Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 47 (5254)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Verificări

Sute de persoane vor primi somaţii de la Judecătorie pentru a lămuri afacerile ilegale ale grefierei penale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de persoane vor primi în perioada următoare somaţii de la Judecătorie Suceava, pentru a se prezenta la instanţă, în cadrul verificărilor dispuse de conducerea instituţiei pentru a lămuri abuzurile grefierei acuzate că fura din banii încasaţi drept cheltuieli judiciare către stat în dosarele penale.

Acum două zile, aşa cum vă informam şi în ediţia de ieri, preşedintele Curţii de Apel Suceava, Cezar Hâncu, a mediatizat acest caz, precizând că abuzurile grefierei în cauză, Mioara Gogălniceanu (59 de ani), descoperite chiar cu câteva zile înainte ca aceasta să se pensioneze, vor fi cercetate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, în urma plângerii penale depuse de şefii ierarhici ai acesteia.

Grefiera a fost suspendată din serviciu şi este cercetată disciplinar.

În urma ei, însă, reprezentanţii instituţiei trebuie să se lămurească în câte dosare penale grefiera s-a „împrumutat” din banii reprezentând cheltuielile judiciare.

Tocmai din acest motiv, în dosarele penale încheiate în care nu se vor găsi chitanţele justificative sau în cele în care nu s-au recuperat încă cheltuielile judiciare datorate statului se vor emite somaţii către persoanele în cauză, pentru a se prezenta la Biroul de executări penale din cadrul Judecătoriei Suceava şi a lămuri situaţia.

Cum conducerea Curţii de Apel Suceava a cerut verificarea tuturor acestor dosare, încă din anul 2008 şi până în prezent, cu siguranţă vor fi sute de persoane care vor primi somaţii.

În cursul zilei de ieri, după apariţia cazului Mioarei Gogălniceanu în presa locală, la Judecătoria Suceava s-a prezentat una dintre persoanele care i-au plătit grefierei cheltuielile judiciare, deşi aceasta nu avea dreptul să încaseze acele sume, pentru  a verifica dacă banii datoraţi statului au ajuns în visteria statului ori în buzunarele angajatei instanţei. 

 

Există posibilitatea ca unii justiţiabili să plătească din nou cheltuielile judiciare

Există posibilitatea să apară situaţii în care printre cei chemaţi pentru lămuriri la instanţă să fie şi persoane care nu vor putea prezenta documente justificative pentru plata cheltuielilor judiciare în dosarele penale în care au fost judecate, şi atunci singura rezolvare pentru a-şi recupera banii este să se constituie părţi civile în procesul penal care i se va intenta grefierei Gogălniceanu.

Potrivit preşedintelui Curţii de Apel Suceava, Cezar Hâncu, nu se cunoaşte deocamdată un prejudiciu exact, însă la o primă verificare au fost găsite cel puţin 19 dosare în care grefiera Mioara Gogălniceanu a făcut mânărelile de care este acum acuzată.

Femeia, care lucrează la Judecătoria Suceava de peste 20 de ani, este cercetată acum  pentru fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor publice şi înşelăciune.

Grefiera, care şi-a recunoscut faptele, motivând că avea probleme financiare şi că s-a gândit că va pune la loc banii „împrumutaţi”, le-a prezentat şefilor ei şi o listă cu dosarele în care ar fi falsificat chitanţe pentru a sustrage din sumele cheltuielilor judiciare, însă rămâne de văzut dacă evidenţa cu mânărerile Mioarei Gogălniceanu corespunde cu situaţia ce va fi constatată în urma verificărilor.

De exemplu, într-un dosar în care s-au plătit 1.800 de lei cheltuieli judiciare, în visteria statului au intrat doar 180 de lei, iar restul, se va stabili clar în urma anchetei care va urma, se bănuieşte că au ajuns în buzunarul grefierei Gogălniceanu.

La chitanţa care a ajuns la dosar, grefiera a mai adăugat un zero după cifra de 180 de lei trecută iniţial, la rubrica „în litere” fiind scris însă „una sută optzeci lei”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de persoane vor primi somaţii de la Judecătorie pentru a lămuri afacerile ilegale ale grefierei penale.
 Vizualizări articol: 1604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sute de persoane vor primi somaţii de la Judecătorie pentru a lămuri afacerile ilegale ale grefierei penale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei