Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 38 (5245)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Cine minte?

Dosarul comisarului-şef Todiruţ de la DNA riscă să arunce în aer conducerea Poliţiei Române şi a Ministerului de Interne

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

În scandalul achiziţionării sediului Poliţiei municipiului Suceava (din apropierea magazinului Kaufland) la un preţ de peste patru ori mai mare decât cel real, scandal în care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Suceava a început zilele trecute urmărirea penală împotriva inspectorului-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, comisar-şef Ioan Nicuşor Todiruţ (n.r. - detaşat din vara lui 2012 la conducerea IPJ Călăraşi), acesta este apărat de unul dintre cei mai prestigioşi avocaţi din România, Cătălin Dancu.

Todiruţ şi avocatul său au fost ieri la sediul DNA Suceava, pentru a lua la cunoştinţă acuzaţiile ce i se aduc comisarului-şef.

Cătălin Dancu a arătat că tot dosarul este o minciună ordinară şi a explicat că se va transforma într-un scandal de proporţii între fosta şi actuala conducere a Poliţiei Române şi a Ministerului de Interne, în care vor fi implicate nume importante de chestori şi miniştri.

Tot acest „circ”, îl numește avocatul, are un singur scop: să fie dat jos Todiruţ din fruntea IPJ Suceava.

În afară de Todiruţ, a fost pus oficial sub acuzare şi şeful Serviciului Logistic din cadrul IPJ Suceava, comisarul-şef Dan Alexa Teodorovici.

Cei doi sunt acuzați că ar fi măsluit achiziția sediului Poliției municipiului Suceava, pentru care s-a plătit un preț exorbitant, asta deşi, susţine Cătălin Dancu, toate procedurile s-au făcut sub stricta coordonare a reprezentanţilor Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) şi ai Ministerului de Interne.

 

Peste 1.300.000 de euro, prejudiciul în dosarul DNA

Imobilul în care îşi are sediul Poliţia municipiului Suceava a fost cumpărat în noiembrie 2006 de la SC Servicii Comerciale SRL Suceava (firmă administrată de omul de afaceri Costel Bujoreanu), cu preţul de 116 miliarde de lei vechi, în condițiile în care DNA Suceava susține că valoarea respectivei clădiri, potrivit unei evaluări făcute de Banca Comercială Română, a fost estimată la cel mult 40 de miliarde de lei vechi. Evaluarea a fost făcută chiar în acea perioadă, la cererea vânzătorului, care intenționa să obțină o linie de credite şi să gireze cu imobilul în care astăzi îşi are sediul poliția municipiului reședință de județ.

Prejudiciul în acest dosar este de 5.865.122 de lei (peste 1.300.000 de euro).

 

Cum explică avocatul Dancu diferenţa uriaşă dintre preţul evaluat şi cel de achiziţie

Avocatul Cătălin Dancu precizează că prejudiciul invocat de anchetatori reprezintă diferenţa dintre valoarea de expertiză efectuată de BCR pe acea clădire pentru o linie de credit şi valoare de vânzare-cumpărare.

El arată că evaluările făcute de bănci pentru linii de credit sunt subevaluate faţă de ceea ce se întâmplă în mod normal când se fac evaluările de imobile de evaluatori.

„Banca pleacă cu normele de evaluare foarte jos, astfel încât oricine ia o linie de credit ştie că banca spune: eu ţi-l evaluez la atâta, valoarea imobilului înseamnă atât în procentul tău de credit, restul vii cu garanţii suplimentare. În mod penal, se duce un prim-procuror şi are tupeul să raporteze o astfel de abordare a unei evaluări, care, repet, e de normă specială şi priveşte numai creditările pe imobile, şi să spună aia este valoarea reală a imobilului, când ea este subevaluată, iar preţul stabilit în contractul de vânzare-cumpărare este fals”, declară Cătălin Dancu.

 

Cum s-a derulat procedura de achiziţie

Avocatul a făcut şi un scurt istoric al achiziţiei imobilului în care funcţionează astăzi sediul Poliţiei municipiului Suceava, prin care a explicat cum s-au derulat toate etapele acestei proceduri.

Iniţial, IPJ Suceava a făcut o notă de fundamentare prin care se explică de ce este necesară achiziţia unui imobil pentru activităţile Poliţiei Suceava. Preţul trecut în contractul de vânzare-cumpărare a fost stabilit de un evaluator desemnat prin procedură de achiziţie, iar o comisie de la Ministerul de Interne care a participat la negocieri a validat respectiva sumă.

Ministerul a transmis IGPR să includă imobilul de pe Strada Universităţii pe lista de investiţii, iar pentru că s-au constatat că nu sunt fonduri suficiente, fiind final de an, s-a făcut o rectificare bugetară.

Totul cu aprobarea chestorului de poliţie Nicolae Chesnoiu, şef la acea vreme a Direcţiei Financiare din Ministerul de Interne. 

„După ce chestorul a făcut rectificarea, banii au fost trimişi în două tranşe, pentru că aşa s-a stabilit în cadrul negocierilor care există în procesul verbal de negociere. De ce în două tranşe? Odată că trebuiau aduşi toţi banii prin rectificare şi în al doilea rând trebuiau făcute o serie de lucrări care trebuiau îndeplinite în mod obligatoriu de  proprietar, cel care a vândut imobilul, astfel încât clădirea să fie funcţională la data predării”, continuă avocatul Dancu.

 

Curtea de Conturi şi Ministerul de Interne, în 2007: „Procedura de achiziţie a fost corectă”

După ce clădirea a fost achiziționată, în 2007, Curtea de Conturi a făcut verificări şi a dat raport favorabil procedurii de achiziție.

La un an de la cumpărarea noului sediu de poliție, la IPJ Suceava a venit o comisie de control de la Ministerul de Interne, invocând o sesizare anonimă cu privire la acea tranzacție.

„S-au făcut verificări peste verificări a procedurii de achiziție şi se menționează în documentul final: achiziționarea imobilului s-a făcut sub îndrumarea Direcţiei de Logistică din cadrul IGPR, respectiv a comisarilor de poliţie Miu Daniel şi Zaharie Lucian, care au participat direct la negocieri. În urma inspecţiei financiare a Curţii de Conturi s-a constatat că exerciţiul a fost corect, sens în care s-a dispus descărcarea de gestiune. După care se face o analiză şi se dau concluziile: nu au rezultat date sau indicii care să confirme aspectele din petiţie privind implicarea şefului IPJ în derularea activităţilor de achiziţionare a sediului poliţiei municipiului Suceava şi a mobilierului”, completează Cătălin Dancu, arătând că raportul cu concluziile finale a fost semnat şi contrasemnat de superiori de la Bucureşti, printre care şi şeful IGPR din acea vreme, chestorul Liviu Popa.

„Tembelii ăștia care iau ca etalon de valoare un raport de expertiză bancară puteau să spună aşa: Noi te învinuim pe tine expert, că de aia eşti specialist, şi pe ăla, şi pe ăla. Ne lămurim întâi cu ei, după care nu ne ducem la ăsta de jos (n.r. - Todiruţ), ne ducem la Ministerul de Interne şi facem o comisie rogatorie, dacă nu vrem să dăm dosarul la DNA Bucureşti, şi întrebăm: băi nene, cine a semnat la cel mai înalt nivel achiziția asta?”, explică Cătălin Dancu, arătând că, în mod normal, la aceste acuzaţii lista învinuiților ar trebui să cuprindă nume de foşti şefi din IGPR şi minister.

 

„Domnul Todiruţ putea să facă tumbe în faţa IPJ. Nici dacă voia nu putea să facă nimic, este ordonator terţiar de credite, nu principal”

Cătălin Dancu mai arată că dosarul penal în această cauză a fost deschis în 2009 şi nu înţelege de ce a fost nevoie de cinci ani pentru ca anchetatorii să înceapă urmărirea penală, tocmai acum, spune el, când Todiruţ ar trebui să se întoarcă la conducerea IPJ Suceava, după detaşarea din vara anului trecut la IPJ Călăraşi.

Avocatul a arătat că, din ce a înţeles de la procurorul de caz de la DNA Suceava, Ministerul de Interne s-a constituit parte civilă în acest dosar, însă nu i s-a arătat nici un document în acest sens.

„Dacă văd în dosar că Ministerul de Interne s-a constituit parte civilă pentru acel prejudiciu stabilit de anchetatori, a doua zi depun plângere penală împotriva Ministrului de Interne actual, a şefului IGPR şi a oricărei persoane care a semnat un astfel de document, întrucât acceptă o astfel de situaţie, atenţie, fără ca prealabil stabilirii valorii prejudiciului să-ţi faci un audit. De ce te dau în judecată?! Înseamnă că generalul Berechet, secretarul general al Ministerului de Interne, ministrul Blaga, ministrul de Interne de la acea dată, generalul Chesnoiu, şeful Direcţiei Financiare care a aprobat procedurile, în numele instituţiilor pe care le reprezintă, sunt la rândul lor vinovaţi, dar nu sunt inculpaţi în această cauză. Domnul Todiruţ putea să facă tumbe în faţa IPJ. Dacă Bucureştiul nu semna, nu introducea investiţia pe listă, nu făcea rectificarea bugetară, nu-şi trimitea specialişti care au urmărit în negocierile directe toată procedura, nu-şi angajau expertul lor, nu al meu, nu dădeau curs întregii note de fundamentare, astăzi nu aveam nici un dosar. Domnul Todiruţ nici dacă voia nu putea să facă nimic, este ordonator terţiar de credite, nu principal. Inspectorul-şef Todiruţ nu a semnat decât contractul de vânzare-cumpărare, în baza fişei postului, că e ordonator terţiar de credite”, e revoltat avocatul Dancu.

 

„Va fi război între fosta şi actuala conducere a Ministerului de Interne”

Avocatul inspectorului-şef Ioan Nicuşor Todiruţ a explicat că se va întâlni cu fostul ministrul de Interne Vasile Blaga şi cu fostul secretar de stat chestorul Nicolae Berechet şi o să aibă o întrebare pentru ei: „Extindem urmărirea penală şi împotriva voastră sau vă sculaţi în picioare şi daţi cu toate tunurile în echipa asta incompetentă de la Ministerul de Interne? Pentru că numai un incompetent poate după ani de zile să vină să spună că omologul meu din trecut e escroc, imbecil, prost, tâmpit, cum vrei, şi au aşteptat asta cinci ani. Câţi miniştri de Interne, câţi secretari generali, câţi şefi de direcţii s-au schimbat? Au găsit acum problema, exact când domnul Todiruţ trebuia să se întoarcă la Suceava, după detaşarea la Călăraşi.”

Cătălin Dancu susţine că o altă afirmaţie mincinoasă făcută în acest dosar este aceea că s-ar fi ascuns faptul că, la data negocierilor, imobilul care a fost achiziţionat ar fi fost ipotecat pe o linie de credit la BCR Suceava.

Or, argumentează avocatul, „în contract se menţionează fără echivoc că acest imobil la data semnării este liber de sarcină. De asemenea, este prevăzut că este liber de orice ipotecă. De orice gaj, de orice retenție de orice natură. Nu există litigii pe rol, nu există proceduri în legătură cu terenul, nu există obiecte de dosar pe Legea 10”.

Cătălin Dancu a adăugat că aşteaptă să primească de la Ministerul de Interne toată documentația pe care a cerut-o, după care „să ne răspundă domnul procuror cum a ajuns la ideea că pe procedura de achiziţie numai ordonatorul terţiar e de vină şi toţi ceilalţi sunt nevinovaţi. Va fi război între fosta şi actuala conducere a Ministerului de Interne, pe un dosar pe care trebuia să găsească un acar păun, pe domnul Todiruţ, deşi, repet, nu putea să facă nimic fără aprobarea celor mai înalte autorităţi de la Bucureşti.” 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul comisarului-şef Todiruţ de la DNA riscă să arunce în aer conducerea Poliţiei Române şi a Ministerului de Interne.
 Vizualizări articol: 8116 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.05/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 21 voturi
Dosarul comisarului-şef Todiruţ de la DNA riscă să arunce în aer conducerea Poliţiei Române şi a Ministerului de Interne4.0521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(16 feb 2013, 11:13:02
Tone de oameni din miliarde de guri
Urlă să decupleze neruşinarea din involuţia umană
Fiindcă spectacolul din fotografia vieţii (le) emană
Înconjur .. de false figuri

Limba universală a iubirii n-are sintaxă
Inimile n-au nevoie de cuvinte false pentru-a comunica
Pasionaţi de detalii ocolim marile evenimente..doar aşa…
Cramponându-ne.. de taxă

Cu gâtul inimii strâns de interese
Rotunjim optimismul prin prezumţia de prifit ( ce va să vie )
Paternele de “creaţie” se repetă continuu ( cu dibăcie )
Dar.. pare să nu ne pese

Ne place să ne credem “foşti” ‘nainte să fi fost
Noaptea, coloana sonoră a unei iluzii ne ţine treji
Dar hai ( ne spunem ) ce nu ne doboară ne face viteji
Defapt ,pentru toate. .. e cost

Când nu înţelegem spunem : e coincidenţă
(viaţa-i oricum aplatizată .. şi-o fumăm cu-nţelepciune)
Stai drept ! când eşti în genunchi soarele diferit apune
Altunde se face..reverenţă

I ireal de linişte-mpăciuitoare-n jur
Pedanteriile-s rutină, foamea … demult,déjà,constantă
“delictul de opinie” nu face “opinia” să fie importantă
Dacă încă eşti..înseamnă că eşti dur

1.1  RE: * trimis de
(17 feb 2013, 11:42:42
Ce minte sinistra ai,nefericitule!!!...tu stii tot,cunosti tu toate conspiratiile..dar cand vrei sa sintetizezi si tu ceva...pur si simplu te constipi!!...inca o aberatie cu pretentii de poezie..insa demna totusi de cosul de gunoi!!
2.   Vrajeala trimis de
(16 feb 2013, 14:11:07
Dar mobila din sediul Pol.Mun. nu cumva este facuta de Global a carui patron este nasul lui Nicuuuu.
3.   Mai sa fie... trimis de
(16 feb 2013, 18:49:14
Ce tare e in CLANTA dl Avocat.La onorariul care o sa-l ia daca are castig de cauza normal ca se lupta si cu CEDO.....De unde sa stie cei de la Bucale ca un imobil in Suceava nu are pretul celui din Bucuresti...Pe Blaga l-a imbrobodit Flutur,pe chestori i-a imbrobodit Tody si tot asa...Cainii latra ursul trece>Todi nu mai vine sef la Suceava si toate sunt bune si frumoase.Inceteaza actiunea penala.
4.   Cate nedreptate dar si cata prostie trimis de
(16 feb 2013, 20:29:57
adik D N A -ul asta i si imagineaza ca Todirut si-a bagat in buzunar o parte din bani....ha,ha,ha.Pai credeti ca I G P R -ul era o taraba a statului de pe care inspectorul sef lua cati bani vroia el si cumpara sedii,mobila si alte alea....Oameni buni,sa ne intelegem...daca la nivel de Minister de Interne,I.G.P.R,Curte de Conturi...etc tranzactia in cauza nu s-ar fi facut cu acte in regula d p d v al oricarui inspector sef,nu neaparat al lui Todirut,pai credeti d vs k era posibila tranzactia?!!...va spun eu ca NU... Concluzie: dak fortele binelui din tara asta atatea cate au mai ramas nu vor lua atitudine iar noi oamenii de rand ne vom limita la a privi spectacolele nedreptatii gen Todirut,intr-o buna zi am putea sa ne trezim luati din propriiile case si inchisi.Traim vremuri de reala inchizitie si nu exagerez cu nimic cand spun asta....politicienii alearga dupa bani cat mai multi iar noi cei de rand suntem victime colaterale. Am spus toate aceste lucruri in numele dreptatii care pare ca s-a pierdut cu totul. Unii or sa zica: ,,dar asta nu se teme?!..ca eu ma tem uneori sa mai merg si la servici..''.Nu,nu i i este frica, caci cel mai greu e sa lupti cu cel care nu mai are nimic de pierdut.Va pup pe toti iar d-vs domnule Todirut ve ti avea de luptat cu PIAVORA muult si bine...e trist, dar cat de adevarat. Un om de toata isprava sa fie haituit in halul asta....mare pacat.Bunul Dumnezeu sa va dea putere.
5.   Ok trimis de
(16 feb 2013, 21:50:39
sunt multi politisti care nu au ce cauta in sistem corupti ce au legaturi cu beizadele si uita sa-si faca meseria de politist dar sunt si politisti care isi fac datoria dar nu sunt lasati
6.   Rusine DNA trimis de
(18 feb 2013, 09:31:27
eu am o investitie - constructii hale productie in val de 1.250.000 euro fara tva realizata si finalizat prin Fonduri europene . Pt partea mea de 40 % am girat investitia nou nouta la o banca . Aceasta mi-a evaluat-o la 450.000 euro . Sa ma astept la un dosar pentru evaziunea fondurilor europene? Oare vine DNa-ul ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei