanţă pentru a fi despăgubiţi în mod corect.acum,aceştia ar trebui să formuleze plângeri penale împoriva celor care şi-au bătut joc de ei mai ales că au fost persoane care au devenit proprietari de terenuri peste noapte în zona respectivă şi au primit drept despăgubire sume uriaşe de bani,făceau parte din clica politici9enilor şi a celor implicaţi în acel proiect al centurii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei