Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 40 (5247)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ţinta: Todiruţ

Corpul de control al Ministerului Afacerilor Interne, trimis la IPJ Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, detaşat din vara anului trecut la conducerea IPJ Călăraşi, este vizat de un nou control, al treilea de la începutul acestui an.

Mai mulţi reprezentanţi ai Corpului de control al Ministerului Afacerilor Interne au ajuns încă de vineri la IPJ Suceava şi fac verificări asupra modului în care inspectorul-şef Todiruţ a condus instituţia în perioada 2005-2012.

În cursul zilei de ieri, am încercat să aflăm de la reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne ce anume vizează controlul respectiv, însă singura informaţie furnizată de purtătorul de cuvânt, Monica Dajboc, a fost că verificările Corpului de control la IPJ Suceava nu au fost finalizate.

Săptămâna trecută, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), chestorul Petre Tobă, a anunţat că Todiruţ este cercetat prealabil pentru management defectuos în cele aproximativ opt luni de când se află la comanda IPJ Călăraşi. Managementul defectuos de care este acuzat comisarul-şef Todiruţ a fost concluzia la care au ajuns reprezentanţi ai IGPR în urma unui control tematic la IPJ Călăraşi.

Culmea, contactat telefonic în urmă cu câteva luni de reporterii Monitorului, prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, avea numai cuvinte de laudă la adresa comisarului-şef sucevean:  „Todiruţ va rămâne în istoria judeţului Călaraşi, prin numărul mare de acţiuni pe care le-a întreprins şi interlopi daţi pe mâna justiţiei. Numai faptul că arestul dă pe dinafară e o premieră la noi. Oamenii din judeţ au început să capete încredere în ceea ce înseamnă poliţistul”.

În perioada „exilului” la Călaraşi, Todiruţ le-a făcut o sală de fitness ultramodernă poliţiştilor din subordine, popotă nouă, cu servire la masă, şi a montat la Poliţia municipiului Olteniţa, acolo unde erau serioase probleme cu încălzirea, o centrală termică pe gaz.

 

Concluziile verificărilor, informații clasificate

În perioada 23 -25 ianuarie a.c., la IPJ Suceava a avut loc un alt control, de data aceasta efectuat de către ofiţeri din cadrul IGPR. Surse din poliţie mărturiseau în acea perioadă, pentru Monitorul de Suceava, că verificările aveau drept ţintă angajările şi promovările făcute de inspectorul-şef Todiruţ în perioada în care a condus efectiv IPJ Suceava.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Române,  Raluca Seucan, controlul din ianuarie la IPJ Suceava a venit ca urmare a unui memoriu înaintat la IGPR.
Concluziile au fost înaintate conducerii Ministerului Afacerilor Internelor, Raluca Seucan precizând că „au fost sesizate şi alte instituţii cu atribuţii de cercetare în domeniu”.

Am întrebat la IGPR despre ce nereguli ar fi vorba, iar răspunsul a venit printr-un comunicat de presă:  „Întrucât materialul cuprinzând concluziile verificărilor efectuate este clasificat, nu vă putem comunica informaţiile solicitate, acestea fiind exceptate de la accesul liber al cetăţenilor, conform art.12 lit. a) şi lit.f) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare”.

 

Avocatul lui Todiruţ:  „Voi face plângere penală împotriva şefului Poliţiei Române şi a ministrului de Interne”

Săptămâna trecută, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Suceava au început urmărirea penală împotriva comisarului-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, acuzându-l că în 2006 a achiziţionat la un preţ de peste patru ori mai mare clădirea în care îşi are în prezent sediul Poliţia Municipiului Suceava (aproape 120 de miliarde de lei vechi).

Cătălin Dancu, avocatul comisarului-şef Todiruţ, a arătat că acest dosar, vechi din 2009, este o cacialma, la fel ca şi avalanşa de controale de la Bucureşti, toate având un singur scop: acela de a-l determina pe inspectorul-şef să-şi dea demisia din fruntea IPJ Suceava, pentru a fi adusă „o marionetă” a actualei guvernări.

Dancu a explicat că sunt multe minciuni în acest dosar şi se întreabă cum de doar Todiruţ a fost pus sub învinuire, atâta timp cât numeroasele documente care au stat la baza achiziției publice a sediului poliției municipale au fost semnate de cele mai înalte autorităţi ale Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne

„Au aşteptat şapte ani să reacţioneze? Din noiembrie 2006, de când s-a achiziţionat acel sediu, câţi miniştri de interne, câţi secretari general, câţi şefi de direcţii s-au schimbat? Au găsit acum problema, exact când domnul Todiruţ trebuia să vină acasă (n.r.-din detaşarea de la IPJ Călăraşi). Domnul Todiruţ putea să facă tumbe în faţa IPJ. Dacă Bureştiul nu semna, nu introducea investiţia pe listă, nu făcea rectificarea bugetară, nu-şi trimitea specialişti care au urmărit în negocierile directe toată procedura, nu-şi angajau expertul lor, nu al meu, nu dădeau curs întregii note de fundamentare, astăzi nu aveam nici un dosar. Domnul Todiruţ nici dacă vroia nu putea să facă nimic, este ordonator terţiar de credite, nu principal. Voi face plângere penală împotriva şefului Poliţiei Române şi a Ministrului de Interne”, a ameninţat Cătălin Dancu.

 

Detaşarea lui Todiruţ la IPJ Călăraşi: Infracţiunile au scăzut considerabil, iar arestul a rămas fără locuri libere

În cursul zilei de ieri am cerut şi bilanţul activităţii IPJ Călăraşi de la purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, inspector Ramona Tudor.

Curios, cifrele bilanţului arată cu totul o altă situaţie decât cea a unui management defectuos pentru care este cercetat disciplinar inspectorul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ.

Concluziile activităţii pe anul 2012 sunt următoarele:  infracţionalitatea sesizată a cunoscut o scădere de peste 4%; numărul persoanelor cercetate în stare de reţinere sau arest preventiv a crescut cu 61%; nu au fost înregistrate, în tot anul 2012, infracţiuni grave, comise cu violenţă, respectiv omor şi lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte.

Pentru perioada iunie-decembrie, interval în care la conducerea IPJ Călăraşi s-a aflat suceveanul Todiruţ, statisticile contrazic de asemenea un management defectuos.

Faţă de al doilea semestrul al anului 2011, de exemplu, în 2012, numărul persoanelor reţinute sau arestate a crescut cu aproape 142% (de la 93 în perioada iunie-decembrie 2011 la 225 în perioada iunie-decembrie 2012).

În aceeaşi perioadă, numărul infracţiunilor sesizate a scăzut cu 4,36% , cel al tentativelor de omor a scăzut cu 40%,  numărul infracţiunilor de vătămare corporală gravă cu 20%, cel al ameninţărilor cu 34%, cel al violărilor de domiciliu 38,56%, cel al violurilor cu 20%. Numărul faptelor de ultraj contra bunelor moravuri a scăzut cu 61,54%, numărul faptelor de ultraj contra poliţiştilor cu 50%, iar cel al tâlhăriilor cu 15%.

Un alt indicator important este cel al infracţiunilor economice, ale căror constatări a crescut cu aproape 4%.

Numărul infracţiunilor economice declinate către unităţile de Parchet a înregistrat creşteri de aproximativ 424% (de la 42 la 220 de infracţiuni).

Referitor la infracţionalitatea declinată, numărul persoanelor cercetate a crescut cu 25,54% (de la 137 la 172 de persoane), iar al celor în flagrant a crescut cu 850% (de la 4 la 38 de persoane). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Corpul de control al Ministerului Afacerilor Interne, trimis la IPJ Suceava.
 Vizualizări articol: 3751 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Corpul de control al Ministerului Afacerilor Interne, trimis la IPJ Suceava3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Frumos trimis de
(19 feb 2013, 13:59:19
Nu degeaba circulau bancurile despre inteligenta politailor.
Inteleg ca vor sa il dea jos dar macar sa il atace mai inteligent.
Sa ataci un om pentru management defectuos in perioada de la Calarasi cand se pare ca omul a facut minuni, e ca si cum il ataci pe Flutur ca nu a adus bani la Suceava.
Probabil are destule bube in cap si poti sa i le analizezi dar cum sa il ataci taman acolo unde ai sanse zero de castig in instanta? Is disperati.
2.   MILITIANUL trimis de
(19 feb 2013, 17:02:18
La cate fapte ere facute acest individ,nar trebui sa mai iasa din puscarie,sper intro justitie dreapta si in acest caz major de furt din banul public,despre ziarist care il piaptana pe infractorul TODIRUT,este simplu de inteles a primit bani.
2.1  RE: MILITIANUL trimis de
(19 feb 2013, 18:02:29
Ori esti MILITIAN ori ANALFABET
3.   ????? trimis de
(19 feb 2013, 18:02:41
????????????????
4.   ????? trimis de
(19 feb 2013, 18:04:37
de ce ai sters comentariul ? te deranja adevarul ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei