Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 58 (5265)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie dificilă

Sucevenii ar putea rămâne fără căldură de săptămâna viitoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Caloriferele din locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat vor da căldură timp de încă o săptămână, după care stocurile de cărbune vor fi epuizate complet, dacă nu se vor găsi resurse financiare pentru achiziţionarea de noi stocuri de huilă.

În condiţiile în care datoria populaţiei către Termica depăşeşte 220 de miliarde de lei vechi, iar încasările lunare de la populaţie nu acoperă nici măcar costul cărbunelui ars în luna anterioară, oprirea căldurii, într-o perioadă când încă este necesară furnizarea ei, nu este deloc imposibilă.

Deşi săptămâna trecută directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, anunţa că Termica mai are cărbune doar până pe 15 martie, între timp, termenul limită a fost devansat de sosirea unui nou transport de huilă, care le mai ajunge pe câteva zile.

„Acum avem în stoc 6.000 de tone de cărbune, care, la un consum de aproape 700 de tone pe zi, în funcţie de temperaturile exterioare, ne va ajunge până la începutul săptămânii viitoare (18-19 martie)”, a precizat directorul Termica Suceava.

Achiziţia unui nou transport de cărbune care să prelungească perioada de funcţionare a centralei termice care asigură căldura şi apa caldă pentru peste 22.500 de apartamente nu se poate face fără un efort financiar considerabil, susţinut de încasările de la populaţie.

 

Încasări de numai 11% din valoarea facturii lunii trecute, la Termica

Problema e că situaţia încasărilor este departe de aşteptările minime ale celor de la Termica, care, pentru a putea asigura un flux constant de cărbune, ar trebui să încaseze lunar minim trei milioane de lei de la asociaţiile de proprietari.

Numai că până ieri, încasările pe luna februarie erau de numai 451.000 de lei.

„Practic, până acum, noi nu am încasat decât 11% din valoarea facturii lunii trecute, care este de 4.300.000 de lei. Este mult sub plăţile minime care ar fi trebuit făcute săptămânal. Pentru a avea cu ce plăti un nou transport de cărbune, care să ne mai prelungească perioada de funcţionare cu câteva zile, avem nevoie ca încasările de la populaţie să fie măcar de vreo 600.000 de lei până la finele săptămânii”, a spus directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.

Achiziţia unui nou transport de cărbune depinde şi de banii pe care Termica aşteaptă să-i încaseze din vânzarea de energie electrică – peste un milion de lei, dar şi de subvenţiile pe care trebuie să le achite Primăria Suceava.

„Noi facem toate eforturile necesare pentru a asigura căldura măcar până la finele lunii martie, sau chiar până pe 15 aprilie, dacă temperaturile exterioare vor impune acest lucru”, a adăugat directorul societăţii de termoficare.

 

CAF-urile din spatele Ambro, varianta de rezervă

În cazul în care Termica ar rămâne fără cărbune, oprirea termocentralei nu ar afecta doar furnizarea căldurii, ci şi cea a apei calde. Numai că, în această privinţă, cei de la Termica se bazează pe cazanele de apă fierbinte din spatele Ambro, de unde ar putea asigura apa caldă necesară sucevenilor şi chiar, în anumite limite, căldura necesară, dar la parametri minimi, cât să dezmorţească caloriferele.

Problema e că nici CAF-urile nu pot fi pornite dacă nu se înregistrează plăţi suficiente cât să acopere datoriile existente la E.ON.

“Dacă se ajunge la situaţia deloc plăcută de a nu mai avea cărbune, speranţa noastră stă în CAF-uri, dar nici alea nu pornesc dacă nu plătim rapid 1,5 milioane de lei către E.ON, ca să ne dea drumul la gaz. Problema e că gigacaloriile produse acolo sunt mai scumpe decât cele produse pe cărbune şi nici instalaţiile nu au putere să asigure şi căldura necesară întregului oraş”, a explicat directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.

 

Căldura, necesară cel puţin până la finele lunii

Conform legii, Termica trebuie să furnizeze căldură câtă vreme media temperaturilor exterioare în intervalul orar 20,00-6,00 este sub 10 grade Celsius, iar prognozele meteo nu se arată deloc favorabile încălzirii vremii. Din contra, la finele acestei săptămâni sunt prognozate temperaturi negative chiar şi în timpul zilei, nu doar noaptea.

„Avem nevoie încă de căldură. Eu resimt asta pe pielea mea, pentru că stau într-o scară de bloc care a fost debranşată din cauza datoriilor. Problema e că deşi a fost luată această măsură, cei cu datorii foarte mari tot nu au plătit nimic”, spune Nicoleta Stir, administratorul Asociaţiei 41, unde datoriile sunt atât de mari încât media restanţelor pe apartament este de 2.500 de lei.

Datoria cumulată a celor 469 de apartamente din asociaţie se apropie de 11 miliarde de lei vechi, dar o bună parte din restanţe este acumulată doar de unele familii, în vreme ce altele, care sunt cu plăţile la zi, trebuie să sufere din cauza vecinilor care nu au mai plătit de ani de zile ce au consumat.

„Oamenii vor căldură, dar fără să o plătească”, spune administratorul asociaţiei, care degeaba le-a bătut la uşă celor rău-platnici, degeaba a făcut şedinţe pe scară de bloc, că încasările nu au crescut.

Cele mai mari datorii către furnizorii de utilităţi sunt acumulate la Asociaţile 41 – 1,08 milioane de lei, 52 – 1,7 milioane de lei, 33 – aproape două milioane de lei, 34 – circa 1,5 milioane de lei, 31 Eroilor – aproape 500.000 de lei, la finele lunii februarie, pentru că odată cu eliberarea noilor facturi, pentru consumul de luna trecută, datoria acestora va creşte.

Cert este că furnizarea căldurii în municipiul Suceava depinde mult de încasările care se fac săptămâna aceasta de la asociaţiile de proprietari, pentru că de nu va dispune de banii necesari achiziţiei unui nou transport de huilă, săptămâna viitoare Termica va fi nevoită să oprească funcţionarea termocentralei pe cărbune, poate chiar definitiv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii ar putea rămâne fără căldură de săptămâna viitoare.
 Vizualizări articol: 2898 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Sucevenii ar putea rămâne fără căldură de săptămâna viitoare4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O noua viziune trimis de
(12 mar 2013, 12:25:23
Este nevoie de o noua viziune si filozofie asupra condominiilor de locatari.Asta inseamna contracte individuale ale cetatenilor cu Acet,Termica,Eon-gaz,Eon –electrica.In felul acesta cetateanul isi plateste singur cheltuielile si are siguranta platilor si a banilor lui.In felul acesta se desfiinteaza asociatiile de locatari inclusiv administratorul,presedintele si ceilalti oameni care se interpun intre cetatean si furnizori,creeaza cheltuieli enorme ale populatiei si creeaza o insecuritate referitoare la banii pe care ii plateste cetateanul.
1.1  RE: O noua viziune trimis de
(12 mar 2013, 14:37:57

"Sper ca dupa disparitia lui Hitler acest forum sa se desfasoare in conditii civilizate,amicale si sa avem dezbateri politice si social economice de inalta tinuta.fara atacuri la persoana si fara obscenitati.Noi suntem societatea civila care trebuie sa veghem la activitatea politicienilor ."
1. tu ai curajul sa vorbesti de "conditii civilizate" ??? Si "amicale" ??? Ma faci sa rad !!! YO cred ca ai tras ceva pe nara inainte de a scrie ce-ai scris mai sus .
2. "trebuie sa veghem la ..." . Mizeria asta cu "vegheatul " imi aduce aminte de discursurile graseiate a "celui mai iubit conducator - ceausescu " .Dar avand in vedere ca prin venele usl-istilor curge sange de comunist , ti-ai cam pus stampila bre raducu slavucu , bre . Asta va invata pe voi la sedintele de partid ???
In urmatorul tau comentariu ma astept sa citesc si expresia "propasirea poporului" . Sory , dar ti-ai "dat cu firma in cap "

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava:  ☭  ϑ
2.   469 de apartamente din asociaţie cu datorii trimis de
(12 mar 2013, 13:37:11
La un oraș plin de,, locuri de muncă bine plătite '' datoriia este încă mică .Să ne trăiască aleșii ; sunt singurii ce se îngrijesc să avem strictul necesar ,DOAR STRICTUL NECESAR. BALU TRĂIEȘTI ÎN SUCEAVA?
3.   Catre YOYO1 trimis de
(12 mar 2013, 18:25:56
Nu am inteles nimic din comentariul tau mai ales ca in propozitie era vorba de chestiuni tehnice legate de incalzire.Vad ca ai reluat un comentariu vechi si vad ca sufletul tau tanjeste dupa persoana pe care o mentionezi.Dar nu vad ce legatura are incalzirea orasului cu politicul.Polemizam pe aspecte politice cand e cazul si momentul.
4.   Dezbateri amicale trimis de
(12 mar 2013, 18:36:17
Cand mai intram pe monitor si citeam fulgurant doar asea sa-mi pierd timpu la comentarii il regaseam uneori pe “dementu” banat alias hitler. Si ma gandeam, vreo 5000 de vizitatori primesc naibii veninul cretinelului nebanat de vreo 2 luni care intre timp a fost interzis.. Mi-am, zis dc se scurge ura, rautate, scursura bestiala si nimeni nu face nik. Si am zis ca “este” 3 cauze. Esenta in mentalul colectiv este ca pierdeleii au avut accente naziste in felul lor de a guverna. Asta nu o sa se uite prea curand nici peste vreo 10 ani prea mult rau au facut . Poporul nu iarta. Si ma gandeam ori baietzi cu ochi albastrii lucreaza la 2 capete si ii spala pe ultimii la putere facandu-i de ras pe pierdelei desi ei au radacini profunde cu ei. Ori astia de la perdeleu fac ce stiu mai bine si actioneaza in continuare ca niste “nazisti”… ori astia ce conduc sant “geniali” si fac o nefacuta si decredibilizeaza nazistii perdelisiti.
Pana la urma cred ca a iesit bine pt normalitate si a fost eliminat ceva care oricum dadea in jos perdeleuu. Parerea mea din cele 3 variante e ca a fost varianta a doua “calea de mijloc” ca nu e vorba de finetzuri "care a fost mana lu partidu" perdelist care oricum nu prea il duce capu el e bun numa la smecherie de aia groasa de soric care s-a decretibilizat si mai mult.
Baaaaaaa…. noi poporul am crescut la intelect tocmai pentru ca ne faceti sa evoluam si sa evitam vanatorul , invatam capcana si sa o evitam, nu ne mai considerati cretinei.
5.   Bre raducu sclavucu, bre !!! trimis de
(12 mar 2013, 22:25:08
Prin comentariul meu nu am vrut decat sa-ti explic sau sa-ti desenez ca esti un MARE DEMAGOG !!! Scuze !!! Cel mai PENIBIL DEMAGOG pe care l-am intalnit vreodata . Cat despre cel de care cica mi-ar fi dor , departe de mine . Si unul din motivele pentru care nu-mi e dor e ca pe vremea aia trebuia sa fiu egal cu o mizerie umana , pupindosista ca tine . Stii vorba aia "la vremuri noi , tot voi "...
6.   Comentariu trimis de
(12 mar 2013, 22:37:40
RADU LUI TATA CHIAR DACA DE MULTE ORI NU-MI PLAC COMENTARIILE TALE DAR CE AI SCRIS IN COMENTARIUL O NOUA VIZIUNE AI DREPTATE .PT CA IN TOATE TARILE EUROPENE ESTE ACEASTA MODALITATE.IN ITALIA DACA NU PLATESTI O LUNA DOUA TE AVERTIZEAZA IAR DACA NU PLATESTI RAMII URGENT FARA CURENT ,GAZ,APA SI NU MAI ASTEPTA PINA FACI TU DATORII DE MII DE EURO.DAR DIN PACATE ROMANIA RAMINE TOT ROMANIA .TE-AI SCARPINAT IN FUND SI AI LASAT SA SE FACA DATORII DE SUTE DE MII DE LEI ACUMA FRATE DE UNDE VREI SA LE RECUPEREZI.
7.   Catre YOYO1 trimis de
(13 mar 2013, 07:39:31
Am o veste prosta.Din pacate pentru tine nu doar pe vremea aia trebuia sa fii egal cu ce ai zis tu despre mine.Vei fii egal cu mine si in vremea asta si in vremea viitoare.dar ne suprtam noi,nu-i asa?:))
7.1  RE: Catre YOYO1 trimis de
(13 mar 2013, 14:43:30
Gresit !!! TOTAL GRESIT !!! YO nu voi fi niciodata egal cu un agramat stalinisto-pupindosist ca tine . "Vei fii egal"... Hmmm ... De ce nu utilizezi un sinonim al lui "FII" , cum ar fi feciori , flacai , baieti , si vei vedea cam cata cultura generala , scoala si educatie ai . Pai nah , ce sa-i faci ... cateii cei mici care latra tare sunt "carnea de tun " pe care dulaii cei mari ii arunca in lupta . tu din care categorie crezi ca faci parte ??? Avand in vedere ca tu n-ai decat scoala de partid (nici macar scoala vietii ca daca ai avea-o ai gandi si tu ca "nu tot ce zboara se mananca") crezi ca ar trebui sa-ti acord circumstante atenuante ???
8.   Catre NEAGIGI trimis de
(13 mar 2013, 07:47:57
Acest forum este ca o mare familie pentru noi.Aici ne exprimam parerile politice si social economice.Suntem societatea civila si analizam politicienii,cei care au acces la banul public si sunt platiti de noi.Fiecare isi da cu parerea(si uite ca in urma insistentelor si comentariilor noastre insusi primarul i-a somat pe cei de la Acet si TErermica sa faca contracte individuale,inseamna ca ne citeste si el).Dar totul trebuie facut fara sa folosim un limbaj pornografic si obscen,fara indemnuri fasciste si antisemite cum a facut Hitler.Inlaturarea lui Hitler a fost un proces complex si anevoios dar s-a reusit pana la urma.Inseamna ca mai sunt sperante pentru o lume decenta .
8.1  RE: Catre NEAGIGI trimis de
(13 mar 2013, 09:41:57
Ăla a fost ”Hard to kill” nu-i așa? Nu știu de ce îmi vine în minte o replică dintr-un alt film celebru, era cam așa: ”I ll be back!”
9.   Catre STAPLER trimis de
(13 mar 2013, 09:54:41
Cred ca exprimarea ta e cam dura,dar probabil e metaforica.Cat despre ultima replica,nici o problema.Suntem aici.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei